Contactează-ne

Actualitate

Cronica pisălogului: Pseudo-poşta redacţiei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934 – 2000), scriitor, pictor, caricaturist şi vorbitor de esperanto dădea viaţă, în urmă cu două decenii şi ceva, unor apreciate tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi al cotidianului Monitorului iată o nouă cronicuţă, una în care autorul, cu ironia care-l caracteriza, persifla realităţi ale lumii post-decembriste, dar de mare actualitate şi după două decenii.

Domnului QX: Da, şi eu am auzit cu tristeţe că se va umbla la lefurile celor din învăţămînt şi sănătate, în timp ce domnii care au pîinea şi cuţitul cer mărirea lefurilor. Dacă veţi tălmăci corect, nu la acest lucru se referă textul biblic care spune „Celui ce are i se va da, iar celui ce nu are şi ce are i se va lua!“. Textul are alt tîlc şi nu din el s-au inspirat cei mari.

Şi la urma urmei, recunoaşteţi şi dumneavoastră şi hoţii de rînd nu operează la cei putrezi de bogaţi, de la care ar avea ce lua, ci tot de la bătrînul care abia îşi duce zilele sau de la copilul lipsit de apărare. Domnului Q.W: Nu, deocamdată sfîrşitul lumii nu este aproape; la carte stă scris că atunci cînd va veni vremea aceea, vor apare profeţi mincinoşi, nu politicieni care una zic şi alta fac, iar că „politica-i curvă“ am auzit de cînd eram copil. Nu-mi spuneţi o noutate şi boierii de pe vremea lui Cuza făceau politică.

Doamnei D.T: Aveţi dreptate! Ne cerem scuze că în ultimul număr al ziarului nostrum la rubrica „Din presa de altă dată“ s-a omis să se menţioneze ziarul din care s-a extras textul, precum şi data apariţiei: „Realitatea ilustrată – august 1912“. Scuzaţi vă rog! Domnului H.K. Nu, nu ne întrebaţi pe noi cine finanţează „evanghelizarea“ românului care s-a născut creştin şi cu ce bani sînt plătite broşurile, de o execuţie grafică irepreoşabilă, că nu ştim. Ceea ce ştim e că Dumnezeu a făcut pe oameni, iar oamenii au făcut religiile.

Domnului S.C: Nu, „Singura soluţie încă o Revoluţie!“ era o lozincă ce se vehicula pe vremea lui Iliescu, atunci cînd oamenii erau nemulţumiţi. Şi acum sînt. Şi… mai scrieţi-ne! Domnului Q.Z: Sînt de acord cu dumneavoastră; nu cred că domnul George Pruteanu să nu fi citit printre rînduri acea scrisoare primită de la un etnic maghiar din Cluj, prin care îl sfătuia să se lase de politică şi să se consacre numai emisiunii domniei sale. Poate că, dacă n-ar fi fost chestia cu geografiile şi istoriile, textul scrisorii ar fi fost altul sau… nici unul.

Domnului X.Q: Lozinca lansată de bătrînii care fug pe stadion sau… pe unde pot şi care zice: „Aleargă pentru sănătatea ta!“ vrea să spună că, alergînd, pui inima să facă puţină gimnastică, plămînii să oxigeneze mai abitir single, încheieturile să se mai dezmorţească, coloana să se mai elasticizeze şi toate astea „Pentru sănătatea ta“, iar nu cum ai interpretat matale, că „A alerga pentru sănătatea ta“ înseamnă a alerga de la o farmacie la alta, de la un doctor la altul, etc., pentru ca să te faci sănătos. Nu, frate!

Doamnei W.W: Drept să vă spun, nici eu nu ştiu de ce în actualele manuale de istorie nu se vorbeşte despre revoltele sociale şi prea puţin despre cultură. E oare în interesul cuiva să fi uitat de sacrificiile lui Doja, ale lui Horia, Cloşca şi Crişan şi ale lui Avram Iancu? Poate „Peneş Curcanul“ va fi scos din literatură, că prea zicea cu foc… „Ca să scăpăm de turci, de jug/ Sărmana noastră ţară“.

Domnişoarei K.W: Dacă prietenul matale ţi-a spus că l-ai fermecat din prima clipă, nu înseamnă că vă poţi lua parte la Congresul Vrăjitoarelor, care se va deschide în curînd. Mai degrabă, prietenul matale umblă cu… „vrăjela“.

Domnului Z.X: Da, într-adevăr şi ungurii au un sfînt local de-i zice „Ştefan cel Sfînt“, despre care, dacă nu s-ar fi scris în „Românul“ din 28 septembrie a.c, nu s-ar fi aflat nici acum că descindea şi din neamul românilor, întrucît conducătorul triburilor maghiare, ducele Arpad, şi-a luat ca noră, pentru fecioru-su Zoltan, pe fata ducelui roman de Biharia, Menumorut şi unul din copiii lor – adică nepotul lui Zoltan – de-i zicea Geza, s-a însurat cu prinţesa Sarolta, fata voievodului roman de Alba Iulia, iar băiatul lor, Voicu, s-a botezat în rit creştin apusean, ocazie cu care a primit numele de Ştefan şi coroana de rege. I s-a spus Ştefan cel Sfînt pentru că a extins catolicismul în Europa Centrală. Aşa că, iubite cetitorule, sîntem oarecum neamuri şi ar trebui să ne respectăm ca atare. Mai scrieţi- ne!

Nota redacţiei: Rubrică susţinută de Cabinetul parlamentar al senatorului PNL, Eugen Ţapu

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Frig şi ninsori la munte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost emisă o informare de lapoviţă la munte şi intensificări ale vîntului ■ în judeţ au fost temperaturi sub media perioadei ■

Săptămîna aceasta a fost vreme deosebit de rece pentru acest moment al anului, iar meteorologii au emis o informare de vreme rea, ce a intrat în vigoare de ieri, 22 septembrie 2021, de la ora 10:00 şi expiră azi, 23 septembrie, la aceeaşi oră.

Specialiştii spun că la altitudini de peste 1.700 m vor fi ninsori şi lapoviţă, vremea va fi deosebit de rece şi vor fi şi intensificări ale vîntului. În intervalul menţionat la munte, în general la altitudini mai mari de 1.700 m, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare moderate cantitativ, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali (10…15 l/mp), unde pe arii restrînse se va depune strat de zăpadă.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei. Temporar, vîntul va avea intensificări în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 60 km/h“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Specialiştii mai spun că, joi şi vineri, 23 şi 24 septembrie, vremea se va menţine deosebit de rece în cea mai mare parte a ţării. Vîntul se va intensifica în majoritatea regiunilor, iar la munte va sufla tare. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că în noaptea de 21/22 septembrie, în judeţ au fost valori termice de -3,6 grade la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, 6,6 grade au fost la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, iar la Roman mercurul din termometre s-a oprit la 7,5 grade.

Ieri, 22 septembrie, la ora 11:00, pe munte erau temperaturi negative, de -3 grade, la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ se înregistrau 10 grade, iar la Roman erau 12 grade. Din cauza vîntului, pe munte se resimţeau -5 grade, în reşedinţa de judeţ erau 7 grade şi 10 grade se resimţeau în restul teritoriului. Deosebit de rece va fi şi astăzi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 12 grade la amiază. Minima nocturnă va fi de vreo 6 grade, conform previziunilor.

De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 23 de grade la prînz. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului: Straşnic frig

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000), scriitor, pictor, caricaturist, deltaplanist  şi vorbitor de esperanto romaşcan, dădea viaţă , în urmă cu două decenii şi ceva, nemuritoarelor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă „cronicuţă”, de mare actualitate, în care „Pisălogul” pare a fi anticipat, în urmă cu două decenii, ceea ce li se va întîmpla românilor în această iarnă, după liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaz metan. Adică revenirea frigului de sorginte ceauşistă, din „Epoca dee Aur”. La care se va adăuga din plin şomajul, generator de sărăcie lucie, la majoritatea românilor. Adevăr grăita-i, nea Costică!

„Ianuarie, martie, aprilie”. De ce o fi fost sărită luna ţiganului? De bună ce-i! Mai ales ieri ne-au lins iepurii – dacă cunoaşteţi expresia. E un ger de streche mîţa. Mulţi filosofi, savanţi, scriitori au elaborat tot soiul de teorii, de idei, de maxime, despre o samă de rele de care nu ducem nici noi lipsă, ca de pildă de foame, sărăcie, mîndrie, viciu, invidie, viclenie şi tot aşa mai departe.

Dar puţini au scris despre frig, chiar dacă unii dintre ei l-au cunoscut îndeaproape, ca noi. Nu vorbesc de frigul din inimile înguste, ci de cel din vastele apartamente de la bloc. Pe plan  local s-a vorbit adesea  că multor străzi le plîngi de milă şi că mai de plîns sînt maşinile care merg pe acolo şi trec din groapă în groapă. S-a mai vorbit – tot aşa – că unele firme aplică un adaos comercial de te sperii. De asemenea s-a mai scris mult despre valul de violenţă şi tîlhării, dar nimic despre valul de frig care a venit din Cîmpia Rusă, s-a cuibărit în apartamentele noastre şi nu se mai dă dus, pentru că,  din partea caloriferului rece, nu primeşte nici un ultimatum şi ne îngheaţă mai departe măduva-n ciolane. Nea Cutare n-a plecat la slujbă că i-a rămas mîna lipită pe clanţa uşii.

După ce a desfăcut-o, a aflat între timp că a fost trimis în şomaj şi abia atunci l-au trecut toate căldurile. Da, tată ! E o problemă în faţa căreia nu poţi rămîne rece. Şi bietul om asta-i mai lipsea: copiulul său, îmbrăcat subţire, tremură din gros lîngă caloriferul de la care parcă cerşeşte puţină căldură. La fel suferim toţi, vorba ceea: „de,  boier! Fii şi boier, dar tot dîrdîi cînd e ger!”. Se spune că la cea mai scăzută temperatură, de-i zice zero absolut, mişcarea browniană se linişteşte, atomii stau liniştiţi în banca lor.

Cred că nu mai avem mult pînă acolo. Cel puţin la mine e un frig de-ţi stă mintea. Ni s-au dat asigurări că o să fie bine şi la vară cald, dar după ce-ţi degeră urechea degeaba mai pui căciula. Noroc că afară e mai cald! Cînd în apartament se tremură, îmi trimit copiii la joacă. Poate de aceea cineva mi-a spus că am copii sănătoşi şi zdraveni, se cunoaşte că-s crescuţi în aer curat. Ştiu de la şedinţele de partid că prin discuţie se face lumină. Căldură cum s-ar putea face? Straşnic frig!

Citește știrea

Actualitate

Urmărit internaţional pentru că şi-a bătut concubina

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 35 de ani, din Girov, s-a ales cu belele penale în străinătate, după ce şi-a smintit în bătaie concubina. S-a întîmplat în Italia, iar, după agresiune, bărbatul a plecat acasă. Autorităţile judiciare străine nu s-au dat bătute şi au încercat să-l identifice pe agresor.

Cînd au aflat identitatea au făcut toate demersurile necesare, au emis pe numele lui un mandat european de arestare şi l-au dat în urmărirere internaţională. Aşa stînd lucrurile, pe 21 septembrie 2021 oamenii legii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Postului de Poliţie Girov l-au depistat pe bărbatul de 35 de ani, în Girov. Pe numele acestuia era emis de autorităţile judiciare din Italia un mandat european de arestare.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2015, aflîndu-se în Italia, pe fondul unor neînţelegeri familiale, a exercitat acte de violenţă asupra concubinei sale, producîndu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 25 de zile îngrijiri medicale“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. Acesta a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău.

Individul urmează să fie prezentat în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

Citește știrea

Trending