Contactează-ne

Actualitate

Cronica pisălogului – Gazetele satirice

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934 – 2000), scriitor, pictor, caricaturist, autor al Cronicii pisălogului scria, în urmă cu două decenii şi jumătate, în săptămînalul Gazeta de Roman o tabletă umoristică intitulată Gazetele satirice, în care, face trimitere la publicaţiile satirice din vremea Socialismului biruitor şi al Epocii de Aur, prin care propaganda vremii înfiera, cu mîndrie proletară, păcatele mărute ale oamenilor muncii. În acele vremuri se proceda, spune Bîrjoveanu, tot în scop propagandistic, şi la elogierea oamenilor muncii, ale căror fotografii erau afişate pe panourile din oraş, pentru a fi un exemplu de hărnicie pentru ceilalţi. Prin similitudine, în vremurile post-decembriste, Pisălogul se întreabă dacă nu ar fi util ca şi astăzi să apară fotografiile celor, care, de exemplu, sînt datornici cu întreţinerea la asociaţiile de proprietari şi din cauza cărora se mai procedează la tăierea apei pe scara unui bloc.

În vîrful peniţei, Urzica, Ghimpele erau titlurile unor gazete satirice din cartiere sau întreprinderi prin anii ’48 – ’70, care s-au lăsat pe tînjală între ’70 – ’89 (gazetele nu întreprinderile), ca să dispară cu desăvîrşire după aceea. (Şi gazetele şi întreprinderile). În aceste gazete satirice, un fel de vitrine pe doi pari, sau bătute pe un perete, erau „biciuiţi“ cei prinşi cu „găinării“, cu o fuşaraie de doi lei şi altele ca acestea.

Lor li se afişau numele, caricatura şi poza făcută, în vreme ce aspectele negative ale acelor timpuri ca: nepotismul, birocraţia, parvenitismul, cosmopolitismul, parazitismul, etc. erau criticate, dar fără trimitere directă la persoană, întrucît era de neînchipuit un membru de partid cu bube în cap.

În acelaşi timp, în locurile mai aglomerate ale oraşului erau panouri ale fruntaşilor în producţie, ca bunăoară, cel din desenul alăturat ce era montat pe strada Mare, peste drum de actualul magazin Victoria, pe atunci Grădina Mică. Aici erau expuse fotografii bine retuşate, făcute pe cheltuiala statului, la Foto Jak, a unor „stahanovişti“ sau măcar fruntaşi în muncă din întreprinderile romaşcane, care tebuiau musai să fie şi comunişti, că, altfel puteai să-ţi rupi în van ciolanele.

Afară de o leafă mulţumitoare, concedii aproape gratuite în staţiuni, burse pentru copii, cadouri de Anul Nou şi premii lunare nu vedeai aproape nimic. Pentru ce această pledoarie? Pentru că un filosof a spus: „Cine nu e dator, e destul de bogat“, dar eu cunosc cazuri în care un om destul de bogat e dator şi cine-i cu paguba e şi cu păcatul.

Poate chiar el a dat foc pe scara blocului la afişierul cu listele de plată la întreţinere, ca să nu-i mai vadă lumea numele, că se făcea de tot rîsul, el, milionarul, ce nu plăteşte, pe cînd cel cu o casă plină de copii şi fără slujbă e cu plata la zi. Apoi, musiu, dacă dumneata, cu gologani gîrlă, nu vrei să plăteşti, ca apoi să ni se taie la toţi apa şi gazul, atunci, lasî pe mine!

Voi propune la Primărie, precum şi la redacţiile ziarelor să-ţi pună poza neretuşată într-un panou şi să-ţi apară numele la gazetă, precum şi funcţia, leafa, caricatura şi restanţa ce-o ai. Aşa am să fac. Voi cere reînfinţarea gazetelor satirice de stradă. Credeţi că nu avem ce afişa la aceste gazete? Ba bine că nu!

Bunăoară, am putea critica nu pe cel care, din rea-voinţă, are datorii la stat de 8 mii miliarde, ci pe cel care, deşi, era de datoria lui, nu a sesizat treaba asta, pe cînd datoria se ridică la numai o mie de miliarde. Ş-apoi, dacă nici acum nu avem ce pune la aceste gazete, dacă le socotiţi inutile, dacă susţineţi cu tărie că ideea mea nu-i bună, înseamnă că li s-a îngroşat mult obrazul nelegiuiţilor.

Aşa încît „ţepii urzicii“ nu le mai perforează epiderma, ori nu aveţi simţul realităţii, ori staţi prea mult în casă, cu radioul şi televizorul defect sau aveţi pe cineva pe care nu doriţi ca lumea să-l condamne, ori nu vreţi să vă amintiţi de acele vremuri cînd cuvintele „şomaj“ şi „restanţă la bloc“ nu circulau cîtuşi de puţin. Altă explicaţie nu-i.

N. Red.: Rubrică susţinută de viceprimarul Radu Samson

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ ameninţă cu judecata liderii PNL

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prefectul de Neamţ, Adrian Niţă, spune că îi va da în judecată pe liderii liberalilor nemţeni, după ce aceştia au făcut public un comunicat de presă în legătură cu lucrările efectuate pe podul de pe drumul naţional DN2, la intrarea în municipiul Roman.

Prefectul s-a declarat deranjat de “minciunile și calomniile pe care semnatarii acestui comunicat le-au făcut la adresa mea” şi face precizarea că “îi voi chema în judecată pentru a răspunde civil pentru prejudiciul de imagine pe care mi l-au produs”.

El mai spune şi care este motivul pentru care a luat această decizie: “Această decizie am luat-o deoarece nemțenii nu sunt datori să asiste la bălăcărelile publice proliferate de politicieni care nu s-au remarcat în activitatea lor politică și administrativă decât prin circ și comportament de mahala”.

În ceea ce priveşte starea şi evoluţia lucrărilor la pod, în comunicatul de presă emis de prefect se fac următoarele precizări:

“Reprezentanții DRPDP Iași ne-au comunicat că această activitate a fost contractată de o firmă specializată respectându-se procedurile legale. Operațiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea și realizarea găurilor, montarea rosturilor noi.

Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilatație are termen de finalizare de cel puțin 5 zile/fir. Termenul nu poate fi devansat deoarece sunt folosite în procesul tehnologic betoane speciale cu termen strict de întărire și protecție. Având în vedere complexitatea operațiunii și instalațiile folosite, activitatea nu se poate desfășura pe timpul nopții, ci doar pe timpul zilei. Totodată, în procesul tehnologic există și pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operațiuni și nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul contractual de finalizare a lucrării este sfârșitul lunii august a.c.

Se încearcă finalizarea lucrărilor într-un timp mai scurt, dar fără a fi afectate etapele tehnologice”.

Citește știrea

Actualitate

Calvarul va mai dura. Cozi de kilometri pe E-85, din cauza lucrărilor de la podul de Horia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ neexistînd rută alternativă, cozile de maşini se întind pe 6-7 kilometri în ambele sensuri ■ problema descongestionării traficului nu are soluţie ■ lucrările ar trebui să fie terminate la finalul lunii august ■

Direcţia Regională de Drumuri Iaşi a început reparaţii la mai multe poduri din raza sa de responsabilitate, printre acestea numărîndu- se şi lucrarea de la cel de Horia, care asigură accesul prin Roman, pe E-85, spre Suceava, Iaşi sau Bacău. Numai că, pe ambele sensuri, zilnic, aglomeraţia depăşeşte limitele normalului.

Se formează cozi de 6-7 kilometri pe ambele sensuri, lucru care irită la maxim conducătorii auto, sau pe cei care tranzitează zona, fiind în concediu. Florin Marius Sima, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Pentinenciare, filiala Bacău, care face naveta, are de fiecare dată probleme, fiind nevoit să plece că cel puţin o oră înainte, pentru a nu întîrzia la serviciu.

„Traficul este îngreunat şi la modul glumeţ aş spune că ar trebui să se aducă un bac care să folosească la traversarea rîului Moldova. Fac naveta de la Roman la Bacău şi de la începutul lunii am mari probleme, pentru că trebuie să iau în calcul un timp suficient pentru a nu întîrzia la serviciu. Luni, 8 august, am stat în trafic 3 ore pentru a ajunge la Bacău, iar astăzi, cînd m-am întors de la Bacău am aşteptat două ore şi jumătate să intru în Roman.

Coada era pînă la Secuieni. În acest timp, la pod nu lucra nimeni. Vreo patru muncitori stăteau în staţia de benzină de la intrarea pe pod, la o cafea şi o ţigară. În coloană erau maşini cu numere din toate judeţele ţării şi foarte multe TIR-uri cu număr de Ucraina. Lumea e nervoasă, iese din maşină, înjură, dar nu are pe cine întreba ce se întîmplă, pentru că nu există cineva care să dirijeze traficul“, a declarat Florin Sima.

Purtătorul de cuvînt al DRDP Iaşi, Neculai Popovici, a declarat că lucrarea are ca termen de execuţie sfîrşitul lunii august: „Operaţiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea şi realizarea găurilor, montarea rosturilor noi. Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilataţie are termen de finalizare de cel puţin 5 zile/fir.

Termenul nu poate fi devansat, deoarece sînt folosite în procesul tehnologic betoane speciale, cu timp strict de întărire şi protecţie. Avînd în vedere complexitatea operaţiunii şi instalaţiile folosite, activitatea nu se poate desfăşura pe timpul nopţii, ci doar ziua. Totodată, în procesul tehnologic există şi pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operaţiuni şi nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul de finalizare a lucrării este sfârşitul lunii august“.

Poliţia Neamţ cunoaşte problema, dar nu are nici o pîrghie de rezolvare, ţinînd cont că nu există variantă ocolitoare. „În acest moment, valorile de trafic sînt foarte ridicate şi din cauza TIR-urilor din Ucraina, care transportă cereale spre Constanţa. Constructorul are un anumit termen de execuţie şi ne dorim respectarea lui.

Dacă lucrarea se prelungeşte, în septembrie începe şcoala şi traficului existent i se va adăuga cel specific transportului şcolar. E adevărat că nu există poliţişti care să dirijeze traficul, dar vorbind de situaţia complicată. Noi verificăm permanent valorile de trafic, pentru a nu exista incidente, dar nu ajută cu nimic“, a declarat Ramona Ciofu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

VIDEO: Turist din Iaşi, accidentat de o stâncă desprinsă din Chei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din judeţul Iaşi, a fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă dintr-un versant muntos din Bicaz-Chei.

“Astăzi, 10 august, în jurul orei 15.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au fost sesizați cu privire la faptul că, o bucată de stâncă din zona Bicaz-Chei s-a desprins, accidentând o persoană.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 34 de ani, din județul Iași, se afla împreună cu mai multe persoane în zona turistică Bicaz-Chei, ar fi fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă din versantul muntos.

Polițiștii efectuează verificări pentru a stabili, cu exactitate, cum s-a produs acest eveniment”, a declarat subinspector Ciofu Ramona, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Conform unor surse neoficiale, în momentul în care s-a produs nedoritul incident, bărbatul era cu soţia şi cei doi copii.

Vom reveni.

UPDATE: Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical şi transportat la spital. A fost solicitat un elicopter SMURD pentru a fi transportat la un spital din Iaşi.

UPDATE 2: Victima a suferit traumatisme la nivelul capului și se află într-o stare gravă – sursa ISU Neamţ

FOTO: generica

Citește știrea
AdvertisementTrending