Contactează-ne

Actualitate

Cronica pisălogului. Fata babei şi fata moşneagului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934 – 2000) ), scriitor, pictor, caricaturist, şi vorbitor de esperanto dădea viaţă, în urmă cu două decenii şi ceva, unor apreciate tablete umoristice, care au fost publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi, iată o altă „cronicuţă“ intitulată „Fata babei şi fata moşneagului“, în care face cu o fină ironie o reinterpretare a cunoscutului basm al lui Ion Creangă. Parodiază perioada post-decembristă, cînd guvernările nu au putut creiona politici sociale coerente, prin care să se fi creat condiţii de muncă şi cîştiguri decente românilor, pentru a împiedica exodul acestora către toate zările lumii, fetele noastre practicînd pe toate meridianele şi cea mai veche meserie din lume.

Amu, cică era odată un moş şi o babă. Moşul avea o fată harnică la toate, ca un reangajat care ştie ce-i şomajul, iar baba avea o fată care toată ziulica bătea berbunca; noaptea şi-o petrecea la discotecă, iar dimineaţa fura ghemele de la fata moşului, ca să arate mamă-si cît de mult a tors, mîrşăvii care aveau loc şi pe vremea acordului individual.

De la o vreme, baba a început să bage strîmbe, cum a făcut şi cel care într-un for internaţional a spus că în România nu există libertate religioasă, cu toate că i s-a demonstrat contrariul. Şi pentru că baba o ţinea mereu aşa şi pe dincolo, insistent ca reclama de la televizor, iar moşul nu vroia să-şi aprindă paie în cap cu baba, şi-a chemat şi fata şi i-a zis să se ducă unde o vedea cu ochii.

Fata, ascultătoare, cu banii economisiţi timp de cîţiva ani, a cumpărat 300 de grame de salam, o pîine, le-a pus în traistă şi a purces la drum. A căutat o slujbă, ba ici, ba colo, a întrebat în dreapta şi în stînga, dar nici că a găsit. S-a dus şi la Bucureşti, dar acolo a auzit că o mare întreprindere nu-şi poate plăti oamenii, cu toate că are de încasat trei miliarde de lei, bani pe care nu-i primeşte din cauza unui mecanism birocratic şi financiar.

Văzînd fata că dracul îşi bagă coada peste tot, a pus la cale să-şi încerce norocul în străinătate şi a plecat spre soare-apune, pînă a ajuns în ţara nemţească, unde, o nemţoaică avută a luat-o guvernantă la copii şi atîta s-a ataşat nemţoaica de ea, că mai n-ar fi lăsat-o să plece. Cum sîngele apă nu se face, fetei i-a venit dorul de moş şi s-a întors acasă la volanul unui Mercedes, dăruit de stăpînă şi care era ticsit de amintiri de la vecinii nemţoaicei.

Cînd a ajuns acasă, numai ce să vezi: baba să crape de ciudă şi nu alta. „Uite, fă!, îi zice baba fetei sale, uite ce a adus asta!“. Fata babei, roasă şi ea de invidie, a plecat şi a mers, zi de vară pînă în seară, cale lungă să-i ajungă, pînă într-un loc de unde, cu autocarele ORTADOGU s-a dus la turci. Acolo ce să vezi: aur, peste tot, aur. Cum turcilor le plac „podoabele“ mai abitir decît susanul şi cum fata babei se obişnuise cu ciubucul, un turc a angajat-o cu ziua. Cum orice început are şi un sfîrşit, ca şi oamenii, ca şi funcţiile în stat, ca şi imperiile, s-a gătit şi sejurul la Istambul şi fata babei a venit acasă, unde mamă-sa o aştepta cu „Răpirea din Serai“, aşternută în mijlocul ogrăzii, pe care odrasla a aruncat cîţiva dolari şi nişte spray-uri de omorît muşte şi ozon.

„Bravo, proasto! Te-ai dus bou şi ai venit vacă!“ i-a zis baba, că avea un vocabular cum nici la tinerii lipsiţi de educaţie şi de bun simţ nu întîlneşti. Şi, de ciudă că dolarii erau falşi, pe babă a apucat-o damblaua, iar pe fiică-sa dorul de ducă. Aşa se face că moşul a rămas cu fata lui, pînă în ziua cînd un tînăr dezinteresat, care auzise că fata are valută, a cerut-o de nevastă.

Şi s-a făcut nuntă mare la care am fost chemat şi eu, dar nu m-am dus, că fusesem cu o duminică în urmă la alta şi a te duce la două nunţi într-o lună – poate ştiţi şi dumneavoastră – e un lux la care noi, muritorii de rînd, nu avem acces. Şi am încălecat pe-un fus, multe aş mai avea de spus!

Nota Redacţiei: Rubrică realizată cu sprijinul cabinetului parlamentar al senatorului PNL, Eugen Ţapu

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Frig şi ninsori la munte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost emisă o informare de lapoviţă la munte şi intensificări ale vîntului ■ în judeţ au fost temperaturi sub media perioadei ■

Săptămîna aceasta a fost vreme deosebit de rece pentru acest moment al anului, iar meteorologii au emis o informare de vreme rea, ce a intrat în vigoare de ieri, 22 septembrie 2021, de la ora 10:00 şi expiră azi, 23 septembrie, la aceeaşi oră.

Specialiştii spun că la altitudini de peste 1.700 m vor fi ninsori şi lapoviţă, vremea va fi deosebit de rece şi vor fi şi intensificări ale vîntului. În intervalul menţionat la munte, în general la altitudini mai mari de 1.700 m, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare moderate cantitativ, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali (10…15 l/mp), unde pe arii restrînse se va depune strat de zăpadă.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei. Temporar, vîntul va avea intensificări în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 60 km/h“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Specialiştii mai spun că, joi şi vineri, 23 şi 24 septembrie, vremea se va menţine deosebit de rece în cea mai mare parte a ţării. Vîntul se va intensifica în majoritatea regiunilor, iar la munte va sufla tare. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că în noaptea de 21/22 septembrie, în judeţ au fost valori termice de -3,6 grade la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, 6,6 grade au fost la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, iar la Roman mercurul din termometre s-a oprit la 7,5 grade.

Ieri, 22 septembrie, la ora 11:00, pe munte erau temperaturi negative, de -3 grade, la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ se înregistrau 10 grade, iar la Roman erau 12 grade. Din cauza vîntului, pe munte se resimţeau -5 grade, în reşedinţa de judeţ erau 7 grade şi 10 grade se resimţeau în restul teritoriului. Deosebit de rece va fi şi astăzi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 12 grade la amiază. Minima nocturnă va fi de vreo 6 grade, conform previziunilor.

De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 23 de grade la prînz. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului: Straşnic frig

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000), scriitor, pictor, caricaturist, deltaplanist  şi vorbitor de esperanto romaşcan, dădea viaţă , în urmă cu două decenii şi ceva, nemuritoarelor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă „cronicuţă”, de mare actualitate, în care „Pisălogul” pare a fi anticipat, în urmă cu două decenii, ceea ce li se va întîmpla românilor în această iarnă, după liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaz metan. Adică revenirea frigului de sorginte ceauşistă, din „Epoca dee Aur”. La care se va adăuga din plin şomajul, generator de sărăcie lucie, la majoritatea românilor. Adevăr grăita-i, nea Costică!

„Ianuarie, martie, aprilie”. De ce o fi fost sărită luna ţiganului? De bună ce-i! Mai ales ieri ne-au lins iepurii – dacă cunoaşteţi expresia. E un ger de streche mîţa. Mulţi filosofi, savanţi, scriitori au elaborat tot soiul de teorii, de idei, de maxime, despre o samă de rele de care nu ducem nici noi lipsă, ca de pildă de foame, sărăcie, mîndrie, viciu, invidie, viclenie şi tot aşa mai departe.

Dar puţini au scris despre frig, chiar dacă unii dintre ei l-au cunoscut îndeaproape, ca noi. Nu vorbesc de frigul din inimile înguste, ci de cel din vastele apartamente de la bloc. Pe plan  local s-a vorbit adesea  că multor străzi le plîngi de milă şi că mai de plîns sînt maşinile care merg pe acolo şi trec din groapă în groapă. S-a mai vorbit – tot aşa – că unele firme aplică un adaos comercial de te sperii. De asemenea s-a mai scris mult despre valul de violenţă şi tîlhării, dar nimic despre valul de frig care a venit din Cîmpia Rusă, s-a cuibărit în apartamentele noastre şi nu se mai dă dus, pentru că,  din partea caloriferului rece, nu primeşte nici un ultimatum şi ne îngheaţă mai departe măduva-n ciolane. Nea Cutare n-a plecat la slujbă că i-a rămas mîna lipită pe clanţa uşii.

După ce a desfăcut-o, a aflat între timp că a fost trimis în şomaj şi abia atunci l-au trecut toate căldurile. Da, tată ! E o problemă în faţa căreia nu poţi rămîne rece. Şi bietul om asta-i mai lipsea: copiulul său, îmbrăcat subţire, tremură din gros lîngă caloriferul de la care parcă cerşeşte puţină căldură. La fel suferim toţi, vorba ceea: „de,  boier! Fii şi boier, dar tot dîrdîi cînd e ger!”. Se spune că la cea mai scăzută temperatură, de-i zice zero absolut, mişcarea browniană se linişteşte, atomii stau liniştiţi în banca lor.

Cred că nu mai avem mult pînă acolo. Cel puţin la mine e un frig de-ţi stă mintea. Ni s-au dat asigurări că o să fie bine şi la vară cald, dar după ce-ţi degeră urechea degeaba mai pui căciula. Noroc că afară e mai cald! Cînd în apartament se tremură, îmi trimit copiii la joacă. Poate de aceea cineva mi-a spus că am copii sănătoşi şi zdraveni, se cunoaşte că-s crescuţi în aer curat. Ştiu de la şedinţele de partid că prin discuţie se face lumină. Căldură cum s-ar putea face? Straşnic frig!

Citește știrea

Actualitate

Urmărit internaţional pentru că şi-a bătut concubina

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 35 de ani, din Girov, s-a ales cu belele penale în străinătate, după ce şi-a smintit în bătaie concubina. S-a întîmplat în Italia, iar, după agresiune, bărbatul a plecat acasă. Autorităţile judiciare străine nu s-au dat bătute şi au încercat să-l identifice pe agresor.

Cînd au aflat identitatea au făcut toate demersurile necesare, au emis pe numele lui un mandat european de arestare şi l-au dat în urmărirere internaţională. Aşa stînd lucrurile, pe 21 septembrie 2021 oamenii legii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Postului de Poliţie Girov l-au depistat pe bărbatul de 35 de ani, în Girov. Pe numele acestuia era emis de autorităţile judiciare din Italia un mandat european de arestare.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2015, aflîndu-se în Italia, pe fondul unor neînţelegeri familiale, a exercitat acte de violenţă asupra concubinei sale, producîndu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 25 de zile îngrijiri medicale“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. Acesta a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău.

Individul urmează să fie prezentat în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

Citește știrea

Trending