Contactează-ne

Prima pagină

Cronica pisălogului – De ce nu avem capul mare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bârjoveanu (1934 – 2000), scriitor, pictor și autor al „Cronicii pisălogului” scria, în urmă cu peste două decenii şi jumătate, în săptămânalul „Gazeta de Roman” peste 280 de tablete umoristice, majoritatea însoțite de caricaturi inspirate. În numărul de astăzi republicăm tableta intitulată „De ce nu avem capul mare”, în care autorul ironizează modul în care folosirea inteligenței artificiale va influența evoluția speciei umane. Ironia autorului merge mai departe. Scre despre abilitatea românului de a inventa metode de a scoate bani și din „piatră seacă“. „Pisălogul” se întreabă, retoric, despre câte alte invenții de sorginte românescă, precum motorul cu reacție, stiloul, macazul, broasca Yale li se mai vorbește copiilor la școală. Și, evident, în același stil ironic, nu uită să amintească despre migrația celor mai buni meseriași spre alte țări, așa cum avea să se întâmple cu medici, asistente și specialiști din alte domenii.

Când eram copil – și e mult de-atunci – ne spunea domnul învățător că „funcția creează organul” și, ca să pricepem mai bine cum vine treaba asta, ne-a explicat că prin anul 2000 tehnica, dezvoltându-se vârtos, va înlocui munca oamenilor, pentru care pricină mușchii se vor închirci iar capul, care va fi pus la treabă din ce în ce mai mult, se va dezvolta ca un bostan crescut pe mraniță.

Și eu îl credeam, mai cu seamă că văzusem undeva și un desen din care reieșea că pantofii se vor lustrui singuri, cărțile se vor citi de la sine, etc. Ce viață! Ce confort! Așa ar fi trebuit să fie, mai ales că românul s-a născut nu numai poet, ci și inventator. Și în sprijinul acestei idei vin cu date concrete: cunosc pe cineva care a inventat metoda de a scoate bani din piatră seacă, fără să lucreze la o carieră sau la o balastieră.

Ba chiar mai mult, fără să lucreze deloc. Și cu toate că ne-am născut cu harul invenției, tehnica nu a ajuns unde ne-a lăsat să sperăm domnul învățător. De ce? Tot eu vă spun: nouă, bunăoară, ne-a spus la școală că poporul chinez a inventat busola, praful de pușcă, hârtia și altele, că unii au descoperit cutare lucru și că alții nu știu ce au mai făcut, dar mă întreb și vă întreb:

Oare se spune și în alte țări copiilor cine a inventat moara cu făcaie, care stă la baza turbinelor, cine a inventat motorul cu reacție, macazul, stiloul, broasca Yalle, etc? Nu! Garantat. Și de aceea nu și-au pus mulți boii în plug cu noi pentru că țara noastră a fost socotită o țară eminamente agricolă. Atât și nimic mai mult.

Păi,  cum să creadă altfel când până și un calendar cu file, scos de Editura Politică, la câțiva ani după ce I.M.R se fabricau mașini complexe de prelucrare a lemnului și o gamă variată de strunguri carusel, acest calendar, cum zic, informa publicul că la I.M. Roman se fac pluguri și alte mașini agricole? Noi, țară eminamente agricolă? Pardon!

Dacă-i așa, de ce un inginer, plecat după Revoluție undeva, în străinătate, unde are slujbă bună și leafă pe măsură, s-a întors la Roman ca să contacteze ingineri și medici care vor fi primiți acolo cu flori și muzică, mai ales că țara care-i solicită stă destul de bine cu economia? Înseamnă că străinii știu cine suntem dar n-o spun cu glas tare. Și cu datoria față de țara care i-a ținut la facultate, cum rămâne? Vai, domnule, parcă trăiți în alte vremuri! Cine mai vorbește azi de patriotism?

NOTA REDACȚIEI – Rubrică susținută de consilierul județean PMP, Sorin Dumitru Cazan

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending