Contactează-ne

Prima pagină

Cronica pisălogului – Dacă vrea omul, se poate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bârjoveanu (1934 – 2000), scriitor, pictor, caricaturist și autor al „Cronicii pisălogului” scria, în urmă cu două decenii şi jumătate, în săptămânalul „Gazeta de Roman” peste 280 de tablete umoristice, majoritatea însoțite de caricaturi inspirate. În numărul de astăzi republicăm tableta intitulată „Dacă vrea omul, se poate”, în care, autorului căruia nu i-a scăpat nimic din ceea ce este omenesc, narează o întâmplare, evident imaginară, născocită pentru a înfiera viciul fumatului. Unul din personajele care apare, în mai multe din cronicile sale: nea Cutare, provine  din substantivarea unui pronume nehotărât, care se dorește a înlocui numele unei anume persoane, pe care nu dorește s-o individualizeze. E un personaj imaginar ca și Madam X, folosit de autor pentru a ilustra o anume situație. Atent la detalii „Pisălogul” creionează portretul fizic al personajelor sale, de așa manieră încât cititorul să-l vadă cu ochii minții. Astfel Madam X e ”o damă rimelată cu gust, rujată identic, simpatică foc”. Autorul  nu ezită, însă, să prezinte și latura ușor bârfitoare a personajului, acesta pomenindu-i lui nea Cutare de tipa de la contabilitate, pe care dăunăzi, acesta o sprijinea protector „să nu alunece”. Bun cunoscător al limbii române, „Pisălogul” știe să utilizeze în tabletele sale atât comicul de situație și adesea și pe cel de limbaj. Scena comică în care Nea Cutare o altoiește zdravăn în părțile dorsale pe Madam X, pentru a o dezbăra de viciul fumatului, dându-i  o „lecție părintească” e din cele care stârnesc râsul și demostrează adevărul zicalei că „Bătaia e ruptă din rai!”. Constantin Bârjoveanu rămâne unul dintre cei mai culți, dar modești intelectuali. Personalitatea  sa va putea fi cunoscută și de generațiile actuale și prin faptul că la „Casa Hogaș” (CNRV) va fi amenajată o expoziție „In Memoriam Consatantin  Bârjoveanu” vineri, 27 octombrie. (Flora Ordean)

 

Săptămâna trecută – miercuri (dacă nu mă înșel) – a fost ZIUA INTERNAȚIONALĂ DE COMBATERE A FUMATULUI,  nărav care dă nelecuibilul cancer pulmonar. Veți spune poate (dacă sunteți fumător) că Tudor Arghezi a trăit 80 de ani, cu toate că a fumat ca un turc. Sunt de acord, cu toate că scriitorul a apucat și zile mai bune, adică: nu tu stres, nu tu Cernobâl, nu tu autoturisme poluante, nu tu alimente de import cu termen expirat și câte și mai câte.

De aceea rămân la ideea că azi fumatul e un furnizor de clientelă pentru lumea cealaltă și, în consecință, sunt întru totul de acord cu Iorga (filosoful) că „viciile sunt sunt niște călăi care te omoară încet-încet, ca o sabie neascuțită”. Și cum vă spuneam, cu toate că era ziua abținerii de la tutun,dimineață, Madam X, o doamnă rimelată cu gust, rujată identic, simpatică foc, a intrat în birou cu trabucul-n plisc și a început a se căina că nu poate să se lase de fumat.

Atâta i-a trebuit lui nea Cutare. „Măi, fato, zice el, Cilibi Moisă spunea că Dumnezeu se supără pentru trei lucruri”. Madam X nu a rămas cu replică. „Te referi la tipa de la contabilitate pe care o țineai de braț, chipurile ca să nu alunece? Parcă noi nu știm?”. Atacat frontal, nea Cutare a fost nevoit să facă o pauză. Apoi, cu dulceață în glas, ca să deruteze, îi zice: „Te ajut eu ca să te lași de fumat. Vrei?”.

„Fără îndoială”. În acest caz, va trebui ca relațiile dintre noi să fie ca acelea dintre tată și fiică”. „De acord, tataie”, zice Madam X, neștind ce o așteaptă. Atunci nea Cutare, și-a scos cureaua, i-a băgat mâna în cap, a aplecat-o spre el și, cât în glumă, cât în serios, i-a făcut dosul vârci. Fumătorii vroiau să intervină, dar erau opriți de nefumători. Lasă-l, domnule, că din cauza ei stăm toată ziua cu geamul deschis!”.

Se bagă pe fir altul: „Bine-i face!” se plânge că n-are gologani, dar cumpără numai țigări străine, scumpe, de parcă cele de la colțurile de stradă n-ar avea nicotină”. Madam X, care între timp scăpase din mâna lui nea Cutare, stătea bosumflată la locul ei. Agresorul nici c-o iartă: „Să te mai prind eu că pui în gură iarba dracului – seca-i-ar sămânța – că ți-o bag pe ochi! Pe cine ai mai văzut tu să fumeze în fața lui tată-su?

Și trăgându-și sertarul de la birou găsește un pachet de țigări întreg și unul pe jumătate, pe care le zdrobește cu piciorul, sub privirea îngrozită a fetei, care n-a zis nici mâlc. Madam X era supărată și n-a mai vorbit cu nea Cutare câteva zile, dar ieri dimineață a intrat zâmbind triumfătoare, molfăind ceva și i-a zis:

„Nea Cutare, am analizat situația și am ajuns la concluzia că, așa cum o vecină de-a mea, sub imperiul reclamei de la televizor, a rupt de la gura copiilor ca să cumpere AXION, cu toate că grăsimile nu o prea încurcă, tot așa am fost și eu victima unei reclame exagerate pe care televiziunea o face la țigări și m-am apucat de fumat, cu toate că nici pe mine nu mă încurcă banii, dar m-am lecuit. Vrei un mentosan?”

Nota Redacției: Rubrică sponsorizată de consilierul județean PMP, Sorin Dumitru Cazan

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending