Contactează-ne

Actualitate

Cronica pisălogului: Cîte ceva despre arta de a ghici

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000), scriitor, pictor, caricaturist şi vorbitor de esperanto, dădea viaţă , în urmă cu două decenii şi ceva, unor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o „ronicuţă“, de mare actualitate, inspirată de o realitate a oraşului, legată de preocupările unei „pirande cu fuste viu colorate“, care de vreo trei decenii bătea nestingherită centrul, insistentă şi agasantă în oferta „Patroane/ patroancă, dă şi la Maria un leu, să-ţi ghicească…“. Autorul ironiza ghicitul în stele, datul în cărţi, cititul în palmă, datul în bobi, visele tălmăcite. Şi toate, prilej inegalabil pentru a şfichiui vicii arhicunoscute: indolenţa umană, proasta administrare a trebilor urbei, micul furtişag, minciuna electorală, superficialitatea şi traiul fără muncă, lipsa de educaţie, lipsa de scrupule a guvernanţilor de toate culorile politice, care duc la harababură socială şi cîte alte rele omeneşti, din categoria: „Vrabia mălai visează şi calicul praznicul!“.

Odată, o ţigancă cu ghioc a vrut să-mi ghicească şi a zis că, dacă îi dau zece lei îmi spune cum mă cheamă. Atunci mi-am dat seama de nebănuitele mele calităţi în respectivul domeniu, întrucît eu ştiam acest lucru şi încă fără ghioc. Şi m-am extins. Bunăoară, ce mare scofală să fii cititor în stele?

Nu sunt unul din cei care privesc firmamentul ca, după poziţia aştrilor, să-şi dea seama dacă anul acesta autorităţile locale au de gînd să repare strada Bogdan Dragoş, au ba. Ăia sînt astrologi. Ori, astrologia e una şi gastrologia e alta. Eu, după stele îmi dau seama dacă o ciorbă de la cantină e grasă sau nu, şi dacă nu e, desprind trei concluzii: ori s-a furat, ori nu sînt fonduri necesare, ori e dietetică. Aşa că nu e mare lucru să citeşti în stele. Am dat şi în cărţi, şi să ştiţi că ele nu mint niciodată.

Da, am dat în cărţi. Am dat printre altele de o povestioară din care a reieşea că, în general, omul se face frate cu dracuî pînă trece lacuî şi nu făcea aluzie la discursurile electorale ale unor şefi în devenire şi nici la promisiunile solemne ale unor flăcăi înainte de căsătorie, care sînt gata să dea iubitei şi stelele de pe cer, iar după căsătorie uită şi data naşterii.

Ştiu să citesc şi în palmă. Odată am privit palma unui om şi i-am spus ce meserie are şi ce necazuri a avut. Era tîmplar şi nu respectase normele de protecţia muncii, că de la dreapta avea numai patru degete şi jumătate. După palmă îţi dai seama de om. Dacă e bătătorită, omul trage tare pentru o bucată de pîine, dacă e îngrijită şi fără bătături, trag alţii tare pentru el, dacă e mare cît o cazma, ai în faţa ta un lipovan muncitor care întoarce pămîntul, iar dacă e micuţă, catifelată şi plină de podoabe, o doamnă care întoarce banii cu cazmaua.

Dar oameni se mai pot cunoaşte şi după felul cum se poartă cu proştii, după felul cum îşi fac datoria, după felul cum îşi achită întreţinerea la bloc, după cum îşi educă copiii, etc.

Am dat şi în bobi. De ce am dat? De gărgăriţe. Dar nu-i lucru de mirare, au şi ele gîngănii şi unele dulciuri din import. Am omis să vă vorbesc despre vise. Ştiu să le tălmăcesc. Bunăoară, neaplicarea unor legi dacă ai visat, harababură în ţară înseamnă. Asistente amabile şi săritoare dacă ai visat, că mai ai zile înseamnă. Flori de tei dacă ai visat, decizii de a fi ocrotiţi copacii înseamnă. Alte flori dacă ai visat, lacrimi înseamnă.

Dar nu te alarma! Dacă vei visa că ai căpătat un serviciu bine plătit, dacă vei visa că se poate trăi mai bine cu o pensie de şaizeci de mii, că toate întreprinderile romaşcane produc pentru export, că s-a ieftinit hîrtia, transportul în comun, locul de veci, ori că ai apă la robinet 24 ore pe zi, nu te impacienta! Vise. Vise de noapte.

N.R.: Rubrică realizată cu ajutorul Cabinetului parlamentar al senatorului PNL, Eugen Nazarie Ţapu

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Continuă meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Primăria a zis că problema parcărilor e una... urgentă şi a cerut părerea Prefecturii ■ Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă ■

Meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor din Piatra Neamţ continuă.

Primăria, care zice că problema necesită o rezolvare urgentă, a cerut opinia Prefecturii privind scurtarea termenului de consultare publică. Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă. Evident fără nicio legătură cu meciul, trebuie avute în vedere câteva “amănunte”.

Prefectul e PSD, iar primarul PNL. Consultările publice, că au fost 30 sau mai puţine zile, au fost de formă în 99,99% din cazuri. Pe la CJ-ul condus de PSD se fac şedinţe „de urgenţă” pentru nişte teme minore, dar Prefectura nu se mai ofuschează. În rest… totul e administraţie în interesul pietrenilor. Vă prezentăm în continuare comunicatul municipalității.

„În data de 28 aprilie, Primăria Piatra-Neamț a solicitat un punct de vedere Instituției Prefectului – Județul Neamț referitor la oportunitatea invocării caracterului de urgență în problema parcărilor de reședință din Piatra-Neamț.

Concret, interogarea se referea la oportunitatea reducerii termenului de consultare publică, conform art. 7 din Legea nr. 52 / 2003 privind transparența decizională în administrația publică, motivat de incertitudinea cu privire la situația parcărilor în care se află 19 mii de pietreni și familiile lor.

Primarul Andrei Carabelea: „Ne aflăm într-o situație care impune soluții imediate. Pietrenii își doresc rezolvarea cât mai rapidă a acestei crize. Asta ne demonstrează numeroasele reacții primite pe toate canalele de comunicare. Tocmai din această cauză, cu argumente legale, am solicitat Instituției Prefectului un punct de vedere referitor la soluționarea în regim de urgență a crizei parcărilor. După două săptămâni, răspunsul prefectului a venit prin curier, făcând 3 zile de la Prefectură până la Primărie. Mai mult decât atât, răspunsul prefectului transmite sec că situația parcărilor de reședință nu e nici urgentă și nici nu are circumstanțe excepționale. Așadar, pentru a nu risca o altă contestație în instanță doar pentru a bloca activitatea primăriei, așteptăm epuizarea termenului de 30 de zile pentru dezbaterea publică. Apropos de dezbatere publică, 84% dintre pietrenii care au răspuns susțin rezolvarea rapidă a crizei parcărilor prin reducerea termenului de consultare publică… Pietrenii trebuie să știe: noi  găsim soluții la orice problemă, prefectul caută probleme la orice soluție.”

Singura variantă pentru ieșirea cât mai rapid din situația de criză o reprezintă adoptarea unui nou regulament care să nu fie contestat din aceleași motive de procedură, nicidecum de fond.

Proiectul de Hotărâre și Regulamentul sunt postate spre dezbatere publică pe site-ul oficial al Municipiului Piatra-Neamț din data de 02.05.2022, la adresa https://www.primariapn.ro/dezbateri”.

Citește știrea

Actualitate

Seif furat din sediul unei firme. Ce sumă era în „casă“ şi unde au fost descoperiţi suspecţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ cercetările efectuate de poliţiştii din Neamţ şi Bacău au dus la identificarea a doi suspecţi ■ urma să se ceară arestarea preventivă ■

Furtul unui seif de la o societate comercială a fost reclamat de reprezentanţii firmei, iar după două săptămâni de cercetări suspecţii au fost identicaţi, fiind vorba despre două persoane din judeţul Neamţ. Sesizarea a fost depusă pe data de 29 aprilie 2022, susţinându-se că în cutia metalică furată erau 40.000 de lei.

Ancheta avea să se concretizeze astăzi, 16 mai, când investigatorii de la serviiciile criminale din cadrul inspectoratelor de Poliţie Bacău, în colaborare cu colegii din Poliţia Neamţ, au efectuat trei percheziţii domiciliare. La descinderi au fost descoperite şi ridicate mai multe mijloace materiale de probă, printre care şi un autoturism, o limuzină Mercedes.

„În baza mandatelor de aducere, doi bărbaţi, de 26 şi 30 de ani (din Roman şi Gâdinţi, judeţul Neamţ), au fost conduşi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, pentru cercetări, iar, ulterior, au fost reţinuţi, pentru 24 de ore“, au transmis anchetatorii. Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, iar cei doi suspecţi urmează să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău cu propunere de luare a unor măsuri preventive.

Acestea pot fi arest preventiv, la domiciliu sau control judiciar. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, la misiune participând poliţişti din cadrul Serviciului Criminalistic Bacău, Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bacău, Poliţiei Roman şi Postului de Poliţie Gâdinţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, precum şi cadre de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

Pe data de 14 mai 2022, poliţiştii nemţeni au rezovat un alt furt. În cazul a patru persoane s-a dispus arestul la domiciliu, iar pentru două controlul judiciar, ele fiind acuzate că, la începutul acestei luni, au sustras 2.300 de litri din rezervoarele camioanelor parcate în curtea unor firme din Târgu Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Arestaţi casnici pentru furturi de combustibil. Tone de motorină au fost sustrase din rezervoarele unor camioane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în două rînduri, şase tineri au furat motorină din rezervoarele unor camioane parcate în cuţile unor societăţi ■ la un preţ mediu de 8 lei pe litru, paguba depăşeşte 18.000 de lei ■

Doi tineri au beneficiat de clemenţă şi au fost puşi sub cele mai blînde măsuri preventive, arest la domiciliu şi control judiciar, după ce, în două rînduri, au furat nu mai puţin de 2.300 de litri de motorină pe care au vîndu-o mai apoi la doritorii de chilipiruri.

„Afacerea“ ilicită le-a fost stricată de anchetatori care au documentat activitatea infracţională, iar pe 14 mai 2022, oamenii legii au reţinut şase tineri într-un dosar penal ce vizează săvîrşirea mai multor infracţiuni de furt calificat.

„Investigaţiile au relevat faptul că, în noaptea de 1 spre 2 mai 2022, un număr de şase persoane cu vîrste cuprinse între 18 şi 29 de ani, din localităţile Răuceşti, Timişeşti şi Tîrgu Neamţ, avînd feţele acoperite cu cagule, ar fi tăiat plasa unui gard şi ar fi pătruns în curtea a două societăţi de unde ar fi sustras din rezervoarele camioanelor o cantitate de aproximativ 1.200 de litri de motorină“, anunţă Poliţia Neamţ.

Cercetările au stabilit că o nouă lovitură ar fi avut loc în noaptea de 5 spre 6 mai, cînd aceleaşi persoane ar fi pătruns, din nou, în curtea uneia dintre cele două societăţi comerciale din Tîrgu Neamţ, de unde au sustras o cantitate de aproximativ 1.100 de litri de motorină, din rezervoarele camioanelor.

Ulterior, aceştia ar fi transportat combustibilul pe raza localităţii Răuceşti, unde au vîndut motorina. La data de 14 mai, în urma documentării activităţii infracţionale a celor implicaţi, cei şase tineri au fost reţinuţi pentru 24 de ore. În cursul aceleiaşi zile au fost prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, iar faţă de patru tineri, cu vîrste cuprinse între 18 şi 19 ani, a fost dispusă măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Alţi doi suspecti, de 19 şi 29 de ani, au scăpat cu cea mai blîndă măsură preventivă, controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. La un preţ mediu de 8 lei pentru un litru de motorină, paguba în dauna celor două societăţi comerciale din Tîrgu Neamţ depăşeşte lejer 18.000 de lei.

Citește știrea
Advertisement
Trending