Contactează-ne

Actualitate

Cronica pisălogului: Anul Nou bate la uşă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934 – 2000), scriitor, pictor, caricaturist şi vorbitor de esperanto dădea viaţă , în urmă cu două decenii şi ceva, unor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă „cronicuţă“ de sărbători şi de mare actualitate, în care autorul face trimitere la motivele pentru care în Epoca de Aur bătrînul Moş Crăciun a fost metamorfozat în Moş Gerilă. Şi în această tabletă ca în atîtea altele din cele aproximativ 370 de cronici, Constantin Bîrjoveanu face trimitere la realităţi contemporane: şomaj, sărăcie, inegalitate socială, lipsa de empatie faţă de semenii aflaţi în nevoie, indiferenţa guvernamentală, improvizaţia administrativă, lipsa de viziune. Peste toate, este mai actuală ca oricînd viziunea de acum aproape două decenii şi ceva despre pandemia care a făcut ravagii pe o Planetă din ce în ce mai bolnavă şi lipsită de speranţe în a se face curînd bine.

De cînd lumea şi Ardealul, Moş Neculai şi Moş Crăciun au program de lucru redus. Moş Neculai numai cîteva ore, iar Moş Crăciun – o săptămînă sau două, că se duce pe la grădiniţe, pe la creşe, pe la televiziune, etc. Are plan dar lucrează în salturi, cum făceau pe vremuri muncitorii din unele întreprinderi în care azi nu se mai lucrează deloc. Lasă totul pentru ultima zi, sau, mai bine zis, pentru ultima noapte şi atunci pe fugă, umblă pe la casele oamenilor, mai ales acolo unde sunt copii şi pune cadouri sub perne sau în faţa pomului de Crăciun sau a pomului de iarnă cum i se spunea pe vremea comunismului ateu, care comunism, pentru a nu submina comerţul, nu l-a desfiinţat pe Moş Crăciun, ci l-a trecut la cultul celor fără nici un cult şi i-a zis Moş Gerilă.

Cum ziceam, Moşul lasă totul pe ultima zi. Aşa se face că în unele case nu mai apucă să intre, nu că acolo nu ar fi copii ori că ambii părinţi sunt şomeri, ci pentru simplul motiv că e criză de… timp. Singurul care-şi propune să lucreze 24 din 24, timp de 365 de zile, este ANUL, care după prima zi de viaţă, dă semen de îmbătrînire şi nimeni nu-i mai spune Anul Nou. Mulţi îşi pun nădejdea în el şi, inversînd zicala, speră să aducă ce nu a adus ceasul, că pe mulţi nemulţumiţi i-am auzit întrebînd dacă anul acesta se schimbă Guvernul cu unul care să ne scoată mai repede din impas, dacă se schimbă primarul cu unul care să facă mai mult pentru urbea noastră, dacă se schimbă doamna de la asociaţie cu una care să jure cu mîna pe inimă că fondul de rulment nu se duce pe apa Sîmbetei, etc, etc.

Iorga ne sfătuia ca în toate iernile de suferinţă să ne gîndim că va fi, că nu poate să fie o primăvară. Nu mă voi referi la primăvara pe care noi am numit-o Revoluţie, care a venit după o iană foarte lungă şi aspră, dar care a fost capricioasă şi scurtă, ci la faptul că filozoful ne îndeamnă să sperăm. Să sperăm, deci, că anul care vine o să ne aducă mai multă siguranţă, să poată omul ieşi din casă fără teama că cineva s-ar putea să-i sulgă geanta din mîini şi fără să-şi facă griji că, într-o zi, nu va avea ce pune pe masă în faţa copiilor.

Fie ca la anul să nu mai vie din afară vietăţi care să facă rău livezilor de gutui, culturilor, culturii, economiei şi limbii, pentru ca românul să nu mai aibă motiv să spună că a scăpat de una şi a dat de alta. Fie ca noul an să nu ne mai aducă alte boli, că şi aşa avem destule, unele chiar foarte noi, şi nici alte griji peste cele vechi. Dă, Doamne, gînduri curate duşmanilor noştri, şi duşmanilor ţării, că, măcar dacă nu ne fac bine să nu ne facă rău! Am avut şi noi necazuri cu natura, dar ele n-au făcut ravagiile pe care le-au făcut aiurea uraganele, cutremurele, incendiile şi inundaţiile.

Sîntem, deci, o ţară binecuvîntată. Ocroteşte-ne, Doamne, şi de acum încolo! Fie ca în anul care vine, cei care ne conduc să găsească soluţii mai eficiente pentru viitorul ţării, iar celor care construiesc acest viitor să le dispară sictirul din suflet şi lenea din braţe- dacă au aşa ceva. Poate că în acest fel să nu mai fie discriminare pecuniară şi cel ce-şi rupe ciolanele într-o ramură mai puţin importantă să fie la fel de mulţumit ca cel care învîrte două hîrtii sau dă cu mătura într-o ramură cheie. Dă, Doame, să fie bine la anul şi la mulţi ani! Anul nou bate la uşă. Să intre sănătos şi cu gînduri bune! Umpleţi-vă paharele! La mulţi ani!

N.R.: Rubrică realizată cu sprijinul cabinetului parlamentar al senatorului PNL, Eugen Nazarie Ţapu

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Asociația „Culiță Tărâță“, un real sprijin pentru Spitalul Municipal de Urgență din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență a anunțat finalizarea unei noi investiții în unitatea sanitară, ea fiind realizată grație unei sponsorizări. Este vorba de modernizarea accesului în Centrul de Primiri Urgențe, prin fonduri asigurate de omul de afaceri Mihai Tărâță, președintele Asociației „Culiță Tărâță“.

„Datorită unei sponsorizări a Asociației «Culița Tărâță», a fost schimbat întreg sistemul de acces în Centrul de Primiri Urgențe Roman. Investiția este în valoare de 103.969 de lei cu TVA inclus. Au fost schimbate ușile automate de acces în Centrul de Primiri Urgențe, ușă triaj central, ușă hol, montîndu-se opt confecții din tîmplărie de aluminiu, echipate cu geam tip comex (uși culisante aferente sistemelor automate).

A fost montată și tîmplărie PVC, de culoare albă, ușă exterior echipată cu un kit, mîner exterior inclusiv iluminator lateral; sistem automat tip dorma, șină în trei canate, acționate electric, senzori tip magic switch, selector KT3 cu deschidere exterior, încuietoare electromagnetică; sistem automat tip dorma și șină într-un canat, acționate electric, senzori tip magic switch, selector KT3 cu deschidere exterior și încuietoare electromagnetică. Mai este vorba despre un selector cu card cu acționare exterior”.

Aceasta este declarația oferită de către Andreea Trifan, purtătorul de cuvînt al Spitalului Municipal de Urgență Roman, care spune că această nouă donație a Asociației „Culiță Tărâță” se adaugă celor anterioare. Reamintim faptul că în iunie 2020, în plină pandemie de Coronavirus, la unitatea sanitară menționată a ajuns unul din cele mai performante aparate de testare a virusului.

Aparatul Real Time PCR a fost achiziționat din donațiile generoase ale unui grup de oameni de afaceri romaşcani, adunați în jurul lui Mihai Tărâță şi a costat aproximativ 45.000 de dolari, fiind primul aparat de acest fel din județul Neamț. Ulterior și la Spitalul Județean a ajuns un aparat Real Time PCR, darn u era așa de performant.

În 2021, Asociația „Culiță Tărâță” achiziționa pentru SMU Roman un extractor de ARN (acid ribonucleic), folosit tot în depistarea virusului SARS Cov 2, acesta oferind posibilitatea de a lucra probe în serii mai mici, rezultatele fiind oferite mai repede și mărind capacitatea de testare, reducînd substanțial timpul de așteptare în izolare al pacienților. În același an au fost achiziționate și șase tărgi hidraulice, utile pentru poziționarea și ridicarea pacienților.

Citește știrea

Actualitate

Avantajele streamingului online și evoluția industriei de divertisment

Știre publicată în urmă cu

în data de

Vă mai amintiți vremurile fără internet, fără calculator sau telefon? Dar ce ziceți de vremurile când muzica și filmele erau greu de găsit și de cele mai multe ori trebuia să le cumpărăm pe CD-uri sau le împrumutam de la unii la alții pentru că erau și scumpe?

Acum nu ne putem imagina viața fără smartphone și fără internet. Am ajuns atât de dependenți de tehnologie încât primul lucrul pe care-l facem când ne trezim este să deschidem telefonul și nu să ne dăm jos din pat. Poate fără apă caldă sau căldură mai rezistăm, dar fără internet oare cât putem rezista?

Internetul este folosit pentru majoritatea activităților cotidiene, atât pe plan personal, dar și în zona de business. Totodată, avem streaming online și platforme digitale pentru a putea accesa filme, muzică, emisiuni tv și chiar posturi de televiziune live. Totul este la îndemâna noastră.

Streamingul online a venit la pachet cu numeroase avantaje și dezavantaje. La elementele negative putem spune că oamenii sunt mai comozi și nu prea mai merg în cinematografe și nici nu mai au răbdare să aștepte episod de episod la săptămână, vor totul instant. Internetul ne-a făcut mai comozi și asta se traduce prin socializare și interacțiune redusă între oameni.

În același timp există multe alte avantaje ale streamingului online și putem spune că a schimbat industria divertismentului pentru totdeauna.

Înainte de apariția internetului și implicit a tehnologiei de live streaming, conținutul multimedia de divertisment era limitat, fără prea multe opțiuni. În schimb internetul a adus divertismentul și mai aproape de noi. Nu mai depindem de televiziuni pentru a urmări un film, pentru a asculta muzica favorită sau să vedem știrile de ultimă oră.

Streamingul online a dus la o diversificare a conținutului multimedia și de divertisment. Există foarte multe platforme de streaming unde putem urmări sute de seriale, filme artistice și documentare de toate genurile, pentru toate gusturile. Astfel, industria divertismentului este mult mai competitivă și încearcă să creeze cât mai mult conținut posibil.

Odată cu dezvoltarea streamingului online, răbdarea noastră nu mai este pusp la încercare și cu toate acestea încă mai suntem entuziasmați când sunt lansate episoade noi din serialele preferate sau vedem noi producții cinematografice.

Oamenii nu mai au răbdare să stea la coadă pentru un bilet la teatru sau să aștepte ca filmul preferat să fie difuzat exclusivist. Își doresc ca totul să fie ACUM pe streamingul online. Prin urmare, totul trebuie să fie prezentat online pe toate platformele digitale. Ba mai mult, sunt creatori care nu mai urcă pe platformă fiecare episod la un interval de timp, ci au început să prefere să urce toate episoadele simultan. Astfel, userii pot face binging, adica un maraton în fața ecranului pentru a urmări toate episoadele noi lansate.

Pe lângă clasicele formate de conținut (filme, seriale), platformele de streaming online au facilitat și crearea de conținut multimedia original. Astfel, creațiile respective nu le veți putea găsi pe altă platformă sau la televiziuni. Și influencerii sunt încurajați să producă conținut video de calitate.

Streamingul online a influnețat foarte mult și industria jocurilor online. Dacă în urmă cu câțiva ani, ne jucam individual pe desktop-uri sau în rețele locale, iată că astăzi putem să ne jucăm cu sute de alți jucători din întreaga lume prin intermediul acestor platforme de live streaming. Inclusiv în industria de gambling se simt influențele acestei tehnologii. Jocuri precum Ruleta, Poker sau Blackjack se pot juca acum online prin streamling online cu dealer real live.

Dincolo de conținutul de calitate și diversificat, streamingul online a facilitat și interacțiunea dintre utilizatori și creatori. Clienții pot oferi feedback în timp real, pot lăsa review-uri și pot distribui conținutul preferat. Aceste acțiuni duc la realizarea de topuri pe baza like-urilor și comentarii, influențând astfel succesul unei producții cinematografice, a unui joc sau serial.

Sunt platforme de streaming specializate în realizarea unui tip de conținut sau pe o nișă specifică, în funcție de preferințele userilor și abonaților. Au dispărut vremurile în care trebuie să continuați să schimbați canalele pentru a găsi conținutul preferat de vizionat. În schimb, dacă sunteți în căutarea unui tip de conținut, acum trebuie doar să accesați platformă digitală preferată.

Pentru că platformele de streaming au impus taxa de abonare, conținutul difuzat nu mai este fragmentat cu reclame ca la televizor, iar acest beneficiu este foarte apreciat de useri. Inclusiv industria de publicitate s-a adaptat noului conținut și reclamele la produse și servicii se fac direct în conținutul creat. Data viitoare când vedeți un brand de laptop, smartphone sau băutură în cadrul unui serial sau silm, să știți că este o formă de publicitate prin plasare de produse.

Un alt avantaj al platformelor de streaming stă în faptul că le putem accesa inclusiv de le smartphone-uri prin intermediul aplicațiilor dedicate, ceea ce înseamnă că ne putem bucura de conținutul respectiv în orice moment. Industria divertismentului se schimbă, de asemenea, odată cu evoluția internetulpentru a aduce publicului lucruri noi și interesante. Iar viitorul este promițător odată cu dezvoltarea și adoptarea noilor tehnologii cum ar fi realitatea virtuală, realitatea augmentată și multe altele.

Inclusiv trecerea internetului la vitezele 6G va influența foarte mult industria de divertisment pentru că vitezele mai mari vor duce la conținut mai bun, de calitate. Vom vedea tot mai multe creații 4K și chiar la rezoluții mai mari. Totodată, vom puteam comunica în timp real cu unii producători de conținut și chiar să schimbăm fluxul evenimentelor.

Din punct de vedere al cifrelor, piața de streaming online va depăși 90 de miliarde de dolari în 2023, iar platformele OTT (Over-the-top media service) vor depăși 400 de milioane de abonați. Tehnologia video a evoluat de-a lungul anilor, iar oamenii consumă din ce în ce mai mult conținut video online. Se estimează că la nivel global, conținutul difuzat prin streaming online va constitui peste 80% din totalul traficului de internet consumat.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu două victime pe artera ocolitoare a Romanului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier provocat de o neacordare de prioritate s-a soldat cu două victime, marţi, 27 septembrie, pe artera ocolitoare a municipiului Roman.

“Astăzi, 27 septembrie, în jurul orei 11:00, polițiștii Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe artera ocolitoare vest,  în municipiul Roman.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 38 de ani, din  județul Galați, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi efectuat manevra de schimbare a direcției de deplasare, intrând în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat de 64 de ani, din  București.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului auto de 64 de ani și a unui pasager de 54 de ani, din același autoturism.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea
Advertisement

Trending