Contactează-ne

Actualitate

Criză sanitară tare greu de gestionat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Spitalul Judeţean şi Sanatoriul Bisericani, acolo unde sînt trataţi pacienţii infectaţi cu SARS Cov 2, nu mai fac faţă numărului ridicat de pacienţi ■ urmează ca şi unitatea din Tîrgu Neamţ să preia bolnavi depistaţi cu coronavirus ■ la SMU Roman a descins un consilier de imagine al Ministerului Sănătăţii, fiind analizată situaţia circuitelor medicale ■

Spitalul Municipal de Urgenţă Roman a fost vizitat în cursul zilei de luni, 5 aprilie, de către doctor Mihaela Ciocoiu, consilier de imagine al ministrului secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan. Aceasta a fost însoţită de directorul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, Radu Firăstrău şi de către Daniela Marcoci, şef Departament Sănătate Publică din cadrul DSP.

Conform precizărilor făcute de purtătorul de cuvînt al unităţii sanitare romaşcane, Andreea Trifan, vizita reprezentantului Ministerului Sănătăţii la spitalul din municipiul menţionat, a avut drept scop discutarea şi verificarea în teren a circuitelor medicale, din cadrul Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă, în condiţiile în care sistemul medical din România trece printr-o perioadă dificilă, pacienţii depistaţi pozitiv cu noul coronavirus fiind din ce în ce mai mulţi şi în stare gravă şi foarte gravă.

Medicul Daniela Marcoci a precizat pentru cotidianul Monitorul principalele aspectele care au fost discutate în timpul acestei vizite de lucru importante la unitatea sanitară romaşcană.

„Discuţii s-au purtat, în special, pe numărul foarte mare de pacienţi care necesită internare pe secţiile de anestezie şi terapie intensivă. După cum se ştie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ numărul de pacienţi care ar necesita tratament în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă este zilnic depăşit. De multe ori, medicii de la Spitalul Judeţean şi noi, cei de la DSP, ne aflăm în imposibilitatea de a face transferuri la alte spitale din ţară, chiar şi prin Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI).

Aşa cum doamna secretar de stat Andreea Moldovanu a solicitat şi prin intermediul unei video- conferinţe, dar şi prin alte intervenţii publice, s-au căutat soluţii pentru amplasarea altor paturi ATI, care pot fi destinate în perioada acestui val trei de îmbolnăviri cu virusul SARS Cov 2, pentru pacienţii depistaţi pozitiv. unitatea de la Roman nu va fi, deocamdată, transformată în spital Covid, ci va pune doar la dispoziţie două din paturile de la ATI pentru internarea pacienţilor Covid pozitiv, aşa cum de altfel spitalul a mai făcut şi în perioada de vîrf a valului doi. Spitalul Roman ajută cu aceste paturi judeţul Neamţ, pentru că în momentul de faţă ne aflăm într-un mare impas, numărul de paturi de la Spitalul Judeţean neputînd asigura necesarul de internări.

S-a făcut solicitarea de către Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei şi pentru o unitate de terapie mobilă, care urmează a ajunge la Spitalul Judeţean, nu ştim exact cînd, dar sperăm ca acest lucru să se întîmple cît mai repede. Tot ca susţinere şi sprijin în tratarea bolavilor de Covid din judeţ s-a propus ca şi Spitalul Orăşenesc din Tîrgu Neamţ să devină, parţial, spital Covid, cu paturi pre-ATI şi paturi în care să fie trataţi pacienţii Covid cu forme medii şi uşoare“, a precizat medicul Daniela Marcoci.

Moment sanitar, dificil de gestionat

În momentul de faţă, conform unui ordin al Ministerului Sănătăţii, în judeţul Neamţ funcţionează ca unităţi Covid Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi Spitalul de Pneumoftiziologie de la Bisericani.

Urmează a fi propus, prin ordin de ministru, ca şi Spitalul Orăşenesc de la Tîrgu Neamţ să îngrijească bolavi depistaţi cu coronavirus. Spitalul de Urgenţă de la Roman rămîne, deocamdată, doar cu cele două paturi ATI. Întrebată fiind despre circumstanţele în care spitalul de la Roman s-a hotărît a fi desemnat ca spital non- Covid, situaţie adesea criticată de politicienii din opoziţie dar şi de către vechea conducere a Colegiului Medicilor Neamţ, doctorul Daniela Marcoci a subliniat faptul că această decizie s-a luat în contextul în care circuitele funcţionale ale spitalului de la Roman nu permit acest lucru.

„Cele două paturi ATI destinate îngrijirii pacienţilor de Covid au fost asumate de managementul spitalului şi de către conducerea DSP Neamţ“, a adăugat sursa citată. Aceasta a mai subliniat şi faptul că în timpul vizitei de lucru de luni, 5 aprilie, a reprezentantului Ministerului Sănătăţii, s-a discutat şi despre proiecte cu fonduri europene, ce pot fi accesate pentru construcţia de noi spitale, despre modernizarea Ambulatoreiului de specialitate de la Roman, fiind prezentate axele care ar putea fi deschise pentru ca unitatea să poată avea acces la fondurile europene, în vederea îmbunătăţirii actului medical şi a infrastructurii spitalului. „Judeţul Neamţ ca şi majoritatea judeţelor din ţară se află în vîrful valului trei al pandemiei.

Cert este că luni, 5 aprilie, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ nu avea nici un loc liber în secţia ATI, pentru bolnavii Covid pozitiv. La Secţia ATI de la Spiatlul Judeţean sînt nouă paturi avizate şi erau 17 pacienţi. Cel puţin asta era situaţia în jurul prînzului, cînd s-a făcut analiza la nivel decizional. Clar că ne aflăm într-un moment foarte dificil de gestionat pentru toată lumea, din cauza creşterii numărului de bolnavi infectaţi cu virusul SARS Cov 2, cu forme grave şi medii“, a mai adăugat medicul Daniela Marcoci.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Bugetul Târgului este supus la vot

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ proiectul de hotărîre privind veniturile, cheltuielile urbei şi obiectivele de investiţii ce vor primi finanţare va fi dezbătut în şedinţa din 12 aprilie ■ pe ordinea de zi sînt menţionate opt proiecte de hotărîre ■

Bugetul oraşului Târgu Neamţ pentru anul 2021 va fi supus luni, 12 aprilie, votului consilierilor locali, convocaţi într-o şedinţă extraordinară, cu opt puncte pe ordinea de zi.

Potrivit proiectului iniţiat de conducerea primăriei, totalul sumelor preconizate a intra în alcătuirea bugetului urbei s-ar cifra la 74.013.578 lei, în care sunt incluse veniturile proprii estimate a fi obţinute din impozite şi taxe locale în valoare de 8.687.000 lei, la care s-ar adăuga 12.022.000 lei, din cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, 12.585.000 lei, cu titlu de sume defalcate din tva, subvenţii aşteptate de la bugetul de stat în valoare de 7.562.000 lei, subvenţii de la alte administraţii în valoare de 160.000 lei, finanţare Delgaz pentru extindere reţea gaze naturale în cartierul Blebea ce ajunge la 680.000 lei etc. De asemenea, sînt cuprinse în bugetul estimat pentru anul 2021 şi fonduri de 30.461.000 lei aşteptate de la Uniunea Europeană pentru proiecte derulate la nivel local.

Proiectul de hotărîre aflat în mapele consilierilor locali cuprinde şi cheltuileile programate pentru anul în curs, defalcate pe secţiunea de funcţionare şi cea de dezvoltare, precum şi obiectivele din lista de investiţii pentru anul 2021. Un alt proiect de hotărîre ce va fi supus dezbaterii consilierilor se referă la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli estimat al Spitalului Orăşenesc Sf.Dimitrie Târgu Neamţ, urmînd să fie luată în discuţie şi modificarea statului de funcţii al unităţii sanitare. Participanţii vor mai avea de luat hotărîri în privinţa Bugetului de venituri şi cheltuieli al Direcţiei de Asistenţă Socială a oraşului Târgu Neamţ pentru anul 2021, precum şi a listei de investiţii aacestei instituţii.

Discuţiile vor continua tot pe tema banilor, pentru că va fi cerută aprobarea consilierilor locali pentru condiţiile contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 6.000.000 lei de la Banca Comercială Română, pentru care s-ar lua în calcul o perioadă de rambursare de 96 luni, după care se va supune la vot şi proiectul privind creditul menţionat. În cadrul şedinţei vor mai fi luate decizii în privinţa casării unor active fixe din domeniul privat al urbei şi a lotizării unui teren.

Citește știrea

Actualitate

Cînd evaziunea nu mai duce la puşcărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ evazioniştii scapă de detenţie în anumite condiţii ■ prejudiciul nu trebuie să depăşească 100.000 de euro şi trebuie achitat integral ■ legea a fost promulgată de preşedintele Iohannis ■

Liber la evaziune fiscală, dacă ai ceva bănuţi prin conturi. Cei care săvîrşesc de acum înainte astfel de infracţiuni scapă de detenţie. Totul în anumite condiţii, respectiv prejudiciul nu trebuie să depăşească suma de 100.000 de euro, iar paguba în dauna statului trebuie achitată pînă la ultimul bănuţ. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Este vorba de modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Potrivit legii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, avînd ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă asocierea în vederea săvîrşirii acestor fapte. De asemenea, constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, sau cu amendă, următoarele fapte săvîrşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operatiuni reale sau evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor; executarea de evidenţe contabile duble; sustragerea de la verificări financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă sau declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; substituirea, degradarea sau înstrăinarea de debitor ori de terţe persoane a bunurilor sechestrate.

În cazul unor astfel de fapte, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu trece de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de pînă la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplica amendă.

În cazul săvîrşirii uneia dintre infracţiunile menţionate anterior, „dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, pînă la pronunţarea unei hotărîri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobînzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcîndu-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare“. Aceste dispoziţii se aplică tuturor inculpaţilor.

Citește știrea

Actualitate

Urmărit naţional depistat în Piatra

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ el avea la activ două condamnări care însumează peste 5 ani de detenţie ■ în ambele cauze a condus fără permis, dar a mai făcut alte fapte ■

Un botoşănean în vîrstă de 53 de ani, cu două condamnări la activ, ce ar fi trebuit să se afle în penitenciar pentru executarea pedepselor privative de libertate, a fost depistat pe meleaguri nemţene.

S-a întîmplat pe 10 aprilie 2021, cînd în baza activităţilor informativ – operative, bărbatul care fusese dat în urmărire la nivel naţional a fost depistat pe o stradă din Piatra Neamţ. Pe numele lui existau două mandate de executare a închisorii ce cumulau peste 5 ani de detenţie, respectiv una de 2 ani şi 3 luni, iar cealaltă de 2 ani, 10 luni şi 20 de zile de închisoare.

În principiu, a fost vorba de conducere fără permis, dar şi alte fapte. Pe 2 noiembrie 2020, Judecătoria Rîmnicu Vîlcea, a emis primul mandat, unul de 2 ani şi 3 luni de detenţie, pentru săvîrşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis, fals privind identitatea, vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea oamenilor legii.

Ulterior, pe 23 martie 2021, Judecătoria Suceava l- a condamnat în alt dosar, a doua sancţiune fiind pentru fals intelectual şi conducere fără permis. Pe 1 noiembrie 2017, fără permis, individul a ieşit cu maşina în trafic, la Rîmnicu Vîlcea, moment în care a surprins şi accidentat un pieton care traversa regulamentar.

În urma impactului, victima a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 10-12 zile de îngrijiri medicale. După accident, şoferul şi-a văzut de drum, fiind identificat a doua zi, pe raza judeţului Vîlcea, ocazie cu care a prezentat pentru identificare un act de identitate ce aparţinea unui alt bărbat. Faptele din al doilea dosar au avut loc pe 24 octombrie 2014, cînd a şofat prin Suceava fără permis, fiind tras pe dreapta de poliţiştii rutieri.

Atunci s-a legitimate doar verbal, fără a prezenta o carte e identitate, determinîndu-l astfel pe agentul constatator să întocmească proces verbal de contravenţie în care au fost consemnate date nereale. Pentru toate acestea, pe 10 aprilie 2021 a fost condus la Penitenciarul Bacău pentru executarea pedepselor privative de libertate.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending