Contactează-ne

Actualitate

Criză sanitară tare greu de gestionat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Spitalul Judeţean şi Sanatoriul Bisericani, acolo unde sînt trataţi pacienţii infectaţi cu SARS Cov 2, nu mai fac faţă numărului ridicat de pacienţi ■ urmează ca şi unitatea din Tîrgu Neamţ să preia bolnavi depistaţi cu coronavirus ■ la SMU Roman a descins un consilier de imagine al Ministerului Sănătăţii, fiind analizată situaţia circuitelor medicale ■

Spitalul Municipal de Urgenţă Roman a fost vizitat în cursul zilei de luni, 5 aprilie, de către doctor Mihaela Ciocoiu, consilier de imagine al ministrului secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan. Aceasta a fost însoţită de directorul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, Radu Firăstrău şi de către Daniela Marcoci, şef Departament Sănătate Publică din cadrul DSP.

Conform precizărilor făcute de purtătorul de cuvînt al unităţii sanitare romaşcane, Andreea Trifan, vizita reprezentantului Ministerului Sănătăţii la spitalul din municipiul menţionat, a avut drept scop discutarea şi verificarea în teren a circuitelor medicale, din cadrul Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă, în condiţiile în care sistemul medical din România trece printr-o perioadă dificilă, pacienţii depistaţi pozitiv cu noul coronavirus fiind din ce în ce mai mulţi şi în stare gravă şi foarte gravă.

Medicul Daniela Marcoci a precizat pentru cotidianul Monitorul principalele aspectele care au fost discutate în timpul acestei vizite de lucru importante la unitatea sanitară romaşcană.

„Discuţii s-au purtat, în special, pe numărul foarte mare de pacienţi care necesită internare pe secţiile de anestezie şi terapie intensivă. După cum se ştie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ numărul de pacienţi care ar necesita tratament în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă este zilnic depăşit. De multe ori, medicii de la Spitalul Judeţean şi noi, cei de la DSP, ne aflăm în imposibilitatea de a face transferuri la alte spitale din ţară, chiar şi prin Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI).

Aşa cum doamna secretar de stat Andreea Moldovanu a solicitat şi prin intermediul unei video- conferinţe, dar şi prin alte intervenţii publice, s-au căutat soluţii pentru amplasarea altor paturi ATI, care pot fi destinate în perioada acestui val trei de îmbolnăviri cu virusul SARS Cov 2, pentru pacienţii depistaţi pozitiv. unitatea de la Roman nu va fi, deocamdată, transformată în spital Covid, ci va pune doar la dispoziţie două din paturile de la ATI pentru internarea pacienţilor Covid pozitiv, aşa cum de altfel spitalul a mai făcut şi în perioada de vîrf a valului doi. Spitalul Roman ajută cu aceste paturi judeţul Neamţ, pentru că în momentul de faţă ne aflăm într-un mare impas, numărul de paturi de la Spitalul Judeţean neputînd asigura necesarul de internări.

S-a făcut solicitarea de către Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei şi pentru o unitate de terapie mobilă, care urmează a ajunge la Spitalul Judeţean, nu ştim exact cînd, dar sperăm ca acest lucru să se întîmple cît mai repede. Tot ca susţinere şi sprijin în tratarea bolavilor de Covid din judeţ s-a propus ca şi Spitalul Orăşenesc din Tîrgu Neamţ să devină, parţial, spital Covid, cu paturi pre-ATI şi paturi în care să fie trataţi pacienţii Covid cu forme medii şi uşoare“, a precizat medicul Daniela Marcoci.

Moment sanitar, dificil de gestionat

În momentul de faţă, conform unui ordin al Ministerului Sănătăţii, în judeţul Neamţ funcţionează ca unităţi Covid Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi Spitalul de Pneumoftiziologie de la Bisericani.

Urmează a fi propus, prin ordin de ministru, ca şi Spitalul Orăşenesc de la Tîrgu Neamţ să îngrijească bolavi depistaţi cu coronavirus. Spitalul de Urgenţă de la Roman rămîne, deocamdată, doar cu cele două paturi ATI. Întrebată fiind despre circumstanţele în care spitalul de la Roman s-a hotărît a fi desemnat ca spital non- Covid, situaţie adesea criticată de politicienii din opoziţie dar şi de către vechea conducere a Colegiului Medicilor Neamţ, doctorul Daniela Marcoci a subliniat faptul că această decizie s-a luat în contextul în care circuitele funcţionale ale spitalului de la Roman nu permit acest lucru.

„Cele două paturi ATI destinate îngrijirii pacienţilor de Covid au fost asumate de managementul spitalului şi de către conducerea DSP Neamţ“, a adăugat sursa citată. Aceasta a mai subliniat şi faptul că în timpul vizitei de lucru de luni, 5 aprilie, a reprezentantului Ministerului Sănătăţii, s-a discutat şi despre proiecte cu fonduri europene, ce pot fi accesate pentru construcţia de noi spitale, despre modernizarea Ambulatoreiului de specialitate de la Roman, fiind prezentate axele care ar putea fi deschise pentru ca unitatea să poată avea acces la fondurile europene, în vederea îmbunătăţirii actului medical şi a infrastructurii spitalului. „Judeţul Neamţ ca şi majoritatea judeţelor din ţară se află în vîrful valului trei al pandemiei.

Cert este că luni, 5 aprilie, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ nu avea nici un loc liber în secţia ATI, pentru bolnavii Covid pozitiv. La Secţia ATI de la Spiatlul Judeţean sînt nouă paturi avizate şi erau 17 pacienţi. Cel puţin asta era situaţia în jurul prînzului, cînd s-a făcut analiza la nivel decizional. Clar că ne aflăm într-un moment foarte dificil de gestionat pentru toată lumea, din cauza creşterii numărului de bolnavi infectaţi cu virusul SARS Cov 2, cu forme grave şi medii“, a mai adăugat medicul Daniela Marcoci.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending