Contactează-ne

Actualitate

Criză sanitară tare greu de gestionat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Spitalul Judeţean şi Sanatoriul Bisericani, acolo unde sînt trataţi pacienţii infectaţi cu SARS Cov 2, nu mai fac faţă numărului ridicat de pacienţi ■ urmează ca şi unitatea din Tîrgu Neamţ să preia bolnavi depistaţi cu coronavirus ■ la SMU Roman a descins un consilier de imagine al Ministerului Sănătăţii, fiind analizată situaţia circuitelor medicale ■

Spitalul Municipal de Urgenţă Roman a fost vizitat în cursul zilei de luni, 5 aprilie, de către doctor Mihaela Ciocoiu, consilier de imagine al ministrului secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan. Aceasta a fost însoţită de directorul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, Radu Firăstrău şi de către Daniela Marcoci, şef Departament Sănătate Publică din cadrul DSP.

Conform precizărilor făcute de purtătorul de cuvînt al unităţii sanitare romaşcane, Andreea Trifan, vizita reprezentantului Ministerului Sănătăţii la spitalul din municipiul menţionat, a avut drept scop discutarea şi verificarea în teren a circuitelor medicale, din cadrul Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă, în condiţiile în care sistemul medical din România trece printr-o perioadă dificilă, pacienţii depistaţi pozitiv cu noul coronavirus fiind din ce în ce mai mulţi şi în stare gravă şi foarte gravă.

Medicul Daniela Marcoci a precizat pentru cotidianul Monitorul principalele aspectele care au fost discutate în timpul acestei vizite de lucru importante la unitatea sanitară romaşcană.

„Discuţii s-au purtat, în special, pe numărul foarte mare de pacienţi care necesită internare pe secţiile de anestezie şi terapie intensivă. După cum se ştie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ numărul de pacienţi care ar necesita tratament în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă este zilnic depăşit. De multe ori, medicii de la Spitalul Judeţean şi noi, cei de la DSP, ne aflăm în imposibilitatea de a face transferuri la alte spitale din ţară, chiar şi prin Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI).

Aşa cum doamna secretar de stat Andreea Moldovanu a solicitat şi prin intermediul unei video- conferinţe, dar şi prin alte intervenţii publice, s-au căutat soluţii pentru amplasarea altor paturi ATI, care pot fi destinate în perioada acestui val trei de îmbolnăviri cu virusul SARS Cov 2, pentru pacienţii depistaţi pozitiv. unitatea de la Roman nu va fi, deocamdată, transformată în spital Covid, ci va pune doar la dispoziţie două din paturile de la ATI pentru internarea pacienţilor Covid pozitiv, aşa cum de altfel spitalul a mai făcut şi în perioada de vîrf a valului doi. Spitalul Roman ajută cu aceste paturi judeţul Neamţ, pentru că în momentul de faţă ne aflăm într-un mare impas, numărul de paturi de la Spitalul Judeţean neputînd asigura necesarul de internări.

S-a făcut solicitarea de către Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei şi pentru o unitate de terapie mobilă, care urmează a ajunge la Spitalul Judeţean, nu ştim exact cînd, dar sperăm ca acest lucru să se întîmple cît mai repede. Tot ca susţinere şi sprijin în tratarea bolavilor de Covid din judeţ s-a propus ca şi Spitalul Orăşenesc din Tîrgu Neamţ să devină, parţial, spital Covid, cu paturi pre-ATI şi paturi în care să fie trataţi pacienţii Covid cu forme medii şi uşoare“, a precizat medicul Daniela Marcoci.

Moment sanitar, dificil de gestionat

În momentul de faţă, conform unui ordin al Ministerului Sănătăţii, în judeţul Neamţ funcţionează ca unităţi Covid Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi Spitalul de Pneumoftiziologie de la Bisericani.

Urmează a fi propus, prin ordin de ministru, ca şi Spitalul Orăşenesc de la Tîrgu Neamţ să îngrijească bolavi depistaţi cu coronavirus. Spitalul de Urgenţă de la Roman rămîne, deocamdată, doar cu cele două paturi ATI. Întrebată fiind despre circumstanţele în care spitalul de la Roman s-a hotărît a fi desemnat ca spital non- Covid, situaţie adesea criticată de politicienii din opoziţie dar şi de către vechea conducere a Colegiului Medicilor Neamţ, doctorul Daniela Marcoci a subliniat faptul că această decizie s-a luat în contextul în care circuitele funcţionale ale spitalului de la Roman nu permit acest lucru.

„Cele două paturi ATI destinate îngrijirii pacienţilor de Covid au fost asumate de managementul spitalului şi de către conducerea DSP Neamţ“, a adăugat sursa citată. Aceasta a mai subliniat şi faptul că în timpul vizitei de lucru de luni, 5 aprilie, a reprezentantului Ministerului Sănătăţii, s-a discutat şi despre proiecte cu fonduri europene, ce pot fi accesate pentru construcţia de noi spitale, despre modernizarea Ambulatoreiului de specialitate de la Roman, fiind prezentate axele care ar putea fi deschise pentru ca unitatea să poată avea acces la fondurile europene, în vederea îmbunătăţirii actului medical şi a infrastructurii spitalului. „Judeţul Neamţ ca şi majoritatea judeţelor din ţară se află în vîrful valului trei al pandemiei.

Cert este că luni, 5 aprilie, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ nu avea nici un loc liber în secţia ATI, pentru bolnavii Covid pozitiv. La Secţia ATI de la Spiatlul Judeţean sînt nouă paturi avizate şi erau 17 pacienţi. Cel puţin asta era situaţia în jurul prînzului, cînd s-a făcut analiza la nivel decizional. Clar că ne aflăm într-un moment foarte dificil de gestionat pentru toată lumea, din cauza creşterii numărului de bolnavi infectaţi cu virusul SARS Cov 2, cu forme grave şi medii“, a mai adăugat medicul Daniela Marcoci.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Zilele Orașului Piatra-Neamț 2021 Piatra Fest și Piatra Food Fest

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria Municipiului Piatra-Neamț organizează în perioada 23-27 iunie 2021 evenimentul „Piatra Fest”, prilejuit de Zilele Orașului Piatra-Neamț. Pe parcursul celor cinci zile de sărbătoare vor avea loc manifestări cultural-artistice, concerte, un festival gastronomic și evenimente religioase dedicate sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual al orașului. Festivalul gastronomic Piatra Food Fest se va desfășura în Piața Ștefan cel Mare, zona din fața Parcului  Central, ce va fi transformată în acea perioadă în pietonal, iar spectacolele la scenă vor fi organizate în Piața Curtea Domnească.

Duminică, pe scena de la Curtea Domnească va avea loc Gala Generațiilor, eveniment în cadrul cărora vor fi premiați șefii de promoție din anii terminali de la unitățile de învățământ din municipiu, dar și cuplurile care în acest an au împlinit 50 de ani de la căsătorie.

Toate manifestările se vor organiza cu respectarea măsurilor de prevenire Covid în vigoare.

Pregătim  programul detaliat al evenimentului și vom face publice toate detaliile în zilele următoare!

Citește știrea

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Trending