Actualitate
Criza apei reglementată cu amenzi
■ deși România are una dintre rețelele hidrografice cele mai bune, tot mai multe localități duc lipsă de apă ■ în 290 de comunități Administrația Națională ”Apele Române” a restricționat programul de furnizare a apei și a alcătuit chiar un ghid de economisire a lichidului vital ■ în Neamț, comunele Cândești, Dămuc, Icușești, Mărgineni, Petricani, Piatra Șoimului și Războieni folosesc încă apă din fântâni și puțuri de mare adâncime ■ culmea birocrației o reprezintă situația în care o comună începe un proiect în 2019 și până îl termină nu mai are apă în puțurile forate ■ nădejdea rămâne la Dumnezeu ■ Pariarhia îndeamnă preoții să rostească rugăciuni de aducere a ploiii ■
Valul de caniculă excesivă din ultimele săptămâni a dus la agravarea secetei pedologice, pământul fiind pârjolit la propriu. În aceste condiții, se agravează ,de la o săptămână la alta, și criza apei, fenomenul devenind din ce în ce mai alarmant. România era pusă în alertă încă de acum câțiva ani cu faptul că efectele încălzirii globale vor avea repercusiuni grave. În întreaga țară există localități afectate de lipsa apei. Administrația Națională (AN) Apele Române a anunțat săptămâna trecută că furnizarea apei este restricționată în 290 de localități, cele mai mari probleme apărând în județele din Sudul României și în Moldova, unde sunt afectate, mare parte din localitățile județelor Botoșani, Vaslui, Neamț, Iași și Vrancea.
În aceste condiții, autoritățile române au ajuns la concluzia că situația actuală subliniază necesitatea unui management integrat al resurselor de apă și a unei colaborări eficiente între instituții și utilizatori. ”Prin aplicarea măsurilor de economisire și gestionarea judicioasă a resurselor disponibile, România poate face față provocărilor generate de secetă și poate asigura accesul la apă potabilă pentru toate comunitățile afectate”, au declarat reprezentanții AN ”Apele Române”, care au făcut public și un ghid de economisire a apei, aplicabil de către fiecare consumator, incluzând recomandări practice de:verificare periodică a instalațiilor de apă;de folosire rațională a apei, de către toți utilizatorii casnici și industriali; de ”reciclare” a apei folosite, de exemplu, la spălarea legumelor și fructelor, apă ce poate fi reutilizată la udarea plantelor; utilizarea apei din fântâni sau sisteme de irigare care minimizează consumul de apă și folosirea sistemului de irigare prin picurare. Există și sfaturi de economisire a apei din piscine (mari consumatoare de apă și energie n.r), care trebuie permanent curățate pentru a evita golirea și reumplerea frecventă a bazinelor. Cetățenii sunt îndemnați să monteze la robine economizoare de apă.
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, Teodor Stratu, printre alte informații referitoare la apa din județ, ne-a vorbit și despre modul în care sunt determinați cetățenii să realizeze economisirea apei. ” La începutul fiecărui an, UAT-urile contractează de la noi un anumit volum de apă, potrivit consumului estimat. În raport cu legislația în vigoare, dacă acest consum este depășit, se aplică penalități usturătoare. Potrivit datelor noastre, în județul Neamț am aplicat asemenea penalități în cazul a 4 UAT-uri și a unei societăți comerciale”, a declarat Teodor Stratu.
Comune fără sisteme de apă și canalizare, resursele de apă ale județului și calitatea apei
Directorul SGA Neamț ne-a făcut cunoscute și numele UAT-urilor din Neamț care nu sunt racordate la nici un sistem de apă și canalizare, acestea fiind: Cândești, Dămuc, Icușești, Mărgineni, Petricani, Piatra Șoimului și Războieni, acestea fiind și cele unde populația se alimentează cu apă din fântâni sau puțuri de mare adâncime, adesea poluate cu nitrați și nitriți, proveniți din infestarea, în timp, a pânzei freatice de la toalete sau grajduri. De altfel în fiecare județ al țării există și o hartă hidrogeologică, în care sunt notate resursele de apă ale fiecărei localități. (atașăm harta).
O altă problemă majoră în care s-a implicat și Ministerul Sănătății, prin Direcțiile de Sănătate Publică este cea legată de calitatea apei , din ce în ce mai precară.
Astfel, potrivit informaților solicitate de redactorii ”Monitorul” Prefecturii Neamț, ni s-a comunicat faptul că în perioada 03.06.2024 – 01.07.2024 inspectorii sanitari din cadrul Directiei de Sănătate Publică (DSP) Neamț au efectuat, în cadrul acțiunii tematice de control privind condițiile de aprovizionare cu apă potabilă a localităților din mediul rural, 20 de controale, din care 15 controale la stații de captare, tratare, distribuție a apei potabile și consumatori din rețele centrale rurale; 5 controale la surse proprii neclorinate din mediul rural.”Obiectivele acțiunilor tematice de control, au vizat verificarea respectarea reglementărilor legale în vigoare.
Au fost recoltate 18 probe de apă potabilă: 13 probe apă potabilă din rețelele centrale clorinate/neclorinate din mediul rural, din care: 4 probe cu rezultate conforme şi 9 probe cu rezultate neconforme; 5 probe la surse proprii neclorinate din mediul rural din care: 2 probe cu rezultate conforme și 3 probe cu rezultate neconforme. Față de neconformităţile constatate au fost aplicate 11 sancţiuni, respectiv 5 amenzi; 3 avertismente; 2 suspendări de activitate şi sistarea furnizării apei în rețelele centrale ale comunelor Hangu și Rediu. Au fost constatate neconformități ale calității apei la: Hangu, Poiana Teiului, Rediu, Farcașa, Borleşti, Poienari, Pâncești, Ion Creangă, Stănița. Conform procedurii legale, raportul de control se comunică Instituției Prefectului și ministerului de resort”, se precizează în comunicatul de presă amintit.
Primăriile acuză sancționarea pe criterii politice
Unul din primarii care se află foarte aproape de a rezolva problema apei este edilul de la Stănița, Laurențiu Todireanu: ”Suntem în discuții avansate cu APAVITAL Iași și așteptăm avizul acestora pentru a ne lega la conducta lor de distribuție a apei. Așa cum se știe, noi avem și un sistem propriu de alimentare cu apă menajeră, realizat de-a lungul anilor, prin fonduri proprii. Problemele pe care le avem de ani de zile, țin de faptul că la Stănița pânza freatică a secat. Am forat patru puțuri, la o adâncime de 150 metri, și tot n-am găsit apă. Oamenii folosesc apa din fântânile proprii, fiecare răspunzând de ceea ce consumă. Pentru apa menajeră mai avem câteva puțuri de suprafață de unde am încercat, din nou să dăm apă în rețeaua proprie, construită, așa cum v-am mai spus, cu ani în urmă. Din păcate iar a intervenit Sanepidul (DSP n.r) și ne-a amendat exact în ultima săptămână de campanie electorală. Eu apreciez că la noi rețelele sunt mult mai bune ca la Roman, unde sunt vechi și ruginite, pentru că la Stănița au fost construite în ultimii 15 ani. Oamenii merg la aceste surse și iau apă din puțuri, pentru nevoile de apă pentru animale, spălat rufe, toalete, udat grădini. Le mai ducem și noi apă cu cisterna Primăriei, pentru că în aceste condiții de căldură excesivă ne este frică să nu izbucnească vreo boală. Eu cred că e mai bună apa distribuită pe conducte, decât cea stocată de populație în bidoane de plastic sau butoaie ruginite, ținute în soare. Oamenii sunt disperați că le mor vitele de sete și foame. Opinia mea e că există și primării liberale care au probleme și nu au fost amendate de DSP din motive lesne de înțeles ( directorul DSP Radu Firăstrău e sprijit de PNL n.r). De aceea trebuia, din nou, amendat Laurențiu Todireanu de la Stănița pentru că e PSD-ist. Eu știu că în zona Roman mai sunt încă alte 5 primării fără autorizații sanitare la sistemele de apă. Nu le dau numele pentru că îi respect pe acești primari. Când am primit amenda, nici rețeaua Romanului nu era autorizată, ori se știe că acolo există probleme mari cu apa. M-am săturat de balamucul ăsta care sper să se termine cât mai repede, pentru că au apărut tot felul de anomalii, în sensul că apa existentă în puțuri și fântâni nu mai este suficientă pentru cei 1800 de locuitori ai comunei și oamenii au început să se certe între ei de la apă”, a declarat primarul Laurențiu Todireanu.
Directorul DSP, Radu Firăstrău, explică de ce a fost amendată pentru a doua oară conducerea Primăriei Stănița. ”Cauzele aplicării unei noi amenzi sunt aceleași ca în urmă cu un an-doi. Primarul și-a permis să dea drumul la apă deși nu este autorizat sanitar sistemul de distribuție, ba, mai mult folosește ca sursă de apă un fel de iaz. Din repetatele analize ale probelor de apă acestea au ieșit foarte prost. Nimeni nu poate garanta că oamenii nu folosesc această apă la preparea hranei, la spălatul legumelor și fructelor, la igiena personală, etc, lucru extrem de periculos”, susține directorul DSP, Radu Firăstrău, care apreciază ca fiind iresponsabile și afirmațiile potrivit cărora apa la Roman ar fi neconformă, ținând cont de faptul că aceasta este monitorizată de cel puțin patru ori pe săptămână de operatorul care se chema APASERV sau APAVITAL.
Redactorii ”Monitorul” au verificat și apartenența politică a primarilor vizați ca având neconformități în ceea ce privește calitatea apei. Astfel din cele 9 UAT-uri nominalizate 7 au primari PSD, adică cei de la Hangu, Rediu, Farcașa, Poenari, Pâncești, Ion Creangă, Stănița și Poiana Teiului. Primarul PNL de Borlești, George Mutu, (trecut de la PSD la liberali în campanie, datorită unei încăpătânări ciudate a conducerii PSD) a declarat pentru ”Monitorul” că atunci când a fost efectuat controlul la Borlești, se afla în concediu de odihnă, dar că va contesta amenda. ”Nu suntem de acord cu sancțiunea primită pentru că nu operăm în sistemul de furnizare a apei, care este în curs de autorizare”, a precizat primarul George Mutu.
Operatorul ”APAVITAL” Iași este cel care va rezolva investițiile în alte trei comune, respectiv la: Poienari, Pâncești și Ion Creangă. Demnă de ceea ce înseamnă tergiversarea unor proiecte este ”povestea” aducțiunii de la Pâncești, unde primarul Constantin Holmanu a declarat colegilor de la ROMANTV că a contractat lucrarea în 2019, a fost demarată în 2022 și finalizată în 2024, fiind recepționată la începutul anului. Stația recepționatră nu livrează apă suficientă pentru că…între timp apa a secat din puțurile forate atunci, expertiza tehnică fiind deja depășită. Primăria a tatonat posibilitatea unui contract tot cu APAVITAL, dar șansele de materializare sunt mici pentru că localitatea nu are stație de epurare. Singura soluție rămâne folosirea asocieri cu vecinii de la Poienari, care au semnat contract cu APAVITAL și au și stație de epurare.
Mai norocoși sunt locuitorii comunei Ion Creangă, unde lucrările sunt avansate.
”La noi a fost finalizat proiectul de aducțiune cu APAVITAL, care termină lucrările anul acesta în 3 sate: Recea, Muncel și Ion Creangă și le-a început și în satele Stejarul, Izvoare și Averești, lucrări căre vor fi gata în 2024. Deocamdată APAVITAL va instala o serie de filtre, pentru a îmbunătăți calitatea apei în localitățile care extrag apa din puțuri. Săptămâna viitoare vom fi prezenți la o nouă adunare a ARSACIS unde se va stabili un tarif diferențiat pentru legumicultori”, a precizat primarul Dorin Tabacariu.
Rugă la Dumnezeu pentru ploaie
Până se moșmondesc autoritățile cu fel de fel de proiecte care se încurcă în birocrația de la București sau în cea de la Bruxelles, oamenii își pun încrederea în Cel de Sus.
„În contextul actual al secetei care afectează agricultura și alte domenii de activitate, Patriarhia Română adresează un îndemn părintesc către toate Eparhiile sale să oficieze rugăciunile care se rostesc LA VREME DE SECETĂ”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române.
Rugăciunile pentru ploaie se desfășoară „potrivit îndemnului Sfântului Proroc Zaharia: „Cereți de la Domnul ploaie la vreme, ploaie timpurie și târzie! Domnul scoate fulgerele și trimite ploaie; El dă omului pâinea și dobitoacelor iarba” (Zaharia 10, 1)” arată sursa citată.
-
Actualitate7 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima paginăo săptămână,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Eveniment2 săptămâni,
Sindicalismul în Poliția Română: în cătarea cercetării disciplinare
-
Actualitate2 săptămâni,
Curtea de Apel București a respins contestația lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale
-
Actualitate2 săptămâni,
Vacanțe și zile libere în 2025: 205 zile cu tot cu sâmbete și duminici n
-
Actualitateo săptămână,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Eveniment2 săptămâni,
Urmărit internațional arestat în noaptea de Revelion pentru crimă în Italia