Contactează-ne

Actualitate

Criza apei la Roman, maximă îngrijorare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ea este dezbătură pe... Facebook ■ se propun soluţii radicale de reziliere a contractului cu "ApaServ" ■ nu este exlusă nici "grevă civică" în ceea ce priveşte plata facturilor, timp de cel puţin o lună ■

Ecourile ultimei avarii majore de apă, care a lăsat Romanul fără apă timp de două zile şi două nopţi ( 25 şi 26 noiembrie) nu numai că nu s-au stins, ci, dimpotrivă s-au amplificat, alimentate de observaţiile viceprimarului Radu Samson.

Facebook-ul, o veritabilă şi moromeţiană “Poiană a lui Iocan”, în care toată lumea emite opinii şi pe subiectul “criza apei” la Roman, s-a inflamat, din nou, aducînd aprecieri deloc măgulitoare la adresa conducerii municipiului. O recentă postare a viceprimarului Radu Samson readuce în discuţie starea de degradare avansată a reţelei de distribuţie a apei la Roman şi lipsa de perspective în rezolvarea problemei, acesta arătînd cu degetul spre primarul Leonard Achiriloaei.

“Ţevile de apă ale Romanului erau vechi încă de pe vremea primarului Cărpuşor. El nu a făcut nimic în legătură cu asta pentru că nu crăpau aşa des. A făcut totuşi program la apă non-stop.

Pe vremea primarului Leoreanu ţevile de apă erau şi mai vechi. El a construit microhidrocentrală şi a investit mai multe milioane în Pietonalul Ştefan cel Mare. Împreună cu Pinalty, cînd conducea PDL judeţul, au investit totuşi 10.000.000 de euro în reţeaua de apă din Roman, doar că la staţia de epurare.

Pe vremea primarului Micu, discipol al primarului Leoreanu, Romanul deja rămînea fără apă cîteva zile pe an. O dată, în timpul campaniei electorale din 2017 (avaria de la Piaţa Mare) şi o dată în 2019 (avaria de la Cordun), el a împrumutat 10.000.000 de euro şi de jumătate din ei a pus pavele, la doi metri peste ţevile vechi”, notează vicele, care nu ezită să critice şi lipsa de interes a administraţiei din care face parte.

“Primarului Achiriloaei i-am propus, în urmă cu o lună, într-o şedinţă cu ApaServ, să alocăm bani pentru a repara măcar rezervorul de apă de la gară. Nu foarte încîntat de sugestia mea, a spus că o să caute să identifice o sursă de finanţare cu fonduri de la guvern sau din fonduri europene.

Între timp din bugetul local ne propune să facem terenuri de tenis de 2.500.000 de lei. Reparaţia rezervorului de apă de la gară costă mai puţin de două milioane de lei şi am avea apoi o soluţie de rezervă pentru avarii ca cea din luna noiembrie”, a spus Radu Samson.

Cauza “relelor”: politizarea ApaServ

“Acţionarul super-majoritar (92%) de la ApaServ este CJ. O analiză la sînge a banilor plătiţi politrucilor care au fost numiţi directori dar şi plăţile către sinecuriştii perindaţi prin CA-uri şi AGA, unde reprezentanţii sînt plătiţi regeşte dar şi a altor piloşi pentru care s-au inventat posturi cu dedicaţie, ar scoate la iveală jaful uriaş făcut cu bani care puteau ajunge în reparaţii serioase şi în modernizări. Mă refer la toate partidele care au căpuşat această companie. Pe toţi, absolut pe toţi, i-a durut în cot de bunul mers al societăţii şi de servicii de calitate oferite nemţenilor. I-a interesat să-şi pună sclavii la butoane, să controleze combinaţii, achiziţii, lucrări. Pentru paraîndărăt, fireşte…Au furat cu 10 mîini” este de părere jurnalistul Daniel Vinca.

Urmează apoi explozia de critici şi opinii ale internauţilor. Doina Paraschiv propune soluţii radicale.

“Corect ar fi să fie daţi jos din funcţie, începînd cu primarul. Face parcuri, terenuri de tenis, schimbă copacii, iar problema apei nu se rezolvă. Primarul să investească în schimbarea conductelor şi repararea rezervorului de la gară. Nu este posibil ca un oraş întreg să stea fără apă două zile pe timp de iarnă!”.

Marius Florin incită chiar la referendum pentru demiterea primarului. Ady Constantin “îl taxează” pe vice. “Ai avut un an la dispoziţie să ne arăţi ceva” .

Romeo Ianculescu găseşte şi explicaţia pentru care nimeni nu face nimic în criza apei la Roman. “Probabil că la reparaţia rezervorului de apă nu iese paraîndărăt, iar reţeaua de apă trebuie să fie promisiune electorală veşnică”. Dana Pruteanu este de părere şi ea că “de 30 de ani nu s-a făcut nimic! S-au exploatat maxim toate serviciile, s-au încasat bani, s-au subtilizat bani. Doar s-a cîrpit pe ici pe colo “.

Ioan Trandafir acuză investirea unor sume colosale în microhidrocentrala de pe rîul Moldova (23.501.515, 81 lei, bani din fonduri europene, cu o cofinanţare substanţială din partea Primăriei, care la 7 ani de la darea în folosinţă s-a stricat n.r).

“Hidrocentrala lui Leoreanu e moartă, acum produce doar pagube. Balastierele care spală agregate în amonte de hidrocentrală au colmatat lacul de acumulare”.

Viorica Gherasim e de părere că “la cîţi bani dăm în fiecare lună pentru apă ar trebui să avem conducte aurite”. Sanda Felicia Crizmaruc propune să nu mai plătim apa timp de o lună, iar Roxana Mahu aduce în discuţie şi pierderile uriaşe de apă, de peste 50%, recunoscute oficial.

Consilierul local Bogdan Roman( ÎPM) vine cu explicaţii legate de modul în care romaşcanii trebuie să acţioneze individual “pentru a forţa mîna” conducerii Primăriei” de reziliere a contractului cu ApaServ.

În timp ce la Roman autorităţile tot invocă lipsa de fonduri, aflăm că la Cluj Napoca primarul Emil Boc a reuşit să obţină o finanţare de 100.000.000 lei, fonduri europene, pentru care deja s-a organizat licitaţie de execuţie pentru înlocuirea actualelor reţele de aducţiune pe o lungime de 20 mii metri şi lucrări majore de modernizare a întregului sistem de distribuţie a apei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Eugen Țapu-Nazare (PNL): ”Măsuri concrete de sprijin pentru locuitorii din zonele montane”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Comisia pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României, a avizat favorabil o serie de măsuri pentru încurajarea înființării de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui, fructelor de pădure, ciupercilor, plantelor medicinale și aromatice. Aceste măsuri au ca principale obiective dezvoltarea localităților rurale, crearea de noi locuri de muncă și stoparea migrației populației către zone mai dezvoltate. Promovarea unui lanț alimentar este, de asemenea, un alt obiectiv bine definit.

Termenul final până la care se aplică schema de ajutor este 31 decembrie 2022, iar plățile aferente vor fi efectuate până la 29 decembrie 2023.

Pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui, bugetul alocat schemei de ajutor, pentru anul 2022, este 60 de milioane euro. Beneficiarii programului pot primi maximum 40% din cheltuielile necesare înființării de centre de colectare, iar ajutorul poate ajunge la 50% în cazul înființării și componentei de prelucrare.

Pentru fermierii care doresc să înființeze centre de colectare și prelucrare primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice, bugetul total este 65,5 de milioane euro, iar valoarea ajutorului acordat este de maxim 40% din totalul cheltuielilor eligibilepentru înființarea de centre de colectare și de maxim 50% pentru prelucrarea primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice.

Valoarea ajutorului oferit poate crește până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile în cazul tinerilor fermieri, a investițiilor colective (asociative) și a investițiilor realizate în zone cu constrângeri naturale.

Eugen Țapu-Nazare, președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României

Citește știrea

Actualitate

Sistemul de management inteligent al traficului – de ce avem mai multe semafoare în oraş?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Piatra Neamţ se implementează un proiect de management adaptiv al traficului, care are o valoare de 35 de milioane de lei ■ până la finalizarea lui vor funcţiona vechile semafoare, iar la final vor rămâne doar cele noi ■

În vederea menţinerii unei fluenţe a circulaţiei pentru vehiculele private, asigurarea priorităţii pentru vehiculele de transport public la trecerea prin intersecţiile semaforizate, precum şi pentru creşterea siguranţei deplasărilor pentru toate tipurile de participanţi la trafic (şoferi, pietoni, biciclişti), se implementează un proiect de management adaptiv al traficului.

Acesta vine în completarea proiectelor de modernizare a principalelor artere din oraşul nostru şi asigură eficienţa lor. Valoarea totală a proiectului este de 35 de milioane de lei, iar implementarea lui se va realiza corelat cu celelalte proiecte de mobilitate urbană aflate în execuţie.

Străzile care sunt cuprinse în proiect sunt următoarele: Bd. Decebal, Piaţa Mihail Kogălniceanu, Bd. Traian, Bd. 9 Mai, str. Dimitrie Leonida, str. Mihai Viteazu, str. Petru Rareş, reprezentând un total de 53 intersecţii înfiinţate sau modernizate. Sistemul de gestiune inteligentă a traficului este implementat pentru a îndeplini următoarele funcţii importante:

  1. Asigurarea priorităţii pentru vehiculele de transport public în intersecţiile semaforizate şi a adaptării în timp real a ciclurilor de semaforizare în funcţie de informaţiile referitoare la poziţia vehiculelor de transport public.

  2. Asigurarea unui management adaptiv al traficului prin capacitatea de modificare a timpilor de semaforizare în funcţie de informaţiile în timp real asupra traficului; 3. Monitorizarea video în locaţiile semaforizate, în vederea creşterii siguranţei pentru toţi participanţii la trafic; 4. Oferirea de informaţii relevante pentru şoferi, cu efectul alegerii unor rute optime.

„În acest moment, sunt montate în paralel atât semafoarele vechi, cât şi cele noi. Până la finalizarea proiectului vor funcţiona vechile semafoare, iar la final vor rămâne în funcţiune doar cele noi, care fac parte din sistemul de management inteligent al traficului. Important de menţionat este şi că nu toţi stâlpii montaţi în prezent sunt pentru sistemul de semaforizare, ci pentru mai multe echipamente: camere, radare şi panouri de informare“, se arată într- un comunicat al Primăriei Piatra Neamţ.

Pentru asigurarea funcţionării optime a sistemului de management al traficului este necesară şi controlarea trecerilor de pietoni dintre intersecţiile semaforizate, astfel încât sistemul să poată calcula cu o predictibilitate suficientă corelarea semafoarelor din locaţii aflate în apropiere una de alta.

Trecerile de pietoni sunt prevăzute cu butoane de cerere pentru pietoni/biciclişti, după caz, astfel încât acestea să poată fi corelate cu diagramele de semaforizare din intersecţiile alăturate şi să asigure o perturbare cât mai mică a fluxului de vehicule, dar şi o traversare în condiţii de siguranţă de către pietoni.

În mod similar, pentru intersecţiile cu străzi laterale cu trafic redus, sistemul va asigura un timp de verde pentru ieşirea de pe străzile laterale doar în momentele în care sunt sesizate vehicule care vor să execute această mişcare. Prin aceste funcţionalităţi, fluxul de vehicule de pe direcţia principală va fi oprit în locaţiile respective doar dacă este sesizată o cerere din partea pietonilor sau a vehiculelor de pe străzile laterale.

Creşterea vitezei de circulaţie în special pentru transportul public şi respectarea graficelor de circulaţie sunt corelate cu alte măsuri de promovare a acestui mod de transport: achiziţia de vehicule ecologice şi implementarea de staţii inteligente de transport, care să permită planificarea călătoriei, comunicarea în timp real a momentului sosirii în staţie a vehiculelor de transport public, precum şi un confort sporit al aşteptării.

Toate acestea sunt măsuri care au rolul de a creşte gradul de utilizare a transportului public, prin renunţarea la deplasările cu vehicule personale. Scăderea traficului pe principalele artere rutiere ale municipiului şi implementarea sistemului adaptiv de management al traficului vor conduce la menţinerea unei fluenţe bune a circulaţiei pentru traficul general, conducând astfel la reducerea poluării, a gazelor cu efect de seră şi creşterea calităţii vieţii cetăţenilor municipiului.

Citește știrea

Actualitate

Investiții în rețeaua de apă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Roman se lucrează, de zor, la înlocuirea conductelor din str. Anton Pann ■ viceprimarul și-ar dori plecarea Romanului de la ApaServ ■ el critică lentoarea celorlate investiții asumate de municipalitate, făcînd supoziția că se vrea finalizarea lor înainte de viitoarea campanile electorală, din 2024 ■

După scandalul imens din această vară legat de avariile repetate care au lăsat Romanul fără apă zile întregi, după furnizarea în continuare a apei potabilie în regim de oprire a acesteia pe timp de noapte, la presiunile Primăriei Roman s-a trecut la programul de schimbare a rețelelor de apă, în zonele unde acestea au și cea mai mare vechime. Viceprimarul Radu Samson a anunțat că în aceste zile se lucrează la schimbarea conductelor de aducțiune în cartierul cel mai vechi al municipiului, pe strada Anton Pann.

”În octombrie 2021 am participat la o negociere între Primărie și ApaServ, unde am stabilit cine și ce își asumă dintr-o listă de probleme urgente. Noi, Primăria, ne-am asumat un proiect de sectorizare a rețelei de apă, adică să construim 8 cămine noi de sectorizare și să montăm debitmetre la cele 6, care deja există. Totodată, am agreat să reparăm rezervorul care este nefuncțional, respectiv cel de la autogară. Celelalte puncte din listă au fost asumate de ApaServ. Din primăvară, de cînd coordonez activitatea de furnizare a apei, am avut, periodic, discuții cu reprezentanții tehnici și conducerea companiei ApaServ, despre soluțiile optime și despre stadiul proiectelor”. “Contrar unor opinii, activitatea mea nu se rezumă la a-mi face poze lîngă gropile de la avarii”, spune viceprimarul Radu Samson, ca răspuns la admonestările unor romașcani, de pe paginile de socializare, cînd a fost ironizat că-i place să se fotografieze lîngă locurile în care se lucrează la remedierea avariilor.

Edilul șef adjunct trece apoi în revistă investițiile în rețeaua de apă a municipiului, cu referire la cele de la Stația de captare Pildești, de înlocuire în acestă vară a 360 metri de conductă în zona de captare pentru eliminarea pierderilor din acest sector. „Punctele 4 și 5 vizează înlocuirea conductelor de transport a apei, pe străzile Anton Pann și Libertății. Conductele mari de transport duc apa din rezervoare în diferite zone ale orașului, iar din acestea apa trece în conductele mai mici, de distribuție, la care sînt branșate casele noastre. Majoritatea conductelor de transport au între 30 și 100 de ani vechime și se sparg frecvent. Săptămîna trecută a început lucrarea de înlocuire a conductei de transport pe strada Anton Pann, cu foraj orizontal dirijat. Se fac găuri la distanță de 180 de metri, se execută forajul și apoi se introduce conducta. Curat, eficient și modern, fără să întoarcem strada pe dos. În maxim 3 săptămîni va fi gata lucrarea de pe Anton Pann (720 metri), după care utilajele se mută pe Libertății”, a mai spus viceprimarul Radu Samson.

Acesta nu ezită însă să critice lentoarea cu care se derulează celelalte investiții asumate de Primărie. ”Sub coordonarea domnului primar abia s-au montat 2 debitmetre și se lucrează la al 3-lea. Despre cămine pentru sectoare noi nu există nicio discuție. Pentru rezervor abia e gata studiul de fezabilitate și e aprobată finanțarea lucrării cu fonduri de la Guvern, mai urmează, proiect, avize, autorizație, licitație și apoi execuție. Adică o să-l termine domnul primar de reparat aproape de alegerile din 2024, numai bun de o inaugurare electorală. Sau poate domnul primar consideră că dacă dumnealui nu face mare lucru în legătură cu problema apei mă sabotează politic pe mine. Dacă aș avea ocazia să votez plecarea de la ApaServ, încă aș vota cu două mîini PENTRU. Părerea mea rămâne neschimbată pînă cînd o să avem apă non-stop, echipă de mentenanță și intervenții destinată doar municipiului Roman, nu întregii zone de operațiuni (Roman + 9 comune),” mai spune Radu Samson.

Citește știrea
Advertisement

Trending