Contactează-ne

Actualitate

Criza apei la Roman, din nou, în atenția Prefecturii. Ce s-a spus la noua întrunire

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pentru a doua oară în acest an, prefectul județului, Adrian Niță, a mediat o întrevedere pe tema problemelor legate de furnizarea serviciului de apă și canalizare la Roman ■ reprezentanții operatorului au susținut că bugetul necesar înlocuirii rețelelor de apă, depășite ca durată de viață, în proporție de 73%, nu poate fi suportat numai de ApaServ ■ sistemul de tratare a apei prin clorinare, în condițiile actuale, spun medicii, e periculos și poate declanșa boli ■

Prefectul județului, Adrian Niță, a convocat, joi, 17 noiembrie, la sediul instituției pe care o conduce, cea de a doua ședință de analiză a stadiului de realizare a proiectelor referitoare la investițiile din zona Roman, necesare ameliorării efectelor create de lipsa apei pe raza municipiului. La discuție au participat, din partea companiei ApaServ, directorul general Bogdan Mușat și consilierul pe probleme tehnice, Andrei Păvăleanu.

Administrația publică locală a fost reprezentată de primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, directorul tehnic al primăriei, Ovidiu Bojescu și viceprimarul Radu Samson, invitat de prefect. De față au fost și inspectorul șef al ISU Neamț, Mihai Ciprian Mitrea și dr. Emanuel Nazaretian, de la Direcția de Sănătate Publică, bun cunoscător al problemelor referitoare la calitatea apei. Întâlnirea a fost moderată de prefectul Adrian Niță, care a subliniat că o astfel de radiografie a situației de la Roman are ca scop impulsionarea factorilor responsabili în rezolvarea problemelor grave din sistemul de captare, aducțiune și distribuție a apei, în Zona Est.

Consilierul pe probleme tehnice al operatorului, inginerul Andrei Păvăleanu, a punctat principalii parametri de la înființarea companiei în 2009 și până în prezent. S-a subliniat faptul că cele 96 puțuri funcționează doar la o capacitate de 30%, debitul actual fiind de 171  litri /secundă, față de 220,6 l/s optim. Una din problemele importante întâlnite la Roman este cea legată de rețelele de transport, care au un termen de viață între 27 ani și maxim 36 de ani. La Roman, peste 73% din rețeaua înființată în anii 1960-1970 are durata de viață expirată. Compania a recunoscut faptul că, mai ales în zona centrală a orașului, presiunea de furnizare apei e mică, iar pe unele străzi ca Ion Ionescu de la Brad, Cuza Vodă și Anton Pann funcționează, în paralel, atât conductele noi, cât și cele vechi care curg în pământ, conducând la pierderi majore de apă. Consilierul directorului ApaServ propune ca soluție construcția unei miniuzine de apă, care ar aduce un debit de 200-250 l/s.

Puțuri abandonate și nevoia de investiții serioase

Puțurile din zona Episcopiei au fost abandonate, a spus inginerul Andrei Păvăleanu, din cauza imposibilității de asigurare a protecției sanitare obligatorii la o captare de apă. Prefectul județului, Adrian Niță, a punctat și faptul că la Roman, pe partea de rețele de distribuție,  trei sferturi din conducte au durata de viață expirată, din 138 km rețea cât are Romanul.

Primarul Leonard Achiriloaei a prezentat problemele majore în alimentarea cu apă la Roman și nevoia de investiții, pe un termen mediu și lung, subliniind faptul că, în cei 14 ani de la înființarea ApaServ, s-au finanțat la Roman lucrări de doar 2,7 milioane lei, solicitând, din nou, folosirea pentru investiții a redevenței, care anul acesta este de 3 milioane lei. Conducerea ApaServ a comunicat faptul că deja s-a realizat acest lucru pentru anul în curs.

„Pe partea de investiții, în 2022, din redevență s-au folosit 1,5 milioane lei pentru înlocuirea de conducte și echipamente la Stația de captare. Noi am venit astăzi cu un draft al planului de afaceri pentru Roman, în condițiile în care bugetul nostru e structurat pe costuri de producție, care sunt condiționate de tariful de vânzare, întocmit în baza prevederilor Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC), prețul apei fiind condiționat de gradul de îndatorare al furnizorilor. Sumele necesare investiților sunt foarte mari și operatorul nu trebuie lăsat singur. Valoarea investițiilor pe POIM este la Neamț de 25 milioane euro iar ApaServ a alocat deja 650 mii lei anul acesta”, a declarat directorul ApaServ, Bogdan Mușat.

Prefectul Adrian Niță a apreciat că suma necesară pe care Primăria Roman ar trebui s-o investească  ar fi de 40 milioane lei, care în raport cu fondul de salarii din instituție e o sumă absolut rezonabilă, ceea ce ar putea fi avută în vedere la întocmirea bugetelor de către gospodarii celui de al doilea municipiu din județ. Mangerul ApaServ, Bogdan Mușat, a ținut să reproșeze reprezentanților primăriei faptul că din discuțiile purtate despre serviciul de apă și canalizare ar rezulta că administrația locală ar avea numai drepturi nu și obligații, la mijloc fiind vorba de bunurile de retur ce ar trebui să cadă în sarcina municipalității, ceea ce nu se întâmplă acum.

Contre între cele două tabere

Consilierul pe probleme tehnice al ApaServ, Andrei Păvăleanu, a solicitat primăriei să aibă în vedere ca la intervențiile pe proiecte de infrastructură stradală să se încerce și intervenții la rețeaua de apă, mai ales la înlocuirea branșamentelor,  în cazul sectorizării. Pe timpul întrevederii a exisat și un „duel“ verbal între conducerea ApaServ și reprezentanții primăriei, în care edilii romașcani au reproșat operatorului faptul că de la finalizarea proiectelor pe PID, în 2011, nu s-a prea făcut mare lucru în oraș.

Directorul Bogdan Mușat a atras atenția că lucrările realizate nu prea corespund normelor actuale internaționale de calitate, ceea ce a împiedicat operatorul să le preia în administrare: „Colegii noștri de la Roman susțin că există rețele noi, ca cele din cartierul Nicolae Bălcescu, ce nu pot fi preluate tocmai din cauza faptului că rețelele înlocuite nu corespund normelor internaționale de conformare, în ceea ce privește materialele din care  sunt fabricate conductele”.

Reprezentanții companiei au spus că, în ceea ce privește procedura de cartografiere a rețelelor prin georandare nu e o operație de mare precizie și că ea nu poate decât constata anomaliile din subsol. Primarul Romanului, Leonard Achiriloaei, a garantat că lucrările de sectorizare începute (66 la număr – n.r.) vor fi continuate, dovedindu-se extrem de utile pentru cazurile din ce în ce mai dese de avarii, ultima intervenind pe strada Ștefan cel Mare, chiar joi, 17 noiembrie, în ziua întâlnirii, când apa a fost, din nou,întreruptă în întreg orașul între orele 12.30 și 14.00. Reprezentantul DSP, dr. Emanuel Nazaretian, a subliniat că majoritatea conductelor vechi sunt pericol pentru sănătatea publică, fiind din azbociment sau metale feroase, care reacționează chimic la clorul folosit la noi pentru tratarea apei, metodă la care s-a renunțat în străinătate. Necesitatea investițională la Roman trebuie finanțată, în opinia medicului romașcan, prin bugetare multianuală din fonduri guvernamentale sau extene, pentru evitarea unei epidemii hidrice, ce poate genera peste 200 de îmbolnăvir cu efecte grave asupra stării de sănătate.

Medicul a subliniat disponibilitatea unor guverne din nordul Europei de a se asocia în proiecte de apă și canalizare. A reiterat necesitatea găsirii unor noi surse de apă, prin forarea de puțuri la peste 200 metri adâncime, unde  lichidul vital este „cristal“ și vine și cu presiunea necesară, evitându-se consumurile uriașe de energie electrică de la stația de captare, reflectate acum în costurile uriașe de producție. Din discuții a rezultat și faptul că, de la începutul anului și până în prezent, din 270 de zile, în 171 de zile apa la Roman s-a furnizat cu presiune scăzută sau a fost întreruptă total din cauza avariilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Accident cu patru victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu patru victime s-a produs pe 8 noiembrie în localitatea Păstrăveni. Un tânăr care încerca să întoarcă un autoturism a intrat în coliziune cu un altul, iar patru persoane au suferit leziuni.

“La data de 8 noiembrie, în jurul orei 13:30, polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu-Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, în localitatea Păstrăveni.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un tânăr, de 25 de ani, din Păstrăveni, ar fi efectuat manevre pentru întoarcerea autoturismului pe care îl conducea, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat de 58 de ani, din Târgu-Neamț.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului auto de 58 de ani și a altor 3 persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani, din Păstrăveni, pasageri în ultimul autoturism.

Ambii conducători au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Reacţie fermă a Ministerului Afacerilor Externe după votul ruşinos al Austriei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ministerul Afacerilor Externe a avut o reacţie fermă după ce Austria a votat împotriva aderării României la Spaţiul Schengen. Ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată joi seară la sediul MAE pentru a i se face cunoscut protestul României faţă de votul exprimat de Austria.

“Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm ca total inadmisibilă poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen astăzi, 8 decembrie 2022, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Austria s-a singularizat și autoizolat în cadrul Uniunii Europene.

MAE consideră că acest rezultat este complet injust și lipsit de orice motivare obiectivă, mai ales în condițiile în care România a acționat cu deschidere și transparență în relația cu toți partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a țării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experții UE și ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie și noiembrie 2022.

Din păcate, Austria a decis să ignore toate aceste elemente prin votul negativ exprimat astăzi, în contradicție flagrantă cu poziția favorabilă exprimată de celelalte state membre și în pofida demersurilor politico-diplomatice intense derulate pe lângă partea austriacă, la toate nivelurile, prin care partea română a prezentat ministerului de interne și celorlalte autorități din Austria argumente convingătoare, realiste și pertinente, atât privind nivelul de pregătire tehnică, cât și elemente concrete privind protejarea frontierei externe a UE.

Poziția Austriei este cu atât mai inadmisibilă cu cât această poziție de neacceptare a României a fost exprimată pentru prima dată pe 18 noiembrie 2022, în condițiile în care cu numai două zile înainte, pe 16 noiembrie 2022, Austria exprima sprijin deplin pentru aderarea României în mod formal și oficial la reuniunea de la București a Forumului Salzburg, prin Declarația Comună a miniștrilor de interne adoptată cu acel prilej, inclusiv de Austria, text care menționează ,,sprijinul, prezentat în acest format, pentru o decizie pozitivă legată de aderarea României, Bulgariei și Croației în decembrie 2022”.

Invocarea de către partea austriacă a problemei creșterii fluxului migraționist, ca justificare a opoziției față de aderarea României la Schengen, este inacceptabilă, incorectă și injustă, având în vedere că toate datele furnizate oficial de Agenția Frontex a UE indică cu claritate faptul că România nu este pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest, nu se confruntă cu o presiune migraționistă și nu este o sursă de mișcări secundare migraționiste. Dimpotrivă, România contribuie activ la gestionarea riscului de migraţie ilegală, iar modul exemplar în care a gestionat fluxul de refugiați ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o dovadă în plus în acest sens, apreciată de toți partenerii europeni și euroatlantici.

MAE regretă consecințele nedorite pe care votul negativ  exprimat astăzi de Austria le are asupra unității și coeziunii europene. Cu deosebire în actualul context geostrategic complicat, marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de încercările persistente ale Rusiei de a fractura unitatea europeană, conduita Austriei reprezintă un semnal politic nedorit privind capacitatea UE de a acționa în direcția consolidării construcției europene, mai ales în condițiile în care România a dovedit angajamentul său clar de a contribui activ la consolidarea acțiunii și integrării europene în baza principiilor solidarității și unității.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe, ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată în această seară la sediul MAE pentru a i se comunica poziția României expusă mai sus și protestul MAE față de atitudinea nejustificată și inamicală a Austriei, care va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale. Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenței unor relații diplomatice îndelungate, cu o tradiție de peste 100 de ani, între țările noastre, precum și al cooperării bilaterale substanțiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanți ai României și al doilea investitor străin pe piața românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional și european, precum și coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internațional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei. De asemenea, i s-a transmis ambasadoarei protestul ferm față de acuzațiile exprimate de autoritățile austriece cu privire la așa-zise presiuni asupra firmelor austriece, afirmații care sunt inadmisibile, nefiind în conformitate cu realitatea.

În continuare, MAE va rămâne deplin angajat, alături de Ministerul Afacerilor Interne și celelalte instituții românești implicate, pentru realizarea obiectivului aderării României la spațiul Schengen, ca parte esențială a consolidării securității interne a Uniunii Europene în ansamblul său.

MAE reamintește faptul că în toată această perioadă partea română a acționat ferm, prin demersuri concrete și complexe, reușind cu succes înlăturarea obiecțiilor Regatului Țărilor de Jos și Suediei. În acest context, trebuie subliniat că votul Olandei din Consiliul JAI din 8 decembrie nu a fost dat împotriva României, așa cum a fost clar menționat de partea olandeză în cadrul reuniunii.

MAE își exprimă aprecierea deosebită pentru sprijinul de care România a beneficiat din partea Președinției cehe a Consiliului UE, a Comisiei Europene și a Parlamentului European, a tuturor partenerilor europeni, precum și a partenerilor de cooperare din țara noastră care au sprijinit demersul României”, se precizează în comunicatul emis de MAE.

Citește știrea

Actualitate

Moş Crăciun a revenit acasă, la Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Moş Crăciun a revenit acasă, la Piatra Neamţ, joi, 8 decembrie, fiind primit de câteva sute de pietreni prezenţi în centrul oraşului, alături de oficialităţile locale.

Evenimentul, evident unul simbolic, dar încărcat de emoţie, s-a produs joi în centrul oraşului, fiind marcat inclusiv prin aprinderea instalaţiei ornamentale din bradul înalt de 20 de metri, achiziţionat de Primăria Piatra Neamţ, dar şi a iluminatului ornamental din oraş.

”Acum 600 de ani, oraşul nostru se numea Piatra lui Crăciun. Se zice că pe atunci, Moș Crăciun avea o casă la Piatra Neamţ. Eu zic că de anul acesta, trebuie să-l chemăm pe Moș Crăciun din nou acasă, să ştie că îl aşteaptă din nou aici o casă, în centrul oraşului, în foişorul nostru, o casă în care îi urăm bun venit, poate chiar își dorește să-și facă buletin de Piatra Neamț (… ) Împreună cu voi în seara asta, m-am convins de un lucru. Eu cred că Piatra Neamţ este un oraș minunat, că Piatra Neamț este un colț de rai”, a declarat Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra Neamţ.

Nu au lipsit un joc de artificii, dar şi proiecţiile laser pe Turnul lui Ştefan şi pe clădirile de pe platoul Curţii Domneşti. Centrul oraşului s-a transformat în mod real în oraşul lui Moş Crăciun, dovezi fiind personajele din poveştile specifice sărbătorilor de iarnă, dar mai ales căsuţa lui Moş Crăciun, în foişorul din Parcul Central, acolo unde copiii vor putea să-l întâlnească, să stea de vorbă cu el și să-i vadă pe spiriduși în acțiune, împachetând cadouri. Moș Crăciun îi va aștepta cu câte o surpriză în fiecare zi pe cei mici de la ora 14, până seara târziu la ora 20.

O invitaţie inedită a fost făcută de viceprimarul Marius Irimia, care i-a rugat pe pietreni să vină cu o cutie, frumos împachetată, pe care să o lase sub bradul de Crăciun din centrul oraşului, urmând ca aceasta să fie folosită pentru a împodobi impresionatul pom.

„A fost o cursă contra-cronomentru cu pregătirea acestui Târg de Crăciun. Pomul de Crăciun trebuie să fie ornat de cei dragi din familie, iar noi pietrenii suntem o mare familie şi vin cu o propunere, cu o rugăminte, ca fiecare să aducă o cutie ornată cu un ceolofan rezistent la apă şi să o lăsăm la baza bradului. Vreau ca acest pom să fie împodobit de toţi pietrenii. Va fi primul brad din ţară împodobit de cetăţenii urbei. Cutia trebuie să fie uşoară, goală, rezistentă la apă iar colegii vor urca cutiile în pom. Sper ca până în seara de Crăciun să avem bradul împodobit cu sute de cutii”, a declarat viceprimarul Marius Irimia.

Citește știrea
Advertisement
Trending