Contactează-ne

Actualitate

Criza apei – Apa Serv amendă de 20.000 de lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ amenda a fost dispusă de Protecţia Consumatorilor pentru nerespectarea clauzelor contractuale ■ în plus, s-a acordat pentru consumator o bonificaţie de 30%/lună din valoarea facturii curente ■

Criza apei pentru consumatorii din zona Roman, care a durat luni bune, a determinat primirea de către Apa Serv a unei amenzi de 20.000 de lei. În plus, s-a dispus acordarea de bonificaţii în valoare de 30%/lună din valoarea facturii curente, tuturor consumatorilor afectaţi. Măsurile au fost dispuse de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ.

“Avînd în vedere informaţiile apărute în spaţiul public în legătură cu repetate întreruperi în furnizarea apei potabile în municipiul Roman, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ a demarat o acţiune de verificare a modului de respectare a prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor de către operatorul economic prestator de servicii de furnizare apă. Drept urmare, au fost solicitate documente şi evidenţe care să justifice situaţia creată: contractul de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, numărul de consumatori persoane fizice afectate, evidenţa înregistrărilor parametrilor de furnizare asumaţi prin contract şi măsurile adoptate de operatorul economic pentru limitarea consecinţelor acestei situaţii.

Prin contractul de furnizare a apei, operatorul economic se angajează că va asigura apa la presiunea de 2,2 atm  şi un grad de asigurare de 98%. Începînd cu 1 octombrie 2019, în mod repetat, s-au înregistrat parametrii neconformi celor asumaţi, respectiv presiune sub limita prevăzută, mergînd pînă la întreruperea, în totalitate, a furnizării apei pentru întreg municipiul Roman. Această situaţie este susţinută de numărul de notificări comunicate pe site-ul furnizorului, în număr de 70, cît şi de evidenţa înregistrărilor la parametru presiune, înregistrări efectuate la plecarea în reţeaua de distribuţie, pentru perioada octombrie 2019- februarie 2020. Ordonanţa Guvernului nr.21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede la art. 7, lit. C, a 3 – liniuţa faptul că “prestatorii de servicii sînt obligaţi să respecte condiţiile prescrise sau declarate precum şi clauzele prevăzute în contractele incheiate”. Art. 6.4 din contractul de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă si canalizare prevede faptul că “operatorul este obligat să asigure continuitatea serviciului de alimentare cu apă la parametrii fizici şi calitativi prevăzuţi de legislaţia în vigoare”, asa cum sînt înscrişi în Anexa 3 la contract. Art.6.20 din contract prevede faptul că “operatorul economic are obligaţia să acorde bonificaţie utilizatorului în cazul furnizării serviciului sub paramatrii de calitate şi cantitate prevăzuţi în contract”.

În consecinţă, la art 7.3 se menţionează faptul că “utilizatorul are dreptul să beneficieze de reducerea valorii facturii lunare, prin acordarea de bonificaţii în valoare de 30% /lună din valoarea facturii curente, în situaţia nefurnizării apei la parametrii din contract”. Avînd în vedere numărul mare de consumatori – persoane fizice afectate şi perioada de neîndeplinire a obligaţiilor contractuale, s-a dispus sancţionarea operatorului economic prestator de servicii de furnizare apă cu amendă contravenţională în valoare de 20.000,0 lei – pentru nerespectarea clauzelor contractuale. De asemenea, ca măsură complementară s-a dispus acordarea de bonificaţii în valoare de 30%/lună din valoarea facturii curente, tuturor consumatorilor afectaţi (în conformitate cu clauzele prevăzute în contractul de furnizare încheiat cu beneficiarii – consumatori persoane fizice).

Facem menţiunea că, împotriva documentului de control, operatorul economic poate formula plîngere contravenţională la instanţa judecătorească competentă, caz în care măsura dispusă se suspendă pînă la emiterea unei hotărîri definitive şi irevocabile. Comunicăm consumatorilor, ca de fiecare dată, că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor supraveghează permanent piaţa şi se asigură de respectarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor”, se precizează în comunicatul de presă al CJPC Neamţ.

Actualitate

Sfîrşitul lui Brumar a ofilit piaţa muncii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în ultima săptămînă din noiembrie sînt disponibile doar 247 de locuri de muncă în tot judeţul ■ la Roman, se caută 127 de noi salariaţi, iar la Tîrgu Neamţ este nevoie doar de 22 ■

Ultima săptămînă din luna lui Brumar a ofilit piaţa muncii, iar cu puţin timp înainte de debutul toamnei calendaristice nici 250 de nemţeni nu au şanse de găsire a unui nou loc de muncă. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ raportează ca fiind disponibile numai 247 de job-uri, din care cele mai multe şanse le au cei din Roman şi comunele limitrofe care pot alege unul din cele 127 de posturi disponibile.

La polul opus se află cei de la Tîrgu Neamţ care nu au la dispoziţie decît 22 de job-uri, în timp ce patronii din zona reşedinţei de judeţ au nevoie numai de 98 de noi salariaţi. La fel ca şi în săptămînile anterioare personalul de înaltă calificare nu are prea mari şanse, pentru ei posturile fiind puţine, în timp ce angajatorii au nevoie, în principal, de salariaţi cu studii medii. Defalcat, la Piatra Neamţ cererea de licenţiaţi este diversă, şi-ar putea găsi de lucru 6 persoane cu diverse calificări.

Se recrutează un economist, un contabil cu studii superioare, dar ar mai fi nevoie de uin inginer chimist şi un inginer zootehnist. Se mai caută un medic veterinar dar şi un psihopedagog. La polul opus, pentru cei fără nici un fel de calificare sînt libere 27 de locuri de muncă pentru necalificaţi în mai multe domenii, de la silvicultură la panificaţie. În restul ocupaţiilor sînt cereri mai puţine, lista completă putînd fi studiată la sediul Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Piatra Neamţ.

Chiar dacă la Roman este cea mai mare cerere de personal, nimeni nu are nevoie de licenţiaţi, iar pentru aceştia nu este nici un loc de muncă disponibil. Cel mai mult este de lucru în industria uşoară unde se recrutează 10 operatori confecţii şi 24 de confecţioneri – asamblori articole din textile. La nivel de zonă, ce include şi comunele limitrofe, ar mai fi nevoie de agent situaţii de urgenţă, dulgheri, electricieni, faianţari, frezori universali, precum şi lucrători comerciali sau electricieni auto.

La Tîrgu Neamţ ar fi nevoie de doi licenţiaţi, un inginer silvic şi un consultant proiect. În reste este de lucru pentru cei care pot presta în ocupaţii cum ar fi vînzător, tractorist, şofer, mecanic întreţinere, sau confecţioner textilist.

Citește știrea

Actualitate

Agoniseala de-o viaţă, mistuită într-un incendiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un puternic incendiu s-a produs la Ghindăoani ■ o bătrînă de 65 de ani a fost scoasă din casa în flăcări de către pompieri ■ din fericire, a avut răni uşoare ■

Un puternic incendiu ce a avut loc în zorii zilei de ieri, 23 noiembrie 2020, a lăsat o femeie din Ghindăoani fără acoperiş deasupra capului, în prag de iarnă.

O femeie de 65 de ani a fost scoasă din foc de pompieri, dar a avut noroc, pentru că s-a ales cu arsuri uşoare. Apelul pentru ajutor a venit prin numărul unic de urgenţă 112, iar militarii au fost anunţaţi că arde o locuinţă particulară din localitatea Ghindăoani.

La locul solicitarii s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Tîrgu Neamţ, cu două autospeciale pentru stingere şi o ambulanţă SMURD. Forţele profesioniste au fost sprijinite de pompierii voluntari din cadrul SVSU Ghindăoani. Cînd militarii au ajuns la locul indicat, incendiul se manifesta generalizat la nivelul unei locuinţe.

„Pompierii au scos din locuinţa cuprinsă de flăcări o femeie de aproximativ 65 de ani, cu uşoare arsuri şi atac de panică“, se arată într-un comunicat al ISU Neamţ. Victima a primit primul ajutor la locul evenimentului de la paramedicii SMURD, după care a fost transportată la Centrul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Tîrgu Neamţ.

După localizarea şi lichidarea incendiului, pompierii au stabilit că „vinovat“ de producerea nenorocirii a fost coşul de fum deteriorat. Alte două intervenţii ale pompierilor nemţeni au avut loc pe parcursul zilei de duminică, 22 noiembrie 2020.

Primul apel pentru ajutor, tot prin numărul unic de urgenţă 112, a fost înregistrat în dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ în jurul orei 18:40. Militarii au fost chmeţi la o locuinţă din Roman, pe strada Mihai Viteazu.

Focul se manifesta în interiorul unei camere, existînd posibilitatea propagării la întreaga locuinţă. Pînă la final, flăcările au transformat în scrum bunurile materiale din camera afectată şi au ars obiecte de mobilier, îmbrăcăminte şi aparate electrocasnice. Cauza probabilă de producere a fost stabilită ca fiind efectul termic produs de amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de sobă.

Din fericire acest incident nu s-a soldat cu victime. Un alt incendiu s-a produs pe strada Păstrăvului din Piatra Neamţ, în aceeaşi zi, cînd s-au aprins mai multe resturi menajere, existînd posibilitatea propagării focului la cîteva clădiri, care se aflau la o distanţă de aproximativ 20 de metri. Incendiul în care au ars circa 600 kilograme de deşeuri a fost lichidat de pompierii pietreni. La final specialiştii au ajuns la concluzia că totul a fost provocat de focul deschis în spaţii deschise.

Citește știrea

Actualitate

Nemţean de 32 de ani, sarabandă infracţională

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un tînăr a lovit cu portiera un pieton, apoi l-a luat la bătaie ■ anterior, băut fiind, a intrat cu maşina într-un gard de beton şi-a continuat drumul şi s-a oprit într-un şanţ ■

Un tînăr de 32 de ani, din Bîra, s-a ales cu nu mai puţin de trei acuze penale, după un întreg şir de nereguli. A lovit o persoană cu portiera de la maşină, apoi s-a dat jos şi i-a aplicat o corecţie mai serioasă. Cercetînd acest incident, oamenii legii au constatat că era băut la volan, iar ceva mai devreme fusese implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.

Totul s-a întîmplat duminică, 22 noiembrie, cînd oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Sagna l-au identificat şi reţinut pe un nemţean din Bîra pe care l-au pus sub acuzare pentru săvîrşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi distrugere.

Din investigaţiile efectuate de poliţişti a reieşit că, în timp ce acesta conducea un autoturism pe DJ 280, în satul Negreşti, ar fi oprit vehiculul în apropierea unei societăţi comerciale şi ar fi deschis portiera în dreptul unui bărbat de 55 de ani, moment în care l-ar fi lovit pe cel din urmă. Totodată, pe fondul unor neînţelegeri, ar fi coborît din autoturism şi ar fi exercitat acte de violenţă asupra acestuia.

„În cursul aceleiaşi zile, bărbatul ar fi condus un autoturism pe o stradă din Staniţa, iar pe un sector de drum în curbă la stînga, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, intrînd în coliziune cu gard din beton, pe care l-a distrus. Nu s-a oprit, ci şi-a continuat drumul dar la scurt timp s-a oprit într- un şanţ. Din fericire, în urma evenimentului rutier au rezultat doar pagube materiale, nefiind înregistrate victime.

Întrucît emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd o concentraţie de peste 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Individul a fost condus la sediul poliţiei, iar în baza probatoriului administrat, a fost reţinut pentru 24 de ore. El va fi prezentat în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending