Contactează-ne

Actualitate

Crime oribile în Italia, noi detalii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o fetiţă a fost omorîtă în Italia, împreună cu mama ■ autor a fost fiul femeii, fratele vitreg al copilei ■ ucigaşul a tranşat corpurile, le-a pus în genţi şi le-a aruncat într-un rîu ■ rămăşiţele mamei au fost găsite, iar o parte din cele ale minorei au fost eliberate de ape abia acum ■ crima care a şocat Italia a avut loc în 2016 şi a fost comisă de un nemţean ■

Dubla crimă comisă de un nemţean, în Italia, în 2016, cînd şi-a ucis şi tranşat mama şi sora vitregă, are şi acum ecouri.

Ucigaşul, Andrei Filip, acum în vîrstă de 28 de ani, din comuna Ghindăoani, a tranşat corpurile celor două victime, le-a îndesat în genţi, şi le-a aruncat în apele unui rîu în apropiere de Verona. Cadavrul mamei a fost găsit, însă o parte din cel al fetei, în vîrstă de 11 ani, pare a fi fost eliberat de ape abia acum.

Asta deoarece seceta din ultima perioadă a dus la scăderea dramatică a cotelor rîului Adice, iar cîţiva trecători au găsit în zonă rămăşiţe umane, mai exact un craniu mic, al unui copil, potrivit Fanatik.ro. Acesta a fost trimis la Institutul de Medicină Legală al Policlinicii Borgo Roma unde vor fi efectuate analizele şi investigaţii genetice pentru a afla dacă este vorba despre copila de 11 ani ucisă de fratele vitreg.

Anchetatorii cred ca aceste rămaşiţe ar putea fi ale Larisei Elena Mihăilescu, ucisă pe13 februarie 2016 în casa din Albaredo d’Adige. Curtea de Apel din Venezia a redus la 30 de ani pedeapsa în cazul lui Andrei Filip, după ce prima instanţă, Curtea cu Juri Verona, decisese detenţia pe viaţă. În dosarul oribilelor crime a mai fost decisă o condamnare. Este vorba despre prietena de la acea vreme a lui Filip, tot o nemţeancă, Loredana N., de 17 ani la data crimei, care a primit 14 ani şi 8 luni, pentru că l-a ajutat să scape de cadavre.

Andrei Filip a fost acuzat că pe 13 februarie 2016 şi-a ucis şi tranşat mama, Mirela Bălan, de 41 de ani, şi sora vitregă, Larisa, de 11 ani, în urma unui acces de furie inexplicabil. Crima s-a petrecut în localitatea  Albaredo d’Adige, din apropiere de Verona, părţi din cadavre fiind împachetate în genţi şi aruncate în rîul Adige.

Dată fiind grozăvia comisă de român, autorităţile italiene au organizat conferinţe de presă, dezvăluind amănunte şocante. Detaliile dublei crime au fost făcute publice de colonelul Pietro Oresta, comandant provincial al carabinierilor din Verona şi de căpitanul Lucio De Angelis, comandant al Unităţii din Legnano, care a coordonat anchetele. „Andrei Filip a fost mereu lucid şi cu sînge rece“, l-au descris carabinierii, după ce acesta a mărturisit dublului omor comis pe 13 februarie.

„Am tăiat capul mamei mele şi mi-am ştrangulat sora. Apoi am retras 200 de euro cu cardul mamei“, ar fi detaliat nemţeanul, fără nici o urmă de regret.

Ca mărturie a sîngelui său rece investigatorii au subliniat că Filip a încercat să inducă în eroare ancheta şi să facă să se creadă că mama şi-a luat viaţa. I-a luat poşeta şi a aruncat-o într-un alt loc de lîngă rîu decît cel unde a aruncat genţile cu resturile umane, depistat de cîinii de urmă. Suspectul a recunoscut acuzaţiile după circa patru ore de audieri

„Nu a arătat nici cel mai minim semn de regret, demonstrînd un sînge rece care ne cutremură cu adevărat. În timpul interogatoriului a cerut o ţigară şi să meargă la toaletă. Lucid, rece şi în special fără remuşcări pentru faptele sale, aproape părea că povestea un fapt comis de altcineva, ca şi cînd ar fi văzut un film“, declara colonelul Pietro Oresta.

De faţă la atentatul sîngeros a fost şi prietena acestuia, în vîrstă de 17 ani atunci, cea de la care a pornit conflictul între fiu şi mamă. Fata venise în Italia cu Filip, locuiau împreună cu viitoarele victime, nu aveau nici o sursă de venit şi se pare că mama nu prea era de acord cu relaţia fiului. Adolescenta a relatat că femeia dorea să o dea afară din casă, din acest motiv au avut loc certuri care au răbufnit în seara de 13 februarie 2016 şi că, de frică, n-a putut interveni.

A auzit conflictul dintre tînăr şi mamă, iar într-un moment de furie el a încercat să o ucidă pe Mirela Bălan şi ar fi strîns-o de gît. Nu a reuşit să-i ia viaţa, astfel încît s-a înarmat cu un cuţit de bucătărie şi i-ar fi tăiat gîtul. La scurt timp şi-a făcut apariţa sora vitregă, Elena Larisa, iar ucigaşul s-a temut că aceasta a văzut crima şi îl va da de gol. În aceste condiţii, a luat decizia de a-i lua viaţa minorei, ştrangulînd-o.

În aceeaşi seară, cu acelaşi cuţit de bucătărie cu care i-a luat viaţa mamei, Andrei Filip a tranşat cele două cadavre. Ulterior, părţi din cele două trupuri au fost îngrămădite în trei trolere, pe care Filip le-a aruncat în apele rîului Adige. Iubita de 17 ani a criminalului a mai susţinut că s-a făcut curăţenie în casă, fiind şterse cu un mop toate urmele de sînge, iar ustensila casnică a fost arsă în crucea nopţii, în garajul imobilului.

Mai apoi, adolescenta a relatat că i-a fost foarte frică pentru viaţa ei şi ar fi invocat faptul că îi expiră cartea de identitate, astfel încît era necesar să se întoarcă acasă. Au plecat din Verona împreună, chiar a doua zi, cu un microbuz şi fiecare a mers la casa lui din România. Andrei Filip nu a stat decît o zi cu tatăl lui, căruia i-a relatat că trebuie să se întoarcă în Italia deoarece mama şi sora lui ar fi dispărut. A plecat singur, fără iubită, ajungînd pe 20 februarie, dată la care a şi fost reţinut de carabinieri.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Proiect de interes major, blocat în Consiliul Local Piatra Neamţ. Care sunt motivele

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe ordinea de zi a ședinței de C L de joi s-a aflat un proiect de hotărâre privind emisiunea de obligațiuni municipale în valoare de 100.000.000 lei ■ banii urmau să fie folosiţi pentru refinanțarea datoriei publice și pentru asigurarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor cu finanțări externe ■ „prin retragerea proiectului de pe ordinea de zi i-am ajutat pe consilierii PSD și PMP să nu se facă de râs chiar de tot în fața orașului. Le-am dat ocazia să citească proiectul”, a declarat primarul Andrei Carabelea ■

Proiectul privind emisiunea de obligaţiuni municipale a creat, cum era de aşteptat, scandal în sedinţa de Consiliu Local de joi, 26 mai. S-a cerut vot secret, consilierii PMP au zis că votează la vedere, iar primarul a retras proiectul. Explicaţiile municipalităţii au venit apoi sub forma unui comunicat de presă.

„Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de astăzi s-a aflat un proiect de hotărâre privind emisiunea de obligațiuni municipale în valoare de 100.000.000 lei pentru refinanțarea datoriei publice și pentru asigurarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor cu finanțări externe. Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi ca urmare a ezitărilor unor consilieri locali referitoare la proiect și a amenințărilor exprimate cu privire la vicierea procedurii de vot”, se spune în comunicat.

„Un proiect important pentru dezvoltarea orașului a fost amânat de cinismul unor vremelnici actori în arena politică a orașului. Prin retragerea proiectului de pe ordinea de zi i-am ajutat pe consilierii PSD și PMP să nu se facă de râs chiar de tot în fața orașului. Astfel, le-am dat ocazia să citească proiectul de hotărâre. Pietrenii trebuie să știe că acești politicieni nu se gândesc o secundă la binele orașului ci doar la diversiuni și calcule politice lipsite de vreun rezultat.

Căutăm permanent soluții pentru a depăși situația financiară dificilă în care se află municipiul Piatra-Neamț de peste 10 ani din cauza creditelor contractate pentru investiții care s-au dovedit ineficiente și împovărează bugetul local. Aceste datorii istorice nu ne oferă șansa să facem astăzi investițiile prezentului pentru un viitor mai bun și să dezvoltăm orașul la adevăratul său potențial. 

Consilierii care s-au opus proiectului nu au înțeles proiectul. Nici nu i-a interesat. Ne-au oferit o demonstrație clară de neștiință și de politicianism ieftin și prin ezitările lor nu fac decât să mențină situația  financiară dificilă în care se află municipiul Piatra-Neamț. Un oraș care nu se dezvoltă prin investiții nu este atractiv nici pentru tinerii valoroși din comunitate, nici pentru mediul de afaceri sau investitori străini.

Le dau șansa consilierilor ca până la ședința următoare să citească cu atenție proiectul de hotărâre și să se documenteze despre aceste instrumente financiare moderne folosite cu succes atât de administrațiile din România, cât și din multe din țările dezvoltate din lume”  a declarat primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea.

Iar reprezentanţii municipalităţii argumentează poziţia proprie: „emisiunea de obligațiuni este avantajoasă atât pentru primărie cât și pentru populație. Procedura ar asigura economii consistente la bugetul local mai ales în primii ani, când trebuie achitate doar dobânzile și comisioanele. Profitul obținut din dobânzi ajunge la cetățenii care investesc în obligațiuni, și nu la băncile comerciale ca în cazul împrumuturilor bancare, iar autoritatea locală este cea care va stabili condițiile împrumutului, respectiv valoarea, nivelul dobânzilor și calendarul de rambursare.

Refinanțarea  datoriei publice prin emisiunea de obligațiuni înseamnă o reducere a gradului de îndatorare a municipiului la nivelul anului viitor cu aproape 16 procente, de la 22,56% la 6,76 %. Totodată, economiile din sumele neachitate în anii 2023, 2024 și 2025 ar însemna resurse pentru investițiile proprii ale primăriei (aprox. 60 milioane de lei). În plus aceste obligațiuni ar asigura fără eforturi financiare considerabile finanțarea cheltuielilor neeligibile la proiectele europene în derulare.

Indiferent de provocări și dificultăți, primarul Andrei Carabelea va continua proiectele de dezvoltare a orașului și se va preocupa să identifice cele mai bune soluții și măsuri pentru stabilitatea financiară a instituției, modernizarea orașului și creșterea calității vieții, în concordanță cu standardele de la nivel european”, se mai afirmă în comunicatul de presă.

Doar ca un simplu element de comparaţie: în urmă cu puţin timp consilierii PSD şi PMP, de data aceasta judeţeni, au votat cu două mâini un împrumut de 100 de milioane de lei, bani care mergeau în marea lor parte la firmele cumătrului. Întrebare pentru reprezentanţii celor două partide: era mai convenabil acel împrumut decât emisiunea de obligaţiuni şi, dacă ei cred că da, de ce? Sau dacă banii mergeau la cumătru` nu mai conta nimic altceva?!

Citește știrea

Actualitate

Echipa de aur de la Colegiul „Petru Rareş“ a ajuns în America. Vor fi premiaţi de Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ liceenii de la colegiul din Piatra Neamţ au obţinut medalia de aur la competiţia Space Settlement Contest, care este organizată de NASA ■

Câţiva elevi din Piatra Neamţ, 11 la număr, liceeni la Colegiul Naţional „Petru Rareş“, sub coordonarea profesorului Grigoruţă Oniciuc, au obţinut medalia de aur la competiţia Space Settlement Contest, organizată de NASA (Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială), în Statele Unite, una la care, în acest an, au participat circa 17.000 de competitori, cu peste 3.800 de proiecte. Cel al echipei din Neamţ s-a intitulat „Neves“, fiind vorba despre o navă spaţială, care să poată funcţiona în spaţiu, pe o perioadă nelimitată.

Despre rezultatul de excepţie al pietrenilor s-a aflat în luna aprilie a acestui an, iar festivitatea de premiere are loc pe 27 şi 28 mai 2022, la Washinton, la sediul agenţiei. Numai că, liceenii aveau o mare problemă, costurile pentru a ajunge şi sta câteva zile în Statele Unite, circa 35.000 de euro, fiind cu mult peste posibilităţile familiilor şi unităţii de învăţământ. N-au fost ajutaţi de autorităţi, doar Primăria Piatra Neamţ acordându-le câte 3.000 de lei, pentru a ajunge în Luxemburg, pe 9 mai, de Ziua Europei, unde au prezentat proiectul Neves.

Dar, pe ultima sută de metri, minunea s-a produs. „Am reuşit, graţie unor sponsori, să adunăm suma necesară plecării. Ne-au ajutat tot felul de persoane, firme găsite de părinţi prin Neamţ şi în ţară. Una dintre ele, din Anglia, ne-a sponsorizat cu 7.000 de euro. În demersurile noastre am găsit sprijin şi la un ministru din actuala guvernare. Decolarea a fost pe 25 mai 2022, de la Otopeni“, a declarat Grigoruţă Oniciuc, directorul liceului.

La Washinton, urmează ca echipa să-şi prezinte proiectul în plenul ceremoniei organizate de către Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială, una la care vor participa reprezentanţii staff-ului agenţiei, cercetători în domeniu şi astronauţi de renume mondial. În anii din urmă, adolescenţii de la „Rareş“ au mai participat la trei ediţii ale întrecerii mondiale.

Cei 11 liceni care au conceput naveta spaţială sub îndrumarea profesorului Oniciuc şi au obţinut aurul sunt: Alexandru Apostol, Ştefan Armeanu, Tudor Bărbieru, Alexandru Berea, Traian Bistriceanu, Ilinca Cristescu, David Gheorghiu, Iancu Matei Scurtu, Theodor Lupaşcu, Mircea Verdeanu şi Tudor Zăgărin. Tema competiţiei a fost conceperea unei nave spaţiale, ai cărei membri să poată trăi în spaţiu, pe o perioadă nelimitată.

Proiectul „Neves“ a fost conceput şi structurat ţinând cont de detalii ce au însemnat proiectare, organizare socială, asigurarea hranei, regenerarea resurselor etc. „Munca acestor copii a fost colosală“, a detaliat directorul colegiului. Nava este alcătuită dintr-un modul central şi altele cu un rol de transport, hrană, cercetare. „Pentru mine şi pentru toţi colegii este o realizare enormă să putem la NASA şi lumii ce am putut să facem“, a declarat Alexandru Apostol, înainte de decolarea spre SUA.

Citește știrea

Actualitate

Iată ce previzionează meteorologii în zilele finalului de mai. Cireşar debutează cu vreme bună.

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ precipitaţii mai sînt prognozate în acest week-end, apoi condiţiile meteo se mai îmbunează ■ săptămîna viitoare vor fi între 26 şi cel mult 28 de grade ■

Meteorologii anunţă ceva precipitaţii pe final de primăvară, iar la debutul verii calendaristice vremea se îndreaptă, ploile dispar, iar în medie, temperaturile vor fi cuprinse între 25 şi 28 de grade. Dacă astăzi, 26 mai, a fost cer mai mult acoperit, mîine, 27 mai, soarele îşi va face simţită prezenţa şi în cel mai cald moment se vor înregistra 25 de grade.

Noaptea va fi plăcută, cu o minimă de 13 grade. Ceva mai rece va fi sîmbătă, 28 mai, iar în zona noastră mercurul din termometre nu trece de 20 de grade. În a doua parte a zilei ar putea veni ceva stropi de ploaie. După lăsarea întunericului, minima rămîne cantonată la 13 grade. Cea mai rece zi din intervalul de prognoză pare a fi cea de duminică, 29 mai, cînd va ploua mărut şi nu vor fi mai mult de 16 grade.

Minima nocturnă are acelaşi trend şi va fi rece la doar 11 grade. De luni, 30 mai, se apreciază regimul termic şi vor fi cam 21 de grade, însă după amiază sînt prognozate ploi scurte, de vară. Minima nocturnă ajunge la 13 grade. Mai cald va fi marţi, 31 mai, cînd se vor înregistra pînă la 24 de grade, pe fondul unui cer variabil cu soare.

Vara calendaristică aduce temperaturi mai îndrăzneţe, astfel că miercuri, 1 iunie, ne vom bucura de 26 de grade, însă nu este exclus ca în a doua parte a intervalului să revină nori de ploaie. Cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de joi, 2 iunie, cînd soarele va fi la putere şi aduce 28 de grade. Va fi influenţat şi regimul termic nocturn, iar minima saltă la 15 grade.

Vineri, 3 iunie, va fi timp bun, ziua se vor înregistra cel mult 25 de grade, iar noaptea mercurul din termometre se opreşte la 15 grade. În week-end, în perioada 4 – 5 iunie, va fi soare şi cam 26 de grade. Schimbări se anunţă în regimul termic nocturn, iar minima saltă pînă la 16, poate chiar 17 grade.

Citește știrea
Advertisement
Trending