Contactează-ne

Actualitate

Crima de la spital, 24 de ani şi daune imense

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Dumitru Sebastian Patriche a fost condamnat la 24 de ani de detenţie pentru că şi-a ucis soţia ■ este obligat la plata unor daune de 20.000 de lei şi peste jumătate de milion de euro ■ banii ar reveni fiului şi mamei victimei ■ şi Spitalul Judeţean trebuie să achite despăgubiri ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au încheiat procesul crimei de la spital, iar uciderea Ancăi Patriche de către soţul ei, în biroul pe care victima îl avea în cea mai mare unitate spitalicească din judeţ a fost aspru pedepsită. În esenţă este vorba de 24 de ani de închisoare şi daune de peste 750.000 de euro, cele mai mari acordate vreodată de o instanţă din Neamţ într-un proces de omor.

De menţionat este faptul că o parte din suma în euro acordată cu titlu de daune morale fiului victimei şi mamei acesteia trebuie plătite de angajatorul unde şi-a găsit sfîrşitul Anca Patriche, Spitalul Judeţean. Prin sentinţa de ieri, 9 martie 2021, soţul ucigaş, Dumitru Sebastian Patriche, a fost găsit vinovat de omor calificat şi a fost condamnat la 24 de ani de închisoare.

Judecătorii l-au obligat să-i plătească fiului daune materiale pentru pierderea mamei de 10.000 de lei şi daune morale de 375.000 de euro. Aceleiaşi părţi civile, spitalul îi datorează 125.000 de euro, daune morale. Către soacra sa, Patriche este bun de plată cu daune materiale de 10.000 de lei, plus daune morale de 187.500 de euro. Şi spitalul a fost obligat la plata unor despăgubiri morale de 62.500 de lei către femeia care şi- a pierdut fiica.

Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. De menţionat este faptul că la data trimiterii dosarului în instanţă anchetatorii au reţinut în sarcina ucigaşului circumstanţa agravantă a premeditării. Judecătorii au „orientat“ pedeapsa privativă spre maxim, pentru că legislaţia sancţionează omorul calificat cu pînă la 25 de ani de închisoare. Victima agresiunii petrecute pe 10 ianuarie 2020, Anca Patriche, care avea 49 de ani, promovase de cîteva zile examenul pentru a deveni director de îngrijiri medicale a Spitalului Judeţean, anterior fiind asistentă şefă la Secţia Chirurgie.

După săvîrşirea crimei, autorului, care are 50 de ani, nu i-a putut fi luată o declaraţie completă, deoarece era afectat psihic, stare în care a intrat în momentul când a realizat consecinţele faptei. A fost reaudiat pe 14 ianuarie, exact în ziua când soţia era înmormântată. Din depoziţiile lui Dumitru Patriche a rezultat fără echivoc premeditarea omorului şi mobilul. Acuzatul a declarat că era invidios pe faptul că soţia se realizase profesional, victima obţinând pe 8 ianuarie funcţia de director medical şi era profesor la Şcoala Postliceală Sanitară din Piatra Neamţ.

Analizând aceste spuse, concluzia este că făptaşului s-a decis să comită crima în doar două zile, adică de la data când s- a anunţat câştigătorul examenului de conducere la spital. Alt motiv al infracţiunii a fost şi divorţul intentat de soţie, în toamna anului trecut, din cauza firii violente a bărbatului. Cu câteva luni înainte de crimă, victima plecase de acasă şi se mutase cu chirie în oraş. Cert este că se temea de el, pentru că a apelat la ajutorul unor elevi de la şcoala postliceală sanitară unde preda, rugându-i să o însoţească la cumpărături, în drum spre cursuri sau serviciu. „A recunoscut fapta reţinută în sarcina sa, iar în timpul audierilor a susţinut că nu a suportat ideea că soţia sa se realizase profesional, la fel cum nu a suportat nici ideea că ea plecase de acasă şi locuia cu chirie în oraş. Asta cu atât mai mult cu cât el avea o situaţie precară, ba lucra, ba nu lucra“, declara Stelian Olteanu, procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ.

„Filmul“ crimei

Cât despre remuşcări, Dumitru Patriche a mai relatat anchetatorilor că regretă cele petrecute, dar că acum e tardiv. De remarcat că acuzatul nu a încercat să-şi facă apărări, adică să aducă vreun argument în favoarea sa, fiind resemnat în ceea ce urma: trimiterea în judecată, procesul şi o eventuală condamnare.

„A spus că îi pare rău pentru ce a făcut, dar asta e. Îşi asumă răspunderea şi nu a formulat nici un fel de apărare, cu atât mai mult cu cât nici nu a contestat măsura arestării preventive“, a mai afirmat procurorul care instrumenta dosarul.

Totuşi, la prima audiere inculpatul a reuşit să precizeze că îşi iubea soţia şi că venise la spital în ziua omorului ca s-o felicite pentru postul obţinut. Pe parcursul anchetei, inculpatul a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice, care a stabilit că nu prezintă nici un fel de tulburări, având reprezentarea faptei comise când a ucis-o pe femeia cu care convieţuise 27 de ani şi cu care avea un copil, student acum.

Până prin octombrie 2019, când s-a angajat ca agent de la pază la un magazin, Patriche fusese slujitor voluntar la biserica „Întâmpinarea Domnului“ din Piatra Neamţ. Era paracliser şi pălimar, ajutând la diverse acţiuni. Preotul Ciprian Muraru nu-l credea capabil să ucidă, temându-se că era în stare să se sinucidăşi că victima era verişoara sa. „A fost voluntar la noi, la biserică. De trei luni a rupt legătura cu noi şi nu mai venea la parohie. La telefon chiar m-a repezit, spunând să-l las în pace, că acum are serviciu. Apoi, nu-mi mai răspundea la apeluri, am mers şi la el acasă, dar când auzea cine e la interfon nu deschisea uşa. Era o fire timidă şi avea momente când plângea, dar nu-mi închipuiam că o să ajungă să ucidă. Îmi făceam griji că el o să se sinucidă. Cât a fost sub puterea Bisericii, a Duhului Sfânt părea că totul e în regulă. Dar după ce a plecat s-a petrecut nenorocirea“, declara preotul Ciprian Munteanu.

Aceeaşi temere o împărtăşea şi tatăl făptaşului, după cum a afirmat procurorul Olteanu: „Tatăl lui a susţinut că se aştepta ca el să facă un gest necugetat, dar mai degrabă împotriva lui, nu a soţiei“. Pe 10 ianuarie, în jurul orei 15.30, autorul a venit la spital şi a urcat la etajul II, pe camerele de luat vederi observându-se că a mers direct în încăperea unde era biroul soţiei. Se pare că Anca Patriche venise aici pentru a-şi lua lucrurile personale, ea urmând să aibă alt birou, într-o clădire alăturată cu spitalul, pentru că luase examenul pentru funcţia de director medical. Între cei doi a fost o scurtă discuţie, după care soţul a aplicat câteva lovituri cu cuţitul, femeia rănită apucând să ţipe de două ori.

Ucigaşul a mai stat în încăpere o scurtă perioadă de timp, timp în care victima agoniza, după care a ieşit pe hol. Ţipete victimei au aletat personalul, dar nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea acesteia. Apoi, Dumitru Petriche a stat liniştit pe o bancă, fiind imobilizat de agenţii de pază până la venirea unui echipaj de poliţie. Victima nu a avut nicio şansă de supravieţuire, chiar dacă a primit ajutor imediat după ce a fost înjunghiată. Din cele câteva lovituri aplicate cu un cuţit ce avea lama de 25 de centimetri, una a secţionat vena jugulară şi carotida.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending