Contactează-ne

Actualitate

Crezul unei campioane: „Canotajul nu înseamnă doar forţă, include şi fineţe“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ interviu cu Laura Mirela Pal, campioană europeană şi balcanică de juniori în 2018

La cei 18 ani, Laura Pal este sportiva din judeţul Neamţ aflată anul acesta în cea mai vizibilă ascensiune. Componentă a Clubului Sportiv Ceahlăul – Secţia Canotaj, şi elevă la Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamţ, Laura a reuşit să contribuie la performanţele echipei României în trei concursuri internaţionale de juniori. În luna mai, la Campionatele Europene de juniori de la Gravelines, Franţa, sportiva din Piatra Neamţ a cîştigat medalia de aur în echipajul de patru rame fără cîrmaci al tricolorelor, devansînd Italia şi Danemarca. Pe 12 august, la Mondiale de la Racice, Cehia, Laura a făcut parte din echipajul de 8+1 al României, iar în finala probei „regină“ a canotajului s-a clasat pe locul al III-a, la doar două secunde de SUA (locul II) şi 4 secunde de medaliata cu aur, Cehia. Tot în august, la Balcaniada de la Plovdiv, Bulgaria, nemţeanca a mai adus două medalii: una de aur, în proba de 4 rame şi una de bronz, în proba de 8+1. Vă prezentăm un interviu în care Laura Pal şi profesorul care a descoperit-o, Valentin Gavril, directorul CS Ceahlăul, vorbesc despre munca din spatele acestor performanţe:

Reporter: Laura, povesteşte-ne mai întîi cum ai ajuns să practici canotajul? L. P.: Eram pe finalul clasei a XVIII-a, la Şcoala nr. 11 din Piatra Neamţ, şi îmi amintesc că domnul profesor Valentin Gavril venise cu oferta educaţională a Liceului cu Program Sportiv. Acolo m-a găsit. De la început am fost interesată, mai ales că aveam fizic, eram cea mai înaltă din clasă. Am venit la canotaj cu înălţimea de 1,75 metri şi 54 de kg, iar acum am 1,86 metri şi 75 de kg. Nu mă decisesem ce să fac şi a apărut oportunitatea asta, am zis că o să pot face şi şcoală şi o să fie ceva nou pentru mine. Prima dată am zis să încerc, să văd cum e, iar dragostea pentru sport a venit încet- încet. Domnul profesor m-a susţinut tot timpul, am avut antrenori buni şi la lot, iar părinţii mi-au acordat libertatea să aleg

Rep.: La cît timp după ce ai venit la club ai intrat în barcă, în antrenamente pe apă? L.P: Nu a fost mult, cam după o săptămînă. De înotat ştiam să înot tot de la domnul profesor, învăţasem înainte să încep pregătirea. Am început uşor-uşor cu înotul, cu ergometrul, cu alergările şi apoi pe apă, cu barca.

Rep: La Campionatele Mondiale aţi prins podiumul, o medalie de bronz în proba de 8+1. Cum a fost finala? L. P. La Mondiale au fost două echipaje tari, Cehia şi Statale Unite, plus Germania şi Italia. Sînt foarte mîndră deoarece ţările care ne- au bătut au ani şi ani de experienţă, au mii şi mii de sportivi. Am fost foarte fericite pentru bronz, chiar dacă am pierdut de puţin treapta a doua a podiumului în faţa SUA.

Rep: Tot la Mondialele ai fost pentru prima oară ştrocul echipei. Cum e să fii căpitanul unei bărci cu 9 sportivi? L.P. La barca de patru fără cîrmaci este mai uşor, pentru că sîntem mai puţine fete şi ne înţelegem. La barca de 8 este foarte greu să fii în ştroc, sînt 7 fete în spatele tău care se bazează pe tine. E foarte greu, tehnic vorbind, să aduni fetele, şi încerc să le impun ritmul. În barca de 8 este un cîrmaci care ne spune exact ceea ce se întîmplă, ne duce direcţia şi ne încurajează. Eu, ca ştroc, mai trag cu coada ochiului la bărcile celelalte, deoarece cîrmaciul trebuie să fie atent şi la direcţie, să strige şi la noi, să ne spună pe ce loc sîntem. Din ritm le coordonez pe fete. Efortul e foarte mare, cu o cadenţă susţinută. La o cursă de 2000 de metri, cum este la 8+1, dai cam de 200 de ori cu vîsla, dar sînt lovituri maximale, nu e loc de pauză. Dar canotajul nu e un sport care înseamnă doar forţă, include şi fineţe. Trebuie să-şi simţi colegii, trebuie să simţi şi ce se întîmplă cu barca, trebuie să-ţi simţi mişcările. Nu ai timp să te uiţi la braţe şi la picioare, să fi atent ce faci cu ele. Trebuie să te coordonezi din simţuri. Valentin Gavril: Laura nu are experienţa unui ştroc, iar Mondialele au fost primul concurs la care ea a avtu această sarcină. A avut o misiunea foarte grea: echipa din spate a trebuit să o ajute, iar ea a trebuit să impună celorlalte 7 ritmul de vîslire.

Rep: Aţi avut aşteptări la o medalie şi la Balcaniada din Bulgaria? L.P. Ne aşteptam la cît de mult am muncit, poate nu chiar la cea de aur, de la 4 rame. Ne-am mobilizat destul de bine, ne-am instalat bine din start, am condus toată cursa şi am terminat la 4 secunde faţă de echipajele Turciei şi Greciei. Sportivele din Grecia aveau mai multă experienţă decît noi de exemplu, două din echipaj fiind în componenţa de 8+1 la Mondial de acum doi ani. Turcia a fost o surpriză.

Rep: Care este programul tău pentru ultima parte a anului? L.P.: După Campionatul Naţional de Tineret şi Seniori de la Snagov, voi fi în cantonament în perioada octombrie – 20 decembrie. Am fost propusă şi pentru Jocurile Olimpice de Tineret care vor fi în luna octombrie la Buenos Aires, în Argentina, dar decizia se va lua după Naţionalele de la Snagov.

Rep: Şi pentru 2019 ce obiective ţi-ai propus? L.P. Anul viitor va fi important. Eu mai am un an la junioare şi am obiectiv să devenim campioane şi la ediţia din 2019 a Campionatelor Mondiale ale categoriei, dar o să vedem în ce echipaj. Îmi doresc ca 2019 să fie cel puţin la fel de bun ca anul acesta. Din punct de vedere personal, anul viitor va fi important pentru că o să am examenul de Bacalaureat, şi apoi să vedem ce studii o să urmez, Facultatea de Educaţiei Fizică şi Sport fiind una dintre opţiuni.

V.G: Pe termen lung, obiectivul este participarea la Jocurile Olimpice. Nu ştiu dacă Laura va prinde Olimpiada din 2020, de la Tokyo, pentru că e cam „crudă“, şi ne referim aici la categorie, dar ne interesează să concureze la Jocurile Olimpice din 2024, care vor fi la Paris. Aş vrea să menţionez că toate aceste participări de pînă acum ale sportivilor noştri de la CS Ceahlăul – LPS Piatra Neamţ au fost posibile graţie proiectului „Medalii naţionale şi internaţionale la canotaj pentru judeţul Neamţ“, finanţat de Consiliul Judeţean Neamţ.

Rep: Care e reacţia oficialilor faţă de rezultatele voastre, ale tricolorilor, la aceste concursuri de unde aţi venit cu medalii? L.P. Sîntem descurajaţi destul de mult de Minister, ni se spune că nu sînt fonduri. Medalii aduse sînt cu multe, foarte multe sacrificii făcute de către sportivi şi de antrenori. Au tot fost discuţii referitoare la faptul că noi, sportivii, mîncăm de doar 25 de lei pe zi. Pe mine personal nu mă deranjează această sumă alocată pentru alimentaţia zilnică, ci faptul că ni se dau nişte motive stupide, cum ar fi acela că avem nevoie de dietă şi de asta e suma asta prevăzută pentru hrana sportivilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

E prognozată vreme neaşteptat de caldă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Zilele trecute a fost destul de rece şi cu greu mercurul din termometre a trecut de pragul de 10 grade. Pentru săptămîna viitoare meteorologii anunţă valori termice în creştere, iar la începutul ultimei decade a lunii va fi un vîrf nesperat, 21 de grade, mult peste media perioadei.

Acelaşi trend îl vor avea şi minimele nocturne, iar dacă pînă atunci nu se schimbă nimic din aspectul vremii, vor fi nopţi şi cu 10 grade. În ce priveşte precipitaţiile, în acest week-end sînt aşteptate ceva ploi, apoi soarele va fi la datorie cel puţin pînă la finele săptămînii viitoare. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că ziua de astăzi va fi mai frumoasă decît precedenta, se anunţă cer variabil cu soare, iar la amiază în zona noastră vor fi 13 grade. Noaptea va fi cam rece şi minima se opreşte la 4 grade.

Sîmbătă, 16 octombrie, va fi cel mai frig din întreg intervalul de prognoză şi nu vor fi mai mult de 10 grade. În plus, va fi cer acoperit şi plouă în majoritatea intervalului. Cu toate acestea minima nocturnă va fi în creştere pînă la 7 grade. Cam la fel stau lucrurile şi duminică, 17 octombrie, cînd vedem soarele în prima parte, dar din nou plouă mai spre după amiază. Ziua vor fi cel mult 12 grade, iar peste noapte se vor înregistra 6 grade,. Cu începere de luni, 18 octombrie, se încălzeşte încet şi sigur.

Va fi cer variabil cu soare, cam 13 grade peste zi, şi vreo 4 grade după lăsarea întunericului. Cer variabil cu soare va fi şi marţi, 19 octombrie, cînd maxima diurnă nu trece de 14 grade, iar minima nocturnă rămîne cantonată la 4 grade. Se încălzeşte simţitor la mijlocul săptămînii, astfel că dacă previziunile de acum nu dau greş, miercuri 20 octombrie va fi soare, iar mercurul din termometre saltă voiniceşte la 17 grade. Acest lucru va influenţa şi regimul termic nocturn şi minima ajunge la 6 grade.

Cea mai caldă zi de pe final de Brumărel pare a fi cea de joi, 21 octombrie, cînd maxima va fi nefirească pentru acest moment al anului şi în Piatra Neamţ se aşteaptă nu mai puţin de 21 de grade Celsius. Şi regimul termic nocturn se îmbunează şi vor fi 9 grade. La fel de frumos, dar nu tot atît de cald va fi vineri, 22 octombrie, cînd din nou ne vom bucura de soare, iar maxima va fi de 17 grade. Urmează una din cele mai blînde nopţi din ultima perioadă şi minima se opreşte la 10 grade.

În week-end se mai răcoreşte niţel, dar tot va fi nesperat de bine pentru sfîrşit de octombrie. Sîmbătă, 23 octombrie, cerul va fi absolut limpede, nu va fi nici un nor, iar la prînz se vor înregistra 15 grade. Noaptea va fi blîndă, cu vreo 8 grade. La fel va fi şi duminică, 24 octombrie, cer senin, 15 grade se vor înregistra în termometre peste zi, iar minima nocturnă se opreşte la 7 grade. Rămîne de văzut ce vor prognoza meteorologii pentru ultima săptămînă din octombrie 2021, dar mai ales cum va fi vremea în luna noiembrie.

Citește știrea

Actualitate

A accidentat un copil, a scos plăcuţele şi a fugit

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr din Iaşi a dat dovadă de laşitate. Aflat în trecere prin judeţul Neamţ a provocat un accident de circulaţie în urma căruia un minor de 14 ani a fost rănit.

Şoferul a oprit numai pentru a-şi scoate numerele de înmatriculare, apoi şi-a văzut de drum, cu speranţa că nu va fi găsit şi va scăpa de consecinţele faptei sale, totul datorită faptului că nu avea permis de conducere. Nu s-a întîmplat cum şi-a dorit, iar acum s-a ales cu probleme penale.

Nedoritul incident s-a întîmplat în zi cu ghinion, pe 13 octombrie 2021. Atunci, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei oraşului Tîrgu Neamţ au fost sesizaţi cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe drumul naţional 15 B.

„Din primele cercetări a reieşit că, în timp ce un şofer conducea un autoturism pe drumul naţional menţionat, în localitatea Timişeşti ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, părăsind partea carosabilă şi intrînd în coliziune cu o autoutilitară care era parcată. În urma tamponării a rezultat rănirea unui minor, în vîrstă de 14 ani, care se afla în apropierea autoutilitarei.

Imediat după producerea evenimentului rutier, conducătorul auto ar fi coborît din autoturism, moment în care şi-ar fi scos plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi a părăsit locul accidentului“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

În urma investigaţiilor efectuate cu operativitate, poliţiştii rutieri au reuşit identificarea celui în cauză, fiind vorba de un tînăr, în vîrstă de 23 de ani, din judeţul Iaşi. Totodată, verificările efectuate de anchetatorii nemţeni au relevat faptul că acesta nu deţine permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

Citește știrea

Actualitate

Sute de elevi şi dascăli, infectaţi cu coronavirus

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în Neamţ au fost raportaţi ca fiind infectaţi 278 copii şi 115 persoane care lucrează în educaţie ■ în 78 şcoli cel puţin o clasă învaţă on-line ■ numărul elevilor care învaţă on-line e de 7.285 ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ a reuşit miercuri, 13 octombrie, să centralizeze situaţia epidemiologică din şcoli.

„În conformitate cu datele centralizate la nivelul ISJ Neamţ, există 278 de elevi, confirmaţi pozitiv cu virusul SARS Cov 2 şi 115 persoane care lucrează în sistemul de educaţie. Putem constata faptul că se manifestă o tendinţă de uşoară descreştere a numărului de copii infectaţi.

Sperăm ca, uşor-uşor, numărul cazurilor va scădea în şcoli şi vom reuşi să menţinem cît mai mult unităţile deschise, pentru învăţămîntul faţă în faţă. În ceea ce priveşte unităţile şcolare care au trecut în on-line, în totalitate, la nivelul judeţului există doar două, respectiv Şcoala Nr. 2 Piatra Neamţ, care are probleme de resursă umană şi unde există un număr insuficient de cadre didactice care trebuie să asigure orele în sistem faţă în faţă.

Cea de a doua şcoală care învaţă în on-line, cu toate clasele, e cea de la Stejaru, din comuna Pîngăraţi, unde există probleme la un coş de fum, condiţii în care au solicitat ca elevii să rămînă în on-line, timp de două zile, pînă la curăţarea coşului. În continuare, doar o singură şcoală, cea de la Păstrăveni, se află în on-line în baza articolului 6 din Ordinul Ministerului Educaţiei , cînd mai bine de jumătate din clase au trecut on-line.

Nu avem nici o şcoală care să fi trecut în totalitate în on-line, ca urmare a numărului mare de cadre didactice infectate. Există 78 de unităţi şcolare în care cel puţin o clasă se află în sistem de predare on-line. Numărul copiilor care învaţă on-line, era, miercuri, 13 octombrie, de 7.285, cifră raportată la cei 68.825 preşcolari şi elevi înscrişi în învăţămîntul nemţean, reprezentînd 10,56%“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Conducerea ISJ va elabora miercuri, 21 octombrie, un nou comunicat privind situaţia epidemiologică la nivelul şcolilor din judeţ, dar, zilnic, pe site-ul instituţiei va fi publicată situaţia claselor care studiază on-line. În judeţul Neamţ, de la izbucnirea epidemiei s-au înregistrat 24.544 de cazuri confirmate pozitiv cu noul coronavirus, iar ieri s-au comunicat 340 cazuri noi faţă de raportarea făcută miercuri.

Până ieri, în ţară au fost înregistrate 1.414.647 de cazuri de infectare, dintre care 4.937 ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Vindecate au fost declarate 1.210.494 de persoane. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 16.383 cazuri noi de persoane pozitive, dintre care 330 sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Citește știrea

Trending