Contactează-ne

Actualitate

Credinţe şi obiceiuri de Sărbătorile de Iarnă

Știre publicată în urmă cu

în data de

În al său „Dicţionar geografic asupra judeţului Neamţ“ (1890), eruditul profesor de geografie de la Gimnaziul Petru Rareş, C. D. Gheorghiu redă şi unele credinţe şi obiceiuri ale fetelor din zonă cu ocazia Sărbătorilor Crăciunului şi din Ajunul Sfântului Vasile, culese după mărturisirea bătrînilor învăţători după care a fost alcătuit amintita lucrare.

Astfel, de Sărbătorile Crăciunului, în aceasta zonă a ţării sunt amintite nişte „jocuri – comedii (numite în judeţele din Muntenia, Breazae), cari sunt privite cu cel mai mare interes plin de evlavie: cine nu o va pune să-i joace (irozii, steaua, sorcova etc.) ori nu o va privi, jucîndu-se, nu va putea reuşi în întreprinderile sale“.

În Ajunul Sfîntului Vasile, „fetele mari (de măritat) merg la vreme de noapte, în ocolul porcilor şi zic: Ho! acum… Ho! la anul… şi dacă porcul grohăie la cea de întîiu huiduitură, fata crede, că se va mărita, în gîşlegile acele, (perioade de până în postul Paştelui, n.n.), la a doua la anul; la a treia, la celălalt an ş.a.m.d. Mai departe se mai spune că tot astfel fac cu vitele mari dacă stau culcate lovindu-le cu piciorul ca să se scoale: cu oile, repezindu-se în turmă şi numai cînd apucă un berbece scot concluziuni favorabile; în oglindă (sau fîntînă) se caută noaptea pe la doisprezece ore singură fiind (e vorba de fete, n.n.) cu două lumînări ne arse decît la înviere, îmbrăcată în alb, şi cînd se arăta aievea persoana dorită“.

Un alt obicei era cel cu parii (e vorba, de lemnele de la gard, n.n.). Cu acest prilej se dezbracă fata, se despleteşte şi cu ochii închişi începe a număra parii din gard de la unul pînă la nouă; pe cel de-al nouălea îl legă c-o şuviţă de păr din capu-i şi a doua zi vede dacă parul e drept, fără cioturi, atunci şi bărbatul care o va lua, va fi frumos, tînăr şi vice-versa, cînd parul va fi noduros şi strîmb. Alt obicei era şi acela că se strângeau mai multe fete la un loc şi „făcîndu-şi cîte o grămăjoară de grăunţe în dreptul fiecăreia dau apoi drumul unui cocoş ţinut de cu ziua anume pentru această trebuinţă şi din care grămadă va mînca el, acea fată ce stă în dreptul grămezii se va mărita întîiu“.

Tot în ajunul Anului Nou, se punea un pahar cu apă aproape plin pe masă (sub icoane) şi a doua zi cînd se scoală dacă-l găsesc cu promoroacă (rouă), zic c-o să aibă noroc; „sau de cu seară pun pe potecile drumurilor, a munţilor, diferite semne şi a doua zi după felul urmei (şi a dobitocului care a făcut-o), scot concluziuni asupra viitori consorţi (soţi – n.n.)“. Interesant era şi obiceiul de a se lua două fire de păr egale în lungime, pe care le pun alăturate pe o vatră încălzită şi dacă ele se despart ori se împleticesc din căldură, deduc urmări defavorabile sau priincioase destinului lui. Se mai amintea că seara Anului Nou fetele făceau calendarul timpului de peste an.

„Ia o ceapă şi dezghioacă în 12 găoci (după numărul lunilor), pe care le înşiră pe o masă, în fiecare găoace pune puţină sare măruntă şi a doua zi vede care găoace (a cîta) e umedă şi care e uscată (acele umede arată prevestirea lunii bune, iar acele uscate arată seceta, şi se cunosc după număr, de exemplu: a cincia (Maiu), a şaptea (Iulie)“.

În sfârşit, în noaptea Ajunului Bobotezei, fetele fac priveghere: pentru a li se arăta deschiderea cerurilor şi a vedea pogorîrea Sf. Duh; asemenea fac în seara Învierei. Totodată se spunea ca în ziua Botezului (de Bobotează, n.n.) e bine (pentru fete, n.n.) de scăldat în locul de unde popa a scos crucea de sub gheaţă; pentru ca să se tămăduiască de toate bolile; asemenea, în Vinerea Mare din înaintea Paştelui.

Oamenii meleagurilor lui Creangă, Hogaş, Ion Ionescu de la Brad, C. I. Istrate, Panait Muşoiu au păstrat prin furtuna veacurilor datini şi obiceiuri care reprezintă, aşa cum afirma Alexandru Epure, istoric literar, fiu al Romanului, „lanţuri ale solidarităţii cu trecutul şi ale frăţiei“. Presa acestor locuri de la începutul secolului trecut este plină de informaţii privind tradiţia de Anul Nou în această parte a Moldovei. Astfel, profesorul Epure de la Liceul Roman Vodă din Roman, consemna la 17 decembrie 1934, într-un ziar local, în articolul intitulat „Datini de Anul Nou“, obiceiurile prilejuite cu ocazia acestui eveniment în cuprinsul judeţului nostru.

Poporul român cu toate vijeliile prin care a trecut în decursul vremurilor, nu se putea lipsi de petrecerile şi distracţiile legate de Anul Nou. Seara de Anul Nou era, considerată pe aceste meleaguri drept cea mai bogată în datini şi credinţe, cea mai misterioasă şi totodată una dintre cele mai plăcute pentru întreaga suflare omenească. Între acestea, cea mai frumoasă şi mai veche datină românească a rămas Pluguşorul, care ne înfăţişează în culori aşa de vii îndeletnicirea principală a poporului nostru, fiind o pildă vie a vieţii noastre plugăreşti. Se aminteşte în acest sens nemuritoarea urătură:

S-a sculat mai an / Bădia Traian / şi a încălecat / Pe un cal învăţat. Pluguşorul era însoţit de buhaiu – sugerând răgetul sau mugetul animalelor care trag brazda şi de clopot sau talangă. Presa care apărea atât la Piatra Neamţ, cât şi la Roman consemna obiceiuri de Anul Nou, în afară de Pluguşorul, ţurca sau capra, ursul, sămănatul, sorcova, jocul păpuşilor.

Toată presa amintită îndemna la iubirea datinilor strămoşeşti, întrucât ele formează legătura între generaţiile care au dispărut şi cele ce au venit după dînsele. Îndemnul este spre a asigura dăinuirea neamului nostru în lume, a glorificării celor ce au apărat independenţa şi libertatea, gloria şi faima poporului român. Nu lipsesc nici epigramele, aforismele şi glumele hazlii, care satirizează lenea, neînţelegerea între soţi, viciile vieţii, prostia ş.a.

Exemplificăm în acest sens cu numai două sugestive epistole apărute în presa de altădată. „La Capşa unde vin toţi seniorii / Locul cu două mari despărţituri: / Într-una se mănîncă prăjituri / şi într-alta se mănîncă …scriitorii. Vă dă un sfat un poliţist, / Trecători tăceţi din gură, / Aici doarme un gardist / Să nu-l deşteptaţi… că-njură.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Băut la volan, a lovit un gard şi s-a răsturnat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 57 de ani, din Bicaz Chei, care a urcat la volan după ce a consumat alcool, a provocat un accident rutier, sâmbătă dimineaţă, 22 ianuarie.

În timp ce conducea pe drumul naţional 12 C, ajuns în localitatea Taşca, a ieşit “în decor”, a lovit un gard şi apoi s-a răsturnat. Este cercetat pentru vătămare corporală din culpă şi conducere sub influenţa alcoolului.

“Astăzi, în jurul orei 6.30, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Orașului Bicaz au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe drumul național 12 C, în localitatea Tașca.

Din primele cercetări efectuate a reieșit că un conducător auto, în vârstă de 57 ani, din Bicaz Chei, a părăsit partea carosabilă, a acroșat gardul unui imobil, răsturnându-se pe cupolă.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea conducătorului auto.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o concentrație de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Când ar trebui să încep să cumpăr haine de gravidă?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ura – ești însărcinată! Felicitări! Ești pe cale să te îmbarci într-o călătorie extrem de interesantă. Probabil că ești, de asemenea, puțin uimită de schimbările care se produc în corpul tău și îți pui zilnic întrebări de genul: „Este normal?”, „Ar trebui să se întâmple asta?”, „Ce să fac când…”. Destul de curând te vei întreba, de asemenea, „Când trebuie să îmi cumpăr haine de gravidă?”

Una dintre primele întrebări pe care și le pun majoritatea femeilor atunci când fac primul lor drum în departamentul de rochii, pantaloni sau bluze de gravide este – „ce mărime îmi trebuie?”. Este o concepție greșită frecventă că trebuie să mărim o mărime mai mare pentru a ne acomoda cu burta în creștere. Cu toate acestea, toate hainele de maternitate bune sunt concepute ținând cont de tine și de burta ta în creștere! Așadar, îți recomandăm întotdeauna să începi cu mărimea de dinainte de sarcină. Această mărime ar trebui să îți ajungă până la sfârșit. Pe măsură ce sarcina avansează, dacă observi o mică retenție de lichide înseamnă că trebuie să crești cu o mărime, atunci fă asta! Reține, de asemenea, că, în cazul tuturor hainelor, mărimea între branduri poate varia ușor, așa că este întotdeauna cel mai bine să verifici de două ori măsurile unei bluze de gravide cu un tabel de mărimi.

Primul trimestru

S-ar putea să observi că te simți puțin mai balonată sau că în primele 3 luni nu există cu adevărat prea multe schimbări în corpul tău. S-ar putea chiar să te trezești că te uiți în oglindă în fiecare zi întrebându-te dacă îți crește burtica sau dacă nu cumva ai mâncat prea mult la cină cu o seară înainte. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să iei fiecare zi așa cum vine și să nu te stresezi dacă experiența ta de sarcină este „normală” – ce înseamnă normal?

De obicei, primul lucru din care vei crește sunt pantalonii. Dacă începi să simți că talia pantalonilor tăi se înfige pe măsură ce talia ta se mărește, dar nu ești sigură că ești pregătită pentru blugi de gravide, atunci poate că o pereche de colanți este un bun punct de plecare. Câteva bluze de gravide sau un tricou fără cusături este o altă idee, pentru a oferi un pic de sprijin suplimentar. Topurile de maternitate sunt, de asemenea, concepute cu o lungime suplimentară, așa că sunt perfecte pentru a le suprapune peste pantalonii care nu mai sunt la fel de confortabili ca altădată sau peste pantalonii descheiați!

Al doilea trimestru

Mărimea sânilor tăi va fluctua probabil pe parcursul sarcinii și vei putea evalua când simți că nu te mai încape sutienul. Ca un ghid, majoritatea femeilor trebuie să se echipeze pentru un sutien de maternitate între 12 – 16 săptămâni, iar apoi din nou între 29 – 32 de săptămâni. Când ajungi acasă seara și nici măcar nu ai pus jos pungile de cumpărături înainte de a arunca sutienul, acesta este un semn sigur că este timpul să renunți la el! Sau cel puțin optează pentru un sutien de maternitate cu bretele mai moi decât un sutien obișnuit.

Poți găsi o selecție de sutiene de maternitate cu aspect minunat, care sunt potrivite și dacă decizi să alăptezi, deoarece au bretele cu clips de eliberare pentru un acces ușor la alăptare. Un sutien de alăptare fără cusături este fabricat dintr-o țesătură moale și frumoasă, încât probabil că vei simți ca și cum nu porți nimic (cu excepția suportului suplimentar, desigur!).

În jurul datei de 13 – 16 săptămâni, probabil că vei fi pregătită pentru blugii de maternitate care arată la fel de bine ca vechii tăi blugi, dar au un tip de talie foarte diferit! De la blugii skinny, la blugi boyfriend, cu talie peste burtă și sub burtă, deschiși sau închiși și cu aspect deșirat, online poți găsi cea mai extinsă gamă de blugi de maternitate disponibilă.

Așadar, cum alegi blugii cu o talie care să ți se potrivească? Nu există o modalitate mai bună decât să le încerci pe amândouă și să vezi cum se simt. De multe ori, femeile care preferă în cazul în care pantalonii cu talie mai înaltă înainte de sarcină vor opta pentru banda de peste burtă, deoarece nu sunt obișnuite cu senzația de talie așezată sub burtă. Există, de asemenea, opțiunea de a plia banda de talie în jos în timpul acelor luni timpurii și apoi, odată ce simți că ai nevoie de o acoperire și susținere suplimentară, o poți trage în sus și purta peste burtă.

Al treilea trimestru

Lucrurile devin reale acum! Este timpul să începi să te gândești la hainele de alăptare. Chiar dacă nu te-ai gândit încă prea mult la alăptare, nu este niciodată prea devreme să începi să investești în bluze de gravide care vor face ca alăptarea în public să fie puțin mai ușoară! Știai că modelele de bluze de alăptare sunt de fapt concepute pentru a fi purtate în orice etapă a sarcinii și chiar și după aceea? Accesul pentru alăptare este atât de discret încât poți purta aceste modele în orice moment, și nimeni nu ar ști ce se întâmplă sub acel al doilea strat sau fermoar invizibil!

Citește știrea

Actualitate

Accidentată pe trecerea pentru pietoni

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie în vârstă de 42 de ani, din Piatra Neamţ, a fost victima unui accident rutier produs vineri, 21 ianuarie, pe un bulevard din Piatra Neamţ.

Un şofer neatent, în vârstă de 71 de ani, a accidentat-o în timp ce traversa strada pe o trecere pentru pietoni.

“Astăzi, în jurul orei 10.00, polițiștii Biroului Rutier Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe bulevardul 9 Mai, din municipiul Piatra Neamț.

Din primele cercetări a reieșit că, un conducător auto, de 71 de ani, din Borlești, a surprins și accidentat o femeie, în vârstă de 42 ani, din Piatra Neamț, care era angajată în traversarea străzii, pe trecerea pentru pietoni. În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea pietonului.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a transmis subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending