Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

„Cred cã întreg dosarul «rãpirii din Irak» ar trebui desecretizat“

Știre publicată în urmă cu

în data de

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamt Serban Strãtilã

Reporter: Se cautã sefi pentru SRI, SIE si „Doi s‘un sfert“. Credeti cã vechii sefi au fost demisi sau au demisionat, varianta oficialã, dar extrem de controversatã? Serban Strãtilã: Din punct de vedere legal, tinînd seama si de prevederile Constitutiei, existã unele semne de întrebare asupra procedurilor de înlocuire a acestora. De exemplu, dl. Alexandru Radu Timofte a depus o cerere de încetare a mandatului si nu o demisie. Pentru cã aceastã cerere nu a fost depusã la Parlament -institutie care l-a numit -, din punct de vedere legal, domnia-sa se aflã încã la conducerea SRI. Sigur cã acestea sînt chestiuni de formã care vor trebui rezolvate. Din pãcate, din reactiile si comentariile ulterioare, nu am retinut si o asumare a rãspunderii pentru deficientele din activitatea institutiilor pe care le-au coordonat. Cu exceptia SIE, toti ceilalti aveau la dispozitie structuri puternice si substantial finantate, precum si baza legalã pentru a nu permite disparitia unui suspect de terorism. Dacã, într-adevãr, SIE nu este în mod direct responsabil de monitorizarea pe teritoriul tãrii a suspectilor de terorism, celelalte institutii puteau face acest lucru si încercãrile de a pasa responsabilitatea nu fac decît sã-i umple de ridicol pe unii din sefii demisionari. Stiu cã în serviciile secrete lucreazã foarte multi profesionisti cu înaltã calificare a cãror muncã, din pãcate, nu este valorificatã de conduceri si de responsabilii Comunitãtii de Informatii. În concluzie, consider cã asumarea cu demnitate a rãspunderii este mai importantã decît aspectul formal al demiterii sau demisiei. Rep.: Pe cine si-ar dori PNL în fruntea serviciilor secrete? S.S.: Conform declaratiilor oficiale ale domnului Cãlin Popescu-Tãriceanu, PNL sustine numirea de persoane neimplicate politic în aceste functii. Sper ca domnul presedinte Traian Bãsescu sã aprecieze acest punct de vedere si sã facã cît mai repede nominalizãri pentru înlocuirea sefilor de la SIE si SRI. Este adevãrat cã orice persoanã ar veni în fruntea acestor servicii, nu le va putea reforma fãrã sprijin politic si fãrã restructurãri drastice la comanda lor. Bineînteles, si legislatia în domeniu va trebui revizuitã. Conditionarea numirii noilor conduceri de adoptarea fãrã dezbatere publicã a legilor sigurantei nationale nu este corectã si cred cã, în aceastã problemã, domnul presedinte Bãsescu ar trebui sã fie mai sensibil la opiniile societãtii civile si chiar la ale politicienilor. Chiar dacã existã multe neajunsuri în functionarea Parlamentului, nu este admisibil sã i se conteste rolul de for de dezbatere si de control asupra serviciilor secrete. Sã nu uitãm cã legile sigurantei nationale sustinute de Presedintie, au fost de fapt elaborate în „laboratoarele“ SRI si clasificate drept „secret de serviciu“. Chiar si ideea de a secretiza un proiect de lege -cînd este obligatorie dezbaterea publicã si cunoasterea legilor de cãtre toti cetãtenii- ne poate da o indicatie despre mentalitãtile autorilor.

„Victime sîntem noi, cetãtenii care plãtim impozite si taxe pentru a fi protejati si nu sfidati, dezinformati sau urmãriti degeaba“

Rep.: Scandalul rãpirii ziaristilor a fãcut valuri si iatã cã mai continuã. Credeti cã vor mai fi si alte urmãri, eventual alte victime? S.S.: La pensiile de zeci sau sute de milioane pe care le pot încasa demisionarii, nu cred cã îi putem considera drept „victime“. Victime sîntem noi, cetãtenii care plãtim impozite si taxe pentru a fi protejati si nu sfidati, dezinformati sau urmãriti degeaba. Cred cã întreg dosarul „rãpirii din Irak“ ar trebui desecretizat. Nu pot sã înteleg ce atingere poate aduce sigurantei nationale dezvãluirea întregii operatiuni. Dacã, într-adevãr, serviciile secrete au lucrat exemplar si, printr-o actiune „specificã“, au reusit eliberarea celor trei jurnalisti, nu am face decît sã le reparãm imaginea destul de sifonatã în acest moment. Ce ne facem însã dacã vom descoperi cã nu a fost vorba decît de o negociere a pretului de rãscumpãrare? În orice situatie, cetãtenii Romãniei au tot dreptul sã cunoascã adevãrul complet pentru cã numai de pe baze corecte se poate porni reforma în domeniul sigurantei nationale. Rep.: PNL nu renuntã la retragerea din Irak. N-o sã ne punem rãu cu „unchiul Sam“? S.S.: PNL nu face decît sã exprime vointa majoritãtii populatiei. Toate sondajele de opinie confirmã cã peste 60% dintre cetãteni sînt pentru retragerea din Irak a trupelor române. Nici un angajament international nu poate fi mai presus decît vointa popularã. Sînt sigur cã SUA vor întelege aceastã situatie, asa cum au înteles si în cazul celorlalti aliati care si-au retras trupele. Sigur cã putem discuta asupra modului de prezentare a initiativei PNL. Poate ar fi trebuit sã initiem strîngerea de semnãturi si abia dupã aceea sã se facã propunerea în CSAT, dar initierea retragerii este corectã si sustinutã de opinia publicã. Bineînteles, calendarul de retragere va trebui stabilit cu partenerii americani si nici nu e nevoie sã fie public în amãnunt. Nu voi relua argumentele de ordin social, moral, de drept international si financiare care sustin demersul nostru, dar, în calitate de parlamentar si de cetãtean sînt ferm convins cã soldatii români nu au ce cãuta în Irak si Afghanistan si fac apel la toti cei care sînt de aceeasi pãrere sã semneze pe listele initiate de PNL. Este o problemã de atitudine civicã si de demnitate nationalã pe care trebuie sã ne-o asumãm dacã dorim sã fim considerati cu adevãrat europeni.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending