Contactează-ne

Prima pagină

Crăciun la 40 de grade Celsius. Un nemţean şi prietena lui, expediţie la Antipozi, în Australia

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Radu Păltineanu, de loc din Piatra Neamţ şi prietena lui, Irina Repede, au petrecut Crăciunul în condiţii extreme ■ ei sunt protagoniştii unei temerare expediţii în Australia ■

 

O expediţie la Antipozi îi are ca protagonişti pe doi români. De Revelion sunt aşteptaţi la Perth, de nişte conaţionali, după ce au străbătut mii de kilometri, Crăciunul petrecându-l pe drum, pedalând pe triciclete, într-o zonă extrem de sălbatică. Irina Repede este de loc din Chişinău, dar s-a mutat la vârsta de 6 ani, împreună cu părinţii, la Bucureşti. A terminat studiile superioare la European School of Economisc din Londra.

Partener îi este Radu Păltineanu, din Piatra Neamţ, absolvent de software la Universitatea McGill din Canada. Ei sunt cei doi temerari expediţionari. Pe 26 şi 27 decembrie 2022, pietreanul a detaliat despre ce au făcut în ultimele zile prin Australia, fiind vorba de un Crăciun petrecut la 40 de grade, între muşte, mult nisip şi despre un popas, în ajunul marii sărbători, la o benzinărie, unde au avut „privilegiul“ de a se desfăta cu aer condiţionat.

„O parte din ziua de Ajun am petrecut-o într-o benzinărie, unde am apucat să vorbim cu prieteni şi cu familia şi unde, totodată, ne-am bucurat de aer condiţionat şi de o pauză de la muşte. Pentru cine nu ştie, musca vetustissima este una dintre cele mai enervante de pe Terra. Ţi se bagă în ochi, în urechi, ţi se aşează pe gură. Şi nu e una, ci năvălesc 50-100 pe tine“.

Despre prima zi de Crăciun, Păltineanu a transmis că nu a fost decât una de pedalat, dar cu o nuanţă de regret. Pentru că nu au parte de brad, sarmale, prieteni, ci tot de temperaturi de 40 de grade, tot de muşte şi mult nisip. Se consolează, argumentând că dacă şi-au pus în cap să vadă sălbăticia lumii, e OK să faci Crăciunul şi într-o benzinărie. Şi iată ce concluzionează Radu Păltineanu:

„Deci nu am sărbătorit în mod special Crăciunul, dar de Revelion am fost invitaţi la o familie stabilită în Perth, care ne-au promis că ne păstrează sarmale. Iată un motiv bun să-i dăm pedale şi să începem Anul nou în Perth, primul oraş cu adevărat mare din călătoria noastră. Sărbători fericite!“. Pe 27 decembrie 2022, Irina Repede şi Radu Păltineanu au avut parte de o surpriză.

La sosirea într-un mic orăşel, Geraldton, din initerariul lor pe Coasta de Vest a Australiei, s-au întâlnit cu Ana, o româncă din Republica Moldova. Şi ea este pasionată de călătorii, câţiva ani petrecându-i prin ţări din Africa. Basarabeanca a obţinut o viză de muncă pe continentul de la Antipozi, lucrând la o bancă. Strânge bani pentru visul ei, acela de a face turul lumii pe motocicletă, anul viitor programându-şi plecarea.

Cât despre Irina şi Radu, pe 27 decembrie, ei mai aveau de străbătut aproximativ 400 de kilometri până la Perth. Acolo unde li s-a promis că vor fi aşteptaţi cu sarmale moldoveneşti. De cine? Chiar de o familie din Piatra Neamţ, stabilită de ani şi ani în marele oraş australian. Acum câteva luni, cei doi români au terminat o primă etapă a expediţiei, de la Oceanul Pacific la cel Indian, ceea ce a însemnat 7.241 de kilometri.

Pe asfalt au fost 4.832 de kilometri (67%), iar pe off-road 2.409 (33 %), iar de atunci au mai pedalat peste 3.000. Intenţia lor este să străbată 13.000 de kilometri. Că aveau să ajungă la Antipozi nu bănuiau în urmă cu câţiva ani. În 2020, erau în Zoua Zeeleandă, în vacanţă. Dar, pe 23 martie, rămâneau „prizonieri“, toate zborurile fiind anulate din cauza pandemiei.

Pentru că nu puteau pleca, şi-au propus să străbată cele două mari insule ale ţării, pe jos şi cu bicicleta, lucru ce a însemnat peste 3.000 de kilometri. După ce au terminat aventura, s-au gândit la alta, ţinta fiind Australia. Au început expediţia acum doi ani, pe de 13 octombrie. În tot acest timp au trecut prin locuri pe care puţini conaţionali le-au văzut.

Asta însemnând minunăţii naturale unice în lume. Între ele și recifurile din Marea Barieră de Corali. În timp ce străbăteau continentul, au „părăsit“ tricicletele pentru a exploara, la pas, alte atracţii. Au escaladat vârfurile Bartle Frere, Bowen, Sonder, au străbătut canioanele Porcupine şi Kings şi au trecut pe lângă celebrul crater de meteoriţi Tnorala şi Uluru, cel mai mare monolit din lume.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending