Contactează-ne

Actualitate

Covid, efectele asupra justiţiei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anul trecut, la Tribunalul Neamţ au fost 14 îmbolnăviri cu noul coronavirus, iar nouă persoane au fost în carantină ■ acest lucru a crescut numărul hotărîrilor redactate peste termen ■ starea de urgenţă şi de alertă au adus noi provocări ■ numărul de persoane din sălile de judecată a fost redus ■

Criza sanitară a afectat toate domeniile de activitate, iar dacă unele au fost închise, în cele esenţiale au fost provocări necunoscute pînă acum. Un exemplu în acest sens este Tribunalul Neamţ, afectat de criza sanitară după cum reiese din sinteza bilanţului de activitate pe anul trecut al celei mai mari instanţe de judecată din judeţ.

„La Tribunalul Neamţ au fost înregistrate 14 cazuri de îmbolnăviri din cauza infectării cu virusul SARS COV 2 (din numărul de 105 angajaţi în activitate), iar un număr de nouă persoane au fost în carantină. Această situaţie nu a afectat activitatea de judecată, neexistînd cazuri de încetare sau de restrîngere a activităţii de judecată“, conform instanţei.

Cu toate acestea, starea urgenţă a dus la întîrzîeri mari în redactarea hotărîrilor judecătoreşti. „Ca urmare a reluării activităţii de judecată şi a repunerii pe rol a cauzelor suspendate pe durata stării de urgenţă, a crescut numărul dosarelor pe fiecare şedinţă de judecată şi numărul dosarelor în care s-a procedat la regularizarea cererilor înregistrate în primă instanţă şi a celor înaintate de instanţele de fond, situaţie care a determinat însă şi creşterea numărului hotărîrilor neredactate în termenul legal, dar şi înregistrarea de întîrzieri în întocmirea lucrărilor de către personalul auxiliar de specialitate.

Astfel, dacă la data de 30 iunie 2020 numărul hotărîrilor judecătoreşti neredactate în termen a fost de 133, la data de 31 decembrie 2020 numărul acestora era de 513“, se arată în acelaşi document. Pe perioada stării de urgenţă dar şi a celei de alertă au fost luate măsuri sporite pentru proţectia salariaţilor şi a justiţiabililor: s-au asigurat intrări şi culoare speciale de acces în clădire şi de circulaţie pentru angajaţi, justiţiabili, avocati şi procurori; s-a efectuat delimitarea în pardoseli cu benzi colorate a sensurilor de circulaţie şi a locurilor în bănci în salile de judecată; s-a interzis accesul în instanţă al persoanelor care prezentau simptome de infectare; s-au achizitionat termometre digitale şi s-au desemnat dintre angajati şi jandarmii care asigură paza, persoane care să verifice temperatura tuturor celor care intră în instituţie; s-a asigurat triajul observaţional al angajatilor; s-au asigurat măşti de protecţie, dezinfectanţi şi covoraşe dezinfectante; s-au amenajat sălile de judecată astfel încît să se poată păstra distanţa fizică între angajaţi, justiţiabili, avocaţi şi procurori; s-a respectat distanţa socială de minimum 1,5 m, şi evitarea unor contacte directe care nu respectă distanţa socială recomandată, pentru o perioada mai mare de 15 minute; s-au dezinfectat balustradele, mînerele uşilor şi ferestrelor din instanţă, precum şi alte zone intens folosite (de două ori pe zi sau de cîte ori a fost necesar); circulaţia documentelor în instituţie s-a realizat preponderent prin mijloace electronice; s-au montat panouri de plexiglas transparente în toate compartimentele de arhivă şi sălile de judecată, pentru protejarea personalului instanţei, precum şi la toate judecătoriile pentru care Tribunalul Neamţ este ordonator de credite.

Arestaţii au fost audiaţi prin videoconferinţă

Au mai fost şi alte măsuri pentru prevenirea răspîndirii virusului ucigaş între care achiziţionarea de lămpi duble sterilizante UVC şi ozon în toate sălile de judecată şi arhivele cu public; dezinfecţia tuturor spaţiilor de firme specializate, atunci cînd au apărut cazuri de contaminare a unor angajaţi.

În plus, s-a asigurat studierea dosarelor de către avocaţi/consilieri juridici, practicieni în insolvenţă şi de către justitiabili, pe baza programării telefonice prealabile la compartimentul arhivă.

„În cadrul procedurilor penale s-a asigurat prezenţa persoanelor private de libertate prin videoconferinţă şi s-a recomandat părţilor, apărătorilor acestora şi celorlalţi participanţi la procesul civil ca înaintarea/comunicarea actelor de procedură sa fie realizată exclusiv pe cale electronică, cu obligativitatea menţionării unor adrese de e mail de către părţi“, se mai arată în bilanţul de activitate al instanţei.

S-au stabilit intervale orare pentru sedinţele de judecată, iar participanţilor la procese li s-a permis accesul în instanţă cu 10 minute înainte. Pe perioada stării de urgenţă judecătorii au redactat parte din hotărîrile restante, iar dacă la 31 decembrie 2019 hotărîrile neredactate în termen erau în număr de 658, la 30 iunie 2020 numărul acestora a scăzut la 133.

Activitatea Tribunalului a fost semnificativ redusă începînd cu data de 16 martie 2020, ca urmare a instituirii stării de urgenţă. „În total, la Tribunalul Neamţ, pe durata stării de urgenţă au fost înregistrate 1.267 dosare noi, au fost rulate 4.764 dosare, 335 dosare au fost soluţionate, iar 1.658 dosare au fost suspendate“, se arată în document.

S-a menţinut audiere a părţilor în cauzele penale prin videoconferinţă şi programarea judecării dosarelor pe intervale orare, stabilite de fiecare complet de judecată în funcţie de capacitatea sălii de judecată, de numărul părţilor care se estimează ca vor fi prezente şi de posibilitatea avocaţilor de a fi prezenti şi a asigura asistenţa judiciară, ceea ce a dus la degajarea sălilor.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. GARCEA

    4 februarie 2021 at 7:01 AM

    Blestemele….???!!!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Actualitate

Nu ieşim din zodia ploilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ informarea de instabilitate atmosferică expiră azi, la ora 21:00 ■ totuşi, nu scăpăm de precipitaţii nici săptămîna viitoare ■ valorile termice diurne vor oscila între 14 şi 22 grade ■

Cea de-a doua jumătate a lunii mai nu aduce timp bun şi foarte aproape de vara calendaristică meteorologii anunţă ploi consistente, iar în cea mai rece zi a săptămînii viitoare nu vor fi mai mult de 14 grade. Singura veste bună este că nopţile vor fi mai calde, iar minimele se vor situa între 9 şi 11 grade.

O informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată expiră azi, 14 mai, la ora 21:00, dar specialiştii spun că vor fi perioade în care va ploua în averse ce vor avea şi caracter torenţial, vor fi descărcari electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi, pe arii restrînse, 25…35 l/mp.

La acest moment, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca mai sînt 15 centimetri de nea. Astăzi, 14 mai, regimul termic va fi bunişor, 20 de grade ziua şi cam 10 grade vor fi peste noapte. Temperatura se apreciază pe parcursul zilei de sîmbătă, 15 mai, iar la jumătatea lui Florar vor fi 21 de grade, dar nu scăpăm de furtunile care vor fi în special după amiază.

Nu sînt schimbări în regimul termic nocturn şi vor fi vreo 10 grade. Duminică, 16 mai, în prima parte a zilei va fi soare, însă la amiază maxima ajunge cu greu la 20 de grade şi sînt aşteptate ploi în aversă. Noaptea vor fi 10 grade. Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare va fi cea de luni, 17 mai, cînd meteorologii prognozează o maximă îndrăzneaţă de 22 de grade.

Cu toate acestea, nu scăpăm de instabilitate şi sînt anunţate ploi mai după amiază. Minima nocturnă rămîne cantonată la 10 grade. Conform prognozei, de marţi, 18 mai, începe depreciarea regimului termic, astfel că la amiază în zona noastră vor fi 19 grade. Instabilitatea îşi face de cap şi din nou pot veni furtuni. Va fi ceva mai bine după lăsarea întunericului şi minima saltă la 11 grade.

Urmează cea mai rece zi, cea de miercuri, 19 mai, cînd maxima atinge cu greu valoarea de 14 grade. Cerul va fi acoperit şi va ploua mărunt întreaga zi. Precipitaţii sînt anunţate şi după lăsarea întunericului, cînd se vor înregistra cam 10 grade. Joi, 20 mai, se mai încălzeşte niţel, revedem şi soarele şi vor fi vreo 17 grade.

Nu trebuie să uitaţi umbrelele acasă pentru vor fi ceva stropi de ploaie, în aversă. Urmează cea mai rece noapte din întreg intervalul de prognoză, iar minima va fi de 9 grade. Vineri, 21 mai, norii se cantonează în zona noastră şi va ploua mai tot timpul. Termic nu stăm prea bine pentru începutul ultimei decade a lui mai şi vor 17 grade ziua şi vreo 11 grade după lăsarea întunericului.

Sîmbătă, 22 mai, este anunţat cer variabil cu soare, ceva ploi după amiază, 19 grade ziua şi vreo 11 grade vor fi peste noapte. Singura zi fără ploi pare a fi cea de duminică, 23 mai, cînd se vor înregistra 21 de grade.

Citește știrea

Actualitate

E căutat un minor fugar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale de la IPJ Neamţ şi cei ai Poliţiei municipiului Roman fac verificări pentru depistarea unui minor de 17 ani, dar dispărut acum cîteva zile.

„La data de 11 mai 2021, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi cu privire la faptul ca minorul Mereuţă Vlăduţ Ionuţ, în vîrstă de 17 ani, din Roman, a părăsit voluntar Centrul de asistenţă socială în care se afla şi nu a mai revenit“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Adolescentul are o înălţime de circa 1,65 metri, greutate de aproximativ 66 de kilograme, părul brunet, tuns scurt, ochi căprui. Nu se cunosc detalii referitoare la obiectele de îmbrăcaminte pe care acesta le purta la momentul dispariţiei.

Anchetatorii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, precum şi a localităţilor limitrofe, în vederea depistării acestuia, dar fără folos, astfel că cer ajutorul populaţiei. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

De regulă, în astfel de cazuri, copii fugari hoinăresc prin oraş sau merg la rude timp de cîteva zile, după care revin în centrele unde sînt instituţionalizaţi.

Citește știrea

Trending