Contactează-ne

Actualitate

Covid, efectele asupra justiţiei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anul trecut, la Tribunalul Neamţ au fost 14 îmbolnăviri cu noul coronavirus, iar nouă persoane au fost în carantină ■ acest lucru a crescut numărul hotărîrilor redactate peste termen ■ starea de urgenţă şi de alertă au adus noi provocări ■ numărul de persoane din sălile de judecată a fost redus ■

Criza sanitară a afectat toate domeniile de activitate, iar dacă unele au fost închise, în cele esenţiale au fost provocări necunoscute pînă acum. Un exemplu în acest sens este Tribunalul Neamţ, afectat de criza sanitară după cum reiese din sinteza bilanţului de activitate pe anul trecut al celei mai mari instanţe de judecată din judeţ.

„La Tribunalul Neamţ au fost înregistrate 14 cazuri de îmbolnăviri din cauza infectării cu virusul SARS COV 2 (din numărul de 105 angajaţi în activitate), iar un număr de nouă persoane au fost în carantină. Această situaţie nu a afectat activitatea de judecată, neexistînd cazuri de încetare sau de restrîngere a activităţii de judecată“, conform instanţei.

Cu toate acestea, starea urgenţă a dus la întîrzîeri mari în redactarea hotărîrilor judecătoreşti. „Ca urmare a reluării activităţii de judecată şi a repunerii pe rol a cauzelor suspendate pe durata stării de urgenţă, a crescut numărul dosarelor pe fiecare şedinţă de judecată şi numărul dosarelor în care s-a procedat la regularizarea cererilor înregistrate în primă instanţă şi a celor înaintate de instanţele de fond, situaţie care a determinat însă şi creşterea numărului hotărîrilor neredactate în termenul legal, dar şi înregistrarea de întîrzieri în întocmirea lucrărilor de către personalul auxiliar de specialitate.

Astfel, dacă la data de 30 iunie 2020 numărul hotărîrilor judecătoreşti neredactate în termen a fost de 133, la data de 31 decembrie 2020 numărul acestora era de 513“, se arată în acelaşi document. Pe perioada stării de urgenţă dar şi a celei de alertă au fost luate măsuri sporite pentru proţectia salariaţilor şi a justiţiabililor: s-au asigurat intrări şi culoare speciale de acces în clădire şi de circulaţie pentru angajaţi, justiţiabili, avocati şi procurori; s-a efectuat delimitarea în pardoseli cu benzi colorate a sensurilor de circulaţie şi a locurilor în bănci în salile de judecată; s-a interzis accesul în instanţă al persoanelor care prezentau simptome de infectare; s-au achizitionat termometre digitale şi s-au desemnat dintre angajati şi jandarmii care asigură paza, persoane care să verifice temperatura tuturor celor care intră în instituţie; s-a asigurat triajul observaţional al angajatilor; s-au asigurat măşti de protecţie, dezinfectanţi şi covoraşe dezinfectante; s-au amenajat sălile de judecată astfel încît să se poată păstra distanţa fizică între angajaţi, justiţiabili, avocaţi şi procurori; s-a respectat distanţa socială de minimum 1,5 m, şi evitarea unor contacte directe care nu respectă distanţa socială recomandată, pentru o perioada mai mare de 15 minute; s-au dezinfectat balustradele, mînerele uşilor şi ferestrelor din instanţă, precum şi alte zone intens folosite (de două ori pe zi sau de cîte ori a fost necesar); circulaţia documentelor în instituţie s-a realizat preponderent prin mijloace electronice; s-au montat panouri de plexiglas transparente în toate compartimentele de arhivă şi sălile de judecată, pentru protejarea personalului instanţei, precum şi la toate judecătoriile pentru care Tribunalul Neamţ este ordonator de credite.

Arestaţii au fost audiaţi prin videoconferinţă

Au mai fost şi alte măsuri pentru prevenirea răspîndirii virusului ucigaş între care achiziţionarea de lămpi duble sterilizante UVC şi ozon în toate sălile de judecată şi arhivele cu public; dezinfecţia tuturor spaţiilor de firme specializate, atunci cînd au apărut cazuri de contaminare a unor angajaţi.

În plus, s-a asigurat studierea dosarelor de către avocaţi/consilieri juridici, practicieni în insolvenţă şi de către justitiabili, pe baza programării telefonice prealabile la compartimentul arhivă.

„În cadrul procedurilor penale s-a asigurat prezenţa persoanelor private de libertate prin videoconferinţă şi s-a recomandat părţilor, apărătorilor acestora şi celorlalţi participanţi la procesul civil ca înaintarea/comunicarea actelor de procedură sa fie realizată exclusiv pe cale electronică, cu obligativitatea menţionării unor adrese de e mail de către părţi“, se mai arată în bilanţul de activitate al instanţei.

S-au stabilit intervale orare pentru sedinţele de judecată, iar participanţilor la procese li s-a permis accesul în instanţă cu 10 minute înainte. Pe perioada stării de urgenţă judecătorii au redactat parte din hotărîrile restante, iar dacă la 31 decembrie 2019 hotărîrile neredactate în termen erau în număr de 658, la 30 iunie 2020 numărul acestora a scăzut la 133.

Activitatea Tribunalului a fost semnificativ redusă începînd cu data de 16 martie 2020, ca urmare a instituirii stării de urgenţă. „În total, la Tribunalul Neamţ, pe durata stării de urgenţă au fost înregistrate 1.267 dosare noi, au fost rulate 4.764 dosare, 335 dosare au fost soluţionate, iar 1.658 dosare au fost suspendate“, se arată în document.

S-a menţinut audiere a părţilor în cauzele penale prin videoconferinţă şi programarea judecării dosarelor pe intervale orare, stabilite de fiecare complet de judecată în funcţie de capacitatea sălii de judecată, de numărul părţilor care se estimează ca vor fi prezente şi de posibilitatea avocaţilor de a fi prezenti şi a asigura asistenţa judiciară, ceea ce a dus la degajarea sălilor.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. GARCEA

    4 februarie 2021 at 7:01 AM

    Blestemele….???!!!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 110 cazuri noi. Naţional – 4.271 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 1,3 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost raportate 98 de decese ■

Până pe 4 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 816.589 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

749.673 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.271 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 832 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 20.684 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 03.03.2021 (10:00) – 04.03.2021 (10:00) au fost raportate 98 de decese (58 bărbați și 40 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bacău, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 30-39 ani, 6 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 12 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 33 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 22 decese la categoria de peste 80 de ani.

94 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.035. Dintre acestea, 1.070 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.105.686 de teste RT-PCR și 334.027 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.410 teste RT-PCR (16.885 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.525 la cerere) și 9.539 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 44.712 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.011 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.327 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 120 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.667 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 589 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 3 martie, 5.389 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 980.985 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost întocmit, ieri, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.469 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.539 în Italia, 16.772 în Spania, 195 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.116 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 43 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 2 în Singapore, 3 în Tunisia  și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 186 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Citește știrea

Actualitate

We have… architect. Şef

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamț ■ el a trecut o probă de... limba engleză ■

Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamţ. Aşa ar suna o banală ştire, scrisă după un banal comunicat de presă emis de Primăria Piatra Neamţ pe tema menţionată.

Ce nu mai e banal e că, după cum citim în comunicatul pe care îl vom prezenta integral, noul arhitect şef a avut de trecut o probă de… limba engleză. Bravo lui ca a trecut de ea, despre cei care au gândit o astfel de probă pentru un astfel de post… ne abţinem să comentăm.

Probabil Piatra-Neamţ se va transforma din Perla Moldovei în Perla… Albionului. Noroc că nu s-au gândit noii edili să construiască… zigurate la Piatra-Neamţ că ar fi trebuit săracii candidaţi la postul de arhitect şef să facă declinări şi conjugări în… limba persană. Vă prezentăm în cele ce urmează comunicatul primăriei şi mai precizăm doar că pe 2 martie a fost organizat concursul pe post:În vârstă de 52 de ani, Andrei Ciubotaru este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și a profesat în mediul privat timp de 25 de ani. Este membru al Registrului Urbaniștilor din România.

„Această mutare reprezintă pentru mine o ieșire din zona de confort, respectiv partea de proiectare în care am profesat 25 de ani și, în același timp, o încercare de a aduce un suflu nou în ceea ce privește relația proiectant – administrație locală, dar și cetățean – primărie.  Pornesc cu foarte mult entuziasm pe acest drum și îmi doresc să eficientizez activitatea Direcției de Urbanism” a declarat arh. Andrei Ciubotaru.

„Am încredere în arhitectul Andrei Ciubotaru pentru că este genul care știe să îmbine arhitectura modernă cu cea clasică. Cred că este omul potrivit să pună pe planșă și în aplicare conceptul de =nouaPiatra. Aici, de cealaltă parte a baricadei, va avea ocazia să vină cu soluții, să le implementeze, alături de provocarea de îmbunățire a colaborării dintre municipalitate și proiectanți. Îl felicit și îi doresc mult succes și multă putere de muncă. Pornește la acest drum cu o mare responsabilitate, în condițiile în care pietrenii au așteptări mari de la noua noastră echipă” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Concursul pentru ocuparea acestei poziții a constat în patru probe, respectiv probă de limba engleză, probă de competențe în aplicații grafice pentru module de arhitectură, proba teoretică și interviul. Andrei Ciubotaru își va începe activitatea la Primăria Piatra-Neamț la sfârșitul lunii martie”.

Understood?

Citește știrea

Actualitate

Prefectul a fost numit… prefect

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ George Lazăr este “noul” prefect de Neamţ ■ subprefecţii sunt de la USR ■ plus sau minus ■

Odată cu transformarea prefecţilor şi subprefecţilor din înalţi funcţionari publici în demnitari, care pot avea culoare politică, era necesară “reconfirmarea” pe post a celor care ocupau aceste “dregătorii”. Sau nu. În funcţie de cromatica politică.

Oricum, la Neamţ reconfirmarea s-a produs în ceea ce priveşte prefectul, căruia îi stă bine în galbenul liberal. Aşa că prefectul George Lazăr a fost numit prefect, începând cu data de 4 martie, printr-o hotărâre de guvern pe care nici nu s-a uscat bine cerneala. Conform noilor modificări la Codul Administrativ, care vin mănuşă, evident întâmplător, după ce alianţa de guvernare “a trebuit” să-şi împartă inclusiv prefecturile, la Neamţ vom avea doi subprefecţi. “Algoritmul” politic a zis că de la USR – PLUS. Sau minus.

Deci e clar că fostul subprefect nu se încadra în nuanţa politică necesară, aşa că noii subprefecţi sunt Florin Zaharia – dacă n-a fost să fie “vice” la CJ, măcar “sub” la Prefectură – şi Ioan Meraru, care n-a fost să fie decât… “sub”. De la colegii din presă am aflat că numirea subprefecţilor a fost anunţată de USR, plus sau minus, printr-un comunicat de presă. În condiţiile în care acest comunicat nu a fost transmis subsemnatului sau pe e-mailul redacţiei Monitorul, l-am citit de la colegi. Comunicatul.

Şi am reţinut că domnul Meraru zice ceva de genul: “Numirile politice, acolo unde avem nevoie de oameni profesionişti, trebuie să înceteze şi să fie înlocuite cu un proces transparent de selecţie a resursei umane”. Mi-au dat lacrimile când am citit această declaraţie venită tocmai din partea unuia numit subprefect după ce a fost modificată legea tocmai pentru ca subprefecţii să poată fi… oameni politici. În rest, am mai reţinut că domnul Meraru vrea să colaboreze bine cu toate organele. Administraţiei publice locale, evident, ceea ce e de bine.

Am sărit apoi la declaraţia domnului Zaharia: “Ca cetăţean…” atât am citit şi m-am oprit înainte de a mai asista complice la vreo altă “violentare” a limbii române. Oricum sunt convins că restul nu era doar o “cacofonie” de declaraţie, ci una plină de bune intenţii.

Şi mi-am amintit că domnul preşedinte Arsene, Ionel, făcea furori la începuturile carierei sale politice cu celebrul său “că când”. Şi a ajuns preşedinte. Dacă îl imită măcar la exprimare şi domnul Zaharia are şanse să iasă din postura de “sub”. Subprefect.

Citește știrea

Trending