Contactează-ne

Actualitate

COVID-19 va transforma Sănătatea în ”sector strategic”?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cu toate că în Spitalul Roman se internează doar urgenţele medicale, la CPU este foarte aglomerat şi la vreme de pandemie ■ n zilnic medicii urgentişti au de rezolvat 130-140 cazuri ■ adresabilitatea faţă de medicii de familie este din ce în ce mai ridicată ■ oamenii se tem să mai meragă la spital, de teama îmbolnăvirii de Covid ■ medici de familie cer însă alte politici sanitare ■

Teama de îmbolnăvire cu virusul ucigaş ”made  in China” a determinat şi schimbarea comportamentului pacienţilor faţă de internarea în spital, cu toate că CPU Roman este şi în prezent foarte aglomerat.

La solicitarea redactorilor ”Monitorul” purtătorul de cuvînt al Spitalului Municipal de Urgenţă (SMU) Roman, Andreea Trifan, a realizat o statistică privind adresabilitatea către Centrul Primiri Urgenţe, în condiţiile crizei pandemice SARS CoV2, cînd Spitalul Roman a fost declarat spital non-covid, spre care sînt îndreptate cazurile grave din toate localităţile judeţului Neamţ.

”La CPU Roman, în aceasta perioadă se înregistrează zilnic 130-140 de persoane, în vederea consultării şi ulterior, în funcţie de gravitate, pentru redirecţionare către internare sau tratament. Aproximativ 30% dintre cei care ajung la SMU sînt din zona municipiul Roman şi 70% sînt din judeţul Neamţ, dar care, în funcţie de domiciliu, aparţin de spitalele din Piatra Neamţ, Bicaz sau Tîrgu Neamţ.

Majoritatea pacienţilor sînt aduşi la spital  cu ambulanţa. Cele mai grave afecţiuni întîlnite la pacienţii care s-au prezentat la CPU Roman, în aceasta perioadă (epidemie n.r) sînt: accidente vasculare cerebrale(AVC), metastaze, tumori şi plăgi tăiate”, a declarat Andreea Trifan. Rugată să facă o comparaţie a numărului de internări din anii anteriori,  cînd nu era stare de urgenţă legată de pandemia de Covid 19, purtătorul de cuvînt al Spitalului ne-a precizat că, în luna mai a anului 2019, la CPU Roman au fost înregistrate, în medie, 110 prezentări zilnice, în timp ce în anul 2018, în aceeaşi perioadă la CPU Roman au fost înregistrate aproximativ 115 cazuri/zi.

”Se impune ca sectorul sanitar să devină zonă strategică”

Şi  adresabilitatea faţă de medicii de familie a crescut în acestă perioadă. Dr. Filip Panait, medic de familie la Bîra, a declarat, zilele trecute, redactorilor ”Monitorul” că din cauza crizei sanitare provocată de pandemia cu SARS COV2 pacienţii nu mai ocolesc cabinetele medicilor de familie, ci, dimpotrivă. ”Am apucat să trăiesc şi ziua cînd doctorii nu mai sînt alergaţi <<muncitoreşte>> pe străzi, ca apoi să fie tăvăliţi prin noroi de presă, pentru a satisface <<apetitul>> unora pentru sînge de medici.

Am ajuns să văd că pacienţii noştri se tem să se mai ducă la spital, pentru două analize banale, care puteau fi făcute la orice laborator. Am ajuns să observ că medicul de familie este important, fiind singurul care trebuie să trateze, atît bolnavul cardiac, cît şi pe cel pulmonar sau cu afecţiuni gastroenterologie, urologice, ORL etc, pentru că spitalul şi policlinica sun închise sau cu activitatea la minimum. După această pandemie, lucrurile în ţară se vor reaşeza pe alte principii, iar în sănătate, medicul de familie va cîştiga stima pe care o merită, aşa cum este în tot Occidentul, de foarte mulţi ani.

Pacientul va înţelege că spitalul este o variantă riscantă pentru sănătatea lui. În sfîrşit, autorităţile consideră criza aceasta un adevărat <<război>>, în care medicul este <<ofiţerul superior>>, cel care poate face diferenţa între haosul <<Corona>> şi viaţă. De cînd cu pandemia, pacienţii mei au venit şi m-au întrebat dacă ştim să facem o ecografie, dacă putem să punem o perfuzie, dacă putem rezolva la cabinet un tratament cu medicamente injectabile intravenoase, dacă putem să-i prescriem un tratament eficient pentru boala cronică de care suferă.

Şi au văzut că ştim să facem o mulţime de lucruri şi încrederea în medicul de familie s-a îmbunătăţit considerabil. Sînt convins că, după încheierea crizei, pacienţii noştri nu se vor mai buluci la spitale şi că vor rămîne acasă de teama infecţiilor din spitale. Mi se pare normal acest lucru, pentru că în ţările oocidentale medicul de familie este foarte bine cotat, iar adresabilitatea faţă de medicina primară este foarte mare”, a declarat medical Filip Panait, doctor în medicină.

Acesta este convins că Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor trebui să-şi schimbe optica faţă de finanţarea medicinii primare şi faţă de politica de personal. Intr-o postare ulterioară declaraţiilor făcute redactorilor ”Monitorul”, medicul de la Bîra îşi exprima  convingerea, că guvernele ce vor ajunge, după pandemie, la Palatul ”Victoria” vor trebui să schimbe, radical, politicile sanitare din România.

”Dacă tot sîntem <<ofiţeri cu halate albe>>, trebuie să înţelegeţi că politicienii noştri au tratat acest corp de elită cu dispreţ, iar pensia unui medic de familie este cuprinsă, acum, între 1.000 de lei şi 1.500 de lei, ceea ce este o insultă adusă demnităţii umane, darămite unora care au muncit peste 30 de ani, ca să ţină o ţară în viaţă! De aceea, după ce trece nebunia Covidului, se impune ca sectorul sanitar să devină zonă strategică pentru ţara noastră, iar medicii să primească pensii de stat, în conformitate cu gradul profesional şi cu numărul anilor de muncă, aşa cum este la militari. În caz contrar, la viitoarea epidemie naţională vă vom lăsa pe mîna politrucilor să vă trateze!

Acum, medicii au înţeles situaţia şi s-au organizat cum au putut. Acesta este un avertisment foarte ferm şi va fi pus în aplicare imediat după terminarea pandemiei! Nu se poate ca o ţară să-şi rişte existenţa, pentru nişte politicieni comunişti inconştienţi! Dacă este război, atunci trebuie ca soldaţii în halate albe să fie bine echipaţi, bine plătiţi şi respectaţi, astfel încît să nu se gîndească la ce vor pune pe masă mîine sau cu ce echipamente vor trebui să plece la luptă. Trebuie înţeles că un război real se poate întîmpla o dată la o generaţie, dar războaie epidemice grave vor fi din ce în ce mai frecvente.

Cu pensii sau fără, rugaţi-vă ca doctorii voştri de familie să fie sănătoşi, ca să muncească pînă la 80 de ani, că majoritatea au peste 60 de ani, iar cei tineri nu mai vor pensii de 1.000 de lei! Pînă la măsuri mai elaborate, Guvernul României ar trebui să anuleze imediat impozitul pe venit, în cazul medicilor de familie, aşa cum sînt scutite fundaţiile şi asociaţiile bisericeşti care au cabinete medicale în administrare”, a notat dr. Filip Panait.

Actualitate

JUSTIŢIE?! Sunt acuzaţi că au abuzat sexual o fetiţă de 10 ani, dar stau acasă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ trei "bunici" sunt în arest la domiciliu, unul nu are nicio măsură preventivă ■ decizia a fost luată de judecătorii de la Tribunalul Neamţ ■ ancheta vizează acuze de abuz sexual, victimă fiind o fetiţă de doar 10 ani ■

Decizie oarecum ciudată a judecătorilor de la cea mai mare instanţă din judeţul Neamţ, Tribunalul, care au decis pe 4 decembrie 2020, ca patru bătrâni, cu vârste între 66 şi 87 de ani, să nu mai fie cercetaţi în stare de arest preventiv, după ce au abuzat sexual o fetiţă de doar 10 ani, aplicându-li-se o măsură judiciară mai blândă.

Asta după ce, în prima zi a acestei luni ei au fost privaţi de libertate, sentinţa în urma acuzaţiilor de viol în formă continuată fiind decisă de Judecătoria Piatra Neamţ. Astfel, în cazul lui Ioan Balmuş, care are 87 de ani, Grigore Ţăpuc, în etate de 81 de ani şi Petre Trăscăuanu, de 75 de ani, instanţa de apel a decis ca ei să fie cercetaţi în stare de arest la domiciliu, iar pentru Ion Măriuţa, de 66 de ani, s-a decis revocarea privării de libertate, fără a se mai aplica o măsură preventivă.

Este posibil ca hotărârile judecătorilor să aibă la bază vârsta inculpaţilor, posibile afecţiuni medicale, care le pot altera stare de sănătate în regim de detenţie, la fel cum e plauzibil ca ei să nu mai fie consideraţi pericol public de vreme ce nu pot părăsi locuinţele, dat fiind arestul la domiciliu. Şocantul caz s-a petrecut într-un sat dintr-o comună de lângă oraşul Piatra Neamţ. De menţionat este faptul că cei patru arestaţi pe 1 decembrie au fost reţinuţi după ce, în urmă cu trei săptămâni, a fost arestat preventiv alt individ, din aceeaşi localitate, tot pentru viol, victimă fiind aceeaşi fetiţă de 10 ani.

Pe 10 noiembrie 2020, a ajuns în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ şi era privat de libertate Ion Ciudin, de 61 de ani. De calea de atac a uzat primul dintre arestaţi, dar a fost păstrat după gratii. Nu a avut linişte în detenţie, a cerut iar înlocuirea măsurii privative de libertate cu o alta mai blândă, arestul la domiciliu, dar tot nu i-a fost admisă.

Cât îl priveşte pe Ciudin, conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc în anii 2019 şi 2020. Profitând de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vârstei, dar şi de starea materială precară a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

Antecedentele amoroase ale primului arestat din acest dosar

Despre comportamentul deviant al lui Ciudin s-a aflat prin sat, fetiţa ar fi fost consiliată psihologic, după implicarea primăriei din localitate şi ancheta desfăşurată de Direcţia de Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Neamţ, iar la un moment dat copila a detaliat ceea ce s-a petrecut, autorul fiind arestat.

„Dispune arestarea preventivă a inculpatului C. Ion, aflat în stare de reţinere (…), cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată (…), pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 10.11.2020 şi până la data 09.12.2020, inclusiv“, conform Judecătoriei Piatra Neamţ.

Primul inculpatul din acest dosar este căsătorit, are doi copii majori, care lucrează în străinătate, în Italia. Despre Ciudin se spune că şi-a pierdut calitatea de cântăreţ bisericesc la aşezământul din localitatea de domiciliu în urma unei aventuri amoroase. A fost dat afară după ce s-a aflat că ar fi avut relaţii cu o femeie, consătenii nefiind de acord ca el, persoană însurată, să slujească alături de preot, la sărbători.

După acest episod a ajuns la un schit din zonă, unde a prestat tot ca dascăl. Cât despre minora violată ea este singurul copil al familiei, una cu resurse materiale limitate, dar în care soţii nu se prea înţeleg, scandaluri izbucnind pe fondul consumului de alcool.

Ancheta în acest dosar avea să stabilească că şi alte persoane au abuzat sexual copila de doar 10 ani, ceilaţi patru făptaşi procedând întocmai ca primul arestat la comiterea infracţiunilor. Articolul 218 din Noul Cod Penal prevede că raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Numai că, în cazul în care victima este minoră, sancţiunea este între 5 şi 12 ani.

Citește știrea

Actualitate

Autostrada Unirii a fost, este și va fi o prioritate a PNL! Au început etapele pregătitoare ale tronsonului Târgu Neamț – Iași – Ungheni!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Partidul Național Liberal a început investițiile în dezvoltarea rețelelor de transport, bazându-se pe finanțare europeană. În ultimul an, Guvernul PNL a deblocat lucrări și proiecte majore de infrastructură importante pentru regiunea Moldovei: Autostrada Unirii  A8 (Tg. Mureș – Iași – Ungheni) și Autostrada Moldovei A7 (cu traseul Nord-Sud). Parlamentarii din județul Neamț au susținut în mod activ demararea proiectului Autostrăzii Unirii. Dată fiind importanța majoră a acestui proiect și Guvernul PNL a venit în susținerea lui.

Nemțenii au dreptul să știe că au fost începute etapele pregătitoare ale tronsonului din autostrada A8 care traversează regiunea Moldovei, adică Târgu Neamț – Iași – Ungheni. Săptămâna trecută au fost depuse trei oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate, un pas esențial pentru buna desfășurare a proiectului. Câștigătorul licitației va fi anunțat la anul, când va și începe lucrul la acest studiu.

Și celelalte două loturi ale A8 sunt deja în etapele de obținere ale autorizațiilor și avizelor. Pentru tronsonul Târgu Mureș – Târgu Neamț se lucrează deja la studiul de fezabilitate, acesta fiind și cel mai greu de realizat, deoarece autostrada va traversa munții. În celălalt capăt al A8, la intrarea în Republica Moldova, este podul peste Prut de la Ungheni, care își așteaptă acordul de mediu și – după primirea lui – se va trece la emiterea Hotărârii de Guvern cu indicatorii tehnico-economici în baza cărora se va realiza proiectul.

Pentru cealaltă autostradă care va traversa Moldova – adică A7 – au fost încheiate, în acest an, contractele și pentru studiile aferente ultimelor două secțiuni (Pașcani – Suceava și Suceava – Siret). Termenul final de predare al documentațiilor tehnice este 2022. Primele patru loturi ale A7 (de la Ploiești la Pașcani) sunt acum în faza de elaborare a documentațiilor, iar la anul va fi lansată licitația pentru construcția efectivă a autostrăzii. Acest proiect va avea 428 kilometri și un preț de 3 miliarde euro.

Mai mult chiar, miercuri, 2 decembrie,  a fost inaugurat primul tronson al A7, respectiv 16 kilometri cu profil de autostradă din totalul de 31 de kilometri, cât are centura ocolitoare a Bacăului. După 30 de ani de promisiuni făcute de toate forțele politice care s-au succedat la guvernare, doar Guvernul PNL a reușit să îndeplinească un obiectiv strategic pentru Moldova. Deschiderea circulației pe acest tronson are loc cu 1 an înaintea termenului prevăzut în contract, ceea ce ne dovedește – o dată în plus – că antreprenorii români pot derula contracte de succes în colaborare cu un guvern care pune investițiile pe primul loc.

Toate aceste costuri (studiile de fezabilitate și costul efectiv al construirii autostrăzilor) au deja finanțarea asigurată. În mare parte este vorba despre bani europeni, restul sumelor provenind de la bugetul național sau din diferite parteneriate cu instituții financiare internaționale.

Echipa PNL Neamț va susține în continuare realizarea Autostrăzii Unirii (A8). Este o promisiune făcută nemțenilor, pe care o vom respecta! Vom avea parte de sprijinul Guvernului PNL, dar și al parlamentarilor liberali. Pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din județul Neamț votați duminică PNL, poziția 6 pe buletinul de vot!

Citește știrea

Actualitate

Se mai încălzeşte, dar vin precipitaţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în week-end sînt aşteptate valori termice diurne de pînă la 7 grade ■ meteorologii anunţă precipitaţii, întîi ploaie, apoi ninsoare ■ minimele nocturne vor fi rezonabile ■

Luna decembrie a debutat cu temperaturi sub media perioadei şi cel puţin în zona Neamţului a fost mai rece decît ne-am fi aşteptat. Mai bine a fost în vîrf de munte, pe Toaca, din cauza unui fenomen denumit inversiune termică.

Pe 3 decembrie, la ora 11 termometrele indicau 1 grad la Roman, -1 grad era la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, iar la acelaşi moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca specialiştii au măsurat temperaturi pozitive de 3 grade. Tot acolo este şi strat de nea ce măsoară 6 centimetri. Indicele de răcire era mai coborît în teritoriu, iar dacă pe munte nu era nici o schimbare, 3 grade cu plus, la Piatra Neamţ şi Roman se resimţeau -1 grad, în timp ce la Tîrgu Neamţ era un indice de răcire de -6 grade.

Meteorologii spun că în week-end se mai încălzeşte, dar vin precipitaţii care, la început vor fi sub formă de ploaie, iar săptămîna viitoare debutează cu ninsoare. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că pe 4 decembrie va fi mai cald, se anunţă cer variabil cu soare şi o maximă care ajunge la 6 grade. Noaptea rămînem cu valori termice negative, de -2 grade. Una din cele mai calde zile din această lună pare a fi cea de sîmbătă, 5 decembrie, cînd ziua se ajunge la temperaturi nesperate, de 7 grade. Din păcate se adună norii şi va ploua.

Şi noaptea regimul termic se apreciază nesperat, iar minima se opreşte la 4 grade, cu plus. Duminică, 6 decembrie, mercurul din termometre coboară niţel, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 5 grade, motiv pentru care ploaia se poate transforma în lapoviţă. Şi noaptea se face mai rece, iar minima se opreşte la 1 grad. De săptămîna viitoare nu mai avem parte de zile calde.

Luni, 7 decembrie, cerul va fi acoperit şi sînt aşteptat ninsori la o maximă diurnă de doar 1 grad. După lăsarea întunericului vor fi temperaturi negative, de -2 grade. Frig va fi si marţi, 8 decembrie, 0 grade ziua, cînd din nou sînt aşteptaţi fulgi de nea, iar peste noapte rămînem cu minima cantonată la -2 grade. Mijlocul săptămînii aduce o apreciere a regimului termic şi scăpăm de precipitaţii, nu şi de cerul acoperit. Maxima diurnă ajunge la 2 grade, iar minima nocturnă va fi de -2 grade. Ziua de joi, 10 decembrie, aduce din nou nori, dar şi precipitaţii, ploaie sau lapoviţă.

Valorile termice diurne ajung la 3 grade, iar după lăsarea întunericului va fi 1 grad, cu plus. Cer acoperit ne aşteaptă şi vineri, 11 decembrie, dar fără precipitaţii. Valori termice nu suferă modificări, o maximă diurnă de 3 grade şi 1 grad peste noapte. Cam la fel va fi vremea şi în week-end-ul viitor, iar în perioada 11 – 12 decembrie va fi cer acoperit şi nu mai mult de 3 grade. Noaptea rămînem cu valori pozitive, dar modeste, de 1 grad.

Citește știrea

Trending