Contactează-ne

Actualitate

COVID-19 va transforma Sănătatea în ”sector strategic”?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cu toate că în Spitalul Roman se internează doar urgenţele medicale, la CPU este foarte aglomerat şi la vreme de pandemie ■ n zilnic medicii urgentişti au de rezolvat 130-140 cazuri ■ adresabilitatea faţă de medicii de familie este din ce în ce mai ridicată ■ oamenii se tem să mai meragă la spital, de teama îmbolnăvirii de Covid ■ medici de familie cer însă alte politici sanitare ■

Teama de îmbolnăvire cu virusul ucigaş ”made  in China” a determinat şi schimbarea comportamentului pacienţilor faţă de internarea în spital, cu toate că CPU Roman este şi în prezent foarte aglomerat.

La solicitarea redactorilor ”Monitorul” purtătorul de cuvînt al Spitalului Municipal de Urgenţă (SMU) Roman, Andreea Trifan, a realizat o statistică privind adresabilitatea către Centrul Primiri Urgenţe, în condiţiile crizei pandemice SARS CoV2, cînd Spitalul Roman a fost declarat spital non-covid, spre care sînt îndreptate cazurile grave din toate localităţile judeţului Neamţ.

”La CPU Roman, în aceasta perioadă se înregistrează zilnic 130-140 de persoane, în vederea consultării şi ulterior, în funcţie de gravitate, pentru redirecţionare către internare sau tratament. Aproximativ 30% dintre cei care ajung la SMU sînt din zona municipiul Roman şi 70% sînt din judeţul Neamţ, dar care, în funcţie de domiciliu, aparţin de spitalele din Piatra Neamţ, Bicaz sau Tîrgu Neamţ.

Majoritatea pacienţilor sînt aduşi la spital  cu ambulanţa. Cele mai grave afecţiuni întîlnite la pacienţii care s-au prezentat la CPU Roman, în aceasta perioadă (epidemie n.r) sînt: accidente vasculare cerebrale(AVC), metastaze, tumori şi plăgi tăiate”, a declarat Andreea Trifan. Rugată să facă o comparaţie a numărului de internări din anii anteriori,  cînd nu era stare de urgenţă legată de pandemia de Covid 19, purtătorul de cuvînt al Spitalului ne-a precizat că, în luna mai a anului 2019, la CPU Roman au fost înregistrate, în medie, 110 prezentări zilnice, în timp ce în anul 2018, în aceeaşi perioadă la CPU Roman au fost înregistrate aproximativ 115 cazuri/zi.

”Se impune ca sectorul sanitar să devină zonă strategică”

Şi  adresabilitatea faţă de medicii de familie a crescut în acestă perioadă. Dr. Filip Panait, medic de familie la Bîra, a declarat, zilele trecute, redactorilor ”Monitorul” că din cauza crizei sanitare provocată de pandemia cu SARS COV2 pacienţii nu mai ocolesc cabinetele medicilor de familie, ci, dimpotrivă. ”Am apucat să trăiesc şi ziua cînd doctorii nu mai sînt alergaţi <<muncitoreşte>> pe străzi, ca apoi să fie tăvăliţi prin noroi de presă, pentru a satisface <<apetitul>> unora pentru sînge de medici.

Am ajuns să văd că pacienţii noştri se tem să se mai ducă la spital, pentru două analize banale, care puteau fi făcute la orice laborator. Am ajuns să observ că medicul de familie este important, fiind singurul care trebuie să trateze, atît bolnavul cardiac, cît şi pe cel pulmonar sau cu afecţiuni gastroenterologie, urologice, ORL etc, pentru că spitalul şi policlinica sun închise sau cu activitatea la minimum. După această pandemie, lucrurile în ţară se vor reaşeza pe alte principii, iar în sănătate, medicul de familie va cîştiga stima pe care o merită, aşa cum este în tot Occidentul, de foarte mulţi ani.

Pacientul va înţelege că spitalul este o variantă riscantă pentru sănătatea lui. În sfîrşit, autorităţile consideră criza aceasta un adevărat <<război>>, în care medicul este <<ofiţerul superior>>, cel care poate face diferenţa între haosul <<Corona>> şi viaţă. De cînd cu pandemia, pacienţii mei au venit şi m-au întrebat dacă ştim să facem o ecografie, dacă putem să punem o perfuzie, dacă putem rezolva la cabinet un tratament cu medicamente injectabile intravenoase, dacă putem să-i prescriem un tratament eficient pentru boala cronică de care suferă.

Şi au văzut că ştim să facem o mulţime de lucruri şi încrederea în medicul de familie s-a îmbunătăţit considerabil. Sînt convins că, după încheierea crizei, pacienţii noştri nu se vor mai buluci la spitale şi că vor rămîne acasă de teama infecţiilor din spitale. Mi se pare normal acest lucru, pentru că în ţările oocidentale medicul de familie este foarte bine cotat, iar adresabilitatea faţă de medicina primară este foarte mare”, a declarat medical Filip Panait, doctor în medicină.

Acesta este convins că Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor trebui să-şi schimbe optica faţă de finanţarea medicinii primare şi faţă de politica de personal. Intr-o postare ulterioară declaraţiilor făcute redactorilor ”Monitorul”, medicul de la Bîra îşi exprima  convingerea, că guvernele ce vor ajunge, după pandemie, la Palatul ”Victoria” vor trebui să schimbe, radical, politicile sanitare din România.

”Dacă tot sîntem <<ofiţeri cu halate albe>>, trebuie să înţelegeţi că politicienii noştri au tratat acest corp de elită cu dispreţ, iar pensia unui medic de familie este cuprinsă, acum, între 1.000 de lei şi 1.500 de lei, ceea ce este o insultă adusă demnităţii umane, darămite unora care au muncit peste 30 de ani, ca să ţină o ţară în viaţă! De aceea, după ce trece nebunia Covidului, se impune ca sectorul sanitar să devină zonă strategică pentru ţara noastră, iar medicii să primească pensii de stat, în conformitate cu gradul profesional şi cu numărul anilor de muncă, aşa cum este la militari. În caz contrar, la viitoarea epidemie naţională vă vom lăsa pe mîna politrucilor să vă trateze!

Acum, medicii au înţeles situaţia şi s-au organizat cum au putut. Acesta este un avertisment foarte ferm şi va fi pus în aplicare imediat după terminarea pandemiei! Nu se poate ca o ţară să-şi rişte existenţa, pentru nişte politicieni comunişti inconştienţi! Dacă este război, atunci trebuie ca soldaţii în halate albe să fie bine echipaţi, bine plătiţi şi respectaţi, astfel încît să nu se gîndească la ce vor pune pe masă mîine sau cu ce echipamente vor trebui să plece la luptă. Trebuie înţeles că un război real se poate întîmpla o dată la o generaţie, dar războaie epidemice grave vor fi din ce în ce mai frecvente.

Cu pensii sau fără, rugaţi-vă ca doctorii voştri de familie să fie sănătoşi, ca să muncească pînă la 80 de ani, că majoritatea au peste 60 de ani, iar cei tineri nu mai vor pensii de 1.000 de lei! Pînă la măsuri mai elaborate, Guvernul României ar trebui să anuleze imediat impozitul pe venit, în cazul medicilor de familie, aşa cum sînt scutite fundaţiile şi asociaţiile bisericeşti care au cabinete medicale în administrare”, a notat dr. Filip Panait.

Actualitate

Nu vine primăvara. Se strică vremea!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă o depreciere dramatică a registrului termic ■ cele mai mari diferenţe sînt la temperaturile diurne ■ nu mai vedem soarele cel puţin pînă la finalul săptămînii, pentru că ploile vor face legea ■

Numai cîteva zile a fost timp frumos şi dacă am crezut că primăvara s-a instalat definitiv, pare că ne-am înşelat. Deoosebit de cald va fi numai astăzi, 13 aprilie, iar cu începere de miercuri, 14 aprilie, vremea schimbă foaia.

Meteorologii anunţă o depeciere dramatică a registrului termic, iar în cîteva zile zile temperaturile de acum se înjumătăţesc. În cea mai rece zi, spre jumătatea primăverii calendaristice, se vor atinge cu greu 9 grade, în timp ce minimele nocturne vor ajunge spre finele acestei săptămîni pînă la valoarea de 3 grade Celsius.

Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că una din cele mai calde zile din ultima perioadă de timp se anunţă a fi cea de azi, 13 aprilie. Va fi cer absolut senin, iar în lipsa norilor mercurul din termometre saltă voiniceşte pînă la valoarea de 19 grade. Din acest motiv nici noaptea nu va mai fi la fel de rece, valorile termice nocturne cresc cu două grade faţă de intervalul precedent, iar în zori se vor înregistra cam 6 grade.

Atît ţine vremea bună pentru că, începînd de miercuri, 14 aprilie, vremea schimbă foaia, şi se întoarce vremea urîtă. Nu mai vedem soarele, cerul ve fi acoperit şi plouă mai toată ziua, va fi un salt termic important, iar la amiază cu greu se ajunge la o maximă de 11 grade.

Deocamdată regimul termic nocturn nu prea are de suferit şi minima rămîne cantonată la 6 grade. Cea mai rece zi din intervalul de prognoză va fi cea de joi, 15 aprilie, iar la jumătatea primăverii calendaristice cu greu vor fi vreo 9 grade. De menţionat este faptul că norii rămîn cantonaţi la noi şi continuă ploile. Se depreciază şi regimul termic nocturn şi minima scade la 4 grade. Va continua să plouă şi pe parcursul zilei de vineri, 16 aprilie, iar din punct de vedere termic nu sînt schimbări notabile.

Maxima diurnă nu trece de 10 grade, în timp ce noaptea va fi cea mai rece din acesată săptămînă pentru că minima se opreşte la 3 grade. Cam la fel va fi vremea şi în week-end. Sîmbătă, 17 aprilie, rămînem cu cerul acoperit dar se pare că nu mai plouă. Peste zi se ajunge la cel mult 10 grade, iar minima nocturnă rămîne la 3 grade.

Duminică, 18 aprilie, norii nu se risipesc şi se întorc şi precipitaţiile, însă termic nu sînt noutăţi, cel mult 10 grade în cel mai cald moment al zilei, şi vreo 3 grade după lăsarea întunericului. De menţionat este faptul că vremea rece şi ploile, vor continua cam pînă în a doua parte a săptămînii viitoare.

Abia de joi, 22 aprilie, vremea se mai îmbunează, ploile se opresc, revedem soarele şi în week-end putem spera la temperaturi mai bune, dar nu mai mult de 14 – 15 grade.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ, sub procentul naţional de vaccinare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ din peste 7.200 de salariaţi din învăţămînt s-au vaccinat doar 2.600, ceea ce înseamnă sub 30% ■ a fost lansată campania Vaccinare pentru testare ■ inspectorul şcolar general şi-ar dori ca pînă la finele anului şcolar să se vaccineze cel puţin 60% din personal ■

Şi la Piatra Neamţ s-a lansat, vineri 9 aprilie, campania Vaccinare pentru testare, în condiţile în care procesul de imunizare al personalului didactic din Neamţ este sub cel pe ţară. „Campania de impulsionare a vaccinării personalului care lucrează în învăţămînt a fost lansată de Ziua Mondială a Sănătăţii în prezenţa domnului secretar de stat Kallos Zoltan, a reprezentanţilor asociaţiilor de părinţi, elevi şi a domnul doctor Bogdan Mahu, coordonatorul campaniei de vaccinare din Neamţ.

Au mai fost prezenţi, on-line şi 25 de directori de şcoli, pentru că s-a impus respectarea regulilor de distanţare socială. Întrunirea a constat într-o dezbatere cu întrebări şi clarificări, din partea organelor sanitare. Avem convingerea că va fi o campanie de succes, în condiţiile în care ne vom implica total, de la conducerea MEN, la cea a inspectoratului şi a unităţilor şcolare. Deocamdată, în această etapă se pune problema vaccinării cadrelor didactice, a personalului auxiliar şi a personalului nedidactic.

E drept că vaccinarea e voluntară şi fiecare e liber să opteze pentru a se imuniza sau nu, dar cu cît vom fi mai mulţi vaccinaţim cu cît vom testa mai mulţi elevi, vom putea beneficia de o imunizare mai bună, care să ne permită dezideratul numărul 1 al şcolii, acela ca elevii să se întoarcă, cît mai curînd, în bănci. Spun asta pentru că învăţămîntul on-line şi-a arătat limitele şi a însemnat piederi majore în ceea ce înseamnă însuşirea cunoştinţelor, pe care ne străduim să le recuperăm prin programul Şcoala după şcoală. Asta în condiţiile în care, repet, elevii se vor întoarce, cît mai curînd, în bănci. Încep examenele naţionale, pentru care trebuie să ne pregătim“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general.

De la debutul campaniei de vaccinare, în Neamţ s-au imunizat 2.600 cadre didactice, personal nedidactic şi auxiliar, din aproximativ 7.200 de persoane, ceea ce înseamnă că judeţul se află, sub media de vaccinare pe ţară.

„Ne dorim să ajungem cît mai repede la un procent de imunizare de cel puţin 60%, care, repet, va fi garanţia că elevii se vor putea întoarce în bănci şi că vor avea sentimentul de siguranţă“, a adăugat profesorul Obreja.

În conformitate cu informaţiile furnizate de DSP Neamţ, au fost confirmate pozitiv 124 cadre didactice, 143 elevi şi 15 din rîndul personalului auxiliar şi au fost suspendate cursurile, pentru o perioadă de 14 zile, la 58 clase din înţământul primar, procesul de predarea la acestea continuînd on-line. A fost depistat un focar Covid-19 la o şcoală din Piatra Neamţ. În total au fost infectate patru persoane, din care trei elevi.

Pentru 825 de persoane sub 19 ani a fost dispusă măsura carantinei la domiciliu. În prezent, 306 de persoane confirmate sînt internate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, din care în secţia ATI 13 şi 55 în Secţia Covid a Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani. În secţia ATI a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman sînt internate, în secţia ATI, trei persoane confirmate.

Citește știrea

Actualitate

Instalaţiile electrice din şcoli sînt un real pericol

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 97 dintre tablourile electrice vor fi înlocuite în regim de urgenţă ■ costurile materialelor se ridică la 250.000 de lei ■ înlocuirea acestora va fi făcută cu electricienii primăriei ■

Una dintre problemele pe care le întîmpină primăriile din toate localităţile este cea legată de infrastructura învechită a instituţiilor publice, fie că e vorba despre şcoli, spitale sau altele, care datează din anii Epocii de aur, unele chiar şi dintre cele două războaie mondiale, în cazul clădirilor de patrimoniu.

Viceprimarul Radu Samson, la vizitele făcute în şcoli a făcut aceste consatări pe care le-a adus la cunoştinţa primarului, în vederea rezolvării lor. „La vizitele pe care le-am făcut la începutul anului în mai multe unităţi de învăţămînt am constatat că una din problemele majore este vechimea tablourilor electrice din majoritatea şcolilor, construite în anii 1960 – 1970 – 1980.

Din cauza vechimii lor, multe din acestea prezintă un potenţial risc de izbucnire a unor incendii. În acest sens am discutat cu domnul primar şi cu salariaţii de la serviciile de investiţii şi s-a decis trecerea, urgentă, la înlocuirea a acestor tablouri electrice. Am făcut un calcul preliminar şi am stabilit că trebuie înlocuite 97 tablouri electrice din 14 şcoli. S-a estimat că e nevoie de 250.000 de lei numai pentru materiale, urmînd ca înlocuirea tablourilor să se facă de către electricienii Direcţiei de Servicii Edilitare din Primăria Roman, ceea ce va duce la diminuarea costurilor cu manopera“, a precizat viceprimarul Radu Samson.

Numai că, după incendiul de Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ s-a constatat că nu toţi electricienii din instituţile bugetare sînt autorizaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. Contactat telefonic primarul Leonard Achiriloaei a declarat că administraţia are angajaţi cîţiva electricieni, iar şeful de formaţie, Valentin Mocanu, deţine acest document din partea ANRE, care să-i permită coordonarea lucrărilor de înlocuire a tablourilor electrice din şcoli.

Citește știrea

Trending