Contactează-ne

Prima pagină

Covid-19 sau între cinism şi mită

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ce strângere de inimă! Mi-a lăcrimat sufletul când am privit harta Sucevei, cu inelul de comune supuse carantinei şi m-am cutremurat.

Am fost primul medic al Circumscripţiei Sanitare Adâncata (1956-58). Brăilean get-beget, era pentru prima oară că trăiam efectiv la ţară şi am făcut-o cu o bucurie şi o plăcere fără seamăn. Circumscripţia avea în componenţa ei şi comunele Mitocul Dragomirnei şi Hânţeşti.

M-au năpădit amintirile: prima pacientă, moara, lampa cu gaz de fiecare zi, spălatul la fântână, dispensarul pe care l-am amenajat în părculeţul comunei, prima naştere asistată, oficiantul sanitar Alupoaie, bicicleta cu care mă deplasam între comune, epidemiile de poliomielită, vaccinările, registrele de sifilis, tuberculoză şi pelagră dar, mai ales, oamenii satului. Cu care m-am identificat: corul de şcolari, nunţi, botezuri, sărbători cu horă şi scrânciob, drumurile la Iţcani (raionul), uneori pe jos prin pădure, Burdujeni (gara) şi Suceava (doctorii Climescu, Andriu, Comănescu, Posteucă, Ciocan (primul anestezist), Ciobanu, Buzdugan, familia părintelui Brătianu, adevăraţi părinţi adoptivi, cetatea, Mănăstirea Sfântul Ioan… câte greutăţi dar şi bucurii şi împliniri.

Spitalului sucevean, unitate de primă mărime a medicinii româneşti, i se acorda, de către preşedintele Iohannis, exact în urmă cu un an de zile, Ordinul „Meritul Sanitar“ în grad de Cavaler, „în semn de apreciere pentru activitatea de asistenţă medicală, precum şi pentru rezultatele obţinute în perfecţionarea actului medical“. Nu multe unităţi din ţară se bucurau de asemenea recunoaştere.

A survenit urgia COVID-19. Pe fondul unor disfuncţionalităţi grave, în condiţiile subfinanţării de durată şi fără asigurarea unui suport material minimal, pretinşii conducători ai spitalului, impuşi de o administraţie lipsită de respect şi dragoste pentru propriii cetăţeni, persiflând realităţile elementare şi riscurile potenţiale, şi-a expus profesioniştii din linia întâi, trimiţându-i cu mâinile goale, fără mijloace de protecţie şi intervenţie către moarte şi agravarea epidemie severe, hărăzind unităţii o soartă pe care nu o merita.

Din păcate, administraţia centrală nu i-a venit în ajutor, nu a gestionat începutul de criză dacă nu cumva a abandonat-o, lăsând- o să se descurce cum poate. Agoniseala de merite de decenii şi numeroasele aprecieri s-au risipit, s-au spulberat în neant. Preşedintele şi-a luat păpuşile înapoi. A retras distincţia acordată. Când a greşit oare? Când a acordat Ordinul ori când l-a retras? Aflaţi într-o situaţie disperată, unii profesionişti, supuşi pericolului de a-şi pierde viaţa şi a-i pune în pericol şi pe cei pe care îi îngrijesc, ca un Vasile Roaită de altădată, cu pieptul desfăcut în faţa gloanţelor, au reacţionat.

Ameninţând cu demisia. Au făcut-o şi alţii din ţară, ca şi personalul din clinicile londoneze care refuză să lucreze în condiţii de suprasolicitare, epuizare fizică şi risc de îmbolnăvire. Corul hienelor, cu CTP în frunte, a prins glas, s-a deslănţuit şi i-a pus la zid: „trădători ai jurământului lui Hipocrat, nemernici, ticăloşi, să fie eliminaţi din tagma medicală ! Pentru totdeauna“. Nu, medicul şi personalul medical nu are dreptul să-şi apere viaţa, familia.

„Opriţi-vă!“, a cuvântat premierul, „şi aşa avem puţini“. Presat însă de realitate a găsit soluţia. Meschină, cinică şi degradantă: „Dăm o OUG şi prelungim preavizul la 90 de zile. Cât scăpăm de necaz. La nevoie… prelungim“. Splendidă vocaţie de conducător! Nici ursul nu joacă de voie. Legislaţia muncii şi drepturilor omului din toată lumea limitează drastic preavizul la 14 zile.

Nu ştiu dacă greşesc prea tare, dar măsura preconizată are un pronunţat iz de „Drumul spre victorie“ (cu Silvester Stallone şi Pele), pelicula celebră, evocare a unui episod în care un grup de prizonieri ucrainieni a fost silit să-şi joace viaţa în miza unui un meci de fotbal împotriva unei echipe de nazişti cu apucături de SS-işti. Sau invers. Bineînţeles, cu final fatal.

Deputatul Eugen Bejinariu cere premierului să ceară scuze medicilor suceveni, acuzaţi de nepăsare. Suceava a ajuns un infern, „punct cardinal al morţii, oraş al groazei şi sursa unor tragedii fără precedent“.

Sub ameninţarea unui viitor tulbure şi în perfectă comuniune cu premierul, şi preşedintele a scos din mânecă un as. Pe care l-a numit, pompos, „bonus“. 500 de euro („suficient şi echitabil“) pe care ar urma să-i acorde medicilor şi personalului care luptă direct cu COVID. Splendid !

Atenţie, domnule preşedinte! Hotărârea Dvs. are toate atributele mitei. Nu numai medicii luptă cu duşmanul invizibil. Iar dacă o faceţi, aveţi grijă ca bancnotele să poarte filigranată menţiunea „mită prezidenţială“, să fie oferită într-un plic special, cu tricolorul imprimat, neapărat alături de drapelul înstelat al Uniunii Europene. Şi asta pentru că, n-aţi uitat să precizaţi că mita va fi asigurată din fondurile UE, nu din puşculiţa naţională.

Nutresc speranţa că medicii şi ceilalţi aflaţi în linia întâi vor refuza aceşti bani murdari, slinoşi. Aşa cum nu s-au bucurat până acum de sporurile de suprasolicitare, de praf, de asistenţă medicală şi medicamente gratuite, pensionare anticipată cu 85% din salariu etc., etc., acordate cu mărinimie celor din justiţie. Premierul a promis 6.000 de testări diagnostice pe zi, A redus previziunea la 3.000. În trei luni, vom acoperi 1 milion de testări! Din nefericire, situaţia Sucevei devine ameninţătoare şi tinde să se extindă : Arad, Deva, Făgăraş, Ţăndărei etc. Încă mai gravă este perspectiva viitorului. Industrie nu, agricultură nu, marii îmbogăţiţi din furturi şi jaf îşi păstrează averile în locuri sigure.

Noi continuăm cu ordonanţe militare, cu amenzi care nu vor fi plătite niciodată şi conferinţe de presă din care nu ne alegem cu nimic. Să aibă dreptate fostul preşedinte, deosebit de vocal, când spune că am pierdut bătălia cu COVID-19?

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Gheorghita Neculai

    8 aprilie 2020 at 7:52 PM

    sURPRINZATOR CUM POT UNII SA FACA POLITICA DINTR-O ‘TRAGEDIE nATIONALA” aI INFFIERAT HAITA DE „HIENE” A LUI CTP, dar ai preluat ad-literam dela el, problema sporului salarial cerut de Presedintele Tarii. Cum vine asta!?.Ce mijloace aveai d-ta , respectiv ce dotari cu ajutorul carora sa lupti pentru sanatatea celor ce ii aveai in grija??. Daca ai amintit de Vasile Roaita m-am lamurit cu cine am de-a face. Urat, foarte urat miroase.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Femeie arsă de vie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

O femeie a ars de vie, sâmbătă, 10 aprilie, în urma unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din satul Doina, comuna Girov.

“Prin apel la 112, în jurul orei 09:00, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Doina, comuna Girov.

La locul solicitării s-au deplasat patru echipaje pompieri cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra Neamț și voluntari din cadrul SVSU Girov.

Incendiul se manifesta generalizat în interiorul unei locuințe

Forțele de intervenție au localizat și lucrează pentru lichidarea incendiului.

Din păcate,  în interiorul locuinței a fost găsit trupul carbonizat al unei femei de 59 de ani”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Degetul „uitat” la UPU, victima a rămas infirmă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ conform declaraţiilor prof. dr. Diana Cimpoieşu, coordonatorul UPU /SMURD de la Spitalul Sfîntul Spiridon, transportul pacientului la Iaşi ar fi durat trei ore ■ degetul amputat nu a putut fi transplantat ■ policele prezenta leziuni incompatibile cu posibilitatea de replantare ■

Neobişnuitul caz al bărbatului de 54 de ani din Piatra Neamţ, transportat pe bucăţi, în ziua de 5 aprilie, la Clinica de chirurgie reparatorie de la Spitalul Sfîntul Spiridon din Iaşi nu a avut un final fericit, el rămînînd infirm pe viaţă.

Pacientul, tîmplar de meserie, a suferit un accident de muncă la o mînă în timp ce lucra la o fabrică de prelucrare a lemnului din comuna Ştefan cel Mare şi a fost transportat la Centrul de Primiri Urgenţe de la Spitalul Roman. După cum se ştie, după investigaţiile radiologice, bărbatul a fost transferat la Iaşi, fără ca ambulanţa să ia şi cuţia în care se afla un deget amputatat.

Conform declaraţiilor prof. dr. Diana Cimpoieşu, coordonator UPU/SMURD la Spitalul Sfîntul Spiridon din Iaşi, transportul pacientului de la Roman la Iaşi a durat trei ore. „Pacientul de la Neamţ, cu traumatism complex de mînă, a ajuns cu ambulanţa, în urgenţă, la spitalul nostru şi a fost internat în Clinica de chirurgie plastică şi reparatorie.

Ambulanţa a adus şi fragmentul de deget 1, respectiv de police, care însă prezenta leziuni incompatibile cu posibilitatea de replantare. Problema care s-a ivit a fost aceea că pacientul a fost transportat de o ambulanţă şi degetul de alta (din cauza faptului că degetul a fost uitat la CPU Roman – n.r.).

Ambulanţa care transporta pacientul a aşteptat pe traseu cea de a doua maşină, care a adus degetul, aşa încît la Iaşi atît pacientul cît şi policele amputat au ajus în acelaşi timp. Pacientul a ajuns cu degetul amputat în mediu de coservare: în apă şi gheaţă, dar acesta nu i-a putut fi transplantat din cauzele amintite.

S-a intervenit chirurgical pentru refacerea a trei degete, pacietul avînd la două din degetele amputate fracturi etajate de metacarpian şi leziuni la toate trei degetele. În urma intervenţiei chirurgicale au fost refăcute structurile celor trei degete, dar pentru degetele 1 şi 2 nu s-a mai putut face nimic. De menţionat că pentru degetul 1 exista segmentul posibil de replantat însă nu îndeplinea condiţiile anatomice pentru a se face acest lucru, din punct de vedere al chirurgiei plastice“, a declarat prof.dr. Diana Cimpoieşu.

Medicul a mai afirmat că în presă s-a speculat faptul că transportul pacientului de la Roman la Iaşi ar fi durat 12 ore, lucru care este total eronat. Conform sursei citate, pe viitor bărbatul ar putea, dacă va dori, să i se facă o nouă intervenţie plastică, transplatîndu-i-se degete de la picioare la mînă. Între timp, la Spitalul din Roman a fost declanşată o anchetă internă, urmărindu-se imaginile de pe camerele de luat vederi, pentru a se stabili dacă de vină pentru uitarea degetului la Roman este medicul de gardă, care nu a predat şi recipientul cu degetul amputat sau asistenta de la ambulanţă care nu l-a luat.

„Şi la noi ancheta internă continuă. Aşteptăm rezultatele celei de la Spitalul Roman. Conform celor constate de noi, ambulanţa a plecat din CPU de la Roman la ora 10.25. Între timp, la CPU s-a constatat faptul că nu s-a predat şi recipientul cu degetul amputat şi s-a sunat în substaţia de la Roman, după 25 de minute, cînd o altă autosanitară a luat recipentul şi pe raza comunei Mirceşti, în judeţul Iaşi, s-a făcut predarea-primirea acestuia“, a declarat pentru directorul tehnic al SAJ Neamţ, Ionel Ceaiu.

Citește știrea

Actualitate

TIR răsturnat. O victimă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un TIR s-a răsturnat pe DN 15 B, în comuna Pipirig, joi, 8 aprilie. Conform primelor informaţii oferite de reprezentanţii ISU Neamţ în urma accidentului a rezultat o victimă, un pacient de 35 de ani care a fost transportat la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Târgu Neamţ.

“Prin apel la 112, în jurul orei 15:21,  pompierii au fost înștiințati despre un accident rutier produs pe DN 15 B,  pe raza comunei Pipirig (la ieșirea din localitatea Pluton spre PoianaTeiului). În urma accidentului rutier produs un autotren s-a răsturnat,  rezultând o victimă (conducătorul auto – un bărbat de 35 de ani).

Victima a primit primul ajutor calificat de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și vor curăța carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier.

Traficul rutier este blocat pe un sens de mers”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending