Contactează-ne

Actualitate

COVID-19 în Neamţ: Scenarii sumbre

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ responsabilii din DSP, prefectul, George Lazăr, conducerea primăriei şi deputatul Laurenţiu Leoreanu sînt îngrijoraţi de creşterea alarmantă a numărului de infectări cu virusul SARS Cov 2 ■ aceştia atrag atenţia asupra pericolului de carantinare a localităţilor în care explodează cazurile de îmbolnăviri ■ DSP a făcut un control la Spitalul Roman unde a existat o creştere a cazurilor în ultima vreme ■

Numărul mare al îmbolnăvirilor cu virusul SARS Cov 2 şi depăşirea indicelui de contaminare comunitară a determinat responsabilii principalelor instituţii cu atribuţii în domeniu să atragă atenţia populaţiei referitor la pericolul iminent de carantinare a oraşelor sau a localităţilor unde se înregistrează un număr foarte mare de îmbolnăviri.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică, juristul Radu Firăstrău, a trecut în revistă, la solicitarea redactorilor Monitorul, evoluţia acestei boli cumplite în principalele focare din judeţul Neamţ.

„În Spitalul Municipal de Urgenţă Roman există un focar de mai multă vreme. Numai în ultimile 10 zile au apărut 51 de cazuri depistate pozitive la personalul medical şi în zona administrativă. Luni, 12 octombrie, s-a dispus un control în această unitate sanitară, care asigură asistenţă pentru pacienţii din judeţ şi nu numai, care prezintă altă cazuistică medicală. S-au solicitat date privind consumul de materiale şi dezinfectanţi, s-au verificat circuitele medicale.

Aşteptăm şi punctele lor de vedere, după care vom lua măsurile ce se impun. Din păcate, acesta nu este singurul focar din Neamţ. Putem vorbi de cel de la Cetrul de Recuperare din Războieni, cu circa 200 de persoane infectate şi de focarul de la Bozieni, comuna Ruginoasa, unde existau 81 de persoane infectate, din care 55 bolnavi şi 26 salariaţi.

Testările în aceste unităţi se fac, conform metodologiei Institutului Naţional de Sănătate Publică, o dată la două săptămîni“, a declarat Radu Firăstrău, director al DSP Neamţ.

Acesta a mai evidenţiat faptul că, dacă în luna martie 2020, în judeţul Neamţ existau 80 de cazuri, în aprilie s- a atins cifra de 410 infectări, în mai numărul a scăzut la 393, ca în luna iunie 2020, datorită măsurilor luate în timpul stării de urgenţă numărul cazurilor să scadă la 82.

Începînd din luna iulie, după ieşirea din starea de urgenţă numărul cazurilor a început să crească, de la o lună la alta. În luna iulie s-au înregistrat 367 de cazuri, în august 827, în septembrie 1.100, ca pînă pînă la 13 octombrie. în Neamţ. să existe 1.042 de cazuri şi probabilitatea de a se dubla numărul lor pînă la sfîrşitul lunii.

Pericol de carantinare

Şi în cadrul coferinţei de presă organizată la Primăria Roman, luni 12 octombrie, de către prefectul George Lazăr, deputatul Laurenţiu Leoreanu şi viceprimarul cu atribuţii de primar, Roxana Iorga, s-a subliniat îngrijorarea maximă faţă de situaţia epidemiologică gravă din judeţ şi din Roman, atrăgîndu-se atenţia asupra pericolului de închidere a principalelor instituţii publice şi a hotelurilor, restaurantelor, cafenelelor şi barurilor din localităţile cu incidenţă majoră de infectare.

Prefectul George Lazăr a pomenit despre cele 200 de cazuri de îmbolnăviri confirmate în ultimele două săptămîni numai la nivelul municipiului Roman, dintre care la şase persoane ce au vîrste sub 19 ani. Conform Hotărîrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în prejma şcolilor din judeţ trecătorii sînt obligaţi să poarte mască, recomandare care se face şi pentru piaţă, tîrguri, biserici.

În cazul în care în perioada următoare se va ajunge la trei infectări la mia de locuitori este posibil să se treacă la scenariul roşu, susţine prefectul, caz în care şcolile vor fi din nou închise şi se va învăţa doar on-line, cum se întîmplă deja în cîteva clase de la şcoli.

Proprietarii de restaurante şi baruri au fost rugaţi să renunţe la organizarea unor evenimente care presupun participarea a mai mult de 50 de persoane în interior şi 100 de exterior. Roxana Iorga, viceprimarul cu atribuţii de primar, încă în funcţie, a subliniat că au fost distribuite în şcoli peste 100.000 de măşti şi materiale pentru dezinfecţie, care au fost repartizate încă din 6 octombrie, după întîlnirea cu directorii.

Primăria Roman trimite zilnic echipe care dezinfectează spaţiile şcolare, aceste echipe lucrînd, uneori, şi pînă la 1 noaptea. Deputatul Laurenţiu Leoreanu a insistat şi el pe necesitatea purtării măştii atît în jurul şcolilor, cît şi a spitalului, în incinta şi în curtea bisericilor, în pieţe, în parc, în general în aglomeraţii. „E de preferat să se poarte mască, decît să stăm internaţi într-un spital. Trebuie ţinut cont de faptul că Spitalul Roman a rămas singurul în care sînt tratate cazuri din tot judeţul Neamţ, dar şi din judeţele învecinate: Iaşi, Bacău, Vaslui.

Este ştiut că peste 95% dintre oameni sînt conştienţi şi respectă regulile de protecţie, dar din cauza a 5% dintre cei care nu respectă astfel de norme suferă ceilalţi.Vă cer să fim solidari şi să putem face faţă celei mai mari şi grele provocări pentru omenire, care a apărut după Al Doilea Război Mondial. Cred că cele trei condiţii: purtatul măştii, spălatul pe mîini şi distanţarea socială pot fi păstrate dacă sîntem conştineţi de consecinţe“, a declarat parlamentarul Leoreanu, care a atras atenţia asupra ravagiilor pe care acest viarus ucigaş le-a făcut în întreaga lume, în doar opt luni de la apariţia primului focar în China.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Informare de vreme rea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ atenţionarea este valabilă pînă pe 14 mai, la ora 21:00 ■ sînt anunţate manifestări de instabilitate atmosferică ■

Se strică vremea şi Administraţia de Meteorologie a emis o informare valabilă pentru toată ţara, în perioada 12 mai, ora 16:00 pînă vineri, 14 mai, ora 21:00. Se anunţă manifestări de instabilitate atmosferică, furtuni cu intensificări de vînt, tunete şi fulgere, probabil şi ceva grindină.

„Vor fi perioade în care instabilitatea va fi accentuată, la început în sud-vestul şi vestul ţării, apoi şi în celelalte regiuni. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului şi, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp şi, pe arii restrînse, 25-30 l/mp“, conform ANM.

Ieri, 12 mai, la ora 11:00 termometrele indicau 19 grade în tot judeţul, mai puţin la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca unde erau 10 grade. Temperatura resimţită era mai mare, 23 de grade în teritoriu şi 11 grade pe munte. Pe Ceahlău, stratul de zăpadă mai măsoară doar 20 de centimetri. Cea mai rece zi din această săptămînă va fi astăzi, 13 mai, iar previziunile arată că că la amiază nu vor fi mai mult de 17 grade.

Ne putem aştepta la furtuni cu descărcări electrice şi intensificări de vînt, posibil şi ceva grindină, fenomene ce sînt aşteptate îndeosebi în a doua parte a zilei. Minima nocturnă rămîne cantonată la pragul de 9 grade. În ultima zi lucrătoare a acestei săptămîni sînt aşteptate din nou precipitaţii. În schimb, se face mai cald, iar maxima saltă la valoarea de 20 de grade. Şi noaptea va fi mai blîndă, iar minima ajunge la 10 grade.

Regimul termic se apreciază şi pe parcursul zilei de sîmbătă, 15 mai, la jumătatea lui Florar se anunţă timp bun, soare, şi o maximă în creştere pînă la 21 de grade. Din păcate nu scăpăm de precipitaţii şi din nou sînt anunţate furtuni cu intensificări de vînt. Nu sînt schimbări în regimul termic nocturn şi vor fi vreo 9 grade. Duminică, 16 mai, din nou se schimbă vremea.

În prima parte a zilei va fi soare, însă la amiază maxima ajunge cu greu la 19 grade şi sînt aşteptate ploi mai după amiază. Noaptea va fi însă ceva mai caldă, iar meteorologii anunţă o maximă de 10 grade. De menţionat este faptul că dacă previziunile de acum se adeveresc, săptămîna viitoare va fi mai rece, cu maxime diurne între 16 şi cel mult 18 grade, însă sînt aşteptate precipitaţii cam în fiecare zi. Minimele nocturne pleacă de la 9 grade şi se opresc pe la 11 grade.

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului. În pas cu moda

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000) ), scriitor, pictor, caricaturist şi vorbitor de esperanto dădea viaţă, în urmă cu două decenii şi ceva, unor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o altă cronică intitulată „În pas cu moda“, care aduce în discuţie, cu fină ironie, o altă tară a societăţii post-decembriste, legată de zicătoarea: „Ce porţi lele chelbe-n cap? Păi, dacă-i modă ce să fac?“. O radiografie subtilă nu doar a modei propriu-zise, ci şi a unor năravuri, precum hoţia, care a luat proporţii, ca şi fenomen, în ultimi 30 de ani şi care au dus buhul României prin lume despre „calităţile“ unor indivizi, care au prosperat economic prin nemuncă, în timp ce populaţia cinstită a ajuns în sărăcie lucie, punînd petec peste petec şi peste acestea, alt petec.

„Moda este o formă a urîţeniei atît de insuportabilă încît trebuie schimbată din şase în şase luni“. În ceea ce urmează nu voi face un istoric al modei vestimentare, ci vor arăta că victime ale acestei maladii cad nu numai femeile, ci şi bărbaţii. Am cunoscut cîndva, undeva, un bărbat potrivit de statură. Dar „lung de mînă“, care purta cămăşi înflorate. Cînd au apărut acele cămăşi gri, închis, pestriţe, a purtat „sare şi piper“, că aşa se chemau.

Mai tîrziu am aflat că a purtat cîţiva ani numai dungi. Lasă că aşa îi trebuie, că nu s-a mai săturat! După aceea l-am văzut cu pantaloni de catifea raiată. Pe vremea blugilor frecaţi cu o cărămidă, ca să capete un aer de originalitate, l-am văzut cu blugi. Tot cu blugi l-am văzut şi după aceea cînd frecatul cu… cărămida nu mai era la modă.

Săptămîna trecută, undeva pe centru, dau nas în nas cu el. A trecut şi iarna materialelor înflorate. Aşa e în modă ca şi în dragoste… „On revient toujours“, numai că de astă dată înfloraţi îi erau pantalonii de pînză, un fel de compromis între lungi şi scurţi, care, cică, s-ar purta prin Bermude.

Dacă afacerile în care s-a lansat au să prospere, de bună seamă, în curînd se va îmbrăca cu haine de ultimul răcnet, cărora le va aplica petice false, ca să fie în pas cu cei ce vor purta petice justificate, la haine cumpărate pe vremea comunismului. Da, nu?!

Nota Redacţiei: Rubrică susţinută de Cabinetul parlamentar al senatorului PNL, Eugen Nazarie Ţapu

Citește știrea

Actualitate

Muncă la negru, sancţiuni de 142.500 lei de la ITM

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inspectorii au descoperit cazuri de muncă fără forme legale, dar şi alte nereguli ■ în aprilie, au avut loc 12 accidente de muncă ■

Sinteza activităţii prestare de ITM pe parcursul lunii aprilie arată că au fost depistate, din nou, cazuri de muncă la negru, precum şi alte abateri, iar în perioada analizată au avut loc 12 accidente.

„Au fost efectuate 233 de controale, ocazie cu care s-au constatat 246 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă (RM) şi al securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) şi s-au dispus 252 de măsuri pentru remedierea deficienţelor, aplicîndu-se 161 de sancţiuni din care 19 amenzi în cuantum de 142.500 lei“, conform ITM Neamţ.

În ce priveşte activitatea în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, inspectorii au efectuat 103 controale şi evaluări la angajatori şi au constatat un număr de 106 abateri de la prevederile legale şi au dispus 112 măsuri pentru remediere. Şapte de angajatori au fost sancţionaţi cu 106 sancţiuni contravenţionale, din care 98 avertismente şi 8 amenzi în cuantum de 30.500 lei.

În ce priveşte evenimentele de muncă, în luna aprilie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamă au fost comunicate 14 evenimente de muncă. Cele mai multe au avut drept cauză utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, căderea de la acelaşi nivel şi accidentele de circulaţie.

În ce priveşte activitatea în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii au efectuat un număr de 130 controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată. La final s-au aplicat 140 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi s-au aplicat în total 55 de sancţiuni contravenţionale, din care 11 amenzi în cuantum de 112.000 lei şi 44 avertismente contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor Legii nr.53/2003- Codul muncii, republicată, modificată şi completată şi ale H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor. La 4 angajatori, inspectorii de muncă au identificat 5 persoane care prestau muncă nedeclarată, din care 4 persoane prestau muncă fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă şi o persoană nu avea contractul individual de muncă transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor. „Au fost dispuse 4 măsuri şi au fost aplicate 4 amenzi în cuantum de 100.000 lei (3 amenzi de 20.000 lei şi o amendă de 40.000 lei).

Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sînt construcţii, comerţ, bar şi creşterea animalelor“, conform ITM Neamţ. În perioada analizată angajatorii au încheiat şi înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă 4 contracte colective de muncă şi 3 acte adiţionale la contractele colective de muncă.

Citește știrea

Trending