Contactează-ne

Actualitate

COVID-19 în Neamţ: Scenarii sumbre

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ responsabilii din DSP, prefectul, George Lazăr, conducerea primăriei şi deputatul Laurenţiu Leoreanu sînt îngrijoraţi de creşterea alarmantă a numărului de infectări cu virusul SARS Cov 2 ■ aceştia atrag atenţia asupra pericolului de carantinare a localităţilor în care explodează cazurile de îmbolnăviri ■ DSP a făcut un control la Spitalul Roman unde a existat o creştere a cazurilor în ultima vreme ■

Numărul mare al îmbolnăvirilor cu virusul SARS Cov 2 şi depăşirea indicelui de contaminare comunitară a determinat responsabilii principalelor instituţii cu atribuţii în domeniu să atragă atenţia populaţiei referitor la pericolul iminent de carantinare a oraşelor sau a localităţilor unde se înregistrează un număr foarte mare de îmbolnăviri.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică, juristul Radu Firăstrău, a trecut în revistă, la solicitarea redactorilor Monitorul, evoluţia acestei boli cumplite în principalele focare din judeţul Neamţ.

„În Spitalul Municipal de Urgenţă Roman există un focar de mai multă vreme. Numai în ultimile 10 zile au apărut 51 de cazuri depistate pozitive la personalul medical şi în zona administrativă. Luni, 12 octombrie, s-a dispus un control în această unitate sanitară, care asigură asistenţă pentru pacienţii din judeţ şi nu numai, care prezintă altă cazuistică medicală. S-au solicitat date privind consumul de materiale şi dezinfectanţi, s-au verificat circuitele medicale.

Aşteptăm şi punctele lor de vedere, după care vom lua măsurile ce se impun. Din păcate, acesta nu este singurul focar din Neamţ. Putem vorbi de cel de la Cetrul de Recuperare din Războieni, cu circa 200 de persoane infectate şi de focarul de la Bozieni, comuna Ruginoasa, unde existau 81 de persoane infectate, din care 55 bolnavi şi 26 salariaţi.

Testările în aceste unităţi se fac, conform metodologiei Institutului Naţional de Sănătate Publică, o dată la două săptămîni“, a declarat Radu Firăstrău, director al DSP Neamţ.

Acesta a mai evidenţiat faptul că, dacă în luna martie 2020, în judeţul Neamţ existau 80 de cazuri, în aprilie s- a atins cifra de 410 infectări, în mai numărul a scăzut la 393, ca în luna iunie 2020, datorită măsurilor luate în timpul stării de urgenţă numărul cazurilor să scadă la 82.

Începînd din luna iulie, după ieşirea din starea de urgenţă numărul cazurilor a început să crească, de la o lună la alta. În luna iulie s-au înregistrat 367 de cazuri, în august 827, în septembrie 1.100, ca pînă pînă la 13 octombrie. în Neamţ. să existe 1.042 de cazuri şi probabilitatea de a se dubla numărul lor pînă la sfîrşitul lunii.

Pericol de carantinare

Şi în cadrul coferinţei de presă organizată la Primăria Roman, luni 12 octombrie, de către prefectul George Lazăr, deputatul Laurenţiu Leoreanu şi viceprimarul cu atribuţii de primar, Roxana Iorga, s-a subliniat îngrijorarea maximă faţă de situaţia epidemiologică gravă din judeţ şi din Roman, atrăgîndu-se atenţia asupra pericolului de închidere a principalelor instituţii publice şi a hotelurilor, restaurantelor, cafenelelor şi barurilor din localităţile cu incidenţă majoră de infectare.

Prefectul George Lazăr a pomenit despre cele 200 de cazuri de îmbolnăviri confirmate în ultimele două săptămîni numai la nivelul municipiului Roman, dintre care la şase persoane ce au vîrste sub 19 ani. Conform Hotărîrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în prejma şcolilor din judeţ trecătorii sînt obligaţi să poarte mască, recomandare care se face şi pentru piaţă, tîrguri, biserici.

În cazul în care în perioada următoare se va ajunge la trei infectări la mia de locuitori este posibil să se treacă la scenariul roşu, susţine prefectul, caz în care şcolile vor fi din nou închise şi se va învăţa doar on-line, cum se întîmplă deja în cîteva clase de la şcoli.

Proprietarii de restaurante şi baruri au fost rugaţi să renunţe la organizarea unor evenimente care presupun participarea a mai mult de 50 de persoane în interior şi 100 de exterior. Roxana Iorga, viceprimarul cu atribuţii de primar, încă în funcţie, a subliniat că au fost distribuite în şcoli peste 100.000 de măşti şi materiale pentru dezinfecţie, care au fost repartizate încă din 6 octombrie, după întîlnirea cu directorii.

Primăria Roman trimite zilnic echipe care dezinfectează spaţiile şcolare, aceste echipe lucrînd, uneori, şi pînă la 1 noaptea. Deputatul Laurenţiu Leoreanu a insistat şi el pe necesitatea purtării măştii atît în jurul şcolilor, cît şi a spitalului, în incinta şi în curtea bisericilor, în pieţe, în parc, în general în aglomeraţii. „E de preferat să se poarte mască, decît să stăm internaţi într-un spital. Trebuie ţinut cont de faptul că Spitalul Roman a rămas singurul în care sînt tratate cazuri din tot judeţul Neamţ, dar şi din judeţele învecinate: Iaşi, Bacău, Vaslui.

Este ştiut că peste 95% dintre oameni sînt conştienţi şi respectă regulile de protecţie, dar din cauza a 5% dintre cei care nu respectă astfel de norme suferă ceilalţi.Vă cer să fim solidari şi să putem face faţă celei mai mari şi grele provocări pentru omenire, care a apărut după Al Doilea Război Mondial. Cred că cele trei condiţii: purtatul măştii, spălatul pe mîini şi distanţarea socială pot fi păstrate dacă sîntem conştineţi de consecinţe“, a declarat parlamentarul Leoreanu, care a atras atenţia asupra ravagiilor pe care acest viarus ucigaş le-a făcut în întreaga lume, în doar opt luni de la apariţia primului focar în China.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Actualitate

Dezinfectant pentru mîini, mare atenţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au găsit pe piaţă falsuri grosolane

Firmele care oferă la vînzare dezinfectant pentru mîini vor fi supuse unor controale amănunţite. Măsura a fost luată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor după ce pe piaţă au fost descoperite falsuri grosolane.

Mai exact, la unii comercianţi au fost descoperite sticluţe cu apă de toaletă care, peste eticheta originală, aveau aplicate etichete noi, care atestau în fals că ar fi recipiente cu dezinfectatnt pentru mîini.

„În urma unei acţiuni de supraveghere a pieţei desfăşurata de reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pe raza municipiului Bucureşti, au fost găsite la comercializare produse sub marca «Kolonya – eau de cologne», prezentate drept «dezinfectant de mîini”, conform unui comunicat ANPC. Ca atare, de la mijlocul lunii februarie 2021, ANPC a dispus structurilor teritoriale un control pe această temă. Deja, la nivelul Capitalei, a fost identificată o companie care avea la vînzare produsul „Kolonya – eau de cologne”, care prezenta o etichetă suplimentară suprapusă, care îl înfaţişa publicului drept „dezinfectant de mîini”.

Fapta constatată încalcă prevederile Legii 363/2007 art. 6 alin.1 lit.b, fiind o practică înşelătoare. S-a dispus operatorului economic încetarea practicii neloiale, în conformitate cu art. 13 din Legea 363/2007, precum şi aplicarea unei amenzi contravenţionale în valoare de 10.000 lei.

ANPC anunţă că va reveni cu datele finale ale controlului pe această temă, la nivelul întregii ţări, şi îi asigură încă o dată pe consumatori că supraveghează cu atenţie şi permanent piaţa, astfel încît să împiedice orice posibilă încălcare a drepturilor lor, în timpul actului comercial, de către operatorii economici.

Citește știrea

Actualitate

Cazul crimei din spital, este aşteptat verdictul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii au încheiat procesul, iar sentinţa va fi dată de 9 martie ■ Dumitru Patriche a fost judecat pentru omor calificat după ce şi-a ucis soţia ■ crima a avut loc în biroul victimei de la Spitalul Judeţean ■ pedeapsa maximă este de 25 de ani de detenţie ■ familia cere daune de un milion de euro şi 10.000 de lei ■

La aproape un an distanţă de la data trimiterii în judecată, procesul crimei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a luat sfîrşit. La ultima înfăţişare, una care a avut loc pe 24 februarie 2021, judecătorii din cadrul Tribunalului Neamţ au scos dosarul în pronunţare urmînd ca aceasta să aibă loc pe 9 martie 2021.

Inculpatul, Dumitru Sebastian Patriche, a fost judecat pentru săvîrşirea infracţiunii de omor calificat după ce, pe 10 ianuarie 2020, în jurul orei 16:30 şi-a ucis soţia în biroul de la spital. Procurorii au reţinut ca circumstanţă agravantă premeditarea, iar în cazul în care inculpatul va fi găsit vinovat riscă între 15 şi 25 de ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi.

De menţionat este faptul că familia victimei, respectiv două persoane – fiul şi o rudă, sînt părţi civile în procesul penal şi cer de la ucigaş 10.000 de lei cu titlu de daune morale şi un milion de euro cu titlu de daune morale. Victima, Anca Daniela Patriche, în vîrstă de 49 de ani, era asistentă şefă în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, la Secţia Chirurgie. Tocmai promovase concursul pentru postul de director de îngrijiri medicale a instituţiei spitaliceşti, dar nu apucase să ia în primire noile atribuţii.

Cu cîteva luni înainte de crimă, victima plecase de acasă şi se mutase cu chirie, în oraş. Cert este că se temea de el pentru că a apelat la ajutorul unor elevi de la şcoala postliceală sanitară unde preda şi i-a rugat să o însoţească cu maşina cînd ieşea în oraş. Mergeau cu ea la cumpărături, o duceau şi o aduceau de la şcoală, sau de la muncă.

Singurul loc unde Anca Patriche a crezut că nu are nevoie de protecţie a fost la serviciu, adică acolo unde a fost ucisă cu o ploaie de lovituri de cuţit, care i-au secţionat pachetul vascular de la gît ceea ce a provocat o hemoragie care nu a mai putut fi oprită şi a dus în cel mai scurt timp la deces. Colegii nu au mai putut face nimic, iar ucigaşul a aşteptat să sosească anchetatorii să-l reţină.

Din cauza stării psihice în care era, procurorul de caz a decis să-l audieze cîteva zile mai tîrziu. Pe 14 ianuarie, bărbatul de 50 de ani a dat cu subsemnatul şi şi-a admis vina, la fel cum a făcut-o şi în ziua faptei. La audierile iniţiale, Patriche a susţinut că ar fi venit la locul ei de muncă al soţiei să o felicite pentru promovarea concursului pentru postul de director de îngrijiri medicale, însă anchetatorii susţin că individul a avut intenţia clară de a ucide, motivat de faptul că s-a prezentat în cabinetul soţiei cu un cuţit cu lama de circa 20 de centimetri.

Tensiunile dintre soţi au fost alimentate de faptul că bărbatul nu a avut de lucru o perioadă de timp, ceea ce a generat frustrări, iar mai apoi violenţe, din cauza cărora femeia a intentat divorţ. Sebastian Dumitru Patriche fusese anterior atacului slujitor voluntar la biserica Întîmpinarea Domnului din Piatra Neamţ.

Era paracliser şi palimar, ajutînd la diverse acţiuni ale parohiei. De cîteva luni nu mai venise la biserică, pînă la data omorului fiind agent de pază la un supermarket. Pe parcursul urmării penale inculpatul a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice, care a stabilit că nu prezintă nici un fel de tulburări şi a avut reprezentarea faptei.

Citește știrea

Trending