Contactează-ne

Prima pagină

Corupție la Direcția Generală de Asistență Socială Neamț. Angajări pe bani la Centrul Romanița

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anchetatorii de la Direcția Națională Anticorupție au finalizat ancheta într-un caz penal ■ mai multe persoane au fost trimise în judecată, procesul urmând a avea loc la Tribunalul Neamț ■

Cinci persoane au fost trimise în judecată de procurorii anticorupție într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și cumpărare de influență. Pocurorii din cadrul DNA, Serviciul Teritorial Bacău, au dispus inculparea, în stare de libertate, a unor acuzați.

Este vorba despre Petronele Cobuz, la data faptei șefă a Complexului de servicii Romanița Roman din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.  Inculpat este și Ilie Boloca, la data faptei director al Clubului Copiilor Roman, unitate de învățământ de stat specializată în activități extrașcolare aflată în subordinea Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

Este acuzat de comiterea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență. Alte trei  persoane fizice vor răspunde penal pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt, lucruri prezentate într-un comunicat de presă emis astăzi:

„În perioada ianuarie/februarie 2022 – 28 iunie 2022, în contextul organizării la nivelul DGASPC Neamț a unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante în cadrul Complexului Romanița Roman, inculpata Cobuz Petronela, în calitatea menționată mai sus, direct sau prin intermediar, ar fi pretins de la cinci persoane (viitori candidați) suma totală de 11.000 euro și ar fi primit de la trei dintre acestea suma totală de 4.500 euro“.

În schimbul foloaselor respective, inculpata le-ar fi promis acestora că va interveni pe lângă membrii comisiilor de concurs și pe lângă conducerea DGASPC Neamț, astfel încât persoanele respective să fie declarate admise la concursurile menționate mai sus ce vizau, printre altele, ocuparea unor posturi de administrator, pedagog social și psiholog.

Într-un context asemănător, în perioada decembrie 2021 – iunie 2022, inculpata Petronela Cobuz, în aceeași calitate, ar fi primit suma totală de 700 euro de la două persoane (una dintre ele fiind inculpatul Boloca Ilie) pentru angajarea unor rude ale acestora pe posturile de infirmieră și magazioner în cadrul Complexului de servicii Romanița Roman (foto Romanul Financiar).

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu doi inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de cumpărare de influență.

În prezența apărătorilor aleși, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, mai arată Direcția Națională Anticorupție.

UPDATE: Comunicat DGAPSC

Ca urmare a trimiterii în judecată de către DNA a fostului șef al Complexului de Servicii Romanița Roman, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț condamnă ferm astfel de fapte și se delimitează total de această situație. Astfel de incidente grave aduc prejudicii instituției noastre și afectează nedrept activitatea salariaților care își desfășoară activitatea corect și cu profesionalism.

Cu privire la situația de fapt, precizăm că doamna Petronela Cobuz a fost angajată în urma unui concurs în data de 22.02.2021 ca șef Complex de Servicii Romanița Roman, pe perioadă determinată. În data de 1 iulie 2022, DGASPC Neamț a fost înștiințată de către DNA Bacău despre faptul că s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar față de doamna Cobuz, pe o perioadă de 60 de zile, ulterior, perioada controlului judiciar fiind prelungită. În aceeași zi, conducerea DGASPC Neamț a dispus suspendarea din funcția de șef centru a Complexului de Servicii Romanița a doamnei Cobuz. Celelalte persoane trimise în judecată de către DNA în această speță nu sunt și nu au fost vreodată angajatele DGASPC Neamț și nici un alt angajat al DGASPC nu a fost implicat sau cercetat în acest dosar.

Dorim să  asigurăm opinia publică, beneficiarii și colaboratorii noștri că întreaga activitate a DGASPC Neamț se desfăşoară sub semnul respectării prevederilor legale, a integrităţii şi toleranţei zero faţă de corupţie.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending