Contactează-ne

Actualitate

Corupţie la Ambulanţă. Altă şpagă de 20.000 de euro încasată de directorul Dan Morenciu de la cinci persoane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ DNA Bacău a comunicat că urmărirea penală s-a extins în cazul managerului ■ încă cinci persoane, care i-au dat mită au fost puse sub acuzare ■

Cazul de corupţie de la Ambulanţa Neamţ, unul în care sunt deja 11 arestaţi, ia amploare, noi date scoaţînd la iveală corupţia din sistemul sanitar. Astăzi, DNA Bacău a anunţat că s-a extins urmărirea penală faţă de alţi cinci suspecţi. În cazul directorului Dan Morenciu s-a mai reţinut, în afara infracţiunii mediatizate anterior, comiterea altor cinci acte materiale de luare de mită.

Cei vizaţi acum de procurorii anticorupţie sunt Elena Leonte, Ionela Maria Drăguşanu, Cristian Movilă, Marius Mihai Oglinzanu şi Constantin Cristescu, toţi angajaţi pe o perioadă determinată în cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ, care sunt urmăriţi penal pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

„În cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În perioada 02 – 10 mai 2022, cele cinci persoane ar fi fost de acord cu pretenţiile managerului interimar al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ, Morenciu Dan Dorin, de remitere a sumei de 5.000 euro/persoană pentru a fi declaraţi admişi la un concurs ce viza ocuparea unor posturi pe o perioadă nedeterminată, în instituţia menţionată, de către personalul sanitar şi sanitar auxiliar.

În contextul menţionat mai sus, în perioada 02 – 18 mai 2022, suspectul Morenciu Dan Dorin ar fi primit de la suspecţii Movilă Cristian, Leonte Elena, Drăguşanu Ionela Mihaela şi Oglinzanu Mihai Marius sumele de bani pretinse anterior, în total 20.000 euro.Restul de 5.000 euro urmau sa fie primiţi de la candidatul Cristescu Constantin în ziua de 18 mai 2022, dar, datorită intervenţiei procurorilor anticorupţie, această remitere nu a mai avut loc“, se arată în comunicatul DNA.

După cum se ştie, pe 19 mai 2022, directorul interimar Dan Morenciu, de 67 de ani, numit în funcţie de doar trei luni, a fost arestat preventiv, alături de asistentele şefe Luminiţa Rozonschi şi Elena Preda. Pe 27 mai, tot la Tribunalul Bacău, erau areste alte opt persoane, care au dat mită 48.000 de euro, pentru a fi angajate definitiv.

Ele lucrau la Ambulanţă din 2020, din timpul pandemiei, ocupând funcţiile pe un timp determinat. Este vorba despre Cristina Dogariu, Aurel lupu, lie Butnariu, Magdalena Epanu, Petru Mihăilă, Iuliana Ciobanu, Răzvan Iftimie şi Bogdan Bălan, care au „cotizat“ cu câte 6.000 de euro fiecare pentru posturi de şoferi şi asistente. Ieri, în cazul acestora, o instanţă de la Curtea de Apel Bacău a decis înlocuirea arestării preventive cu arestul la domiciliu.

În motivarea arestărilor, magistraţii au arătat că cercetarea inculpaţilor sub control judiciar, solicitare făcută de avocaţi, ar fi de natură să creeze un sentiment de insecuritate pentru relaţiile sociale referitoare la exercitarea cu bună credinţă a atribuţiilor date prin lege. Judecătorii au mai consemnat că cele opt persoane puse sub acuzare au avut o atitudine nesinceră.

„Trebuie să avem în vedere gravitatea faptelor şi împrejurărilor concrete de săvârşire a acestora, caracterul activităţii infracţionale, de natură a compromite prestigiul, autoritatea şi credibilitatea instituţiilor statului (…). În raport cu această situaţie, dar şi de modul concret de concepere şi executare a activităţii infracţionale, respectiv de luarea unor măsuri sporite de precauţie, de natură să îi ajute să se eschiveze de la răspunderea penală pentru faptele comise, apreciem că inculpaţii au dat dovadă de perseverenţă şi de curaj infacţional deosebit“, se arată în motivarea instanţei.

La flagrantul realizat pe 18 mai 2022, asupra managerului Morenciu s-au descoperit două plicuri în care erau 40.000 de euro. În portofel, ca bani de buzunar, acuzatul avea 1.750 de euro şi 3.500 de lei, iar la domiciliu s-au găsit 75.000 de lei şi peste 51.000 de euro. La sediul Ambulanţei, la asistenta Rozonschi anchetatorii au descoperit 8.500 de euro şi 13.400 de lei, o parte din suma în monedă străină fiind ascunsă într-un pantof.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ ameninţă cu judecata liderii PNL

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prefectul de Neamţ, Adrian Niţă, spune că îi va da în judecată pe liderii liberalilor nemţeni, după ce aceştia au făcut public un comunicat de presă în legătură cu lucrările efectuate pe podul de pe drumul naţional DN2, la intrarea în municipiul Roman.

Prefectul s-a declarat deranjat de “minciunile și calomniile pe care semnatarii acestui comunicat le-au făcut la adresa mea” şi face precizarea că “îi voi chema în judecată pentru a răspunde civil pentru prejudiciul de imagine pe care mi l-au produs”.

El mai spune şi care este motivul pentru care a luat această decizie: “Această decizie am luat-o deoarece nemțenii nu sunt datori să asiste la bălăcărelile publice proliferate de politicieni care nu s-au remarcat în activitatea lor politică și administrativă decât prin circ și comportament de mahala”.

În ceea ce priveşte starea şi evoluţia lucrărilor la pod, în comunicatul de presă emis de prefect se fac următoarele precizări:

“Reprezentanții DRPDP Iași ne-au comunicat că această activitate a fost contractată de o firmă specializată respectându-se procedurile legale. Operațiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea și realizarea găurilor, montarea rosturilor noi.

Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilatație are termen de finalizare de cel puțin 5 zile/fir. Termenul nu poate fi devansat deoarece sunt folosite în procesul tehnologic betoane speciale cu termen strict de întărire și protecție. Având în vedere complexitatea operațiunii și instalațiile folosite, activitatea nu se poate desfășura pe timpul nopții, ci doar pe timpul zilei. Totodată, în procesul tehnologic există și pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operațiuni și nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul contractual de finalizare a lucrării este sfârșitul lunii august a.c.

Se încearcă finalizarea lucrărilor într-un timp mai scurt, dar fără a fi afectate etapele tehnologice”.

Citește știrea

Actualitate

Calvarul va mai dura. Cozi de kilometri pe E-85, din cauza lucrărilor de la podul de Horia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ neexistînd rută alternativă, cozile de maşini se întind pe 6-7 kilometri în ambele sensuri ■ problema descongestionării traficului nu are soluţie ■ lucrările ar trebui să fie terminate la finalul lunii august ■

Direcţia Regională de Drumuri Iaşi a început reparaţii la mai multe poduri din raza sa de responsabilitate, printre acestea numărîndu- se şi lucrarea de la cel de Horia, care asigură accesul prin Roman, pe E-85, spre Suceava, Iaşi sau Bacău. Numai că, pe ambele sensuri, zilnic, aglomeraţia depăşeşte limitele normalului.

Se formează cozi de 6-7 kilometri pe ambele sensuri, lucru care irită la maxim conducătorii auto, sau pe cei care tranzitează zona, fiind în concediu. Florin Marius Sima, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Pentinenciare, filiala Bacău, care face naveta, are de fiecare dată probleme, fiind nevoit să plece că cel puţin o oră înainte, pentru a nu întîrzia la serviciu.

„Traficul este îngreunat şi la modul glumeţ aş spune că ar trebui să se aducă un bac care să folosească la traversarea rîului Moldova. Fac naveta de la Roman la Bacău şi de la începutul lunii am mari probleme, pentru că trebuie să iau în calcul un timp suficient pentru a nu întîrzia la serviciu. Luni, 8 august, am stat în trafic 3 ore pentru a ajunge la Bacău, iar astăzi, cînd m-am întors de la Bacău am aşteptat două ore şi jumătate să intru în Roman.

Coada era pînă la Secuieni. În acest timp, la pod nu lucra nimeni. Vreo patru muncitori stăteau în staţia de benzină de la intrarea pe pod, la o cafea şi o ţigară. În coloană erau maşini cu numere din toate judeţele ţării şi foarte multe TIR-uri cu număr de Ucraina. Lumea e nervoasă, iese din maşină, înjură, dar nu are pe cine întreba ce se întîmplă, pentru că nu există cineva care să dirijeze traficul“, a declarat Florin Sima.

Purtătorul de cuvînt al DRDP Iaşi, Neculai Popovici, a declarat că lucrarea are ca termen de execuţie sfîrşitul lunii august: „Operaţiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea şi realizarea găurilor, montarea rosturilor noi. Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilataţie are termen de finalizare de cel puţin 5 zile/fir.

Termenul nu poate fi devansat, deoarece sînt folosite în procesul tehnologic betoane speciale, cu timp strict de întărire şi protecţie. Avînd în vedere complexitatea operaţiunii şi instalaţiile folosite, activitatea nu se poate desfăşura pe timpul nopţii, ci doar ziua. Totodată, în procesul tehnologic există şi pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operaţiuni şi nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul de finalizare a lucrării este sfârşitul lunii august“.

Poliţia Neamţ cunoaşte problema, dar nu are nici o pîrghie de rezolvare, ţinînd cont că nu există variantă ocolitoare. „În acest moment, valorile de trafic sînt foarte ridicate şi din cauza TIR-urilor din Ucraina, care transportă cereale spre Constanţa. Constructorul are un anumit termen de execuţie şi ne dorim respectarea lui.

Dacă lucrarea se prelungeşte, în septembrie începe şcoala şi traficului existent i se va adăuga cel specific transportului şcolar. E adevărat că nu există poliţişti care să dirijeze traficul, dar vorbind de situaţia complicată. Noi verificăm permanent valorile de trafic, pentru a nu exista incidente, dar nu ajută cu nimic“, a declarat Ramona Ciofu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

VIDEO: Turist din Iaşi, accidentat de o stâncă desprinsă din Chei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din judeţul Iaşi, a fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă dintr-un versant muntos din Bicaz-Chei.

“Astăzi, 10 august, în jurul orei 15.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au fost sesizați cu privire la faptul că, o bucată de stâncă din zona Bicaz-Chei s-a desprins, accidentând o persoană.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 34 de ani, din județul Iași, se afla împreună cu mai multe persoane în zona turistică Bicaz-Chei, ar fi fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă din versantul muntos.

Polițiștii efectuează verificări pentru a stabili, cu exactitate, cum s-a produs acest eveniment”, a declarat subinspector Ciofu Ramona, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Conform unor surse neoficiale, în momentul în care s-a produs nedoritul incident, bărbatul era cu soţia şi cei doi copii.

Vom reveni.

UPDATE: Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical şi transportat la spital. A fost solicitat un elicopter SMURD pentru a fi transportat la un spital din Iaşi.

UPDATE 2: Victima a suferit traumatisme la nivelul capului și se află într-o stare gravă – sursa ISU Neamţ

FOTO: generica

Citește știrea
AdvertisementTrending