Contactează-ne

Actualitate

Coronavirusul ne dă, din nou, târcoale

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Spitalul Roman, în intervalul 25 septembrie - 3 octombrie, 84 de pacienți au fost testați rapid pentru depistarea virusului SARS COV 2, 12 fiind confirmați pozitiv ■ la Pediatrie, numărul copiilor testați a fost de 43, iar 3 au fost dignosticați cu Covid 19 ■

Potrivit informaților furnizate de purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal de Urgență Roman, Andreea Trifan, în perioada 25.09.2023 – 03.10.2023, în cadrul CPU, 84 pacienți au fost testați pentru depistarea virusului Covid 19. Dintre aceștia, 12 au fost confirmați pozitiv. La Pediatrie, în aceeași perioadă, testări la copii au fost 43, trei fiind infectați.

„Astăzi, 3 octombrie, în cadrul secțiilor SMU Roman, sunt internați 11 pacienți adulți, depistați pozitiv-Covid. Și în cadrul secției Pediatrie este internat un minor testat pozitiv-Covid”, a precizat Andreea Trifan. Conform informaților furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, o nouă subvariantă, care derivă din varianta Omicron, este numită XBB.1.5 și pare a fi cea mai contagioasă de până acum.

La sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, potrivit OMS 41%  din cazurile de Covid confirmate în Statele Unite se datorau variantei supranumită şi „Kraken“, după legendarul monstru marin. „La începutul lunii decembrie, doar 2% din bolnavii COVID din SUA erau infectați cu varianta XBB.1.5. La începutul lunii ianuarie se înregistrează peste 50%. Este vorba de o creștere uimitoare.

Probabil XBB.1.5. va deveni varianta dominantă și în Europa, posibil până la sfârșitul lunii ianuarie a anului viitor“, afirmă Paul Hunter,  epidemiolog la University of East Anglia din Marea Britanie, care susține și faptul că  că virusul este capabil acum să ocolească imunitatea. Tulpina nouă are rezistență deosebită la anticorpi.

Durează mai mult până când sistemul de apărare a organismului decide ce tip de anticorpi trebuie să producă pentru a împiedica multiplicarea virusului în corp. Este important fiindcă evoluția bolii depinde de cantitatea de virus care circulă în organism. Conform primelor indicii, XBB.1.5 nu este mai periculos decât subvariantele Omicron anterioare, totuși, experții se tem că răspândirea rapidă a noii tulpini ar putea duce la creșterea numărului de persoane cu simptome grave.

Acestea sunt asemănătoare altor variante de Omicron, în opinia epidemiologului Michael Head, noua subvariantă vine într-un moment nepotrivit pentru sistemele de sănătate din întreaga lume.  Experții în boli infecțioase sunt de părere că omenirea nu va scăpa curând de COVID-19, ceea ce înseamnă că vor apărea mereu alte subvariante. „Pe termen lung avem nevoie de un vaccin de generația a doua, care să protejeze de infecții și boli cauzate de toate variantele de Coronavirus“, mai susțin specialiștii.

În 2023, după câteva  luni cu rate foarte scazute de infecție, medicii infecționiști au observat că  transmiterea bolii provocate de virusul SARS Cov 2 (COVID-19) a început să crească în unele țări, atât din spațiul european, cât și în restul țărilor. Specialiștii mai spun că până acum severitatea bolii nu pare să atingă nivelurile din pandemie.

Dar la nivel global, persoanele vulnerabile, cu boli multiple, imunodepresii, sugarii sau vârstnicii de peste 65 de ani pot face forme mai severe de boală. Procentele specifice acestui grup de coronavirusuri au depășit 50% în mai multe țări din Europa. În Austria este răspândit în proporție de 70%, în Belgia 62%, Danemarca 65%, Franța 56%, Germania 61%, Islanda 52%, Irlanda 63%, Italia 52%, Țările de Jos 61%, Portugalia 64% % și Suedia 53%.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending