Contactează-ne

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 89 de cazuri noi. Naţional – 8.262 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ rata de infectare în Neamţ este de 2,49 la mie ■ la nivel naţional în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 186 de decese ■

Până pe 17 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 373.474 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

253.244 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 9.261 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 16.11.2020 (10:00) – 17.11.2020 (10:00) au fost raportate 186 de decese (110 bărbați și 76 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 15 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 45 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 69 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 51 decese la categoria de peste 80 de ani.

182 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.292. Dintre acestea, 1.174 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.733.410  teste. Dintre acestea, 31.082 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 18.868  în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.214 la cerere.

Pe teritoriul României, 46.884 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.382 de  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 80.262 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 16 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 6.412 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.046 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 16 noiembrie a.c., 7.633 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.308.631 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 8 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.863  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.935 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.018 în Germania, 167 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia și Egipt. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Situaţie hilară la CARP. Au fost alegeri şi sînt doi şefi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor s-au ţinut două rînduri de alegeri ■ instituţia are acum doi preşedinţi: Anca Maria Popovici şi Mircea Anton ■

Bîlciul de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Roman este departe de a se fi încheiat, aşa încît după şapte ani de litigii prin instanţe s-a ajuns la situaţia hilară ca organizaţia, care gestionează banii a peste 26.000 de pensionari, să aibă două conduceri, niciuna recunoscută pînă acum de Judecătorie.

Cert este că, de mai bine de o săptămînă, cele două conduceri, rezultate din două rînduri de alegeri s-au instalat în sediul CARP cu pretenţii de preluare a şefiei. În zilele de 18,19, 20 şi 21 aprilie, la sediul Clubului CARP s-au desfăşurat alegerile grupării Gheorge Popa, unde preşedintă a fost aleasă fiica acestuia, economista Anca Maria Popovici, iar în Consiliul Director cei 420 de membri, care au trecut prin faţa urnelor, i-au ales pe Constică Rusu, Vasile Rusu, Sava Ifrim şi Rotaru Costel.

Pe 6 mai, la un restaurant din oraş s-au desfăşurat alegerile organizate de gruparea: Mircea Anton-Albu-Călărăşanu, la care au participat 92 de persioane, de unde a rezultat o conducerea formată din Mircea Anton – preşedinte şi Eugen Pătraşcu, Dumitru Călărăşanu (care între timp a demisionat), colonelul Alexandru Albu şi Ion Cobzaru.

„Alegerile organizate de gruparea Călărăşanu- Anton-Albu sînt ilegale, pentru că nu s-a respecta statutul. Adunarea Generală a fost organizată cu 10 zile după expirarea mandatelor, care de alfel nu au fost niciodată recunoscute de Judecătorie. Nu au afişat la loc vizibil listele cu delegaţii (1 la 200 membri), nu a fost afişat Raportul de activitate, Raportul comisiei de cenzori.

Delegaţii au fost în familie. De exemplu la alegeri a participat soţia, fiica şi colonelul Albu. S-a votat şi de către două ori de aceeaşi persoană. A fost o băşcălie. Noi am depus la instanţă documentele privind alegerile noastre şi aşteptăm ca instanţa să se pronunţe“, a declarat Gheorghe Popa.

Mircea Anton, preşedintele ales al grupării adverse a susţinut următoarele: „Lucrăm la finalizarea documentelor de înscrie la grefa Judecătoriei. Acum ne aflăm la sediul CARP, unde s-a instalat şi gruparea Popa, care înceracă să blocheze activitatea. Pînă cînd instanţa se va pronunţa, la CARP împrumuturile sînt aprobate de către domnul Călărăşanu, fostul preşedinte“, a declarat Mircea Anton.

Citește știrea

Actualitate

Iată ce meserii au căutare pe piaţa muncii din Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sînt 513 locuri de muncă în judeţ ■ cea mai mare cerere de personal vine de la angajatorii din zona piatra Neamţ ■ la Tîrgu Neamţ sînt doar 56 de posturi ■ se caută numai 29 de persoane cu studii superioare ■

S-au dus vremurile în care în judeţ erau peste 1.000 de locuri de muncă şi nu le dorea nimeni, criza sanitară restrîngînd foarte mult piaţa din domeni. La acest moment, cea de-a doua decadă a lui Florar, angajatorii din tot judeţul au raportat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ un număr total de 513 locuri vacante.

Cele mai multe recrutări de personal ar putea avea loc în reşedinţa de judeţ şi comunele limitrofe, unde patronii ar avea nevoie de 331 noi salariaţi, iar la Roman sînt disponibile 126 de job- uri. La polul opus, cele mai puţine oferte pentru personal nou vin de la Tîrgu Neamţ, unde doar 56 de persoane şi-ar putea găsi de lucru.

Din cererea de personal din Piatra Neamţ, puţine sînt pentru cei cu înaltă calificare. Ar fi nevoie de un consilier inginer horticol, mai este nevoie de un economist sau un inginer serviciu furnizare, la care se mai adaugă şapte posturi pentru ingineri specializaţi în industrializarea lemnului sau patru ingineri pentru compartimentul calitate, plus alţi cinci ingineri specializaţi în prelucrarea lemnului.

Pentru ceilalţi, sînt vacante un număr de 21 de posturi de tapiţer, alte 13 posturi sînt pentru tîmplari universali, se mai caută 14 ospătari, precum şi 10 operatori vopsitori. Angajatorii mai au nevoie de 20 de operatori la maşini unelte cu comandă numerică în prelucrarea lemnului, iar alte 39 de cereri sînt pentru muncitori necalificaţi pentru mai multe domenii.

Pot găsi de lucru şi 10 lucrători montaj feronerie, 37 de lăcătuşi mecanici, ori 10 filatori. La Roman este ceva mai puţin de lucru pentru personal de înaltă calificare şi se pot angaja doi ingineri constructori, un inginer proiectant, un inspector resurse umane, precum şi un manager echipă de vînzări.

La polul opus, pentru muncitori necalificaţi sînt 14 strigări, dar ar mai fi nevoie de 10 operatori producţie ceramişti, iar alte 34 de locuri de muncă sînt pentru cei care pot presta în ocupaţia de confecţioner – asamblor articole textile. În restul ocupaţiilor este mai puţin de lucru şi s-ar putea angaja cei calificaţi ca bucătar, chelner, cofetar, fierar betonist, tîmplar universal, şofer, vînzător, tractorist sau sudor.

La Tîrgu Neamţ sînt puţine oportunităţi de angajare pentru licenţiaţi şi sînt două job-uri pentru inginer constructor, se mai caută un kinetoterapeut şi un sculptor în lemn, post vacant de mai mult timp. Un alt agent economic din zonă caută o secretară vorbitoare de limba franceză sau turcă. Ar mai fi de lucru pentru cei care pot presta ca strungari, sudori, muncitori necalificaţi, asistent medical generalist, confecţioner textilist, infirmieră, gaterist sau frezor.

Citește știrea

Actualitate

Dare de mită cu repetiţie, a doua sentinţă-i cu executare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul a fost prins băut la volan şi în două rînduri a vrut să-i cumpere pe poliţişti ■ prima dată a beneficiat de clemenţă, dar a doua oară, nu ■ a primit o sancţiune cu executare, de peste 2 ani de detenţie ■

Un nemţean, care a fost prins de două ori cu nereguli în trafic, a vrut să cumpere indulgenţa oamenilor legii. Prima ofertă a fost declinată, astfel că Vasile Ilieş a fost trimis în judecată, în stare de libertate. În timpul procesului a căzut din nou în aceeaşi abatere şi tot pentru dare de mită a fost arestat preventiv, apoi plasat în arest la domiciliu.

La finele primului proces a fost condamnat cu suspendare, însă a doua oară nu a mai avut parte de clemenţă. Judecata în cel de-al doilea dosar s-a încheiat recent, iar magistraţii de la Tribunalul Neamţ au aplicat o pedeapsă cu executare de 2 ani şi 20 de zile de închisoare.

Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Şi în primul caz, cînd Ilieş a fost condamnat la o pedeapsă de 1 an, 6 luni şi 20 de zile de închisoare pentru dare de mită şi conducere sub influenţa alcoolului, inculpatul a contestat decizia la Bacău. Atunci el a pierdut prin confiscare mita de 400 de dolari. Şi acum a pierdut 500 de dolari şi a fost păstrat în arest la domiciliu.

„În temeiul art. 399 alin. 9 Cod procedură penală menţine starea de arest la domiciliu a inculpatului. (…) Dispune confiscarea sumei de 500 dolari, aparţinînd inculpatului, depusă la SC Unicredit Bank SA Piatra Neamţ, în contul Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate“, conform deciziei instanţei din 10 mai 2021.

Faptele pentru care acum a fost condamnat cu executare au avut loc pe 17 februarie 2021, cînd a călcat strîmb şi i-a ofertat pe doi poliţişti rutieri de la Tîrgu Neamţ cu 500 de dolari. Oamenii legii au declinat oferta şi şi-au anunţat superiorii, cel în culpă fiind pus sub acuzare pentru dare de mită.

„Ca urmare a denunţului a doi poliţişti din cadrul Poliţei Oraşului Tîrgu Neamţ – Formaţiunea Rutieră – poliţişti anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Neamţ, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ efectuează cercetări faţă de o persoană, fără calitate specială, sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de dare de mită şi conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului“, conform unui comunicat al DGA.

S-a stabilit faptul că, pe 17 februarie 2021, bărbatul a oferit suma de 500 de dolari echipajului de poliţie cu scopul ca cei doi oameni ai legii să-şi încalce atribuţiile de serviciu. Mai exact, mituitorul ar fi vrut ca poliţiştii să se facă că nu-l vădă că era băut la volan şi să nu întocmească actele de constatare ale infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avînd în sînge o concentraţie alcoolică peste limita legal admisă, respectiv 0,67 mg/l, alcool pur în aerul expirat.

În aceeaşi zi de 17 februarie, procurorul de caz a dispus măsura preventivă a reţinerii pentru 24 de ore. A doua zi, pe 18 februarie, inculpatul a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, iar la final judecătorii au deliberat şi au dispus privarea de libertate pentru următoarele 30 de zile.

Probabil că, în luarea acestei decizii, magistraţii au ţinut cont de faptul că bărbatul nu era la prima faptă de dare de mită, ambele oferte fiind făcute pentru ca poliţiştii rutieri să se facă că nu-l văd că e băut la volan. Între timp, Ilieş a fost plasat în arest la domiciliu.

Citește știrea

Trending