Contactează-ne

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 51 de cazuri noi. Naţiomal – 2.752 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 1,29 la mia de locuitori ■ la nivel naţional în ultimele 24 de ore au fost raportate 87 de decese ■

Până pe 3 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 735.484 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

681.271 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.752 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 827 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 18.600 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 02.02.2021 (10:00) – 03.02.2021 (10:00) au fost raportate 87 decese (47 bărbați și 40 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Brăila, Caraș-Severin, Constanța, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vrancea și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 8 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 26 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 24 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 27 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.767. Dintre acestea, 1.006 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.498.375 de  teste RT-PCR și 136.857 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.550 de teste RT-PCR (17.107 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.443 la cerere) și 8.372 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 39.643 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.310  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 56.888 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 177 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.083 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 677 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

 

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 2 februarie, 5.139 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 876.382 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 4 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal și 1 dosar penal pentru fals în declarații, cu privire la motivul deplasării.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 8.136 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.075 în Italia, 1.931 în Spania, 187 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.115 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  131 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 37 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 2 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 2 în Singapore  și câte unul în Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 151 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 25 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Balamuc şi în CL Piatra. “Ca în Caragiale”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ discuţii aprinse, dar majoritatea sterile în şedinţa de CL Piatra Neamţ ■ majoritatea PNL USR PRO şi-a trecut proiectele ■

“Suntem ca în Caragiale”. Aceasta este concluzia şedinţei de Consiliu Local Piatra Neamţ, de joi, 29 iulie. Iar concluzia nu ne aparţine, deşi o împărtăşim în totalitate, ci aparţine preşedintelui de şedinţă Mihai Obreja.

Şedinţa se anunţa una cu scântei în ceea ce priveşte câteva proiecte de hotărâre,cum ar fi cele referitoare la tarifele de blocare-deblocare a roţilor autovehiculelor parcate ilegal sau subcontractarea cosirii ierbii în cartierul Dărmăneşti, subiecte care au determinat deja dezbateri mai ales în mediul on-line.

Cu toate acestea, şedinţa a debutat relativ paşnic, cu primarul liberal Andrei Carabelea anunţând că retrage cinci proiecte de pe ordinea de zi şi le va reprograma peste o săptămână când va convoca o şedinţă extraordinară. Oarece surprize au fost încă de la debut, şi asta pentru că PMP a votat altfel decât PSD, la unele dintre primele proiecte de pe ordinea de zi.

S-a schimbat însă repede calimera şi la proiectul privind creşterea tarifului de blocare/deblocare PNL a rămas cu aliaţii tradiţionali. Adică USR PLUS şi PRO România şi şi-a trecut proiectul la limtă, cu 12 voturi pentru. Probleme au apărut la proiectele de hotărâre 15 şi 16 ce priveau schimbarea destinaţiei unor spaţii/terenuri de la Colegiul Tehnic Forestier.

Consilierul Ciprian Enache a spus că el nu a fost convocat pentru şedinţa de CA a liceului, în care s-a dat vot pentru schimbarea destinaţiei, şi ca atare consideră că proiectele de hotărâre nu pot fi votate în legalitate. În ajutorul său au sărit cei de la PSD şi PMP, iar primarul Carabelea, împăcuitor, a afirmat că va retrage şi aceste proiecte de pe ordinea de zi. Ba, mai mult, l-a invitat pe consilierul Enache să meargă împreună în vizita pe care o va face la colegiul cu pricina şi să afle din gura directoarei care e motivul neconvocării. Restul discuţiilor pe această temă au eşuat lamentabil la capitolul discuţii sterile, consilierii locali dându-şi cu părerea asupra unor aspecte juridice care îi depăşeau pe mulţi dintre ei în mod evident.

Şi la schimbarea destinaţiei unor spaţii/suprafeţe de la Liceul Victor Brauner şi Colegiul Spiru Haret au fost discuţii, care în final au îmbrăcat forma unui amendament, care a sunat cam aşa: find vorba de amplasarea unor automate pentru băuturi etc să fie precizat în hotărâre că se vor vinde doar produse “acceptate” de lege. Unii au opinat că se subînţelege că numai astfel de produse vor fi vândute – ar fi şi culmea ca prin hotărâre de CL să se avizeze vânzarea unor produse interzise de lege – dar pentru “liniştea” consilierilor a fost votat amendamentul “redundant”.

Tot la limtă, cu 12 voturi pentru, a fost votat şi proiectul de hotărâre care prevede că Urban poate subcontracta cositul ierbii în cartierul Dărmăneşti. Au fost discuţii, că la o adică dacă Urban nu face faţă la cosit, de ce nu se reziliează contractul integral, ceea ce sună logic, dar până la urmă a rămas după explicaţia primarului: dacă se reziliează contractul, cine mai coseşte iarba, care şi aşa e mare şi tăierea ei în întârziere. Aşa că unde nu poate Urban, să dea la alţii şi pe viitor mai vedem dacă mai rămâne cositul în sarcina societăţii la care acţionar majoritar e consiliul local. Şi aici a fost formulat un amendament, uşor alambicat exprimat, dar am înţeles noi că s-a dorit ca tariful pe care îl va practica firma ce va tăia iarba să nu fie mai mare decât cel pe care ar fi trebuit să-l încaseze Urban.

Şi a mai fost făcută o precizare, tot întru liniştirea celor care suspicionau vreo afacere obţinută de vreun băiat deştept printr-o încredinţare directă: s-au dat asigurări că viitoarea firmă va fi “găsită” în urma unei licitaţii. Deci cât de transparent se poate.

Cireaşa de pe tort, apropos de balamuc, a fost pusă la un “amărât” de proiect de hotărâre privind alegerea viitorului preşedinte de şedinţă. PSD ar fi vrut să fie Florentina Moise, PNL tot Mihai Obreja. A fost o dispută caraghioasă ce propunere să fie votată prima, ambele tabere susţinând că au avut prima propunere. Până la urmă a fost votată prima propunerea cu Moise, doar 11 voturi pentru, apoi propunerea Obreja, care a şi avut câştig de cauză, cu 12 voturi.

Dar unii consilieri locali nu s-au putut abţine de la comportamente puerile, probabil glumeţe în opinia lor, afirmând când erau întrebaţi cum votează fie “de două ori pentru”, fie “de două ori împotrivă”. Cam ca la creşă.

Pe finalul şedinţei, Mihai Obreja şi Bogdan Gavrilescu s-au “gratulat” declarându-se fiecare îngrijorat de faptul că celălalt s-ar putea “lipi” de scaun, dar cel care a încheiat “en-fanfare” balamucul a fost consilierul local Adrian Grigoraş. Care a anunţat la finalul şedinţei că la două proiecte de hotărâre de pe la începutul ordinii de zi el nu a… participat la vot.

“Dar aţi participat domnul Grigoraş. V-aţi hotărât acum…”, a fost replica lui Mihai Obreja. “Suntem ca în Caragiale”, a continuat el. Şi lucrurile au rămas ca… în tren. Dar ce să-i faci dacă e “căldură mare mon cher”.

Citește știrea

Actualitate

Tarifele de blocare-deblocare a autovehiculelor parcate neregulamentar în Piatra-Neamț actualizate pentru respectarea comunității

Știre publicată în urmă cu

în data de

Având în vedere apariția în mediul online a unor informații privind propunerea de modificare a tarifului de blocare – deblocare a autovehiculelor parcate neregulamentar în parcările publice cu plată, de la 30 la 50 de lei, venim cu o serie de  clarificări referitoare la această Hotărâre a Consiliului Local Piatra-Neamț votată astăzi:

  • Taxa de deblocare de 30 lei care a fost până acum în vigoare a fost stabilită prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 294 din Aveam până la momentul sedinței de consiliu local de astăzi cel mai mic tarif prevăzut pentru deblocarea autovehiculelor parcate neregulamentar în parcările publice cu plată dintre municipiile de același nivel din țară.
  • Un aspect extrem de important este faptul că această măsură coercitivă nu este o taxă care se aplică tuturor cetățenilor. Rolul său este de educare și de sancționare a celor care refuză să plătească taxa pentru parcarea publică.
  • Pentru o imagine de ansamblu, vă oferim câteva exemple de tarife de deblocare din orașe din regiune și din țară: 50 de lei în Bacău, 75 lei în Botoșani, 100 lei în Vaslui, Alexandria și Iași, iar în Brașov între 500 și 1000 lei.
  • Principalul argument care a stat la baza schimbării acestei taxe este nevoia de a transmite tuturor cetățenilor importanța respectării comunității, a legii și a regulamentelor care asigură buna funcționare a comunității. Nu este un secret faptul că nivelul redus de până acum a generat dezinteres din partea unor cetățeni pentru achitarea taxelor aferente parcărilor publice.
  • Referitor la taxa suplimentară, de 25% pentru fiecare zi în plus de staționare, facem mențiunea că aceasta exista din anul 2015, fiind prevăzută încă de atunci în contractul încheiat între Municipiul Piatra-Neamț și Xdata Soft.

Reiterăm faptul că această taxă nu poate fi asimilată cu celelalte taxe și impozite locale, NU este o taxă aplicabilă tuturor cetățenilor, ci un tarif perceput pentru blocarea – deblocarea aplicată în condițiile nerespectării unei legi locale, respectiv a unei Hotărâri a Consiliului Local.

Citește știrea

Actualitate

Bâlci politic într-o transmisiune execrabilă, în CJ Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ sămânţa de scandal a pornit de la spitalul de la Leţcani ■ şedinţa a fost on-line iar transmisia sub orice critică ■ s-a cerut ca şedinţele să fie “faţă în faţă” şi să fie făcute dezbateri ■

Bâlci politic şi o transmisiune execrabilă, acestea au fost coordonatele şedinţei de Consiliu Judeţean Neamţ, de joi, 29 iulie. Bâlciul a fost asigurat de dialogul dintre consilierii opoziţiei şi preşedintele Ionel Arsene, iar transmisia… a fost una criticată inclusiv de aleşi: “nu vă auzim”, “vă aud cu întreruperi”, “nu ştiu dacă aţi auzit ce am spus”, au fost cele mai dese replici.

Revenind la şedinţa în sine, ea a fost una destul de liniştită, cele mai multe proiecte au trecut în unanimitate, iar la restul majoritatea PSD-PMP-Pro România şi-a impus punctul de vedere, chiar dacă cei de la PNL şi USR-PLUS s-au abţinut sau chiar au votat împotrivă. Cum a fost în cazul proiectelor de hotărâre privind aprobarea temei de proiectare aferentă unui obiectiv de investiţii de interes judeţean, aprobarea execuţiei bugetare la data de 30 iunie 2021 sau aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2021 al Societăţii Comerciale „Drupo Neamţ” SA.

Scandalul a fost anunţat chiar din debutul şedinţei, când un consilier judeţean i-a cerut preşedintelui Arsene să îşi ceară scuze pentru nişte afirmaţii făcute anterior – din cauza transmisiunii nu s-a înţeles exact la ce a făcut referire – că altfel nu votează procesul-verbal al şedinţei anterioare. S-a trecut peste – nu s-au auzit scuze – şi şedinţa a mers liniştită până la punctul diverse.

Atunci, un consilier judeţean a cerut explicaţii privind situaţia spitalului de Leţcani, cel pentru care nemţenii au contribuit cu peste 3 milioane de euro. De menţionat că pe ordinea de zi a şedinţei a fost şi un proiect de hotărâre privind acordarea unui mandat special reprezentanţilor Judeţului Neamţ în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor a Asociaţiei de dezvoltare Intercomunitară „EURONEST”, în sensul trecerii spitalului în subordinea ISU Iaşi. Care a trecut cu votul majoritarilor.

Când s-a ajuns la diverse, Ionel Arsene a fost întrebat de ce au dat nemţenii 3,5 milioane de euro pentru acest spital, ce s-a făcut cu aceşti bani şi care sunt avantajele nemţenilor. Deşi nu se prea auzea sau se auzea cu întreruperi, Arsene şi-a făcut jocul obişnuit. A dat vina pe Guvern, care ţine spitalul închis, i-a atacat pe consilieri ba că ar citi de pe foi, nu ar vorbi liber, ba că nu sunt pregătiţi, ba că să facă solicitări, adrese pentru a primi răspunsuri la întrebări. Apoi a încercat să deturneze discuţia vorbind despre PNDL, care ar fi fost blocat de Guvern, despre câte voturi a obţinut el în alegeri faţă de restul consilierilor, ba chiar s-a interesat de ce un consilier judeţean nu mai este şef la RAR. La un moment dat, printre desele întreruperi, s-a auzit ceva despre nişte dosare penale, iar consilierul în cauză a declarat ulterior că va reasculta şedinţa şi va decide dacă îl va acţiona sau nu în judecată pe preşedintele CJ.

Revenind la situaţia spitalului de la Leţcani, Ionel Arsene a spus totuşi ceva, deşi nu a răspuns în clar la întrebarea de ce au stat în frig pacienţii, puţini, care au apucat să fie trataţi acolo: a spus că spitalul a fost închis/stă închis pentru că nu există personal medical ca să lucreze în el. Evident, tot Guvernul este vinovat pentru că nu ar aloca fonduri. Acest lucru e de noutate în condiţiile în care până mai ieri susţinea că spitalul stă închis din „raţiuni politice”, deşi nimeni nu înţelegea care ar fi miza politică în condiţiile în care nu mai e campanie electorală.

Oricum, şi explicaţia cu deficitul de personal e oarecum neclară, în sensul că totuşi spitalul a funcţionat câteva luni – deci unde sunt medicii care lucrau atunci acolo. Apoi, vor găsi mai uşor cei de la ISU medici şi asistente pe care să le angajeze dacă vreodată spitalul va mai fi redeschis? Ca să nu mai spunem că în momentul în care a fost închis s-a vorbit despre faptul că se va face curăţenie, nu despre deficit de personal. Oricum, Ionel Arsene nu a răspuns nici la întrebarea unde sunt cele 10 paturi ATI aduse la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ de la Leţcani. Doar l-a „sfătuit” pe consilierul care a formulat întrebarea să se adreseze reprezentanţilor spitalului nemţean.

Din tot bâlciul descris, am putut totuşi reţine o propunere mai mult decât pertinentă venită din partea unui consilier USR – sperăm să nu greşim, dar transmisiunea a fost… – şi anume ca pe viitor să se renunţe la şedinţele în format on-line şi să se revină la şedinţele „faţă în faţă”. Vom vedea dacă va fi aşa. Nu că vine valul 4, dar au venit… concediile.

Citește știrea

Trending