Contactează-ne

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 49 de cazuri noi. Naţional – 5.231 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 1,53 la mia de locuitori ■ la nivel naţional în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 134 decese

Până pe 6 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 513.576 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

405.612 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.231 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.137 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 12.320 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 05.12.2020 (10:00) – 06.12.2020 (10:00) au fost raportate 134 de decese (89 bărbați și 45 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Arad, Bacău, Botoșani, Brăila, Brașov, Călărași,  Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 4 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 13 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 38 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 48 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 31 decese la categoria de peste 80 de ani.

127 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, pentru 5 pacienți decedați nu au fost înregistrate comorbidități, iar pentru 2 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.587. Dintre acestea, 1.289 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.255.481 de  teste. Dintre acestea, 17.530 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 11.391 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 6.139 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 26 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 6 decembrie.

Pe teritoriul României, 45.185 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.932 de  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 68.737 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 106 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.263 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 5 decembrie a.c., 4.999 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.089.660 de lei.

De asemenea, structurile abilitate ale Poliției, au întocmit, ieri, 3 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal, în care sunt cercetate 3 persoane.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.914  cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.936 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.056 în Germania, 167 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 10 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 11 în Republica Moldova și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia și Egipt. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 127 de cetățeni români aflați în străinătate, 32 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

A vrut să-i dea foc soţiei, dar şi-a incendiat casa

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un bărbat din Borleşti s-a certat cu nevasta şi a vrut să-i dea foc ■ n-a reuşit, dar şi-a incendiat casa ■ incidentul nu s-a soldat cu victime ■

Un incident violent între doi soţi din localitatea Borleşti, ce a avut loc pe 19 ianuarie 2021, era să se lase cu urmări grave. Bărbatul s- a certat cu consoarta, iar într-un puseu de nervi a vrut să o incendieze. Femeia a scăpat nevătămată, însă individul şi-a aprins locuinţa. Tot incidentul s-a petrecut pe fondul consumului de băuturi alcoolice, însă din fercire nu s-a soldat cu victime, ci doar cu pagube materiale. Pentru stingerea flăcărilor provocate de proprietar, a fost solicitat ajutor la numărul unic de urgenţă 112, apelul fiind înregistrat în dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ în jurul orei 12:23, forţele de intervenţie fiind chemate în Bodeşti.

Au plecat la drum militarii din cadrul Detaşamentului de pompieri Piatra Neamţ cu două autospeciale de stingere, echipajele profesioniste fiind sprijinite de pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov, cu autospeciala din dotare, precum şi pompieri voluntari din cadrul SVSU Borleşti. Cînd salvatorii au ajuns la locul indicat de apelant, incendiul se manifesta generalizat la o terasă din lemn amenajată la intrarea în bucătăria de vară a locuinţei, dar şi în una din camerele casei. Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite. Pînă la final a ars terasa din lemn şi bunurile materiale aflate acolo, dar şi bunuri din interiorul unei camerei, între care şi aparate electrice şi electrocasnice, obiecte de mobilier, materiale textile etc. Au fost salvate bunurile materiale dintr-o cameră alăturată.

„Cauza probabilă de producere a acestui incendiu a fost stabilită ca fiind acţiunea intenţionată“, conform unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. Avînd în vedere această concluzie, pe fir au intrat şi poliţiştii nemţeni, iar în urma cercetărilor la faţa locului individul s-a ales cu un dosar penal pentru săvîrşirea infracţiunii de distrugere. „În cauză se fac cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere prin incendiere şi ameninţare. După primele audieri, suspectul a fost condus la spital pentru consult medical şi tratament de specialitate”, a declarat Georgiana Moşu, purtător de cuvînt al IPJ Neamţ.

Un alt incendiu a avut loc în zorii zilei de ieri, 20 ianuarie, la o baracă din Taşca, proprietatea Ocolului Silvic Bicaz. Pompierii au fost chemaţi în ajutor în jurul orei 05:30 şi au intervenit militarii din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ cu o autospecială de stingere, dar şi voluntarii din cadrul SVSU Bicaz cu o autospecială de stingere. Incendiul se manifesta generalizat la nivelul unei bărăci, folosită ca depozit de materiale şi vestiar pentru angajaţi, existînd posibilitatea propagării la altă baracă. Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite. la final s-a stabilit că totul a fost provocat de jarul sau scînteile căzute din sistemele de încălzire. Pompierii nemţeni au fost alertaţi din nou ieri, în jurul orei 10:20, cînd s-a anunţat foc la o magazie de la un gater din comuna Hangu. Au intervenit militarii de la Garda 2 de Intervenţie Poiana Teiului, cu două autospeciale de stingere, dar şi voluntarii de la SVSU Hangu.

Incendiul se manifesta generalizat la o magazie a unui operator economic, cu posibilitatea propagării la hala gater din imediata apropiere. Focul a făcut scrum magazia din lemn cu o suprafaţă de aproximativ 25 mp., cu bunurile materiale aflate în interior (scule specifice activităţii). Totul a fost generat de scînteile mecanice produse de un aparat de tăiere electric, polizor.

Citește știrea

Actualitate

Scandalul sexual, măsuri radicale

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost demisă directoarea adjunctă de la Colegiul Tehnologic Dimitrie Leonida din Piatra Neamţ ■ s-a constituit o comisie de cercetare disciplinară a profesorului ■ un raport va fi discutat în CA al unităţii şcolare, fiind posibilă desfacerea contractului de muncă ■ o anchetă penală a fost declanşată de Poliţia Piatra Neamţ ■

Scandalul sexual de la Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida din Piatra Neamţ zguduie din nou învăţămîntul românesc, arătîndu-i vulnerabilităţile şi din punct de vedere al resursei de umane. Apariţia unei anchete jurnalistice a scos la lumină şi faţa hidoasă a sistemului, iar odată adus în spaţiul public cazul a „explodat“.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a demis-o pe directoarea adjunctă de la liceu şi a cerut măsuri radicale. Iată deciziile luate de conducerea Inspectoratului şcolar judeţean, sub coordonarea Ministerului Educaţiei. „Este, cu adevărat, o situaţie foarte grea, în contextul dificil prin care trece învăţămîntul românesc. Marţi, 19 ianuarie 2021, eleva a depus la conducerea unităţii şcolare o sesizare, cu toate dovezile.

În cursul aceleaşi dimineţi, am avut o lungă discuţie telefonică, pe acest subiect, mai întîi cu domnul secretar de stat pentru învăţămîntul preuniversitar, Sorin Ion şi apoi, spre după amiază, cu domnul ministru Sorin Cîmpeanu. Am căzut de acord că trebuie să manifestăm toleranţă zero şi că trebuie urmaţi paşii legali, prevăzuţi de Statutul personalului didactic. În cazul cadrului didactic se va merge pînă la desfacerea contractului de muncă.

Acest lucru se va stabili în cadrul Consiliului de Administraţie al Liceului Leonida, în care va fi dezbătut un raport, pe care îl va întocmi, în regim de urgenţă, comisia de cercetare disciplinară de la nivelul unităţii şcolare, care a fost constituită în cadrul Consiliului Profesoral, din ziua de 20 ianuarie, aşa cum cere legea. Aceeaşi comisie va cerceta şi atitudinea directorului adjunct, Mihaela Gabriela Zachman, care ar fi trebuit, imediat, să ne informeze despre ceea ce se întîmplă în liceu. Ea se face vinovată şi că nu a demarat la timp procedura de cercetare disciplinară. Ulterior, decizia CA a unităţii şcolare va trebui pusă în aplicare, printr-un ordin, de către conducerea şcolii, care este angajatorul cadrului didactic“, a precizat Mihai Obreja, inspectorul şcolar general al ISJ Neamţ.

Anchetă pentru hărţuire sexuală

Acesta reproşează fostei directoare atitudinea discriminatorie în raport cu eleva şi apreciază că trebuie respectate prevederile Statutului personalului didactic în caz de desfacere a contractului de muncă, măsură care ar putea fi atacată în instanţă. Inspectorul general a spus că la liceul cu pricina au fost deficienţe manageriale, care a tolerat atitudinea cadrului didactic, unul care nu a înţeles că relaţiile dintre acesta şi elevi, chiar în afara spaţiului şcolar, trebuie să fie unele bazate pe respectarea de principii şi valori.

Profesorul Obreja a dezavuat atît limbajul grobian şi vulgar al profesorului, dar şi atitudinea directoarei adjuncte, Mihaela Gabriela Zachman, care a avut unele reproşuri la adresa elevei. Inspectorul general susţine că aflat de eveniment abia pe 15-16 ianuarie, fiind informat de către noua conducere a liceului. Săptămîna viitoare, în cadrul videoconferinţei cu directorii de şcoli, conducerea Inspectoratului Şcolar Neamţ va reitera prevederile legale privind comportamentul cadrelor didactice în raport cu elevii şi va cere tuturor colectivelor să aibă o atitudine fermă faţă de asemenea comportamente.

În acest caz s-a sesizat din oficiu şi Poliţia Piatra Neamţ. „În urma apariţiei în spaţiul on-line a unor conversaţii dintre o elevă şi un cadru didactic al unei instituţii de învăţămînt, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ s-au sesizat din oficiu şi au demarat cercetări în vederea stabilirii, cu exactitate, a situaţiei de fapt. În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunii de hărţuire sexuală, cercetările fiind continuate sub supravegherea Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ“, a transmis Poliţia Neamţ.

În ceea ce îl priveşte pe profesorul Cristian Pipirigeanu, cel care predă matematică de la Colegiul Tehnologic Dimitrie Leonida, pînă la finalizarea anchetei administrative el va continua să susţină cursuri. Hărţuirea sexuală este incriminată în articolul 223 din Codul penal, care prevede că pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Infracţiunea mai este prevăzută şi la articolul 299 – Folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual: Fapta funcţionarului public care, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini, a urgenta ori a întîrzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, pretinde ori obţine favoruri de natură sexuală de la o persoană interesată direct sau indirect de efectele acelui act de serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia ori activitatea în executarea căreia a săvîrşit fapta.

„Căţea în călduri“, „Handicapată curvă“

Reamintim că ancheta organelor de cercetare penală şi cea administrativă cerută de conducerea Inspectoratului Şcolar Neamţ au început după ce convorbirile dintre o elevă de la liceul pietrean şi profesorul de matematică, care au conotaţie sexuală, au apărut în spaţiul public. Respectivele discuţii de pe o reţea de socializare au avut loc spre sfârşitul anului trecut, dar nu în timpul orelor, eleva de la seral, care are 21 de ani, susţinând că profesorul i-ar fi făcut avansuri sexuale.

„Am aflat despre această neplăcută situaţie şi le- am spus să procedeze conform regulamentului şcolar. Va fi constituită o comisie de cercetare disciplinară, care va putea dispune sancţiuni în acest caz. La rândul meu voi anunţa Ministerul Educaţiei“, susţinea profesorul Mihai Obreja. La un moment dat, exasperată de insistenţele profesorului, eleva a prezentat conducerii unităţii de învăţământ conţinutul convorbirilor din mediul virtual, cel vizat a fost sfătuit să înceteze, dar nu s-a luat nicio măsură, considerându-se că era vorba despre dialoguri între două persoane adulte, care nu s-au petrecut în incinta şcolii şi nici la cursuri. Numai că, după ce respectivului cadru didactic i s-a atras atenţia cu privire la comportamentul său, el s-a dezlănţuit la adresa celei care-l „pârâse“, insultând-o grobian pe Facebook.

Acest caz a fost detaliat într-un articol documentat de jurnaliştii de la Rise Project, care au intrat în posesia convorbirilor dintre profesor şi cea care-i era elevă. „Credeam că trimiţi o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul“, „I-ar înfrumuseţa zilele unui om trecut de 45 de ani“, scria profesorul, care îi sugera tinerei că nu va avea probleme la acel obiect de studiu: „La mate nu am pus niciodată 2 şi 3 la elevele frumoase. Cel puţin nota 6, întotdeauna“. Ziariştii de la Rise Project mai arată că eleva l-a reclamat şi a cerut să fie mutată la alt liceu, dar cel incriminat, după ce a fost chemat să dea explicaţii conducerii unităţii, a trecut la „represalii“, jignind-o, tot pe Facebook: „căţea în călduri“, „handicapată curvă“, „jigodie ordinară“. Ulterior, pentru aceste invective a avut şi o scuză penibilă: „Era o oră târzie şi am tras singur două damigene de vin (…) deci eram în timpul liber când pot agăţa câte curve vreau“, dar a ţinut să precizeze că nu prea poate fi tras la răspundere, pentru că este cineva: „Sunt strănepot de judecător, frate de grefier, iubitul unei persoane din justiţie, frate de poliţistă“.

Înainte ca Inspectoratul Şcolar Neamţ să dispună o anchetă la liceu, conducerea unităţii considera că nu se poate implica pentru că era vorba despre persoane adulte, cerându-le ambilor protagonişti să nu mai discute, de văzut fiind ce se va stabili în urma noilor verificări ale cazului. Eleva, care este căsătorită, a intrat anul trecut în concediu de maternitate după care a decis să reia cursurile liceale întrerupte din cauza unor probleme personale, astfel că s-a înscris la Secţia de mecanică a Liceului „Dimitrie Leonida“.

Citește știrea

Actualitate

Amendaţi şi puşi să repare strada

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii locali ai Compartimentului Disciplina în Construcţii de la Poliţia Locală Piatra Neamţ s-au autosesizat cu privire la faptul că în ultima perioadă de timp intervenţiile asupra carosabilului, realizate de diverse firme furnizoare de utilităţi, nu au fost duse la bun sfîrşit.

Acest lucru este prevăzut în Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi Regulamentul privind normele de gospodărire, întreţinere, curăţenie şi estetică în municipiul Piatra Neamţ. De exemplu, strada Privighetorii, care, în urma lucrărilor de înlocuire şi reamplasare a conductelor şi branşamentelor la reţeaua de gaze naturale, nu a fost adusă, conform normativelor, la starea iniţială.

În aceste condiţii, societatea care a realizat respectivele săpăturile a fost sancţionată contravenţional, amenda dispusâ în acest caz fiind ■ valoare de 5.000 de lei, potrivit articolului 26, alineat 1, lititera e din Legea 50/1991, iar ca măsură complementară s-a dispus de către Primăria Piatra Neamţ obţinerea unei autorizaţii de racorduri şi branşamente pentru refacerea carosabilului afectat de lucrările de săpătură.

Citește știrea

Trending