Contactează-ne

Actualitate

Coronavirus în Neamţ: DSP e mută. Unora nu le pasă de carantină

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la o zi după declanşarea pandemiei, DSP Neamţ comunică doar numărul carantinaţilor sau izolaţilor ■ nici o reacţie despre alte multe informaţii care circulă, adevărate sau false ■ cum ar fi de exemplu aceea că unii veniţi din Italia “au refuzat” carantina ■ şi au ajuns în izolare la domiciliu, cu o amendă pe care probabil o vor plăti... cîndva ■ s-ar face anchete epidemiologice pentru două persoane cu coronavirus care au fost în Neamţ, dar... DSP nu zice nimic ■

În plină pandemie de coronavirus, în condiţiile în care informaţii mai mult sau mai puţin panicarde, mai mult sau mai puţin false circulă în spaţiul public, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, voce unică pentru comunicare, e mută. Sau aproape mută, netransmiţînd public decît numărul celor carantinaţi sau izolaţi la domiciliu.

Nimic despre alte informaţii importante: cum ar fi aceea că la Roman ar fi reizbucnit criza apei. Nimeni nu spune de ce, pînă cînd şi dacă va fi rezolvată. Informaţia are ca sursă un lider politic nemţean, însă DSP sau alte instituţii nu spun nimic.

Sau alta: că nişte indivizi veniţi din Italia au refuzat carantina. Iar forţele de ordine, pentru că nu ar avea alte pîrghii legale, i-au lăsat să plece acasă, să se autoizoleze. Au fost aplicate amenzi, însă faptul rămîne extrem de grav dacă s-a produs. Pe lîngă inconştienţa sau chiar nesimţirea respectivilor, devine evident că autorităţile sînt sau pot fi depăşite de situaţie.

Cei din carantină de ce ar mai sta în carantină? Doar de frica unor amenzi, pe care cine ştie cînd şi cum le vor plăti? Ce garanţii ne oferă instituţiile statului că respectivii vor respecta măcar autoizolarea şi nu vor ieşi în comunitate? Şi multe alte informaţii pentru care am cerut confirmări sau infirmări au ajuns la redacţie, dar au rămas fără răspuns.

Nu le mai prezentăm pentru că în continuare considerăm că ar trebui să dovedim responsabilitate inclusiv în comunicare. Nu ceea ce avem acum: informaţii pe sponci şi date pe “ochi frumoşi” de către instituţii care ar trebui să aibă datoria de a informa corect şi prompt toţi cetăţenii.

Revenind la ceea ce totuşi s-a comunicat, Instituţia Prefectului a informat că miercuri au fost aplicate 6 amenzi contravenţionale de către Direcţia de Sănătate Publică Neamţ. Cinci amenzi au fost  acordate în suma de 20.000 lei fiecare, iar una dintre acestea de 10.000 lei, aplicate pentru 6 persoane din judeţul Neamţ, care nu au respectat protocolul de carantinare/autoizolare.

Mai aflăm că în data de 12 martie, în Sala „Mihail Sadoveanu” a Palatului Administrativ au avut loc  întîlniri de informare cu primarii unităţilor administrativ teritoriale din judeţul Neamţ, la care au participat şi persoanele care coordonează la nivel local Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi cu medicii de familie din mediul urban. La aceste reuniuni au participat şefii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, dar şi preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ.

De asemenea, s-a transmis că se închid tîrgurile, bazarele şi oboarele pînă pe 31 martie. Cît priveşte numărul persoanelor carantinate În prezent în judeţul Neamţ la ora transmiterii comunicatului de presă sînt 41 de persoane aflate în carantină, şi 461 de persoane aflate în autoizolare. La acest moment nu există niciun caz confirmat de infectare Covid-19. V-am fi oferit date şi informaţii despre bărbatul din Constanţa diagnosticat cu coronavirus care a fost în Neamţ două zile sau despre inspectorul şcolar al cărui fiu a fost diagnosticat tot cu coronavirus, despre cum decurg anchetele epidemiologice în aceste cazuri, dar… DSP e mută. Comunicatul integral, inclusiv declaraţiile prefectului în continuare:

“În data de 12 martie a.c, în Sala „Mihail Sadoveanu” a Palatului Administrativ au avut loc  întâlniri de informare cu primarii unităților administrativ teritoriale din județul Neamț, la care au participat și persoanele care coordonează la nivel local Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, dar și cu medicii de familie din mediul urban. La aceste reuniuni au participat șefii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, Direcției de Sănătate Publică Neamț, dar și doamna președinte a Casei de Asigurări de Sănătate Neamț.

Aceste întâlniri operative au fost convocate de către prefectul județului Neamț, domnul George Lazăr în scopul pregătirii domnilor și doamnelor primar, cu privire la aspecte ce țin de buna gestionare a situațiilor ce influențează sănătatea publică și pentru asigurarea măsurilor ce se impun în contextul Covid-19.

Am rugat primarii din județ să aibă în vedere limitarea accesului publicului în spațiile instituțiilor, să asigure măsurile de igienă și dezinfecție ce se impun și în rândul unităților școlare. Spațiile de școlarizare trebuie în mod obligatoriu dezinfectate cu firme autorizate pentru ca atunci când se vor relua cursurile să nu existe riscuri. Am solicitat primarilor și șefilor poliției județului, cât și reprezentanților Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență să monitorizeze și să raporteze cazuri de persoane care se întorc în localitățile lor, în special cele din Italia, și suplimentar să aibă într-o zonă de observație persoanele care se află în autoizolare la domiciliu.

De asemenea, pentru persoanele aflat în autoizolare cu dificultăți în a-și asigura hrana și apa potabilă am insistat ca acestea să fie sprijinite de primari și de către consiliile locale, asigurând cele necesare din bugetul local conform Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț. Am transmis că aceste cheltuieli vor putea fi decontate de către Direcția de Sănătate Publică Neamț, prin intermediul Ministerului Sănătății.

Totodată am discutat cu medicii de familie și i-am rugat ca în activitatea pe care o desfășoară să realizeze discuții frecvente, zilnice cu pacienții pe care îi au în autoizolare, pe de o parte pentru a verifica starea de sănătate a acestora și pentru a le oferi indicații și sfaturi medicale corecte. Este important ca toți factorii, cadre medicale să ofere susținere și suport de sepcialitate populației și să vină astfel în ajutorul celor de la Direcția de Sănătate Publică Neamț.

Am solicitat tuturor celor prezenți, primari, medici de familie, reprezentanți ai  Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență să îndemne populația la calm și să respecte protocoalele în vigoare, perioada și zona de autoizolare sau respectiv de carantinare.

Le mulțumesc personal, și în numele instuției pe care o reprezint, tuturor factorilor colaborativi în gestionarea prezentei situații, pentru implicarea și deschiderea de care dau dovadă.”, a declarat prefectul județului Neamț, domnul George Lazăr.

Instituția Prefectului – Județul Neamț informează că în cursul zilei de ieri s-au aplicat 6 amenzi contravenționale de către Direcția de Sănătate Publică Neamț. Cinci amenzi au fost  acordate în suma de 20.000 lei fiecare, iar una dintre acestea de 10.000 lei, aplicate pentru 6 persoane din județul Neamț, care nu au respectat protocolul de carantinare/autoizolare.

La nivelul instituției s-a decis astăzi și completarea măsurilor impuse în această perioadă, ce vor fi transmise printr-o nouă hoărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț ca începand cu ziua de 13 martie până la 31 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire, suspendarea activităților de tip bazar/obor/târguri, acestea urmând a fi închise de către autoritățile publice locale. Primarii unităților adminstrativ teritoriale au fost consultați cu privire la acest aspect și toți cei prezenți au susținut oportunitatea acestei măsuri.

În continuare prefectul județului Neamț transmite un mesaj clar cu privire la ce se publică prin intermediul rețelelor de socializare de către alți actori politici cu privire la situația actuală a epidemiei de Covid-19: “Acesta este ultimul apel pe care îl fac către domnul Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. Dacă este în stare să ajute, este bine venit alături de noi. Dacă nu, să stea deoparte și să nu încerce nici să denigreze, nici să câștige capital electoral. Avem întâlniri frecvente în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, forul instituțional prin care luăm decizii și stabilim proceduri în concordanță directă cu hotărârile Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, acesta este locul de dezbatere la care mi-aș fi dorit să participe și domnul președinte Ionel Arsene, care este membru de drept, dar acesta a înțeles până în prezent să nu se prezinte niciodată preferând să comunice seara prin intermediul rețelelor de socializare. Avem lucruri mai importante de făcut, si în fiecare zi luăm măsuri corecte stabilite de către Guvernul României și le aplicăm în teritoriu pentru protejarea stării de sănătate a populației, motiv pentru care nu avem timp de disensiuni, cu atât mai puțin de a răspunde la provocări cu tentă politică. Dacă dânsul nu înțelege situatia în care ne aflăm,  și o tratează doar din punct de vedere politic, încercând să se cațere pe gravitatea situației îi recomand să rămână la sediul de partid.

Îmi doresc să traversăm această perioadă cu calm, și este important să înțelegem toți că trebuie să contribuim la gestionarea corectă a acestei perioade. Nu este corect ca unii să muncească în fiecare zi, de dimineață până noapte, câte 16 h pe zi, iar alții doar să vocifereze. Nu este momentul de a juca teatru, aceasta este o perioadă în care trebuie să lucrăm efectiv cu toate forțele și capacitățile instituționale în interesul cetățenilor.”

În prezent în județul Neamț la ora transmiterii comunicatului de presă sunt 41 de persoane aflate în carantină, și 461 de persoane aflate în autoizolare. La acest moment nu există niciun caz confirmat de infectare Covid-19.

Reamintim că în această perioadă, dată de contextul epidemiei Covid-19 s-a desemnat  în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență un comunicator unic, reprezentat de către Direcția de Sănătate Publică Neamț. Informațiile corecte și actualizate se regăsesc pe website-ul acestei instituției –  http://www.sant.ro/.

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Actualitate

Nu ieşim din zodia ploilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ informarea de instabilitate atmosferică expiră azi, la ora 21:00 ■ totuşi, nu scăpăm de precipitaţii nici săptămîna viitoare ■ valorile termice diurne vor oscila între 14 şi 22 grade ■

Cea de-a doua jumătate a lunii mai nu aduce timp bun şi foarte aproape de vara calendaristică meteorologii anunţă ploi consistente, iar în cea mai rece zi a săptămînii viitoare nu vor fi mai mult de 14 grade. Singura veste bună este că nopţile vor fi mai calde, iar minimele se vor situa între 9 şi 11 grade.

O informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată expiră azi, 14 mai, la ora 21:00, dar specialiştii spun că vor fi perioade în care va ploua în averse ce vor avea şi caracter torenţial, vor fi descărcari electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi, pe arii restrînse, 25…35 l/mp.

La acest moment, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca mai sînt 15 centimetri de nea. Astăzi, 14 mai, regimul termic va fi bunişor, 20 de grade ziua şi cam 10 grade vor fi peste noapte. Temperatura se apreciază pe parcursul zilei de sîmbătă, 15 mai, iar la jumătatea lui Florar vor fi 21 de grade, dar nu scăpăm de furtunile care vor fi în special după amiază.

Nu sînt schimbări în regimul termic nocturn şi vor fi vreo 10 grade. Duminică, 16 mai, în prima parte a zilei va fi soare, însă la amiază maxima ajunge cu greu la 20 de grade şi sînt aşteptate ploi în aversă. Noaptea vor fi 10 grade. Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare va fi cea de luni, 17 mai, cînd meteorologii prognozează o maximă îndrăzneaţă de 22 de grade.

Cu toate acestea, nu scăpăm de instabilitate şi sînt anunţate ploi mai după amiază. Minima nocturnă rămîne cantonată la 10 grade. Conform prognozei, de marţi, 18 mai, începe depreciarea regimului termic, astfel că la amiază în zona noastră vor fi 19 grade. Instabilitatea îşi face de cap şi din nou pot veni furtuni. Va fi ceva mai bine după lăsarea întunericului şi minima saltă la 11 grade.

Urmează cea mai rece zi, cea de miercuri, 19 mai, cînd maxima atinge cu greu valoarea de 14 grade. Cerul va fi acoperit şi va ploua mărunt întreaga zi. Precipitaţii sînt anunţate şi după lăsarea întunericului, cînd se vor înregistra cam 10 grade. Joi, 20 mai, se mai încălzeşte niţel, revedem şi soarele şi vor fi vreo 17 grade.

Nu trebuie să uitaţi umbrelele acasă pentru vor fi ceva stropi de ploaie, în aversă. Urmează cea mai rece noapte din întreg intervalul de prognoză, iar minima va fi de 9 grade. Vineri, 21 mai, norii se cantonează în zona noastră şi va ploua mai tot timpul. Termic nu stăm prea bine pentru începutul ultimei decade a lui mai şi vor 17 grade ziua şi vreo 11 grade după lăsarea întunericului.

Sîmbătă, 22 mai, este anunţat cer variabil cu soare, ceva ploi după amiază, 19 grade ziua şi vreo 11 grade vor fi peste noapte. Singura zi fără ploi pare a fi cea de duminică, 23 mai, cînd se vor înregistra 21 de grade.

Citește știrea

Actualitate

E căutat un minor fugar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale de la IPJ Neamţ şi cei ai Poliţiei municipiului Roman fac verificări pentru depistarea unui minor de 17 ani, dar dispărut acum cîteva zile.

„La data de 11 mai 2021, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi cu privire la faptul ca minorul Mereuţă Vlăduţ Ionuţ, în vîrstă de 17 ani, din Roman, a părăsit voluntar Centrul de asistenţă socială în care se afla şi nu a mai revenit“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Adolescentul are o înălţime de circa 1,65 metri, greutate de aproximativ 66 de kilograme, părul brunet, tuns scurt, ochi căprui. Nu se cunosc detalii referitoare la obiectele de îmbrăcaminte pe care acesta le purta la momentul dispariţiei.

Anchetatorii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, precum şi a localităţilor limitrofe, în vederea depistării acestuia, dar fără folos, astfel că cer ajutorul populaţiei. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

De regulă, în astfel de cazuri, copii fugari hoinăresc prin oraş sau merg la rude timp de cîteva zile, după care revin în centrele unde sînt instituţionalizaţi.

Citește știrea

Trending