Contactează-ne

Actualitate

Contrar previziunilor oracolului Rareş Bogdan, PNL se va scinda

Știre publicată în urmă cu

în data de

Supus interogării unui realizator TVR, fostul ziarist Rareş Bogdan, devenit peste noapte o stea a politicii româneşti, a trebuit să improvizeze petice pe imaginea zdreanţă a Partidului Naţional Liberal. PNL este astăzi în plin război. Război cu sine însuşi, cu partenerii de coaliţie şi, mai grav, cu o mare parte a românilor. Războiul intern dintre grupările Orban şi Cîţu a spart deja PNL-ul în două banchize, care treptat se îndepărtează una de alta, crevasa căscată părând ireversibilă.

Războiul intern din PNL se soldează cu multe pierderi colaterale, atât pentru România liberală, cât şi pentru România neliberală, sub privirea pseudo nepărtinitoare a preşedintelui Klaus Iohannis. Se ştie că în 2020 Ludovic Orban şi-a negociat cu USR – PLUS şi UDMR funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, cedând pentru USR – PLUS, ministerele de forţă ale Guvernului. Această negociere în nume propriu a nemulţumit profund întreaga suflare liberală din România şi Diaspora.

În războiul civil din PNL, dintre Orban şi Cîţu, declanşat pentru şefia partidului, deşi cele două tabere se bat cu toate armele văzute şi nevăzute nu este sigur care tabără va câştiga şi care va pleca acasă. Conştient de ruşinea trimiterii acasă, Orban a declarat că dacă va fi învins în meciul cu Cîţu, va demisiona de la şefia Camerei Deputaţilor, dar nu abandonează liberalismul, practicându-l în continuare la fără frecvenţă, deoarece nu-şi dă demisia din PNL. Dacă câştigă preşedinţia partidului, este clar că Florin Cîţu nu-i va asigura lui Orban nici o poziţie în partid. Nici măcar aceea de portar în Modrogan.

Eşecul lui Orban va fi marele premiu al lui Dan Barna

Deşi de o anvergură ceva mai modestă şi în USR – PLUS se poartă bătălii între grupările Barna şi Cioloş, pentru a pune mâna pe şefia partidului. Pe ultima sută de metri a apărut in cursă şi un al treilea competitor. Prea târziu, pentru a putea fi aplicabilă zicala „când doi se bat, al treilea căştigă“.

Şi aici se poartă moda moţiunilor, care scindează masa activului de partid şi a susţinătorilor, şi aici cine pierde pleacă acasă, reducându-se astfel activul partidului doar la masa susţinătorilor moţiunii câştigătoare. Dan Barna, preşedintele USR, era convins, în 2020, că funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor i se cuvine de drept, dar a trebuit să cedeze, pentru a primi ministerele bănoase ale Guvernului, lăsându-l pe Ludovic Orban să-şi ocupe funcţia liniştit.

Acum Barna se vede în situaţia de a avea şansa să împuşte doi iepuri dintr-un foc, dacă Orban pierde meciul cu Cîţu. Orban va vacanta şefia Camerei Deputaţilor, pe care o va pretinde Barna, pentru a rămâne în coaliţie. Odată ajuns preşedinte al Camerei, Barna are toate şansele să câştige şi preşedinţia USR – PLUS, la Convenţia din Octombrie. Acestea sunt şansele lui Barna, care nu au nicio tangenţă cu interesele românilor care nu susţin această formaţiune.

Dreapta va fi mai tare prin scinderea PNL

Ca deşcă liberală bătrână, uns cu toate alifiile războaielor de uzură purtate, Ludovic Orban ştie că dacă Cîţu va câştiga partidul la ruleta Congresului, el şi echipa lui vor ajunge pe drumuri, doar ca simpli membri de partid. Nu se poate presupune că prin îndepărtarea lui Orban şi a echipei sale din structurile de partid, Partidul Naţional Liberal se va întări, crescând electoral.

Această stare de fapt nu va fi în favoarea României, care are nevoie pe eşichierul politic de cel puţin două partide sensibil egale, precum PSD şi PNL. Un partid social-democrat şi unul liberal. Prin îndepărtarea lui Orban şi a echipei sale de structurile de decizie a partidului, liberalii pierd în favoarea PSD, dezechilibrându-se astfel balanţa politică. Să fim serioşi şi să nu ne îmbătăm cu ideea că USR – PLUS ar putea echilibra această balanţă. USR – PLUS este departe de a fi considerat un partid, fiind mult mai aproape de stadiul de „stare de spirit“.

În consecinţă, pentru a menţine o balanţă politică echilibrată în România, echilibru între stânga şi dreapta, se impune ca odată cu îndepărtarea lui Orban de pârghii, PNL să se scindeze în două partide. Un partid liberal „conservator“, condus de Orban şi un partid liberal „progresist“, condus de Cîţu. Astfel, cel care pierde competitia rămâne activ pe scena politică. Bazele scindării au fost deja evidenţiate, odată cu prezentarea programelor celor doi lideri, sub formă de moţiuni depuse, pe care aceştia le vor susţine în faţa Congresului PNL din 25 septembrie.

Acordarea conducerii unui partid unei echipe, pentru că are un program prezentat într-o moţiune, nu este un act care poate fi profund democratic. Aceasta, deoarece susţinătorii unei moţiuni sunt trataţi identic, în devălmăşie, indiferent de valoarea lor, fie că este vorba despre susţinătorii unei moţiuni câştigătoare, fie despre susţinătorii unei moţiuni perdante. În cazul susţinătorilor perdanţi, aceştia sunt trecuţi pe linie moartă pentru cel puţin patru ani. În aceste circumstanţe, dispare conceptul de continuitate în politica unui partid, reducând-o astfel doar la episoade ciclice. Este un model păgubos, care nu asigură nici progres, nici predictibilitate.

Modelul canibalic de promovare prin moţiuni

Se brevetează un model canibalic de promovare, prin sacrificarea unor membri valoroşi, care au susţinut la un moment dat pe liderul perdant. Un astfel de model a fost lansat pentru prima oară în România postdecembristă, în martie 1992, la Convenţia FSN, unde pentru a scinda acest partid, au fost prezentate trei moţiuni. A câştigat Petre Roman cu moţiunea „Viitorul Azi“.

A fost momentul în care FSN s-a scindat, rezultând FSN-ul „reformator“, condus de Petre Roman, şi FDSN-ul „conservator“, condus de Oliviu Gherman. FSN-ul rezidual s-a transformat ulterior în Partidul Democrat, în 1993, partid care se regăseşte astăzi în PNL, cu toate armele, bagajele şi interesele. Pentru consolarea lui Orban, falanga „conservatoare“ din FSN, numită FDSN, a câştigat toate alegerile din 1992. În ordinea firească a interesului, dacă Ludovic Orban pierde şefia partidului, şi implicit şefia Camerei Deputaţilor, ar trebui să urmeze scindarea PNL, punându-se astfel bazele curentului liberal conservator într-un nou partid.

Acest curent nu va avea vectori de lansare şi susţinere în partidul lui Cîţu, dacă Orban rămâne prizonier acolo. Până pe 25 septembrie, când va avea loc Congresul PNL, scena politică a României va zace în nemişcare, ca un panopticum cu figuri de ceară. Doar PSD îşi reglează acum tirul după ţintele celor două congrese, ale PNL şi USR – PLUS. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat public că nu depune moţiune de cenzură decât după luna octombrie, când se va cunoaşte deznodământul celor două congrese.

Ciolacu speră de data aceasta că, moţiunea va trece, susţinută revindicativ şi de echipele perdante din cele două partide. Spiritul conservator din noul partid condus de Orban şi din PSD, ar putea renaşte un nou USL, pentru a conduce mai bine o Românie normală şi educată, în care românii să trăiască mai bine şi mai puţin stresaţi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Spitalul de la Leţcani se tot… predă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ISU Iaşi a demarat procedura de recepţie ■ abia apoi vedem dacă şi când va fi redeschis ■ locurile la ATI se împuţinează pe zi ce trece ■

Stare de fapt: valul IV al epidemiei de coronavirus pare a fi mai grav decât ne-am fi dorit. Deja, în majoritatea judeţelor, paturile ATI disponibile pentru bolnavii de Covid sunt din ce în ce mai puţine. Iar dacă lucrurile evoluează pe acelaşi trend, în scurt timp nu vor mai fi paturi disponibile.

În Neamţ, situaţia este şi mai gravă. În urmă cu zece luni, Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a fost distrusă de un incendiu soldat cu 15 victime. De atunci stă închisă sub sigiliul procurorilor care fac anchetă. Din bani privaţi, donaţii şi sponsorizări, Asociaţia Dăruieşte Viaţă a construit o secţie ATI externă cu 17 paturi. În mod evident insuficiente pentru un spital judeţean. Mai ales în vreme de pandemie.

În tot acest timp, Spitalul Mobil de la Leţcani, pentru care nemţenii au cotizat cu peste 3 milioane de euro, stă închis. Conform oficialităţilor din Iaşi el este în plină procedură de predare-primire către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş: „Spitalul este în procedură de predare-primire de la Euronest la DS”. „Am început procedura de preluare de la Asociaţia Euronest, în colaborare cu echipe de specialişti în domeniu. Se va face o recepţie atât cantitativă, cât şi calitativă, iar la finalizarea ei vom vedea ce demersuri trebuie întreprinse pentru operaţionalizarea spitalului”, conform purtătorului de cuvânt al ISU Iaşi, Georgică Onofreiasa.

Ca o scurtă paranteză, e de apreciat că oficialii ieşeni mai comunică pe această temă. La Neamţ e… tăcere mormântală. În dialogul purtat cu reprezentanţii ISU Iaşi am încercat să aflăm şi cam când s-ar putea finaliza procedura de predare-primire. Nu ni s-a putut da un termen limită, pe motiv că nu depinde doar de ISU, ci şi de … Euronest. Deci ar putea fi vorba de zile, cum ar fi normal în plin val IV, sau de săptămâni ori chiar luni.

Drept e că în acest moment nu ştim ce va rezulta după recepţia cantitativă, dar mai ales calitativă. Iar aşteptările nu pot fi optimiste în condiţiile în care presa a tot scris de nenumărate nereguli şi probleme, iar controalele s-au ţinut lanţ pe la respectivul spital. Ba ar fi intrat pe fir chiar procurorii DNA.

Apoi, dacă totuşi va rezulta că avem un spital, nu doar o sumă de containere cu aparatură medicală dubioasă în ele, va mai dura ceva până când va fi găsit/angajat personalul medical necesar pentru ca spitalul să fie operaţional/funcţional. Probabil alte săptămâni sau luni.

Iar surse neoficiale spun că, şi redeschis, spitalul de la Leţcani va putea trata doar cazuri uşoare sau medii pentru că la ATI nu s-ar putea asigura condiţii ca în… spitalele „clasice”. Deşi acolo au fost cheltuiţi 13 milioane de euro din banii nemţenilor şi ieşenilor.

Scurtă rememorare

Povestea spitalului de la Leţcani este una tristă, cu un final previzibil. Tot trist. Investiţia a ridicat mari semne de întrebare şi a suscitat critici chiar de la început. Însă Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, şi Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi la vremea respectivă, au mers mai departe. Au dat banii, au trecut peste faptul că s-a întârziat mult până au venit containerele şi aparatura medicală şi au inaugurat aşa-zisul spital în preajma alegerilor.

Spitalul a stat deschis doar câteva luni, timp în care s-a tot vorbit despre numeroase nereguli, ce au culminat cu închiderea lui. Pentru un motiv ciudat: „este termosensibil”. Adică la temperaturi scăzute „îngheaţă” instalaţiile. Începând cu cea de… încălzire.

Lunile au trecut şi deşi a venit şi vara cu temperaturi caniculare „spitalul termosensibil” nu a mai fost deschis. Chiar dacă diverşi de la diverse instituţii şi de la cel mai înalt nivel dădeau asigurări că „în scurt timp” unitatea sanitară va fi redeschisă. În ciuda acestor asigurări, în urmă cu câteva luni s-a aflat, apoi s-a şi votat trecerea la ISU.

Iar acum aşteptăm finalizarea recepţiei. Şi ne rugăm ca să mai găsit vreun loc pe un pat ATI în vreun spital, dacă vom avea nevoie, deşi am cotizat cu toţii cu 13 milioane de euro.

Citește știrea

Actualitate

Vreme rece

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cea mai rece zi din această săptămînă vor fi numai 11 grade ■ şi nopţile vor fi deosebit de reci ■ vestea bună este că în week-end ne putem aştepta la temperaturi de pînă la 22 de grade ■

La începutul ultimei decade a lunii septembrie valorile termice au scăzut dramatic şi după ce duminică, 19 septembrie, în zona noastră ne-am bucurat de 21 de grade, pentru ieri am avut promisiunea unor valori de numai 14 grade. Aşa va fi vremea vreo cîteva zile, iar nopţile vor fi deosebit de reci, cu minime care coboară pînă la valori de numai 4 grade.

Vestea bună este că în week-end soarele îşi face datoria şi se vor înregistra valori termice diurne care vor depăşi pragul de 20 de grade Celsius. Pînă atunci trebuie spus că în noaptea de 19/20 septembrie, în judeţ s-au înregistrat minime la limita îngheţului, 0 grade. Este vorba de temperatura înregistrată la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, în timp ce în restul teritoriului au fost valori mai blînde.

Astfel, la Roman a fost ceva mai frig, cu o minimă de 6,3 grade, în timp ce la Tîrgu Neamţ au fost 8,2 grade. Cel mai confortabil a fost la Piatra Neamţ unde s-au înregistrat 8,9 grade. Ieri, 20 septembrie, la ora 11:00 erau temperaturi modeste faţă de intervalul precedent, respectiv 11 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ şi 13 grade în zona Roman. Cel mai frig era pe crestele montane unde la acelaşi moment se înregistra doar 1 grad, cu plus. Nu sînt schimbări notabile nici pe parcursul zilei de azi, 21 septembrie.

Va fi tot o zi cu soare, dar nu mai mult de 15 grade în termometre. Noaptea va fi deosebit de rece, cu o minimă de 6 grade. Şi mai rece va fi pe parcursul zilei de miercuri, 22 septembrie. Nu mai vedem soarele, cerul va fi acoperit şi ar putea ploua slab la o maximă de doar 12 grade. Regimul termic nocturn nu va fi influenţat prea mult şi minima se opreşte la 5 grade. Cea mai rece zi din această săptămînă pare a fi cea de joi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 11 grade la amiază.

Minima nocturnă rămîne cantonată la 5 grade. De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează cea mai rece noapte din acest sezon, iar mercurul din termometre coboară pînă la 4 grade. În week-end avem promisiune de vreme mai caldă. Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, ne vom bucura de o zi superbă, cu pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 22 de grade la prînz. Şi noaptea devine mai blîndă, cu o minimă de 11 grade.

Citește știrea

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Trending