Contactează-ne

Actualitate

Contrar previziunilor oracolului Rareş Bogdan, PNL se va scinda

Știre publicată în urmă cu

în data de

Supus interogării unui realizator TVR, fostul ziarist Rareş Bogdan, devenit peste noapte o stea a politicii româneşti, a trebuit să improvizeze petice pe imaginea zdreanţă a Partidului Naţional Liberal. PNL este astăzi în plin război. Război cu sine însuşi, cu partenerii de coaliţie şi, mai grav, cu o mare parte a românilor. Războiul intern dintre grupările Orban şi Cîţu a spart deja PNL-ul în două banchize, care treptat se îndepărtează una de alta, crevasa căscată părând ireversibilă.

Războiul intern din PNL se soldează cu multe pierderi colaterale, atât pentru România liberală, cât şi pentru România neliberală, sub privirea pseudo nepărtinitoare a preşedintelui Klaus Iohannis. Se ştie că în 2020 Ludovic Orban şi-a negociat cu USR – PLUS şi UDMR funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, cedând pentru USR – PLUS, ministerele de forţă ale Guvernului. Această negociere în nume propriu a nemulţumit profund întreaga suflare liberală din România şi Diaspora.

În războiul civil din PNL, dintre Orban şi Cîţu, declanşat pentru şefia partidului, deşi cele două tabere se bat cu toate armele văzute şi nevăzute nu este sigur care tabără va câştiga şi care va pleca acasă. Conştient de ruşinea trimiterii acasă, Orban a declarat că dacă va fi învins în meciul cu Cîţu, va demisiona de la şefia Camerei Deputaţilor, dar nu abandonează liberalismul, practicându-l în continuare la fără frecvenţă, deoarece nu-şi dă demisia din PNL. Dacă câştigă preşedinţia partidului, este clar că Florin Cîţu nu-i va asigura lui Orban nici o poziţie în partid. Nici măcar aceea de portar în Modrogan.

Eşecul lui Orban va fi marele premiu al lui Dan Barna

Deşi de o anvergură ceva mai modestă şi în USR – PLUS se poartă bătălii între grupările Barna şi Cioloş, pentru a pune mâna pe şefia partidului. Pe ultima sută de metri a apărut in cursă şi un al treilea competitor. Prea târziu, pentru a putea fi aplicabilă zicala „când doi se bat, al treilea căştigă“.

Şi aici se poartă moda moţiunilor, care scindează masa activului de partid şi a susţinătorilor, şi aici cine pierde pleacă acasă, reducându-se astfel activul partidului doar la masa susţinătorilor moţiunii câştigătoare. Dan Barna, preşedintele USR, era convins, în 2020, că funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor i se cuvine de drept, dar a trebuit să cedeze, pentru a primi ministerele bănoase ale Guvernului, lăsându-l pe Ludovic Orban să-şi ocupe funcţia liniştit.

Acum Barna se vede în situaţia de a avea şansa să împuşte doi iepuri dintr-un foc, dacă Orban pierde meciul cu Cîţu. Orban va vacanta şefia Camerei Deputaţilor, pe care o va pretinde Barna, pentru a rămâne în coaliţie. Odată ajuns preşedinte al Camerei, Barna are toate şansele să câştige şi preşedinţia USR – PLUS, la Convenţia din Octombrie. Acestea sunt şansele lui Barna, care nu au nicio tangenţă cu interesele românilor care nu susţin această formaţiune.

Dreapta va fi mai tare prin scinderea PNL

Ca deşcă liberală bătrână, uns cu toate alifiile războaielor de uzură purtate, Ludovic Orban ştie că dacă Cîţu va câştiga partidul la ruleta Congresului, el şi echipa lui vor ajunge pe drumuri, doar ca simpli membri de partid. Nu se poate presupune că prin îndepărtarea lui Orban şi a echipei sale din structurile de partid, Partidul Naţional Liberal se va întări, crescând electoral.

Această stare de fapt nu va fi în favoarea României, care are nevoie pe eşichierul politic de cel puţin două partide sensibil egale, precum PSD şi PNL. Un partid social-democrat şi unul liberal. Prin îndepărtarea lui Orban şi a echipei sale de structurile de decizie a partidului, liberalii pierd în favoarea PSD, dezechilibrându-se astfel balanţa politică. Să fim serioşi şi să nu ne îmbătăm cu ideea că USR – PLUS ar putea echilibra această balanţă. USR – PLUS este departe de a fi considerat un partid, fiind mult mai aproape de stadiul de „stare de spirit“.

În consecinţă, pentru a menţine o balanţă politică echilibrată în România, echilibru între stânga şi dreapta, se impune ca odată cu îndepărtarea lui Orban de pârghii, PNL să se scindeze în două partide. Un partid liberal „conservator“, condus de Orban şi un partid liberal „progresist“, condus de Cîţu. Astfel, cel care pierde competitia rămâne activ pe scena politică. Bazele scindării au fost deja evidenţiate, odată cu prezentarea programelor celor doi lideri, sub formă de moţiuni depuse, pe care aceştia le vor susţine în faţa Congresului PNL din 25 septembrie.

Acordarea conducerii unui partid unei echipe, pentru că are un program prezentat într-o moţiune, nu este un act care poate fi profund democratic. Aceasta, deoarece susţinătorii unei moţiuni sunt trataţi identic, în devălmăşie, indiferent de valoarea lor, fie că este vorba despre susţinătorii unei moţiuni câştigătoare, fie despre susţinătorii unei moţiuni perdante. În cazul susţinătorilor perdanţi, aceştia sunt trecuţi pe linie moartă pentru cel puţin patru ani. În aceste circumstanţe, dispare conceptul de continuitate în politica unui partid, reducând-o astfel doar la episoade ciclice. Este un model păgubos, care nu asigură nici progres, nici predictibilitate.

Modelul canibalic de promovare prin moţiuni

Se brevetează un model canibalic de promovare, prin sacrificarea unor membri valoroşi, care au susţinut la un moment dat pe liderul perdant. Un astfel de model a fost lansat pentru prima oară în România postdecembristă, în martie 1992, la Convenţia FSN, unde pentru a scinda acest partid, au fost prezentate trei moţiuni. A câştigat Petre Roman cu moţiunea „Viitorul Azi“.

A fost momentul în care FSN s-a scindat, rezultând FSN-ul „reformator“, condus de Petre Roman, şi FDSN-ul „conservator“, condus de Oliviu Gherman. FSN-ul rezidual s-a transformat ulterior în Partidul Democrat, în 1993, partid care se regăseşte astăzi în PNL, cu toate armele, bagajele şi interesele. Pentru consolarea lui Orban, falanga „conservatoare“ din FSN, numită FDSN, a câştigat toate alegerile din 1992. În ordinea firească a interesului, dacă Ludovic Orban pierde şefia partidului, şi implicit şefia Camerei Deputaţilor, ar trebui să urmeze scindarea PNL, punându-se astfel bazele curentului liberal conservator într-un nou partid.

Acest curent nu va avea vectori de lansare şi susţinere în partidul lui Cîţu, dacă Orban rămâne prizonier acolo. Până pe 25 septembrie, când va avea loc Congresul PNL, scena politică a României va zace în nemişcare, ca un panopticum cu figuri de ceară. Doar PSD îşi reglează acum tirul după ţintele celor două congrese, ale PNL şi USR – PLUS. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat public că nu depune moţiune de cenzură decât după luna octombrie, când se va cunoaşte deznodământul celor două congrese.

Ciolacu speră de data aceasta că, moţiunea va trece, susţinută revindicativ şi de echipele perdante din cele două partide. Spiritul conservator din noul partid condus de Orban şi din PSD, ar putea renaşte un nou USL, pentru a conduce mai bine o Românie normală şi educată, în care românii să trăiască mai bine şi mai puţin stresaţi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Asociația „Culiță Tărâță“, un real sprijin pentru Spitalul Municipal de Urgență din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență a anunțat finalizarea unei noi investiții în unitatea sanitară, ea fiind realizată grație unei sponsorizări. Este vorba de modernizarea accesului în Centrul de Primiri Urgențe, prin fonduri asigurate de omul de afaceri Mihai Tărâță, președintele Asociației „Culiță Tărâță“.

„Datorită unei sponsorizări a Asociației «Culița Tărâță», a fost schimbat întreg sistemul de acces în Centrul de Primiri Urgențe Roman. Investiția este în valoare de 103.969 de lei cu TVA inclus. Au fost schimbate ușile automate de acces în Centrul de Primiri Urgențe, ușă triaj central, ușă hol, montîndu-se opt confecții din tîmplărie de aluminiu, echipate cu geam tip comex (uși culisante aferente sistemelor automate).

A fost montată și tîmplărie PVC, de culoare albă, ușă exterior echipată cu un kit, mîner exterior inclusiv iluminator lateral; sistem automat tip dorma, șină în trei canate, acționate electric, senzori tip magic switch, selector KT3 cu deschidere exterior, încuietoare electromagnetică; sistem automat tip dorma și șină într-un canat, acționate electric, senzori tip magic switch, selector KT3 cu deschidere exterior și încuietoare electromagnetică. Mai este vorba despre un selector cu card cu acționare exterior”.

Aceasta este declarația oferită de către Andreea Trifan, purtătorul de cuvînt al Spitalului Municipal de Urgență Roman, care spune că această nouă donație a Asociației „Culiță Tărâță” se adaugă celor anterioare. Reamintim faptul că în iunie 2020, în plină pandemie de Coronavirus, la unitatea sanitară menționată a ajuns unul din cele mai performante aparate de testare a virusului.

Aparatul Real Time PCR a fost achiziționat din donațiile generoase ale unui grup de oameni de afaceri romaşcani, adunați în jurul lui Mihai Tărâță şi a costat aproximativ 45.000 de dolari, fiind primul aparat de acest fel din județul Neamț. Ulterior și la Spitalul Județean a ajuns un aparat Real Time PCR, darn u era așa de performant.

În 2021, Asociația „Culiță Tărâță” achiziționa pentru SMU Roman un extractor de ARN (acid ribonucleic), folosit tot în depistarea virusului SARS Cov 2, acesta oferind posibilitatea de a lucra probe în serii mai mici, rezultatele fiind oferite mai repede și mărind capacitatea de testare, reducînd substanțial timpul de așteptare în izolare al pacienților. În același an au fost achiziționate și șase tărgi hidraulice, utile pentru poziționarea și ridicarea pacienților.

Citește știrea

Actualitate

Avantajele streamingului online și evoluția industriei de divertisment

Știre publicată în urmă cu

în data de

Vă mai amintiți vremurile fără internet, fără calculator sau telefon? Dar ce ziceți de vremurile când muzica și filmele erau greu de găsit și de cele mai multe ori trebuia să le cumpărăm pe CD-uri sau le împrumutam de la unii la alții pentru că erau și scumpe?

Acum nu ne putem imagina viața fără smartphone și fără internet. Am ajuns atât de dependenți de tehnologie încât primul lucrul pe care-l facem când ne trezim este să deschidem telefonul și nu să ne dăm jos din pat. Poate fără apă caldă sau căldură mai rezistăm, dar fără internet oare cât putem rezista?

Internetul este folosit pentru majoritatea activităților cotidiene, atât pe plan personal, dar și în zona de business. Totodată, avem streaming online și platforme digitale pentru a putea accesa filme, muzică, emisiuni tv și chiar posturi de televiziune live. Totul este la îndemâna noastră.

Streamingul online a venit la pachet cu numeroase avantaje și dezavantaje. La elementele negative putem spune că oamenii sunt mai comozi și nu prea mai merg în cinematografe și nici nu mai au răbdare să aștepte episod de episod la săptămână, vor totul instant. Internetul ne-a făcut mai comozi și asta se traduce prin socializare și interacțiune redusă între oameni.

În același timp există multe alte avantaje ale streamingului online și putem spune că a schimbat industria divertismentului pentru totdeauna.

Înainte de apariția internetului și implicit a tehnologiei de live streaming, conținutul multimedia de divertisment era limitat, fără prea multe opțiuni. În schimb internetul a adus divertismentul și mai aproape de noi. Nu mai depindem de televiziuni pentru a urmări un film, pentru a asculta muzica favorită sau să vedem știrile de ultimă oră.

Streamingul online a dus la o diversificare a conținutului multimedia și de divertisment. Există foarte multe platforme de streaming unde putem urmări sute de seriale, filme artistice și documentare de toate genurile, pentru toate gusturile. Astfel, industria divertismentului este mult mai competitivă și încearcă să creeze cât mai mult conținut posibil.

Odată cu dezvoltarea streamingului online, răbdarea noastră nu mai este pusp la încercare și cu toate acestea încă mai suntem entuziasmați când sunt lansate episoade noi din serialele preferate sau vedem noi producții cinematografice.

Oamenii nu mai au răbdare să stea la coadă pentru un bilet la teatru sau să aștepte ca filmul preferat să fie difuzat exclusivist. Își doresc ca totul să fie ACUM pe streamingul online. Prin urmare, totul trebuie să fie prezentat online pe toate platformele digitale. Ba mai mult, sunt creatori care nu mai urcă pe platformă fiecare episod la un interval de timp, ci au început să prefere să urce toate episoadele simultan. Astfel, userii pot face binging, adica un maraton în fața ecranului pentru a urmări toate episoadele noi lansate.

Pe lângă clasicele formate de conținut (filme, seriale), platformele de streaming online au facilitat și crearea de conținut multimedia original. Astfel, creațiile respective nu le veți putea găsi pe altă platformă sau la televiziuni. Și influencerii sunt încurajați să producă conținut video de calitate.

Streamingul online a influnețat foarte mult și industria jocurilor online. Dacă în urmă cu câțiva ani, ne jucam individual pe desktop-uri sau în rețele locale, iată că astăzi putem să ne jucăm cu sute de alți jucători din întreaga lume prin intermediul acestor platforme de live streaming. Inclusiv în industria de gambling se simt influențele acestei tehnologii. Jocuri precum Ruleta, Poker sau Blackjack se pot juca acum online prin streamling online cu dealer real live.

Dincolo de conținutul de calitate și diversificat, streamingul online a facilitat și interacțiunea dintre utilizatori și creatori. Clienții pot oferi feedback în timp real, pot lăsa review-uri și pot distribui conținutul preferat. Aceste acțiuni duc la realizarea de topuri pe baza like-urilor și comentarii, influențând astfel succesul unei producții cinematografice, a unui joc sau serial.

Sunt platforme de streaming specializate în realizarea unui tip de conținut sau pe o nișă specifică, în funcție de preferințele userilor și abonaților. Au dispărut vremurile în care trebuie să continuați să schimbați canalele pentru a găsi conținutul preferat de vizionat. În schimb, dacă sunteți în căutarea unui tip de conținut, acum trebuie doar să accesați platformă digitală preferată.

Pentru că platformele de streaming au impus taxa de abonare, conținutul difuzat nu mai este fragmentat cu reclame ca la televizor, iar acest beneficiu este foarte apreciat de useri. Inclusiv industria de publicitate s-a adaptat noului conținut și reclamele la produse și servicii se fac direct în conținutul creat. Data viitoare când vedeți un brand de laptop, smartphone sau băutură în cadrul unui serial sau silm, să știți că este o formă de publicitate prin plasare de produse.

Un alt avantaj al platformelor de streaming stă în faptul că le putem accesa inclusiv de le smartphone-uri prin intermediul aplicațiilor dedicate, ceea ce înseamnă că ne putem bucura de conținutul respectiv în orice moment. Industria divertismentului se schimbă, de asemenea, odată cu evoluția internetulpentru a aduce publicului lucruri noi și interesante. Iar viitorul este promițător odată cu dezvoltarea și adoptarea noilor tehnologii cum ar fi realitatea virtuală, realitatea augmentată și multe altele.

Inclusiv trecerea internetului la vitezele 6G va influența foarte mult industria de divertisment pentru că vitezele mai mari vor duce la conținut mai bun, de calitate. Vom vedea tot mai multe creații 4K și chiar la rezoluții mai mari. Totodată, vom puteam comunica în timp real cu unii producători de conținut și chiar să schimbăm fluxul evenimentelor.

Din punct de vedere al cifrelor, piața de streaming online va depăși 90 de miliarde de dolari în 2023, iar platformele OTT (Over-the-top media service) vor depăși 400 de milioane de abonați. Tehnologia video a evoluat de-a lungul anilor, iar oamenii consumă din ce în ce mai mult conținut video online. Se estimează că la nivel global, conținutul difuzat prin streaming online va constitui peste 80% din totalul traficului de internet consumat.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu două victime pe artera ocolitoare a Romanului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier provocat de o neacordare de prioritate s-a soldat cu două victime, marţi, 27 septembrie, pe artera ocolitoare a municipiului Roman.

“Astăzi, 27 septembrie, în jurul orei 11:00, polițiștii Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe artera ocolitoare vest,  în municipiul Roman.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 38 de ani, din  județul Galați, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi efectuat manevra de schimbare a direcției de deplasare, intrând în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat de 64 de ani, din  București.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului auto de 64 de ani și a unui pasager de 54 de ani, din același autoturism.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea
Advertisement

Trending