Contactează-ne

Prima pagină

Continuăm să numărăm morţii: 10 decese. Cine răspunde?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Numărul deceselor a ajuns la 10. Şapte persoane sunt în stare critică. Victimele ce mai au şanse de supravieţuire nu au fost încă preluate de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

http://monitorulneamt.ro/incendiul-de-la-ati-numarul-deceselor-a-ajuns-la-8-in-stare-critica-sunt-9-persoane/

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

  1. Cristian

    15 noiembrie 2020 at 9:48 AM

    Incompetenta ucide! Toti cei iresponsabili, indiferent de functia pe care o detin, trebuie sa suporte consecintele legale!

  2. Cristian

    15 noiembrie 2020 at 1:30 PM

    Din pacate, au murit oameni nevinovati! Dumnezeu sa-i odihneasca in pace! Aceasta tragedie s-a produs datorita incompetentei manageriale! Toti cei vinovati trebuie sa raspunda in fata legii, indiferent de functiile pe care le ocupa!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

„Profii de sex”, înapoi la catedră?!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ începînd cu 13 septembrie profesorul Constantin Pipirigeanu s-a întors la catedră ■ instanţa a decis reintegrarea în învăţămînt şi plata retroactivă a salariilor ■ şi profesorul de sport de la Rediu a participat la concursul de ocupare a unui post prin suplinire ■ el are nevoie de un certificat de integritate comportamentală ■

Sistemul de învăţămînt românesc se confruntă cu imposibilitatea de a înlătura de la catedră cazurile de cadre didactice care, prin comportamentul lor inadecvat, au adus prejudicii de imagine grave sistemului de educaţie şi au revoltat, la culme, părinţii. La nivelul judeţului Neamţ este de notorietate sentinţa dată de instanţa de judecată în cazul profesorului de matematică Constantin Pipirigeanu, implicat în scandalul cu tentă sexuală de la Liceul „Dimitrie Leonida” din Piatra Neamţ.

El a fost reclamat de o elevă de la seral pentru avansurile sexuale pe care i le-ar fi făcut pe o reţea de socializare. De la liceul în cauză se ştie că a demisionat, imediat după izbucnirea scandalului, dar titular fiind la Şcoala Dumbrava Roşie şi la Şcoala „Regina Maria” din Bicaz, i s-a desfăcut contractul de muncă fiind înlăturat din învăţămînt, încă de anul trecut. Surprinderea tuturor a fost aceea că instanţa de judecată a dispus reîntoarcerea sa la catedră, începînd cu data de 13 septembrie, precum şi plata retroactivă a salariilor pentru perioada în care a fost înlăturat din învăţămînt, instanţa constatînd faptul că membrii CA-urilor de la cele două şcoli nu ar fi respectat prevederile Codului Muncii, de sancţionare graduală, ceea ar fi presupus, mai întîi, diminuarea cu 15% a salariului şi ulterior alte sancţiuni care ar fi condus la desfacerea contractului de muncă.

Atît conducerile celor două şcoli cît şi Inspectoratul Şcolar şi-au rezervat dreptul de a ataca cu recurs sentinţa Tribunalului Neamţ apreciind, în continuare, că faptele care i-au fost puse în sarcină profesorului Pipirigeanu sînt incompatibile cu prevederile Statutului cadrelor didactice. Inspectorul şcolar general Mihai Obreja a declarat că, pentru moment, îşi rezervă dreptul de a nu comunica mai mult pe acest subiect delicat.

Reamintim că în spaţiul public a apărut informaţia că profesorul îi cerea elevei sale poze nud. „Doar sîntem adulţi, Sîntem discreţi, ce naiba. Ai peste 18 ani? Şi eu! Ce coincidenţă! De ce te ascunzi după deget? O poză „incendiară” ar mai înfrumuseţa zilele mele de om trecut de 45. Mai am oleacă… vreo 20 de de ani şi aştept pensia”. În schimb i se sugera elevei că nu va avea probleme la matematică: „La mate nu am pus niciodată 2 şi 3 la elevele frumoase. Cel puţin nota 6, întotdeauna”. Şi revine cu alt mesaj: „Mulţumesc, apreciez… dacă vorbeai sincer, deja trimiteai o poză. Dar aşa… Ţi-e frică de mine, probabil. Sau de soţ. Sau de amant… Eu ştiu?”. Răspunsul e următorul: „Nu mi-e frică de nimeni”, replica fiind: „Atunci?… eu de ce nu văd nici o poză?”. La un moment dat, exasperată de insistenţele cadrului didactic, tînăra l-a reclamat la conducerea şcolii, iar cazul a devenit ulterior public.

Şi proful de sport vrea înapoi la catedră

Nici în cazul profesorului de sport de la Şcoala Rediu, Ştefan Burlacu, acuzat şi el că a hărţuit sexual, tot prin interemediul unei reţele de socializare, mai multe fetiţe, cu vîrste cuprinse între 10- 11 ani, care au primit de la cadrul didactic mai multe mesaje ce aveau conotaţii sexuale şi care chiar a fost arestat preventiv, în data de 5 iulie, lucrurile nu sînt mai simple.

Deşi nu e titular şi nici nu a promovat examenul de definitivat, învăţămîntul nu poate scăpa aşa uşor nici de el, întrucît acesta s-a prezentat la concursul de selecţie, din această toamnă, pentru suplinire. Reintegrarea acestuia în învăţămînt depinde, însă, în cazul său, de un certificat de integritate, pe care acesta trebuie să-l obţină de la Poliţie. La solicitarea redactorilor Monitorul, Serviciul de comunicare al IJP Neamţ ne-a informat că a fost eliberat un asemenea document.

„Urmare a solicitării adresate Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative, persoanei în cauză i-a fost eliberat certificatul de integritate comportamentală, ce conţine măsurile penale, dispuse în conformitate cu dispoziţiile Legii 118 din 2019 privind Registrul Naţional automatizat cu privire la persoanele care comit infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor”.

Pe fondul unei legislaţii neunitare pe acest subiect, legiuitorii cred că este nevoie de acte normative mai clare, care să facă lumină în astfel de situaţii delicate. „A trecut de Senat şi a ajuns la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă a PNL potrivit căreia va exista tolereanţă zero pentru orice fel de abuzuri de natură sexuală sau fizică asupra minorilor.

Numai că trebuie foarte mult atenţie în elaborarea legii pentru a nu permite abuzuri în desfacerea contractului de muncă al unor cadre didactice, de exemplu. Trebuie făcută clar distincţia între astfel de persoane cu un comportament deviant şi majoritatea cadrelor didactice, oameni devotaţi sistemului, cu merite în formarea unor generaţii întregi de copii”, a precizat deputatul nemţean Dan Laurenţiu Leoreanu.

Citește știrea

Actualitate

Testare şi vaccinare, sindicaliştii protestează

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ liderii de sindicat cred că se doreşte o intimidare a personalului din învăţămînt, pentru a-l determina să se vaccineze ■ aceştia ameninţă cu darea în judecată a Ministerului Educaţiei ■

Vehicularea ideii că, în perioada care urmează, cadrele didactice care nu s-au vaccinat şi vor să intre la clasă ar trebui să se testeze pe cheltuiala lor, a determinat conducerea celor două federaţii din învăţămînt, FSLÎ şi „Spiru Haret”, să ameninţe cu proteste şi cu darea în judecată a Ministerului Educaţiei. Liderul FSLÎ Neamţ, Gabriel Ploscă, susţine că sindicaliştii sînt decişi să preîntîmpine o asemenea decizie ilegală.

„Protestul nostru rezultă foarte clar din adresa comună a celor două federaţii. Nu putem fi de acord ca să ni se impună o testare a personalului care lucrează în învăţămînt şi această testare să fie făcută pe banii oamenilor. Vrem mai întîi să aflăm în care lege există o astfel de prevedere, în care Constituţie este scris că putem fi obligaţi să ne testăm.

Este un nou abuz, ca multe altele în ultima vreme, şi vom avea arme să contracarăm. În opinia noastră, deocamdată, se încearcă testarea noastră pentru a vedea ce poziţie avem înainte de a se impune o asemenea decizie ilegală. Lucrurile însă nu vor rămîne aşa. Se doreşte, credem, o intimidare a personalului din învăţămînt, pentru a-l determina să se vaccineze. Aşa cum scrie clar în Constituţie şi testarea şi vaccinarea sînt opţiuni ale fiecăruia dintre noi”, a declarat pentru „Monitorul” Gabriel Ploscă, liderul FSLÎ Neamţ.

Acesta crede că în discuţie nu poate intra, deocamdată, preţul unei testări, pentru că şi aici depinde de „ofertă”. „Nu este cazul să despicăm firul în patru despre o chestiune moartă din start. Nu putem accepta aşa ceva şi basta. Dacă nu se va înţelege ilegalitatea unui asemenea demers ne vom adresa instanţei de judecată, pentru că numai acolo vom putea lămuri lucrurile. După cum se vede nu mai putem nici ieşi în stradă, pentru că ni s-a luat şi dreptul la protest. Asta în timp ce unii se pregătesc să facă Congres cu 5.000 de oameni în sală, noi nu putem protesta nici cu 500. Este clar că acesta este un semn al unei dictaturi.

Am încredere în Justiţia din România că ne va da dreptate pentru că noi nu sîntem supuşi austrieci peste care să se domnească. În judeţul Neamţ lucrează în învăţămînt 7.000 de oameni, din care s-au vaccinat 4.647(48%). Eu mă număr printre cei care s-au imunizat şi a trecut şi prin boală, dar asta nu mă împiedică să apăr drepturile colegilor noştri care nu doresc să se vaccineze. Am convingerea că aceste presiuni sînt o tentativă de a masca eşecul campaniei de vaccinare, pentru că nu s-a ştiut cum să fie convinşi oamenii să se imunizeze, de aceea se vine cu intimidări şi abuzuri” a mai spus Gabriel Ploscă.

Citește știrea

Actualitate

Dezastrul reţelelor de apă potabilă şi „greşeala prostului harnic”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ din 95.591 metri de reţea, peste 45% au durata de viaţă expirată ■ primarul municipiului, Leonard Achiriloaei, a convocat o nouă întîlnire tehnică la care a invitat reprezentanţi operatorului ■ acesta va avea loc joi, 16 septembrie 2021 la sediul Primăriei Roman ■ se caută soluţii provizorii de diminuare a numărului de avarii ■ edilii propun ca redevenţa pe care operatorul este obligat prin contractul de exploatare a reţelelor să o dea municipiului, să fie folosită de companie pentru refacerea infrastructurii de apă şi canal ■

Numeroasele avarii la reţeaua de distribuţie a apei în municipiul Roman din ultima vreme au determinat conducerea Primăriei să invite la discuţii tehnice conducerea operatorului de apă şi canalizare, ApaServ, pentru că, vorba directorului general al ApaServ, Bogdan Muşat, sistemul „a cam bubuit”, cum era de aşteptat.

„Avînd în vedere numărul mare de avarii apărute în ultima perioadă pe raza municipiului Roman, am convocat o şedinţă cu reprezentanţii ApaServ, joi, 16 septembrie 2021, la ora 12.00, la sediul Primăriei municipiului Roman, pentru a identifica soluţiile tehnice şi financiare de intervenţie, atît pe termen scurt, cît şi mediu, pentru operativitate şi prevenirea eventualelor avarii viitoare.

Voi solicita prezentarea de propuneri tehnice, proiecte, expertize, studii, precum şi orice alte documente pe care specialiştii le consideră a fi relevante şi care pot reprezenta un punct de plecare în demersurile pe care le vom face în scopul menţionat anterior. Aşa cum ştiţi, am hotărît ca redevenţa (de 3.177.582 lei/anual n.r) pe care operatorul trebuie să o plătească municipalităţii, să o investească direct în refacerea infrastructurii de apă şi canal”, a declarat primarul municipiului, Leonard Achiriloaei.

Întrebat fiind de ce această întîlnire se desfăşoară cu uşile închise, fără prezenţa presei, ţinînd cont că o astfel de activitate este de cel mai mare interes pentru romaşcanii greu încercaţi de numeroasele avarii la reţelele de apă şi canalizare din ultima vreme, despre care „Monitorul” a scris pe larg, edilul şef a apreciat că, fiind vorba de o întîlnire pur tehnică a considerat că e bine să se desfăşoare fără prezenţa presei, urmînd ca, ulterior, să se organizeze şi o conferinţă comună de presă.

45% din reţele de aducţiune, expirate

La solicitarea redactorilor „Monitorul” conducerea companiei ApaServ a dat cîteva explicaţii referitoare la starea tehnică a reţelelor de aducţiune a apei în municipiul de la confluenţa Moldovei cu Siretul. „Reţeaua de distribuţie a apei în municipiul Roman este de tip modular şi ramificat, pe sectoare. În momentul apariţiei unei avarii pe o stradă care este situată pe un sector inelar nu putem izola acel sector pentru că este necesară efectuarea unor operaţiuni de închidere a vanelor în mai multe noduri de alimentare.

Ca urmare, pierderile înregistrate în zona de impact la Roman, au fost de aproximativ 600 metri cubi,( ceea ce reprezintă consumul de apă a cel puin trei blocuri cu trei scări a 15 apartamente, unde media consumului lunar este de 2.000 metri cubi, ţinînd cont de faptul că 1 metru cub costă 10,27 lei n.r). Lungimea totală a reţelelor de apă în municipiul Roman este de 95.591 metri, din care peste 45% au durata de viaţă expirată.

Teoretic o conductă este făcută să aibă o durată de viaţă de 38 de ani” a declarat managerul ApaServ, Bogdan Muşat. Redevenţa pe care o încasează municipiul Roman, proprietarul reţelelor de apă, este anual de 3.177.582 lei. Ex-directorul ApaServ, Zona Est, Vasile Dumitrache, susţine că problema înlocuirii reţelelor de apă perimate din Roman ar putea fi rezolvată, dacă s-ar investi intensiv, din fonduri guvernamentale şi locale, timp de 5 ani, ţinînd cont că fonduri europene nu prea există pentru acest capitol.

Reamintim că săptămîna trecută la Roman au apărut trei avarii majore pe străzile Tineretului( în 10 septembrie), pe Anton Pann, în 11 septembrie şi în zona Femina, pe Bulevardul Roman-Muşat, în 12 septembrie. „Greşeala majoră care s-a făcut după prima avarie este ceea ce s-ar putea numi <<greşeala prostului harnic >>. Asta pentru că orice specialist ar fi trebuit să ştie că după oprirea totală a apei, timp de o zi, în tot oraşul, realimentarea trebuia să se facă după un grafic de creştere treptată a presiunii. Asta pentru că în jurul unei conducte ruginite se face un manşon de oxid de fier în pămînt, care se destinde şi la presiune bruscă, duce la apariţia unor avarii în lanţ, aşa cum s-a întîmplat săptămîna trecută la Roman”, a fost de părere Vasile Dumitrache.

Citește știrea

Trending