Contactează-ne

Actualitate

Continuă seria neagră a incendiilor “de sezon”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cîteva ore, în judeţ au avut loc trei incendii ■ două au fost de sezon, iar altul a fost provocat, se pare, de un scurcircuit ■ nu au fost victime, ci doar pagube materiale ■

Vremea rece aduce din ce în ce mai multe incendii de sezon, deşi în repetate rînduri militarii din cadrul ISU Neamţ au reamintit reguli esenţiale pentru a preveni astfel de evenimente nedorite.

În doar cîteva ore, pompierii au fost solicitaţi la trei incendii, două fiind de sezon, iar unul a fost provocat, se pare, de un scurt circuit electric.

Unul dintre ele a avut loc în seara de 9 noiembrie 2021. Apelul pentru ajutor a venit prin numărul unic de urgenţă înregistrat în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ în jurul orei 21:15. Salvatorii au fost solicitaţi să intervină la un incendiu produs la o locuinţă particulară din localitatea Oglinzi, comuna Răuceşti. Pentru localizarea şi lichidarea flăcărilor au intervenit militarii din cadrul Detaşamentului de pompieri Tîrgu Neamţ cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, forţele profesioniste fiind sprijinite de voluntarii de la SVSU Răuceşti.

La ajungerea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta la acoperiş cu posibilitatea propagării la întreaga locuinţă. Incendiul a fost localizat şi lichidat în limitele găsite. Au ars aproximativ 15 metri pătraţi din acoperişul locuinţei. Apoi, specialiştii au ajuns la concluzia că totul a fost provocat, cel mai probabil, de coşul de fum neprotejat termic faţă de materiale combustibile. Un alt incendiu a avut loc în zorii zilei de ieri, 10 noiembrie.

Apelul pentru ajutor a venit în jurul orei 03:45, forţele de intervenţie fiind solicitate la o locuinţă din Sagna. Pentru localizarea şi lichidarea incendiului au intervenit militarii din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman, cu două autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD. Incendiul s-a manifestat la tavan, în jurul unui burlan metalic, într-o cameră, cu posibilitatea propagării la întreaga locuinţă.

Au ars circa 8 metri pătraţi din tavanul locuinţei construit din scînduri şi grinzi. Burlanul de fum neprotejat termic faţă de materiale combustibile a fost cauza de producere a incendiului. La cîteva minite de la evenimentul de la Sagna, la ora 03:53 militarii au fost chemaţi la un incendiu în localitatea Preluca din comuna Pîngăraţi. Au plecat la drum pompierii pietreni, aceştia fiind sprijiniţi de voluntarii de la SVSU Pîngăraţi.

Incendiul s-a manifestat generalizat la două anexe gospodăreşti, garaj şi magazie, existînd posibilitatea de propagare la întreaga locuinţă, dar şi la o gospodărie învecinată. Au ars 9 mc. de lemn de foc, bunuri materiale din cele două anexe (cauciucuri, obiecte de mobilier, scule, etc.) şi acoperişul locuinţei pe o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi, acesta fiind construit din lemn şi acoperit cu tablă. În acesta caz nu a mai fost vorba de un incendiu de sezon, nenorocirea fiind provocată de un scurtcircuit electric.

Din fericire în nici unul din cazuri nu au fost victime, evenimentele soldîndu-se doar cu pagube materiale, în ultimul caz acestea fiind însemnate. Un alt eveniment a avut loc pe 9 noiembrie 2021 şi era să se termine tragic, după ce un nonagenar în scaun cu rotile a suferit arsuri pentru care a ajuns la spital, totul fiind provocat de jarul căzut din sobă.

Nedoritul incident a avut loc la Cracăul Neagru şi a fost anunţat prin 12, înregistrat în dispeceratul ISU în jurul orei 07:45. La locul indicat s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD din cadrul Detaşamentului Tîrgu Neamţ, forţele profesioniste fiind sprijinite de voluntari din cadrul SVSU Crăcăoani, cu un utilaj.

La sosirea salvatorilor incendiul se manifesta generalizat la mai multe anexe gospodăreşti cu posibilitatea propagării la locuinţa aflată în imediata vecinatate.

„Proprietarul locuinţei, un bărbat de 90 de ani (invalid, în scaun cu rotile), a suferit arsuri la nivelul membrului superior stîng şi în zona abdomenului. Acesta a primit primul ajutor calificat de la membrii echipajului SMURD la locul evenimentului, ulterior fiind transportat la Centrul Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Tîrgu Neamt“, a anunţat ISU Neamţ.

Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite. Au ars mai multe anexe gospodăreşti, respectiv adăpostul pentru animale, magazie, bucătărie de vară, pe o suprafaţă de aproximativ 80 de metri pătraţi, cu bunurile materiale aflate în interiorul acestora şi s-au deteriorat două ferestre ale locuinţei.

Din interiorul unei anexe salvatorii au scos o butelie. Jarul cazut din sistemele de încălzire a fost cauza probabilă de producere a incendiului. În alt caz, pe 8 noiembrie, flăcările a fost provocat de o mînă criminală. la Socea, comuna Rediu. Incendiul se manifesta generalizat la un adăpost pentru animale, aflat la distanţă de 6 metri faţă de locuinţă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Primarul Andrei Carabelea cere demisia imediată a Inspectorului Școlar General

Știre publicată în urmă cu

în data de

Creșa Piatra-Neamț este o entitate cu personalitate juridică, înființată prin hotărârea Consiliului Local Piatra-Neamț din 9 iunie 2022. În domeniul organizării și funcționării creșelor ca unități de învățământ cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Local, legislația cu caracter special prevede atribuții comune-partajate între inspectoratele școlare județene și autoritatea administrației publice locale – Primăria.

În cadrul acestui mecanism, Inspectoratului Școlar Județean Neamț îi revine rolul de îndrumare-coordonare metodologică de specialitate, având, de altfel, prevăzută în mod expres atribuția de numire a directorului conform HG 566/2022 privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară.

În baza acestor atribuții legale, Primăria Municipiului Piatra-Neamț a solicitat în repetate rânduri, printr-o corespondență susținută, lămuriri și precizări cu privire la numeroasele aspecte pe care le presupune întregul proces de organizare și funcționare a creșei: finanțare, încadrare, salarizare, fișele de post pentru personalul didactic. Modalitatea ISJ Neamț de a bloca întregul proces a îmbrăcat forma materială a refuzului de a răspunde la toate adresele și toată corespondența inițiată chiar de directorii creșei, numiți de Inspectoratul Școlar Județean Neamț. Un exemplu în acest sens este reprezentat de situația deciziilor educatorilor-puericultori în vederea întocmirii repartițiilor. Acestea au fost comunicate prin poștă, ajungând astăzi, 30 septembrie, în Creșa Piatra-Neamț, cu toate că ele au fost emise și înregistrate la ISJ Neamț pe data de 2 septembrie. Mai mult, ISJ Neamț nu a numit reprezentanți în Consiliul de Administrație al nou înființatei instituții.

Refuzul persoanelor numite pe funcția de director de a-și asuma întregul complex de responsabilități aferente organizării și funcționării noii instituții nu este un aspect imputabil Primăriei. Dimpotrivă, aceasta și-a manifestat întreaga disponibilitate în acest sens, exprimându-și avizul prompt la toate numirile de director venite din partea ISJ Neamț.

Creșa Piatra-Neamț nu deține informații cu privire la demisia celor 13 educatori-puericultori, aceștia fiind și astăzi, 30 septembrie, prezenți la locul de muncă și desfășurând-și activitatea.

Primarul Andrei Carabelea: „În toată țara, primăriile și inspectoratele școlare județene au reușit să colaboreze pentru a asigura bunul mers al activităților din creșe. La Piatra-Neamț, suntem blocați sistematic de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Neamț, care a refuzat să răspundă la nenumăratele adrese pe care le-am trimis tocmai în vederea bunei funcționări a acestei instituții. Creșa Piatra-Neamț este o entitate cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Local, dar este o unitate de învățământ, inclusă în rețeaua școlară și funcționează după aceleași reguli și norme ca toate celelalte unități școlare. Salarizarea cadrelor didactice se face de către Ministerul Educației, prin ISJ Neamț, care face și propunerea de director și emite deciziile pentru încadrarea educatorilor. Conducerea ISJ Neamț nu-și duce la îndeplinire atribuțiile stabilite foarte clar de lege și din această cauză o instituție care are în grijă aproape 200 de copii este blocată.

Luând în considerare atribuțiile de îndrumare și coordonare care revin ISJ Neamț, activități pe care doamna inspector general nu le-a susținut, ci le-a blocat continuu prin refuzul de a răspunde la adrese și transmiterea cu întârziere a deciziilor privind repartizarea personalului didactic, care au fost emise pe 2 septembrie și au ajuns la Creșă astăzi, pe 30 septembrie, considerăm demonstrată reaua credință a Inspectorului General Florentina Luca-Moise. E vorba de un abuz îngrozitor căruia îi cad victime copiii, părinții și personalul didactic. În vederea remedierii imediate a situației, somez ISJ Neamț să propună de urgență un nou director la Creșa Piatra-Neamț și doamnei Florentina Luca-Moise îi solicit demisia din funcția de Inspector Școlar General.”

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului – Un Jules Verne modern

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Constantin Bîrjoveanu (1934 – 2000), scriitor, pictor, caricaturist și autor al „Cronicii pisălogului” scria, în urmă cu două decenii şi ceva, în săptămînalul Gazeta de Roman o tabletă intitulată „Un Jules Verne modern”. Om cu simțul umorului foarte dezvoltat, autorul celor 280 tablete pe care le conține o carte, folosește și în pastila umoristică de față, ca pretext, citarea unor fragmente din articolele care urmau a fi publicate în contidianul „Roman Time”, ediția anului 2034. Este un prilej pentru autor de a vorbi de lucruri și întîmplări firești, din viața Cetății, întîlnite și astăzi. Constantin Bîrjoveanu spune că toate aceste realități ar ține de domeniul literaturii SF, al cărui promoter a fost marele scriitor francez Jules Verne(1828-1905). Este un prilej pentru autorul „Cronicii pisălogului” de a vorbi de lucruri normale, considerate, însă, a ține de literatura științifico-fantastică (SF), cu referire la o infrastructură rutieră modernizată, la cea de apă și canalizare, care să împiedice uriașele pierderi de apă, la fel de mari și în urmă cu două decenii, cînd trăia încă autorul. El ironizează salarile de mizerie ale romașcanilor, așa cum vorbește și despre corupția generalizată, scăderea intersului pentru muncă și îngroșarea rîndurilor asistaților sociali. Temele abordate sînt multiple și de mare actualitate și după mai bine de două decenii.

Nici pomeneală. Nu voi spune că omul se va teleporta din Roman în California, cu viteza gîndului, ca să mai schimbe o vorbă cu o rudă plecată acolo pe vremea cînd aici nu avea nici o slujbă, că ideea asta a fost lansată într-un serial SF la televizor. Nu asta voi face, ci vă voi spune cîteva noutăți spicuite din cotidianul romașcan „Roman Time” din 26 martie 2034. Iată deci ce vom citi acolo:

Domnul primar Jackson afirmă că, peste un an, va fi dată în folosință șoseaua de centură a orașului, începută la finele mileniului trecut, precum și conducta de apă potabilă, începută cam la aceeași dată. În arhivele statului sînt documente care atestă existența în urbea noastră la sfîrșitul secolului trecut a 9.0000 de nemulțumiți și cîțiva din ceilalți, iar azi numărul românilor pur-sînge din oraș se ridică la aproape 20.000 de suflete.

În trenul rapid România Mare, un individ care călătorea fără bilet a încercat să-l miluiască pe controlor. Acesta l-a criticat aspru „Uiți că ceea ce se cheamă corupție a fost eradicată de președintele Constantinescu? Te crezi în 1998? Și la urma urmelor, știi ce lefuri avem noi?”.

Cei cîțiva ortodocși romașcani care au rezistat tentațiilor de tot felul și asigurării că, dacă vor trece la altă religie, li se va rezerva un loc în Rai, cer primăriei să interzică manifestările satanice din fața Sfintei Biserici. În ultimele două milenii, au dispărut dragostea de muncă, crema Vax Albina, Dero-ul obișnuit, dar a supraviețuit Gazeta de Roman, care apare în întregime în limba română.

Se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui C. Bîrjoveanu, cel care a propus irigarea terenurilor agricole cu pompe acționate de energie eoliană (ca-n Canada), protejarea teilor cînd sînt în floare și instalarea în posturi înalte numai a elementelor sută la sută cinstite.

O excursie pe o planetă din altă galaxie s-a scumpit atît de mult că un muncitor cu salariul mediu nu și-o mai permite, decît cel mult o dată pe an. Au mai fost aclimatizate și plantate noi specii de arbori exotici în parcul Eleonora Vîntu. În trecere prin orașul Roman, vizitați ruinele Spitalului Precista mare. Iubite cititorule, cînd muza îmi va mai aduce noutăți din viitor, te voi ține la curent.

Nota Redacției – Rubrică susținută de viceprimarul Radu Samson

Citește știrea

Actualitate

Eugen Țapu-Nazare (PNL): ”Măsuri concrete de sprijin pentru locuitorii din zonele montane”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Comisia pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României, a avizat favorabil o serie de măsuri pentru încurajarea înființării de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui, fructelor de pădure, ciupercilor, plantelor medicinale și aromatice. Aceste măsuri au ca principale obiective dezvoltarea localităților rurale, crearea de noi locuri de muncă și stoparea migrației populației către zone mai dezvoltate. Promovarea unui lanț alimentar este, de asemenea, un alt obiectiv bine definit.

Termenul final până la care se aplică schema de ajutor este 31 decembrie 2022, iar plățile aferente vor fi efectuate până la 29 decembrie 2023.

Pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui, bugetul alocat schemei de ajutor, pentru anul 2022, este 60 de milioane euro. Beneficiarii programului pot primi maximum 40% din cheltuielile necesare înființării de centre de colectare, iar ajutorul poate ajunge la 50% în cazul înființării și componentei de prelucrare.

Pentru fermierii care doresc să înființeze centre de colectare și prelucrare primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice, bugetul total este 65,5 de milioane euro, iar valoarea ajutorului acordat este de maxim 40% din totalul cheltuielilor eligibilepentru înființarea de centre de colectare și de maxim 50% pentru prelucrarea primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice.

Valoarea ajutorului oferit poate crește până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile în cazul tinerilor fermieri, a investițiilor colective (asociative) și a investițiilor realizate în zone cu constrângeri naturale.

Eugen Țapu-Nazare, președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României

Citește știrea
Advertisement

Trending