Prima pagină
Traficul de droguri în Neamț, în atenția ministrului de Interne
■ ministrul Cătălin Predoiu a nominalizat printre județele cu mari probleme în ceea ce privește consumul de droguri și Neamțul ■ acest lucru este demonstrat și de depistarea, tot mai ferventă, în trafic, a șoferilor drogați ■ reprezentanții Centrului Regional de Prevenire și Consiliere Antidrog Bacău au declarat pentru Monitorul că în primele nouă luni ale anului, în județul Neamț, au fost confirmate 20 de persoane consumatoare ■ peste 71% dintre consumatori au început să utilizeze drogurile la vârste sub 17 ani
Consumul de droguri în România este o realitate cu efecte din ce în ce mai distructive asupra românilor, în general și a tinerilor în special. Lucrul acesta este confirmat și de oficialitățile române, tot mai preocupate de acest fenomen. Duminică, 17 septembrie prezent într-o emisiune la Prima News, la jurnalistul Ionuț Cristache, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a recunoscut amploarea fenomenului.
A pomenit printre județele în care situația a scăpat de sub control și Neamțul, ceea ce l-a determinat să trimită (sau va trimite) corpul de control. „Vă mai dau exemplu un județ, unde nu știu dacă lumea e atentă, dar există o problemă mare – Neamțul. Pentru mine e «next target», ca să spun așa. Am stat de vorbă cu mulți oameni acolo, inclusiv cu părinții unei victime. O fată tânără, care a decedat în condiții suspecte, în urmă cu două luni, în camera unui traficant de droguri.
I-am primit în audiență și am aflat multe”, a declarat Cătălin Predoiu. Serviciul de Comunicare al IJP Neamț nu avea cunoștință despre acest control, iar purtătorul de cuvânt al IGPR, comisarul Octavian Dan, ne-a cerut să trimitem solicitare scrisă, la care ni se va răspunde „într-un termen” cât mai scurt. Ministrul se referea la mult mediatizatul caz al Sharei Ienășchiță, tânăra de 16 ani, decedată în noaptea de 30 spre 31 iulie 2023 în casa lui Mateo Leonardo Gabor, din Dumbrava Roșie.
Îl cunoscuse pe rețelele de socializare. Este acuzat de trafic de droguri, cunoscut și aflat în prezent în arest. De altfel cazul se află în instrumentarea DIICOT Neamț. Aparent, intenția ministrului de a trimite Corpul de control în teritoriu a luat pe toată lumea prin surprindere, de la serviciile de comunicare la autorități. În această dimineață (luni, 18 septembrie) și reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Adrian Niță, aflase despre intenția ministrului Predoiu de a trimite corpul de control, tot din presă.
Proiect de prevenire a consumului de droguri
După toată tevatura legată de consumul de droguri în județ, prefectul Adrian Niță a luat atitudine. A convocat, încă de săptămâna trecută, factori responsabili din județ în intenția de a implementa în Neamț un proiect de prevenire a consumului de substanțe interzise în rândul tinerilor, în care să fie implicați și formați cei 65 de consilieri al CJRAE, în vederea testării tinerilor, cu acceptul părinților și cu discreția necesară pentru a nu-i discrimina pe copii.
Revenind la cazul de la Dumbrava Roșie, trebuie reamintit faptul că mama tânărului arestat ( în vârstă de 19 ani), a sunat în noaptea de 30 spre 31 iulie, la 112, pentru a anunța că în locuința sa se află o tânără care a decedat. Echipajul medical sosit la fața locului a încercat resuscitarea fetei, dar totul a fost în zadar. În urma necropsiei, medicii legiști au descoperit că adolescenta avea droguri în sânge, respectiv o intoxicaţie cu metacatinonă. Este un drog sintetic folosit ca alternativă la metamfetamină, cunoscut şi sub numele de efedronă.
Shara Ienășchiță ar fi trebuit să participe la Conferința Model United Nations, organizată la Colegiul „Petru Rareș”, în perioada 31 iulie – 2 august, dezbatere la care au participat 170 de elevi din întreaga țară. Nu a mai ajuns la manifestare, fiind așteptată la gară de Mateo Gabor, un tânăr cunoscut pe internet, de unde au mers direct la domiciliul acestuia și unde s-a consumat tragedia.
Statistici alarmante
Conform răspunsului trimis de reprezentanții Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău, la solicitarea redactorilor „Monitorul”, semnat de comisarul șef Radu Năforniță, a fost întocmit un „Raport național privind situația consumului de droguri la nivelul anului 2022”, din care rezultă că peste 10% din populația cu vârste cuprinsă între 15 și 64 de ani a consumat cel puțin un drog ilicit de-a lungul vieții, iar 6% în ultimul an.
S-a mai constatat că 4% dintre cetățeni au consumat droguri în ultima vreme. Conform aceluiași document, peste 16% dintre tineri, cu vârste cuprinse între 15 și 34 ani, declară că au consumat cel puțin un drog ilicit. În ceea ce privește consumul drogurilor în rândul adolescenților cu vârsta de 16 ani, studiul ESPAD relevă un consum al oricărui drog ilicit cel puțin o dată de-a lungul vieții, în situația a 9,5% dintre cetățeni.
Cele mai consumate droguri în România sunt Noile Substanțe Psihoactive (NSP): canabisul, cocaina și medicamentele fără prescripție. Peste 6,3% din populația generală, cu vârsta cuprinsă între 15-64 de ani, a declarat consum de NPS de-a lungul vieții. Relevantă e și informația potrivit căreia cea mai mică vârstă a unui consumator a fost declarată cea de 12 ani. Vârsta medie de debut a consumului de droguri este de 19 ani, iar cea mai frecventă vârstă de debut este de 17 ani. Conform documentului remis redacției, rezultă că peste 71% dintre consumatori au început să utilizeze drogurile la vârste foarte fragede, de sub 17 ani.
Cifre din Regiunea de Nord-Est
La nivelul Regiunii Nord – Est, 8,4% din populația cu vârsta cuprinsă între 15-64 de ani a consumat cel puțin o dată în viață un drog ilicit, și 1,5% a consumat în ultima lună. Cea mai mare prevalență de-a lungul vieții se înregistrează pentru consumul de noi substanțe psihoactive – NSP, de 5,1%, aceasta fiind urmată de cea pentru consumul de canabis, cu 3,6% și de cea pentru consumul de cocaină / crack cu 1,3%.
Deși pentru majoritatea drogurilor prevalența consumului se situează sub valorile obținute la nivel național, în regiunea Nord-Est se înregistrează o gamă largă a drogurilor consumate și un nivel ridicat al consumului experimental pentru NSP, canabis, cocaină/crack, medicamente fără prescripție și ketamină. În privința consumului de heroină, în județele Regiunii Nord-Est se observă o prevalență mai mare decât cea înregistrată la nivel național, așa cum rezultă din Raportul Național privind situația drogurilor 2022, la pagina 68.
Grupele populaționale care înregistrează prevalențe mai ridicate ale consumului oricărui drog illicit sunt categoriile de vârstă 15-19 ani (14,6% pentru consumul experimental, 2,2% pentru consumul recent și 1,1% pentru consumul actual) și 25-29 ani (14,9% pentru consumul experimental, 5% pentru consumul recent și 5% pentru consum actual). Majoritatea persoanelor din această regiune care au declarat un consum de-a lungul vieții pentru orice drog ilicit, sunt de sex masculin (52,6%). Ele au finalizat cel puțin studii liceale (88,8%), sunt activi economic (53,3%), au vârsta cuprinsă între 34-44 de ani (31,6%) și locuiesc în mediul urban (94,7%).
În Neamț este preferat consumul de cannabis
În ceea ce privește consumul de droguri la nivel local, sursa citată arată că în urma analizei cazurilor de urgențe medicale, ca urmare a consumului de substanțe psihoactive înregistrate în județul Neamț, până la data de 1 septembrie 2023, 20 de persoane au vârste cuprinse între 10 și 52 ani și au ajuns în unitățile de primiri urgențe.
În județul Neamț, serviciile de urgență au fost oferite preponderent persoanelor cu vârste cuprinse între 21 – 26 ani. Jumătate dintre cazurile de urgență înregistrate în județul Neamț, în anul 2023, au fost diagnosticate cu intoxicație medicamentoasă, iar în 25% dintre cazuri a fost menționat canabisul.
Până la 1 septembrie 2023, 7 persoane cu vârste cuprinse între 16 și 32, consumatoare de droguri, cele mai multe făcând parte din grupa de vârstă 20-24 ani au fost admise la tratament pentru consum de droguri: canabis, metamfetamine, NSP. În anul 2022, au fost admise la tratament pentru consum de droguri 6 persoane, cele mai multe pentru consumul de canabis.
Tot mai mulți șoferi drogați
Conform comunicatelor de presă al IPJ Neamț din luna septembrie, rezultă că a devenit o un fel de modă” conducerea unui autovehicol sub influența drogurilor, mai ales în rândul tinerilor, care se urcă cu o inconștiență totală la volan, după ce „au tras pe nas” substanțe interzise.
Recent, Poliția Neamț facea cunoscut faptul că, în seara zilei de 13 septembrie, în jurul orei 20:50 polițiștii din cadrul Biroului Rutier Roman, au identificat în trafic, pe bulevardul Republicii, un bărbat de 30 de ani, din Roman care, testat cu aparatul Drugtest, a rezultat că ar fi consumat cocaină.
Aceeași sursă indică faptul că și pe 16 septembrie, în jurul orei 08:30, tot polițiștii din cadrul Biroului Rutier Roman tot pe bulevardul Republicii, au oprit un autoturism condus de un bărbat de 31 de ani, din Doljești. Testul a fost pozitiv pentru Benzodiazepină. În ambele cazuri au fost întocmite dosare penale.
Simple coincidențe sau reflectarea unui fenomen deja răspândit?
C. VARVARA, F. ORDEAN
-
Actualitate7 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima pagină2 săptămâni,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Actualitate2 săptămâni,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Autostrada Unirii: CNAIR amână decizia pentru Lotul de Munte Pipirig-Leghin
-
Actualitate2 săptămâni,
Jandarmii au salvat un bărbat de 81 de ani căruia i s-a făcut rău la slujba de Bobotează în Piatra Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Impozitul auto 2025: la Neamț creșterea este zero %, conform calculweb.net
-
Actualitate2 săptămâni,
A ars casa unei femei de 93 de ani