Contactează-ne

Actualitate

Constantin Iacoban este preşedintele CA Apa Serv

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fostul şef al Consiliului Judeţean intenţionează restructurarea companiei ■ el speră să determine Romanul să rămînă în ADI Aqua Neamţ ■ se va trece la reorganizarea firmei pe baza unei organigrame noi ■ „E un abuz din partea ApaServ să ne ceară acum sume care să reprezinte răscumpărarea contractului“, declară primarul Lucian Micu ■

Numirea în fruntea Consiliului de Administraţie al companiei ApaServ a ex-preşedintelui Consiliului Judeţean, Constantin Iacoban, realizată vineri, 19 iunie, este una menită să schimbe lucrurile în ceea ce priveşte managementul firmei.

„Numirea mea ţine de intenţia de a se realiza o schimbare de atitudine şi management, pentru că sînt cîteva aspecte care au deranjat în ceea ce s-a întîmplat în companie, mai ales în ceea ce priveşte atitudinea faţă de Roman.

S-a avut în vedere experienţa mea administrativă, cunoştinţele temeinice în ce priveşte proiectele europene derulate la ApaServ, din vremea cît eram preşedinte al CJ. S-a considerat că se va da un nou ton şi o nouă dinamică activităţii. Sper să reuşesc“, a declarat Constatin Iacoban.

Acesta este convins că va reuşi să dezamorseze foarte multele tensiuni existente în firmă după solicitarea Romanului de a „pleca“ la operatorul din Iaşi, ApaVital. „S-a greşit foarte mult cînd cei din conducerea companiei nu au realizat importanţa Romanului.

E ştiut că postul de director general a fost scos la concurs. Vom promova, cît de curînd, o nouă organigramă, la nivelul necesităţilor actuale. Nu se poate lucra în 2020 cu o organigramă de acum cinci ani. Vom forma o echipă competentă în jurul viitorului manager. Nu vom exclude şi restructurarea unor servicii. Trebuie înţeles că la o societate de talia ApaServ este nevoie să dezvolte activităţi noi.

Trebuie să existe un dialog permanent cu primarii. Localităţile trebuie să simtă această schimbare de atitudine, iar Romanul va trebui să aibă o altă poziţie în cadrul companiei şi să nu mai existe această ruptură. În nici un caz nu trebuie politizată problema apei. Sper să am o relaţie foarte bună cu primarul Romanului, domnul Lucian Micu, pe care l-am întîlnit, întîmplător, în urmă cu o lună şi cu care am discutat cîteva minute. Voi purta discuţii şi cu domnii Leoreanu şi Ţapu, decidenţii politici din zonă“, a adăugat fostul şef al CJ.

Romanul, totuşi, pleacă la ApaVital

Cît priveşte preţul apei, noul preşedinte al CA a spus că nu poate fi vorba de o scădere. „Preţul apei nu poate fi scăzut. Primarii ştiu că în 2008, cînd s-a aprobat Programul POIM pe fonduri europene, una din condiţii a fost aceea de a obţine profit. Vom vedea care este rezultatul litigiului în instanţă pe chestiunea preţului apei.

Rolul nostru este acela de a reduce drastic cheltuielile firmei şi să existe un program clar de diminuare şi eliminare a pierderilor. Am îndoieli în ceea ce priveşte faptul că 55% din apă se pierde. Trebuie văzut de ce s-a renunţat la înlocuirea acestor reţele la Roman“, a mai spus Iacoban. Contactat, primarul Lucian Micu a declarat că va continua procesul de desprindere a Romanului de compania ApaServ.

„Îl respect pe domnul Iacoban ca pe o persoană cu mare experienţă administrativă, dar nu am încredere că va putea de unul singur să schimbe ceea ce s-a făcut rău ani de zile. Aceasta este urmarea schimbării direcrtorilor la patru luni. Cea mai mare supărare este aceea că Romanul a fost lăsat, deliberat, şase luni fără apă.

Marea problemă este aceea că este compromis programul european de modernizare a reţelelor din Roman. Cert este că eu nu m-am întînit cu domnul Iacoban de foartă multă vreme. Noi rămînem consecvenţi ideii de plecare la ApaVital. Am transmit conducerii companiei numele a cinci auditori fianciari, din care să fie tras la sorţi unul, pentru a calcula sumele reieşite din puţinele lucrări de modernizare şi cele pentru calcularea sumeor ce trebuie restituite pentru cofinanţarea proiectelor europene, sume pe care ApaVital s-a angajat să le achite.

E un abuz din partea conducerii ApaServ să ne ceară acum sume care să reprezinte bani pentru «răscumpărarea contractului». Aici e vorba doar de denunţarea unilaterală a contractului din cauza prestaţiei dezastruoase a serviciului public“, a declarat primarul Lucian Micu.

Acesta a opinat despre iminetul faliment al comapaniei ApaServ. Iuliana Năstase Onu, membră a CA a vorbit despre efoturile realizate de acest for colectiv de conducere în ceea ce priveşte serviciile de apă şi canalizare:

„Noi am avut ca activitate prioritară încheierea proiectului POIM, care a însemat staţia de epurare de la Roman şi cu mare răspundere s-a lucrat la actualul proiect POIM pentru modernizarea staţiei de captare de la Pildeşti şi la schimbarea reţelelor de aducţiune a apei. De ce nimeni nu spune că Primăria Roman a predat către companie reţele vechi de 60 şi chiar 100 de ani? Peste o săptămînă vom depune la Autoritatea Naţională de Management acest proiect foarte important.

Este nevoie pentru redresarea situaţiei de la ApaServ de experienţa domnului Constantin Iacoban.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Pompierii, zi de foc – intervenţii pentru a salva două persoane. Una căzută într-un pârâu cea de-a doua în fântână

Știre publicată în urmă cu

în data de

Două intervenţii majore în mai puţin de jumătate de oră pentru salvatorii nemţeni, luni, 10 august. În jurul orei 17.10 s-a dat alarma pentru salvarea unei persoane care a căzut de pe un pod într-un pârâu din satul Ţolici, comuna Petricani. La doar câteva minute distanţă a survenit o nouă solicitare de intervenţie pentru salvarea unei persoane blocată într-o fântână adâncă de 7 metri, în satul Dobreni, comuna Dobreni.

Vom reveni.

 

  1. UPDATE Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 16:53, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzute în pârâul Țolici, în localitatea Țolici, comuna Petricani. La locul solicitării s-au deplasat un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare din cadrul Detașamentului Târgu Neamț și un echipaj de la SAJ. Pompierii au scos din albia pârâului, cu ajutorul tărgii, un bărbat de aproximativ 60 de ani care căzuse de pe un pod, de la o înălțime de aproximativ 5-6 m. Bărbatul, conștient, a fost preluat de echipajul de la SAJ și transportat la spital – sursa ISU Neamț

UUPDATE 2 Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 17:08, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane blocată într-o fântâna la cca 4 m adâncime, în localitatea Dobreni. Persoana intrase în fântână (aproximativ 8 m adâncime ), cu ajutorul unei scări, pentru a curăța fântâna. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială complexă de intervenție și o ambulanță SMURD. Pompierii, cu ajutorul mijloacelor specifice de intervenție de evacuare din mediu ostil, au scos un bărbat în vârstă de 68 de ani, conștient. Bărbatul a primit îngrijiri medicale de la paramedici, dar a refuzat transportul la spital.

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Locuri rămase în licee şi şcoli profesionale

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la diverse licee din judeţ au rămas neocupate 80 de locuri ■ şcolile profesionale nu prea atrag pe elevi ■ în judeţ, mai sînt libere 242 de locuri la învăţămîntul profesional de stat şi 39 la învăţămîntul profesional dual ■

În cea de a treia etapă de admitere la liceu şi la şcolile profesionale, în judeţul Neamţ mai sînt încă neocupate 80 de locuri la prima „categorie“ şi 241 la îcealaltă.

Pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi la sediul şcolilor gimnaziale a fost publicată lista cu locurile libere. Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţămîntul liceal de stat şi al Metodologiei de admitere în învăţămîntul profesional de stat, „Unităţile de învăţămînt la care există absolvenţi ai clasei a VIII-a nerepartizaţi în clasa a IX-a pînă la această dată, vor afişa listele cu locurile libere pentru etapa a III- a pe site-ul fiecărei şcoli şi la structurile subordonate.

Şi unităţile de învăţămînt, care au ofertă pentru învăţămîntul profesional de stat şi dual, vor fi obligate să afişeze lista locurilor libere pentru etapa a III- a, pe domenii de pregătire şi calificări profesionale, precum şi informaţiile privind înscrierea în această etapă. În intervalul 24 august şi pînă la începerea cursurilor noului an şcolar 2020-2021, Comisia Judeţeană de Admitere urmează a repartiza pe locurile rămase libere, candidaţii care după încheierea primelor două etape de admitere nu au fost repartizaţi în clasa a IX-a la nivel liceal, profesional şi profesional dual.

Repartizarea se va face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. Pentru candidaţii care nu au susţinut examenul de Evaluare Naţională , repartizarea se va face în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V-VIII. Documentele se vor depune la Sediul Inspectoratului Şcolar din Piatra Neamţ, strada Lt. Drăghiescu nr.44, în perioada 24-31 august.

Agricultura şi industria, domenii neatractive

Studiind lista locurilor neocupate se constată că mai sînt libere la liceu cîte un loc pe ici pe colo. Cele mai multe au rămas la profilul agricol, la Liceul Ion Ionescu de la Brad Horia, unde mai există 19 locuri neocupate.

12 locuri libere sînt şi la Seminarul Teologic Ortodox din Vînători Neamţ, la profilul Telogie Ortodoxă şi alte 11 locuri, la aceeaşi unitate la profilul Patrimoniu cultural. În ceea ce priveşte învăţămîntul profesional au rămas libere 242 locuri la învăţămîntul de stat şi 39 la învăţămîntul profesional dual.

Cele mai multe locuri au rămas neocupate la Colegiul Danubiana din Roman la profilul Turism, alimentaţie publică, unde sînt neocupate 14 locuri. La liceul Tehnologic Vasile Sav din Roman sînt încă neocupate 20 de locuri pentru meseria de strungar şi cinci pentru electrician joasă tensiune.

Alte 12 locuri libere pot fi ocupate la Liceul Gheorghe Ruset Roznovanu din Roznov, pentru meseria zugrav, ipsosar. Şcoala Adjudeni are încă neocupate opt locuri de confecţioner şi nouă de lăcătuş mecanic. La învăţămîntul dual nu au fost încă ocupate 18 locuri în meseria de tîmplar universal. Alte 16 locuri aşteaptă să fie ocupate de cei care doresc să se pregătească în meseria de cofecţioner produse textile la Şcoala Oglinzi.

Cîte 11 locuri libere se găsesc la Liceul Nisiporeşti, în meseria de tîmplar universal şi tot atîtea în meseria de confecţioner preoduse textile. Şi la Şcoala Specială din Piatra Neamţ sînt încă neocupate nouă locuri de confecţioner.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: A ameninţat că se aruncă de la înălţime, dar a fost convins să renunţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat din Roman care ameninţa că se aruncă de la înălţime a fost convins de pompieri şi un prieten să renunţe la gestul sinucigaş, luni, 10 august.

“Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 15.18, pompierii romașcani au fost solicitați să intervină pentru salvarea unei persoane care amenința că se aruncă de la înălţime. Trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Roman s-au deplasat la locul evenimentului cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare, o autospecială pentru lucru la înălțime și o ambulanță SMURD.

Un bărbat de 32 de ani a fost convins de un prieten și de locțiitorul comandantului Detașamentului Roman să coboare de pe schela unui bloc (de la nivelul etajului al treilea).

După ce a coborât, bărbatul a fost asistat de paramedici, refuzând transportul la spital”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending