Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Consilul Judetean investeste 32 de miliarde la Borca

Știre publicată în urmă cu

în data de

• suma va fi investita în reabilitarea a 3,7 km de drum la Sabasa • este doar începutul unei investitii care are în vedere asfaltarea în totalitate a drumului judetean 209B • „Atunci cînd vom veni la receptie se va vedea o cu totul alta fata a drumului, iar noi vom trece în cartea de vizita faptul ca Drupo a mai facut un drum judetean de performanta“, a declarat Alina Monda, director pe probleme de calitate în cadrul firmei Drupo Neamt • „Daca italienii au construit acest drum în anul 1936, acum a venit rîndul nostru sa-l modernizam si sa-l aducem la standarde europene“, a declarat presedintele Consiliului Judetean, Vlad Marcoci •

Visul locuitorilor din Sabasa, comuna Borca, de a avea un drum asfaltat, va deveni realitate. Consiliul Judetean Neamt a dat prin presedintele sau, Vlad Marcoci, miercuri, 11 iulie, unda verde unei investitii de 32 miliarde lei, cu referire la reabilitarea unui tronson de 3,750 kilometri al drumului judetean 209 B. Prezent la fata locului, în calitate de reprezentant al beneficiarului, liderul CJ Neamt a purtat o discutie pe tema investitiei cu Alina Monda, reprezentanta firmei constructoare, Drupo Neamt. Cei doi si-au expus punctul de vedere, asigurînd asistenta de seriozitatea unei actiuni care va marca debutul uneia mai ample, ce va conduce într-un viitor apropiat la reabilitarea în totalitate a DJ 209B, astfel încît sa poata fi realizata mai lesne legatura dintre judetele Neamt si Suceava. „Daca italienii au construit acest drum în anul 1936, acum a venit rîndul nostru sa-l modernizam si sa-l aducem la standarde europene“, a declarat presedintele Consiliului Judetean Neamt, Vlad Marcoci, care în scurta sa prezentare s-a referit la importanta economico-sociala a investitiei, la faptul ca prin modernizarea acestei cai de acces spre inima muntelui, comuna Borca, una dintre cele mai frumoase si mai mari localitati, va relua legatura cu Malinii Sucevei. Prin aceasta înlesnire va putea fi dezvoltat turismul în zona, cu atît mai mult cu cît Sabasa si Crucea Talienilor, devenite locuri de legenda prin opera sadoveniana, vor putea fi admirate si cunoscute de un numar mare de iubitori ai culturii scrise si nescrise românesti“, a afirmat presedintele Vlad Marcoci. Revenind la problemele ce tin de tehnica investitiei, din cele declarate de reprezentantul oficial al beneficiarului, am înteles ca pentru lucrarile de modernizare ale drumului au fost alocate 32 miliarde lei, bani acordati de Consiliul Judetean Neamt, datorita unui credit bancar efectuat special pentru doleanta traitorilor satului Sabasa. Ce-i drept, administratia judeteana a mai dat de înteles ca a inclus investitia din Borca în programul mai amplu de reabilitare a drumurilor judetene, care vizeaza peste 80 de kilometri ce vor fi modernizati în 2007. Asta din totalul de peste 200 de kilometri, restul urmînd sa astepte cosmetizarea într-un viitor apropiat.

„Borca face parte din planul de dezvoltare al judetului, mai ales prin cresterea potentialului turismului“

„Am predat amplasamentul pentru lucrarile ce urmeaza a fi demarate pe drumul judetean 209B, pe o lungime de 3,750 kilometri. Este un drum foarte important, ca trafic, pentru ca tranziteaza comuna Borca, una dintre cele mai mari din judet, si satul Sabasa, care are o populatie numeroasa. Peste 800 de familii vor beneficia de acest drum, si cu atît mai important este faptul ca acest drum leaga judetul Neamt de Suceava si este un prim pas pentru modernizarea acestuia. Dupa cum se poate vedea, drumul arata ca dupa bombardament, ceea ce nu este normal pentru anul 2007. Aceste reparatii vor fi executate de catre societatea Drupo si reprezinta un punct foarte important pentru Consiliul Judetean. Acesti kilometri vor fi realizati din fonduri proprii, prin obtinerea unui credit în valoare de peste 32 miliarde lei. Lucrarea vor începe în perioada imediat urmatoare si va fi realizata pîna la sfîrsitul anului. Borca face parte din planul de dezvoltare al judetului, mai ales prin cresterea potentialului turismului în zona. Este vorba de o pîrtie de schi, care urmeaza sa fie conceputa, proiectata chiar în aceasta zona si, avînd în vedere ca potentialul turistic este atît de mare, drumul va ajuta la dezvoltarea acestui domeniu economic. Dupa cum se vede, drumul pe care ne aflam n-a mai fost asfaltat pîna acum. Avem în administrare, noi, Consiliul Judetean, aproximativ 760 kilometri de drumuri în Neamt, în jur de 500 fiind asfaltati. Dar în acelasi timp si vreo 200 si ceva de kilometri neasfaltati. Pe parcursul acestui an, ne propunem reabilitarea doar a 80 de kilometri de astfel de drumuri si vor fi lucrari complexe de executat. Este foarte important pentru ca oamenii sa se poata bucura de facilitati multiple, cu atît mai mult cu cît, în perioada din urma, daca luam doar Borca, aici a fost finalizat un proiect Sapard pentru aductiune de apa, iar realizarea acestor reparatii, prin efectuarea unor lucrari de executie a unui baraj stabilizat si a mai multor straturi de asfalt, dupa ce s-au realizat aceste lucrari de aductiuni de apa, se înscriu în circuitul firesc al modernizarii comunitatii locale si, într-un cadru mai larg, a satelor românesti. Cei 3,750 de kilometri fac parte dintr-un amplu program de modernizare. Intentionam sa alocam fonduri mari pentru elaborarea de studii de fezabilitate, pentru conceperea unor proiecte de finantare externe pe plan operational-regional si speram sa cîstigam aceste fonduri, astfel încît sa putem executa acest drum în conditii moderne. Cu asfalt pîna la granita cu judetul Suceava, la Malini, pentru ca, astfel, drumul va avea o importanta si mai mare legînd cele doua judete. Va fi o cale de legatura deosebit de importanta între judetele Neamt si Suceava“, a declarat Vlad Marcoci, presedintele Consiliului Judetean Neamt.

„Am convingerea ca vom satisface toate cerintele“

Lucrarile la care a facut referire liderul administratiei judetene vor fi executate de catre firma Drupo, decisa sa duca la bun sfîrsit într-un timp record aceasta investitie, spre satisfacerea tuturor doleantelor, atît ale Consiliului Judetean, ca beneficiar, cît si ale satenilor. „Sistemul rutier pe care îl vom executa va fi alcatuit din 20 de centimetri de balast, amestec optimal, cu doua straturi de asfalt: stratul de razatura si stratul de uzura. Pe traseul de 3,750 kilometri, pe care îl avem de modernizat, vor fi executate 14 podete si un zid de sprijin de 80 de metri. Vreau sa profit de ocazie, acum, cînd sînt alaturi de beneficiar, si sa mentionez ca, fiind o firma de traditie în executarea drumurilor, am convingerea dinainte ca vom satisface toate cerintele si ca atunci cînd vom veni la receptie, se va vedea o cu totul alta fata a drumului, iar noi vom trece în cartea de vizita faptul ca Drupo a mai facut un drum judetean de performanta“, a declarat Alina Monda, director pe probleme de calitate în cadrul firmei Drupo Neamt. Asadar, vorbe care dau sperante, angajamente din partea executantului si strîngeri de mîini într-un cadru oficial. Ramîne ca, peste cîteva luni, beneficiarii directi ai investitiei, locuitorii comunei sa se bucure de asfalt la poarta casei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending