Contactează-ne

Actualitate

Conflict armat în Ucraina. Autorităţile, în expectativă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judeţul Neamţ are 73 de adăposturi de protecţie civilă ■ spitalele din judeţ, grav afectate de epidemia de coronavirus, trebuie să se pregătească, în caz de nevoie, pentru aplicarea planurilor roşu şi alb ■ în caz de necesitate, una dintre măsuri vizează constituirea unor stocuri de medicamente şi materiale sanitare ■

Escaladarea conflictului din Ucraina creează îngrijorări şi în România, în condiţiile în care ţara vecină a fost atacată terestru şi aerian de forţele ruse.

Joi, autorităţile din teritoriu aşteptau precizări de la Guvern şi alte instituţii în ceea ce trebuie făcut în viitorul imediat. Contactat telefonic, locotenent colonel Ciprian Mitrea, comandantul ISU Neamţ, a declarat că instituţia era în aşteptarea unor ordine şi precizări de la eşaloanele superioare din punct de vedere al pregătirii pentru o eventuală situaţie gravă. În judeţ sunt 73 de adăposturi de protecţie civilă a populaţiei.

„Instituţia nu a încetat niciodată pregătirile pentru situaţiile speciale. Prin efectul Legii protecţiei civile există şi autorităţi locale, care au în buget o taxă specială de protecţie civilă, pe care acestea o pot folosi la pregătirea capacităţilor de protecţie în situaţii speciale, pornind de la sistemul de înştiinţare- alarmare, pînă la tot ceea ce înseamnă acest concept de protecţie civilă.

Trebuie reţinute şi exerciţiile periodice pe care instituţia le face în domeniul alarmării populaţiei, care la un moment dat erau considerate, de către o parte a presei şi de unii cetăţeni, ca fiind deranjante. În condiţiile progresului tehnologic, în ultimii ani alarmarea populaţiei pentru situaţii de urgenţă se face şi prin sistemul RO-alert. O a doua componentă a activităţii noastre vizează partea de adăpostire, care se face în adăposturi antiaeriene special construite sau în subsolurile locuinţelor particulare care îndeplinesc criteriile de autorizare.

Pînă în 2016 exista obligaţia construirii unor astfel de adăposturi inclusiv în locuinţele populaţiei (subsoluri tehnice – n.r.), dar această obligaţie a mai  trebuit respectată doar de instituţiile care au o suprafaţă mai mare de 600 de metri pătraţi, în susoluri proiectate anume. Dacă privim problema doar prin prisma adăposturilor civile, numărul lor poate părea mic, dar nu se poate pretinde instituţiilor publice, agenţilor economici sau cetăţenilor să amenajeze adăposturi publice, în clădiri care nu au subsoluri tehnice.

Urmare a aplicării ultimelor hotărîri de Guvern noi sîntem instituţia care autorizăm astfel de adăposturi. În cursul zilei de astăzi (ieri – n.r.) vom lua legătura cu managerii spitalelor pentru a afla, chiar dacă nu intră în atribuţile noastre directe, care este cantitatea de sînge ce există în stocuri. Ne aflăm în etapa de calibrare a reacţiilor instituţiei noastre, îndriduită legal şi cu situaţii de apărare civilă“, a precizat şeful ISU.

Pregătiri pentru aplicarea planului roşu în unităţile sanitare

Mangerul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, Maria Andrici, a explicat ce atribuţii are, prin lege, instituţia pe care o conduce în caz de război.

„Conform reglementărilor, în situaţie de război, fiecare unitate sanitară va trebui să aplice planul roşu şi pe cel alb. Aceste două situaţii  se mai aplică şi în cazul în care localitatea se află în timpul unor calamităţi naturale: cutremur, inundaţii. În atare situaţii trebuie revizuite stocurile de medicamente şi materiale sanitare, pentru a face faţă unor cazuri speciale.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, sper că vom face faţă, printr-o mobilizare a eforturilor colectivului de medici şi cadre sanitare de la SMU Roman şi unei situaţii de război. Colectivul nostru îşi va mobiliza eforturile  pentru a face faţă şi unei alte situaţii speciale de acest tip, pentru că de asta ne-am ales o asemenea meserie.

Probleme pot avea toate spitalele pentru că tratarea unei plăgi de război, diferă de aceea a unei plăgi obişnuite, dintr-un acident, de exemplu. Trebuie să recunosc că ar putea fi o situaţie dificilă din toate punctele de vedere“, a declarat, pentru Monitorul, medicul Maria Andrici.

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a susţinut că urmează a se va vedea ce instrucţiuni vor veni în cursul zilei de joi, 24 februarie, de la instituţiile cu atribuţii de apărare civilă.

„Este vorba de măsuri speciale, care se iau în cazuri speciale. Trebuie să evităm panicarea populaţiei. Noi nu vom putea acţiona decît la primirea unor ordine de la instituţiile abilitate, aşa cum s-a întîmplat şi în cazul pandemiei de coronavirus.

Cît despre taxa de protecţie civilă, ea se referă şi la alte situaţii de urgenţă, de tipul calamităţilor  naturale, folosind la dotarea cu aparatură, care întreţine starea de siguranţă locală, din punct de vedere al urgenţelor“, a precizat Leonard Achiriloaei.

Numai în anul 2021 Primăria Roman a încasat la bugetul local în baza HCL 155/29 XI-2013 suma de 171.220 lei destinată cheltuielilor de apărare civilă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Urşii au dat iama la cabana Izvorul Muntelui. Localnicii şi turiştii au fost avertizaţi prin mesaj RO – ALERT

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe 15 august, sălbăticiunea a atacat doi porci dintr-o anexă a cabanei ■ a doua zi, cabanierul a văzut doi urşi în apropiere şi a sunat la 112 ■ de la începutul anului jandarmii nemţeni au intervenit în 11 astfel de situaţii ■

Prezenţa urşilor a fost semnalată în zona cabanei Izvorul Muntelui. S-a întîmplat pe 16 august, în jurul orei 19:00, cînd în urma unui apel la 112, un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Bicaz – Izvorul Muntelui a fost direcţionat în localitatea de la poalele muntelui.

„La sosirea jandarmilor, ursul nu mai era prezent în zona indicată, dar forţele au rămas în zonă pentru monitorizare şi pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent, avînd în vedere că la cabană erau cazaţi şi turişti, intervenţia încheindu-se după aproximativ trei ore.

Apelantul, cabanierul de la Cabana Izvorul Muntelui, a relatat jandarmilor că în ziua precedentă ursul i-a atacat doi porci aflaţi într-o anexă a cabanei, la marginea pădurii, iar înainte de efectuarea apelului la 112 a observat din nou prezenţa a doi urşi în zona cabanei“, a anunţat Jandarmeria Neamţ.

Cei aflaţi în zonă au fost anunţaţi despre pericol de către ISU Neamţ, prin mesaj RO-ALERT. La faţa locului au fost prezenţi reprezentanţi ai Primăriei Bicaz (SVSU), un echipaj de prim ajutor SMURD din cadrul ISU Neamţ şi jandarmii. De la începutul anului jandarmii au intervenit la 11 sesizări făcute prin apel la 112 care semnalau prezenţa urşilor, atît ziua cît şi noaptea, în apropierea gospodăriilor, la Tazlău, Bicaz-Chei, Izvorul Muntelui, Dămuc, dar şi pe traseele turistice din Masivul Ceahlău.

De cele mai multe ori, la sosirea jandarmilor, ursul nu mai era prezent în apropierea gospodăriei. Cu toate acestea, jandarmii au mai rămas în zonă pentru monitorizare şi pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Urşii au provocat şi pagube, atacînd animalele din gospodărie. Au fost şi situaţii în care prezenţa ursului s-a confirmat şi jandarmii au îndepărtat sălbăticiunea.

Ca urmare a repartizării apelului prin 112 sau a sesizării prin altă modalitate, Jandarmeria Neamţ desfăşoară următoarele activităţi: înştiinţează telefonic şi/sau prin alte mijloace de comunicare la distanţă instituţiile şi/sau persoanele cu atribuţii în domeniu; solicită date şi informaţii care să conducă la stabilirea nivelului de risc al intervenţiei; deplasează la faţa locului efectivele aflate în serviciu.

Apoi evaluează situaţia şi riscurile de agresiune generate de exemplarele de urs, respectiv prezenţa umană în zonă, factori ce pot provoca dezvoltarea spontană a agresivităţii, şi comunică datele către ceilalţi membri ai echipei de intervenţie; asigură măsurile de ordine şi de protecţie a zonei în care s-au produs sau există pericolul de producere a unor situaţii care pun în pericol viaţa, integritatea fizică a persoanelor sau bunurile acestora.

Urmează delimitarea perimetrului şi restricţionarea accesului în zona unde există pericolul unei agresiuni; îndepărtează alte persoane care nu îşi justifică prezenţa şi avertizează populaţia prin semnale acustice şi luminoase; asigură accesul celorlalte instituţii specializate de intervenţie pentru desfăşurarea activităţilor specifice. Jandarmii organizează şi desfăşoară acţiuni menite a alunga exemplarul de urs din zona incidentului.

Efectivele de jandarmi participă la scoaterea persoanei saupersoanelor agresate din zona de pericol; asigură protecţia personalului care încearcă imobilizarea exemplarului de urs prin tranchilizare. stabileşte şi menţine contactul permanent cu instituţiile şi/sau persoanele cu atribuţii în domeniu. Sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia imediată se face de către orice persoană prin apelarea numărului unic de urgenţă 112.

Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităţilor se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului de către echipa de intervenţie a nivelului de risc stabilit potrivit procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia Ursus arctos (urs brun), prevăzută în anexa nr. 2 la Ordonanţa de Urgenţă nr. 81 din 21 iulie 2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor în intravilanul localităţilor.

Echipa de intervenţie este formată din primarul sau viceprimarul UAT unde s-a produs evenimentul; personalul structurilor de jandarmi competente teritorial; personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului care a încheiat contract de prestări servicii de permanenţă/intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun cu UAT pentru asigurarea serviciilor de specialitate; medicul veterinar.

Conducătorul echipei de intervenţie este primarul sau, după caz, viceprimarul. Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităţilor se efectuează gradual prin următoarele metode: alungare prin diverse mijloace; tranchilizare şi relocare; extragere prin eutanasiere sau împuşcare. Decizia privind utilizarea uneia dintre aceste metode este luată de către conducătorul echipei de intervenţie prin raportare la nivelul de risc constatat la faţa locului.

Citește știrea

Actualitate

Liberalii despre reforma sistemului de educaţie. „Este momentul să tratăm lucrurile cu maximă seriozitate“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ echipa PNL a realizat o consultare publică pe principalele prevederi ale Legii educaţiei ■ deputatul Leoreanu este de părere că noul act normativ trebuie să fie unul modern, stabil, flexibil şi eficient, centrat pe interesele elevului ■

Liberalii nemţeni apreciază că dezbaterea conţinutului Legii educaţiei este o prioritate, ţinînd cont că aceasta este unul din cele mai importante acte normative, care privesc viitorul acestei naţiuni.

„Pentru a construi o lege în mod corect şi coerent, trebuie să fii în contact direct cu cei care simt realitatea vizată din interiorul ei, specialiştii care vor trăi efectele acestor reforme, profesioniştii care văd punctele ce necesită reformă, reglaje sau consolidări de direcţie. În acest sens, am iniţiat cea mai amplă consultare publică realizată vreodată în sistemul de învăţămînt.

Alături de preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, colegul nostru, senatorul Eugen Ţapu-Nazare şi de primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, am coordonat o serie de dezbateri majore pe Legea educaţiei naţionale la Bicaz, Tîrgu Neamţ, Piatra Neamţ şi Roman, întîlnindu-ne cu sute de cadre didactice, zeci de părinţi şi reprezentanţi ai administraţiilor locale, din toate localităţile din judeţul Neamţ.

Oameni care simt cel mai bine realitatea sistemului şi care ne-au oferit sugestii şi propuneri constructive, pentru care le mulţumim şi le vom da în lucru spre implementare. De 74 de ani, din anul 1948 nu am mai avut o reformă importantă a sistemului de învăţământ din România, ba mai mult am «trăit» din peticiri făcute peste noapte şi care, de multe ori, mai mult au încurcat, decît au ajutat, bulversînd pregătirea profesională a mai multor generaţii. Este momentul să tratăm lucrurile cu maximă seriozitate şi asta ACUM, pînă cînd nu e prea târziu!“, declară deputatul Laurenţiu Leoreanu.

Acesta afirmă că membrii PNL îşi doresc o lege a educaţiei care să fie stabilă, modernă, flexibilă şi eficientă: „Elevul trebuie să fie elementul central, tratat cît mai aproape de specificul individual, urmărind maximizarea rezultatelor. Profesorii, motorul care pune în mişcare întregul sistem, vor avea la îndemînă instrumentele necesare pentru a adapta actul educaţional, în funcţie de nevoile specifice ale elevilor pe care îi îndrumă direct.

Flexibilitatea programei, adaptabilitatea ei sînt instrumente ale unui învăţămînt modern, cu adevărat orientat pe elev. Ne dorim să investim în performanţă şi eficienţă, în obţinerea maximului de pregătire pentru generaţiile viitoare, orientîndu-ne atenţia spre nevoile elevilor, dar şi spre specialiştii care le aşează viitorul în faţă, prin nobila profesie de dascăl“, este de părere deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu.

Citește știrea

Actualitate

Începe procesul unor dealeri de droguri. În boxa acuzaţilor vor ajunge şapte persoane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii DIICOT Neamţ, pentru destructurarea grupului, au efectuat nouă descinderi imobiliare ■ anchetatorii au ridicat substanţe interzise şi un pistol neletal ■

Procurorii din cadrul Biroului Teritorial Neamţ DIICOT au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a unui grup de şapte indivizi acuzaţi de afaceri ilicite cu stupefiante. Ei au vîndut în Piatra Neamţ şi împrejurimi droguri şi substanţe cu efect psihoactiv. Gruparea a fost destructurată pe 6 iunie 2022, cînd anchetatorii au efectuat nouă percheziţii.

„În cauză s-a reţinut faptul că, începînd cu anul 2018 şi pînă în prezent, membrii grupului infracţional organizat au comercializat droguri de mare risc şi substanţe cu efect psihoactiv consumatorilor de pe raza municipiului Piatra Neamţ şi din localitătile limitrofe“, anunţa DIICOT.

În urma percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate cantităţile de 500 de grame de substanţă pulverulenta albă, susceptibilă de a avea efecte psihoactive, 20 de grame de amfetamină, 40 de comprimate ecstasy, 500 de grame de pulbere albă, folosită pentru amestecul substanţelor psihoactive, patru cîntare electronice, un pistol neletal şi un dispozitiv de mărunţit tip grinder.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 20 persoane. La final, procurorul de caz a dispus măsura reţinerii pentru o durată de 24 ore faţă de 5 inculpaţi, cu vîrste cuprinse între 26 şi 43 de ani. Pe 8 iunie 2022, toţi au fost duşi cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Neamţ.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul instanţei a admis propunerea de arestare preventivă pentru o perioada de 30 de zile a celor cinci inculpaţi. În cauză sînt acuze de săvîrşire a infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc şi efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efect psihoactiv.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ, Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Neamţ, precum şi al jandarmilor. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Citește știrea
AdvertisementTrending