Contactează-ne

Actualitate

Conferinţă Pro România – replici “fine”. Scena “alternanţei” la pupitrul cu microfoane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ protagonişti au fost Liviu Harbuz şi Ion Asaftei

Fuziunea prin absorbţie dintre Pro România şi ALDE, prezentată la Neamţ într-o conferinţă de presă la care au participat şi Liviu Harbuz, coordonator Pro România Neamţ, şi Ion Asaftei, preşedinte al fostului ALDE Neamţ, a constituit şi prilejul pentru un schimb de replici savuroase între cei doi.

Scânteia a constituit-o o întrebare a unui jurnalist care a vrut să afle cam care va fi poziţia lui Ion Asaftei în noua conjunctură politică, ştiut fiind că a fost aliat cu PSD la alegerile locale, dar în prezent este într-un partid aflat într-o alianţă politică locală cu PNL şi USR. Mai concret, jurnalistul a vrut să afle cu ce vicepreşedinte, de la ce formaţiune politică, va vota consilierul judeţean Asaftei.

Acesta a vrut să “înceapă cu începutul”, după cum singur s-a exprimat. “Eu sunt un tip foarte disciplinat din punct de vedere politic”, a început Asaftei care s-a lansat apoi într-o tiradă din care am reţinut “alianţă pentru modernizarea Neamţ-ului”, “proiecte sănătoase pentru cetăţenii judeţului Neamţ”, “liberalism aplicat în toată ţara” etc. După care s-a lansat într-un atac la adresa PNL şi USR. Pe primii i-a catalogat, printre altele, drept “lupi pedelişti îmbrăcaţi în piele de oaie penelistă”, iar pe cei din urmă i-a criticat pentru că “nu depun jurământul cu mâna pe Biblie”. Oricum, în rezumat a spus că nu poate fi de acord cu alianţa PNL-USR pe care a găsit-o în interiorul Pro România.

Dar a mai spus că a găsit şi elemente comune cu domnul Harbuz. Care domn l-a întrebat, fin, pe domnul Asaftei, “domnul preşedinte”, dacă poate trece la pupitrul cu microfoane ca să răspundă şi el la o întrebare. Şi a spus: “În primul rând abordarea domnului Asaftei este o abordare personală a dânsului şi o respect în condiţiile în care în cadrul Pro România fiecare este liber să aibă opinii diferite de conducerea partidului, era să spun superioară că era un termen mai la îndemână”. A mai menţionat că a vorbit cu Iulian Bulai de la USR Neamţ şi înţelegerea merge înainte, apoi, fin din nou, l-a întrebat pe domnul Asaftei cum se cheamă, că îi scapă, alianţa pentru Neamţ. “Modernizarea Neamţ-ului”, a venit prompt răspunsul, iar Harbuz a continuat: “Vorbim despre modernizarea Neamţ-ului, dar vorbim în termeni foarte radicali, uneori ridicând vocea, uneori fiind uşor extremişti”.

A urmat un schimb de replici cu alianţe şi proiecte de nimeni nu mai înţelegea aproape nimic, dar mai ales cu cine va vota Asatfei când vor fi aleşi vicepreşedinţii de CJ, după care Harbuz a punctat: “Domnul Asaftei va vota cu cine crede dânsul de cuviinţă şi o să aflaţi”. După care l-a invitat pe domnul Asaftei la pupitrul cu microfoane, “asta pentru posteritate”, alt comentariu fin. Iar domnul Asaftei a grăit: “Pentru eternitate (răspuns fin, la un comentariu fin n.r.). A nu se înţelege că eu în cadrul Pro România fac o dizidenţă de o anumită manieră încât obiectivul nostru principal pentru 6 decembrie se estompează”, încercare oarecum fină de a devia discuţia de la vicepreşedintele de CJ Neamţ la… alegerile parlamentare. Unde, a zis acelaşi Asaftei, PNL, PSD şi USR sunt adversarii politici ai Pro. Ordinea fiind stabilită de dumnealui. “De ce trebuie să votez vicepreşedinţi de la PNL şi USR şi nu de la Pro România?”, s-a întrebat Asaftei. Cum nu i-a răspuns nimeni dintre cei prezenţi, riscăm noi o variantă de răspuns: ca acei de la PNL şi USR să voteze un viceprimar de la PRO, la Piatra Neamţ, de exemplu.

Dar să revenim la conferinţă. Unde domnul Asaftei a mai spus că nu i se pare o politică şi anume constructivă izolarea (evident politică) a preşedintelui PSD al CJ, ales de oameni şi nu de “jocul partidelor”. Dar a precizat că îşi exprimă o opinie “poate” tot personală şi fără a-l jigni sau insinua ceva “vizavi de Liviu”. Asta fără a fi “avocatul lui Arsene”. Concluzia a fost apoteotică: “Rămânem împreună (cine cu cine?! n.r.) mergem şi vom lupta pentru ceea ce înseamnă prezenţa Pro România în Parlamentul României şi sigur şi pentru alte obiective”. A mai fost o trimitere la înţelepciunea populară, ceva cu “vaca aia proastă care dă cu copita la doniţa plină”, dar una peste alta credem că s-a înţeles cam ce a vrut domnul Asaftei să transmită.

Răspunsul lui Liviu sau domnul Harbuz nu a întârziat, fiind printre altele întrebat şi dacă domnul Asaftei va avea o funcţie de conducere în noul Pro România Neamţ. “Se vor face alegeri democratice în baza noului statut al partidului. Nu mi-am propus să îl izolez pe actualul preşedinte al CJ, eu mi-am propus să vă izolez pe dumneavoastră (domnul Asaftei n.r.). În sensul în care trebuie să urmaţi o terapie împreună cu noi şi să cădem de acord că interesul cetăţenilor este mult mai important. Ştiu că în activitatea dumneavoastră de modernizare a Neamţului aţi colaborat cu PSD-ul, că aţi insistat pentru dezvoltarea unor zone, obiective importante pentru judeţul Neamţ, în care s-au investit foarte mulţi bani, dar niciodată nu v-am auzit criticând hoţia din cadrul PSD-ului şi din cadrul CJ. Nu funcţionează sistemul “adio, dar rămân cu tine”, funcţionează sistemul după care “ori suntem împreună, ori nu mai suntem împreună”. E foarte proaspătă această absorbţie, dar cu siguranţă împreună cu domnul Asaftei, vom veni cu clarificări, pentru că nu se mai înţelege ce e evident şi ce nu e evident. O să organizăm în curând o conferinţă de presă în care vom preciza care este abordarea”.

Deci… asta-i.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Noua „ordine” din Prefectura Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Neamț vor funcționa două posturi de subprefect, care revin, politic, Alianței USR-PLUS ■ George Lazăr va ocupa, în continuare, postul de prefect din partea PNL ■ prefectul și subprefecții devin demnitari ■ se înființează și un post de secretar general ■

Prefectura Neamț a înaintat în cursul zilei de vineri, 26 februarie, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Ministerul Administrației și Internelor schema de reorganizare, în conformitate cu prevederile unui proiect de Hotărîre de Guvern, aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.

În baza acestui act normativ se trece la reașezarea celor 43 de posturi din instituție, deja ocupate, la care se adaugă 5 posturi vacante, blocate. În principal noua organigramă va avea și cel puțin două posturi noi: e vorba de un nou subprefect și de un secretar general.

Ca element de noutate, prefectul și cei doi subprefecți devin demnitari și nu vor mai fi înalți funcționari publici, ca pînă acum. Noua reorganizare înlătură ipocrizia politică actuală, conform căreia, deși erau numiți de formațiunile politice aflate la guvernare, prefectul și subprefectul erau considerați apolitici.

”E vorba de o modificare de structură a prefecturilor din întreaga țară. În cursul zilei de vineri, 26 februarie am trimis la București, pentru viza de legalitate, la Agenția Funcționarilor Publici și la Ministerul Afacerilor Interne, spre aprobare, noua organigramă. Ca noutate apare în noua organigramă un al doilea post de subprefect. Ca urmare a prevederilor unei Hotărîri de Guvern din mai-iunie 2020 se înființează și un post de secretar general, cu rol de contrasemnare a ordinelor de prefect.

Posturile de prefect și subprefect devin posturi de demnitari și nu de înalți funcționari publici, ca pînă acum. În rest, nu se modifică structura de personal existentă în actuala organigramă. La Neamț nu am găsit oportună reînființarea Oficiului Prefectural, care a funcționat la Roman, în perioada anilor 2000-2009, serviciu care avea rolul de a prelua petițiile cetățenilor din cele 28 de comune ale zonei metropolitane”, a precizat, pentru ”Monitorul”, prefectul George Lazăr.

La ora actuală în Prefectura Neamț sînt ocupate 43 de posturi și sînt vacante alte cinci, care, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de guver,n sînt blocate, din cauza restricțiilor economice pandemice, ce nu mai permit angajarea de personal în instituțiile bugetare, pînă la noi decizii.

Prefectul George Lazăr a mai declarat că în conformitate cu algoritmul politic, la Neamț, postul de prefect va rămîne PNL-ului și cele de subprefect vor fi ale Alianței USR-PLUS.

Citește știrea

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Trending