Contactează-ne

Actualitate

Conferinţă Pro România – replici “fine”. Scena “alternanţei” la pupitrul cu microfoane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ protagonişti au fost Liviu Harbuz şi Ion Asaftei

Fuziunea prin absorbţie dintre Pro România şi ALDE, prezentată la Neamţ într-o conferinţă de presă la care au participat şi Liviu Harbuz, coordonator Pro România Neamţ, şi Ion Asaftei, preşedinte al fostului ALDE Neamţ, a constituit şi prilejul pentru un schimb de replici savuroase între cei doi.

Scânteia a constituit-o o întrebare a unui jurnalist care a vrut să afle cam care va fi poziţia lui Ion Asaftei în noua conjunctură politică, ştiut fiind că a fost aliat cu PSD la alegerile locale, dar în prezent este într-un partid aflat într-o alianţă politică locală cu PNL şi USR. Mai concret, jurnalistul a vrut să afle cu ce vicepreşedinte, de la ce formaţiune politică, va vota consilierul judeţean Asaftei.

Acesta a vrut să “înceapă cu începutul”, după cum singur s-a exprimat. “Eu sunt un tip foarte disciplinat din punct de vedere politic”, a început Asaftei care s-a lansat apoi într-o tiradă din care am reţinut “alianţă pentru modernizarea Neamţ-ului”, “proiecte sănătoase pentru cetăţenii judeţului Neamţ”, “liberalism aplicat în toată ţara” etc. După care s-a lansat într-un atac la adresa PNL şi USR. Pe primii i-a catalogat, printre altele, drept “lupi pedelişti îmbrăcaţi în piele de oaie penelistă”, iar pe cei din urmă i-a criticat pentru că “nu depun jurământul cu mâna pe Biblie”. Oricum, în rezumat a spus că nu poate fi de acord cu alianţa PNL-USR pe care a găsit-o în interiorul Pro România.

Dar a mai spus că a găsit şi elemente comune cu domnul Harbuz. Care domn l-a întrebat, fin, pe domnul Asaftei, “domnul preşedinte”, dacă poate trece la pupitrul cu microfoane ca să răspundă şi el la o întrebare. Şi a spus: “În primul rând abordarea domnului Asaftei este o abordare personală a dânsului şi o respect în condiţiile în care în cadrul Pro România fiecare este liber să aibă opinii diferite de conducerea partidului, era să spun superioară că era un termen mai la îndemână”. A mai menţionat că a vorbit cu Iulian Bulai de la USR Neamţ şi înţelegerea merge înainte, apoi, fin din nou, l-a întrebat pe domnul Asaftei cum se cheamă, că îi scapă, alianţa pentru Neamţ. “Modernizarea Neamţ-ului”, a venit prompt răspunsul, iar Harbuz a continuat: “Vorbim despre modernizarea Neamţ-ului, dar vorbim în termeni foarte radicali, uneori ridicând vocea, uneori fiind uşor extremişti”.

A urmat un schimb de replici cu alianţe şi proiecte de nimeni nu mai înţelegea aproape nimic, dar mai ales cu cine va vota Asatfei când vor fi aleşi vicepreşedinţii de CJ, după care Harbuz a punctat: “Domnul Asaftei va vota cu cine crede dânsul de cuviinţă şi o să aflaţi”. După care l-a invitat pe domnul Asaftei la pupitrul cu microfoane, “asta pentru posteritate”, alt comentariu fin. Iar domnul Asaftei a grăit: “Pentru eternitate (răspuns fin, la un comentariu fin n.r.). A nu se înţelege că eu în cadrul Pro România fac o dizidenţă de o anumită manieră încât obiectivul nostru principal pentru 6 decembrie se estompează”, încercare oarecum fină de a devia discuţia de la vicepreşedintele de CJ Neamţ la… alegerile parlamentare. Unde, a zis acelaşi Asaftei, PNL, PSD şi USR sunt adversarii politici ai Pro. Ordinea fiind stabilită de dumnealui. “De ce trebuie să votez vicepreşedinţi de la PNL şi USR şi nu de la Pro România?”, s-a întrebat Asaftei. Cum nu i-a răspuns nimeni dintre cei prezenţi, riscăm noi o variantă de răspuns: ca acei de la PNL şi USR să voteze un viceprimar de la PRO, la Piatra Neamţ, de exemplu.

Dar să revenim la conferinţă. Unde domnul Asaftei a mai spus că nu i se pare o politică şi anume constructivă izolarea (evident politică) a preşedintelui PSD al CJ, ales de oameni şi nu de “jocul partidelor”. Dar a precizat că îşi exprimă o opinie “poate” tot personală şi fără a-l jigni sau insinua ceva “vizavi de Liviu”. Asta fără a fi “avocatul lui Arsene”. Concluzia a fost apoteotică: “Rămânem împreună (cine cu cine?! n.r.) mergem şi vom lupta pentru ceea ce înseamnă prezenţa Pro România în Parlamentul României şi sigur şi pentru alte obiective”. A mai fost o trimitere la înţelepciunea populară, ceva cu “vaca aia proastă care dă cu copita la doniţa plină”, dar una peste alta credem că s-a înţeles cam ce a vrut domnul Asaftei să transmită.

Răspunsul lui Liviu sau domnul Harbuz nu a întârziat, fiind printre altele întrebat şi dacă domnul Asaftei va avea o funcţie de conducere în noul Pro România Neamţ. “Se vor face alegeri democratice în baza noului statut al partidului. Nu mi-am propus să îl izolez pe actualul preşedinte al CJ, eu mi-am propus să vă izolez pe dumneavoastră (domnul Asaftei n.r.). În sensul în care trebuie să urmaţi o terapie împreună cu noi şi să cădem de acord că interesul cetăţenilor este mult mai important. Ştiu că în activitatea dumneavoastră de modernizare a Neamţului aţi colaborat cu PSD-ul, că aţi insistat pentru dezvoltarea unor zone, obiective importante pentru judeţul Neamţ, în care s-au investit foarte mulţi bani, dar niciodată nu v-am auzit criticând hoţia din cadrul PSD-ului şi din cadrul CJ. Nu funcţionează sistemul “adio, dar rămân cu tine”, funcţionează sistemul după care “ori suntem împreună, ori nu mai suntem împreună”. E foarte proaspătă această absorbţie, dar cu siguranţă împreună cu domnul Asaftei, vom veni cu clarificări, pentru că nu se mai înţelege ce e evident şi ce nu e evident. O să organizăm în curând o conferinţă de presă în care vom preciza care este abordarea”.

Deci… asta-i.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Informare de vreme rea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ atenţionarea este valabilă pînă pe 14 mai, la ora 21:00 ■ sînt anunţate manifestări de instabilitate atmosferică ■

Se strică vremea şi Administraţia de Meteorologie a emis o informare valabilă pentru toată ţara, în perioada 12 mai, ora 16:00 pînă vineri, 14 mai, ora 21:00. Se anunţă manifestări de instabilitate atmosferică, furtuni cu intensificări de vînt, tunete şi fulgere, probabil şi ceva grindină.

„Vor fi perioade în care instabilitatea va fi accentuată, la început în sud-vestul şi vestul ţării, apoi şi în celelalte regiuni. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului şi, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp şi, pe arii restrînse, 25-30 l/mp“, conform ANM.

Ieri, 12 mai, la ora 11:00 termometrele indicau 19 grade în tot judeţul, mai puţin la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca unde erau 10 grade. Temperatura resimţită era mai mare, 23 de grade în teritoriu şi 11 grade pe munte. Pe Ceahlău, stratul de zăpadă mai măsoară doar 20 de centimetri. Cea mai rece zi din această săptămînă va fi astăzi, 13 mai, iar previziunile arată că că la amiază nu vor fi mai mult de 17 grade.

Ne putem aştepta la furtuni cu descărcări electrice şi intensificări de vînt, posibil şi ceva grindină, fenomene ce sînt aşteptate îndeosebi în a doua parte a zilei. Minima nocturnă rămîne cantonată la pragul de 9 grade. În ultima zi lucrătoare a acestei săptămîni sînt aşteptate din nou precipitaţii. În schimb, se face mai cald, iar maxima saltă la valoarea de 20 de grade. Şi noaptea va fi mai blîndă, iar minima ajunge la 10 grade.

Regimul termic se apreciază şi pe parcursul zilei de sîmbătă, 15 mai, la jumătatea lui Florar se anunţă timp bun, soare, şi o maximă în creştere pînă la 21 de grade. Din păcate nu scăpăm de precipitaţii şi din nou sînt anunţate furtuni cu intensificări de vînt. Nu sînt schimbări în regimul termic nocturn şi vor fi vreo 9 grade. Duminică, 16 mai, din nou se schimbă vremea.

În prima parte a zilei va fi soare, însă la amiază maxima ajunge cu greu la 19 grade şi sînt aşteptate ploi mai după amiază. Noaptea va fi însă ceva mai caldă, iar meteorologii anunţă o maximă de 10 grade. De menţionat este faptul că dacă previziunile de acum se adeveresc, săptămîna viitoare va fi mai rece, cu maxime diurne între 16 şi cel mult 18 grade, însă sînt aşteptate precipitaţii cam în fiecare zi. Minimele nocturne pleacă de la 9 grade şi se opresc pe la 11 grade.

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului. În pas cu moda

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000) ), scriitor, pictor, caricaturist şi vorbitor de esperanto dădea viaţă, în urmă cu două decenii şi ceva, unor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o altă cronică intitulată „În pas cu moda“, care aduce în discuţie, cu fină ironie, o altă tară a societăţii post-decembriste, legată de zicătoarea: „Ce porţi lele chelbe-n cap? Păi, dacă-i modă ce să fac?“. O radiografie subtilă nu doar a modei propriu-zise, ci şi a unor năravuri, precum hoţia, care a luat proporţii, ca şi fenomen, în ultimi 30 de ani şi care au dus buhul României prin lume despre „calităţile“ unor indivizi, care au prosperat economic prin nemuncă, în timp ce populaţia cinstită a ajuns în sărăcie lucie, punînd petec peste petec şi peste acestea, alt petec.

„Moda este o formă a urîţeniei atît de insuportabilă încît trebuie schimbată din şase în şase luni“. În ceea ce urmează nu voi face un istoric al modei vestimentare, ci vor arăta că victime ale acestei maladii cad nu numai femeile, ci şi bărbaţii. Am cunoscut cîndva, undeva, un bărbat potrivit de statură. Dar „lung de mînă“, care purta cămăşi înflorate. Cînd au apărut acele cămăşi gri, închis, pestriţe, a purtat „sare şi piper“, că aşa se chemau.

Mai tîrziu am aflat că a purtat cîţiva ani numai dungi. Lasă că aşa îi trebuie, că nu s-a mai săturat! După aceea l-am văzut cu pantaloni de catifea raiată. Pe vremea blugilor frecaţi cu o cărămidă, ca să capete un aer de originalitate, l-am văzut cu blugi. Tot cu blugi l-am văzut şi după aceea cînd frecatul cu… cărămida nu mai era la modă.

Săptămîna trecută, undeva pe centru, dau nas în nas cu el. A trecut şi iarna materialelor înflorate. Aşa e în modă ca şi în dragoste… „On revient toujours“, numai că de astă dată înfloraţi îi erau pantalonii de pînză, un fel de compromis între lungi şi scurţi, care, cică, s-ar purta prin Bermude.

Dacă afacerile în care s-a lansat au să prospere, de bună seamă, în curînd se va îmbrăca cu haine de ultimul răcnet, cărora le va aplica petice false, ca să fie în pas cu cei ce vor purta petice justificate, la haine cumpărate pe vremea comunismului. Da, nu?!

Nota Redacţiei: Rubrică susţinută de Cabinetul parlamentar al senatorului PNL, Eugen Nazarie Ţapu

Citește știrea

Actualitate

Muncă la negru, sancţiuni de 142.500 lei de la ITM

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inspectorii au descoperit cazuri de muncă fără forme legale, dar şi alte nereguli ■ în aprilie, au avut loc 12 accidente de muncă ■

Sinteza activităţii prestare de ITM pe parcursul lunii aprilie arată că au fost depistate, din nou, cazuri de muncă la negru, precum şi alte abateri, iar în perioada analizată au avut loc 12 accidente.

„Au fost efectuate 233 de controale, ocazie cu care s-au constatat 246 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă (RM) şi al securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) şi s-au dispus 252 de măsuri pentru remedierea deficienţelor, aplicîndu-se 161 de sancţiuni din care 19 amenzi în cuantum de 142.500 lei“, conform ITM Neamţ.

În ce priveşte activitatea în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, inspectorii au efectuat 103 controale şi evaluări la angajatori şi au constatat un număr de 106 abateri de la prevederile legale şi au dispus 112 măsuri pentru remediere. Şapte de angajatori au fost sancţionaţi cu 106 sancţiuni contravenţionale, din care 98 avertismente şi 8 amenzi în cuantum de 30.500 lei.

În ce priveşte evenimentele de muncă, în luna aprilie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamă au fost comunicate 14 evenimente de muncă. Cele mai multe au avut drept cauză utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, căderea de la acelaşi nivel şi accidentele de circulaţie.

În ce priveşte activitatea în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii au efectuat un număr de 130 controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată. La final s-au aplicat 140 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi s-au aplicat în total 55 de sancţiuni contravenţionale, din care 11 amenzi în cuantum de 112.000 lei şi 44 avertismente contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor Legii nr.53/2003- Codul muncii, republicată, modificată şi completată şi ale H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor. La 4 angajatori, inspectorii de muncă au identificat 5 persoane care prestau muncă nedeclarată, din care 4 persoane prestau muncă fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă şi o persoană nu avea contractul individual de muncă transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor. „Au fost dispuse 4 măsuri şi au fost aplicate 4 amenzi în cuantum de 100.000 lei (3 amenzi de 20.000 lei şi o amendă de 40.000 lei).

Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sînt construcţii, comerţ, bar şi creşterea animalelor“, conform ITM Neamţ. În perioada analizată angajatorii au încheiat şi înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă 4 contracte colective de muncă şi 3 acte adiţionale la contractele colective de muncă.

Citește știrea

Trending