Contactează-ne

Actualitate

Conferinţă Pro România – replici “fine”. Scena “alternanţei” la pupitrul cu microfoane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ protagonişti au fost Liviu Harbuz şi Ion Asaftei

Fuziunea prin absorbţie dintre Pro România şi ALDE, prezentată la Neamţ într-o conferinţă de presă la care au participat şi Liviu Harbuz, coordonator Pro România Neamţ, şi Ion Asaftei, preşedinte al fostului ALDE Neamţ, a constituit şi prilejul pentru un schimb de replici savuroase între cei doi.

Scânteia a constituit-o o întrebare a unui jurnalist care a vrut să afle cam care va fi poziţia lui Ion Asaftei în noua conjunctură politică, ştiut fiind că a fost aliat cu PSD la alegerile locale, dar în prezent este într-un partid aflat într-o alianţă politică locală cu PNL şi USR. Mai concret, jurnalistul a vrut să afle cu ce vicepreşedinte, de la ce formaţiune politică, va vota consilierul judeţean Asaftei.

Acesta a vrut să “înceapă cu începutul”, după cum singur s-a exprimat. “Eu sunt un tip foarte disciplinat din punct de vedere politic”, a început Asaftei care s-a lansat apoi într-o tiradă din care am reţinut “alianţă pentru modernizarea Neamţ-ului”, “proiecte sănătoase pentru cetăţenii judeţului Neamţ”, “liberalism aplicat în toată ţara” etc. După care s-a lansat într-un atac la adresa PNL şi USR. Pe primii i-a catalogat, printre altele, drept “lupi pedelişti îmbrăcaţi în piele de oaie penelistă”, iar pe cei din urmă i-a criticat pentru că “nu depun jurământul cu mâna pe Biblie”. Oricum, în rezumat a spus că nu poate fi de acord cu alianţa PNL-USR pe care a găsit-o în interiorul Pro România.

Dar a mai spus că a găsit şi elemente comune cu domnul Harbuz. Care domn l-a întrebat, fin, pe domnul Asaftei, “domnul preşedinte”, dacă poate trece la pupitrul cu microfoane ca să răspundă şi el la o întrebare. Şi a spus: “În primul rând abordarea domnului Asaftei este o abordare personală a dânsului şi o respect în condiţiile în care în cadrul Pro România fiecare este liber să aibă opinii diferite de conducerea partidului, era să spun superioară că era un termen mai la îndemână”. A mai menţionat că a vorbit cu Iulian Bulai de la USR Neamţ şi înţelegerea merge înainte, apoi, fin din nou, l-a întrebat pe domnul Asaftei cum se cheamă, că îi scapă, alianţa pentru Neamţ. “Modernizarea Neamţ-ului”, a venit prompt răspunsul, iar Harbuz a continuat: “Vorbim despre modernizarea Neamţ-ului, dar vorbim în termeni foarte radicali, uneori ridicând vocea, uneori fiind uşor extremişti”.

A urmat un schimb de replici cu alianţe şi proiecte de nimeni nu mai înţelegea aproape nimic, dar mai ales cu cine va vota Asatfei când vor fi aleşi vicepreşedinţii de CJ, după care Harbuz a punctat: “Domnul Asaftei va vota cu cine crede dânsul de cuviinţă şi o să aflaţi”. După care l-a invitat pe domnul Asaftei la pupitrul cu microfoane, “asta pentru posteritate”, alt comentariu fin. Iar domnul Asaftei a grăit: “Pentru eternitate (răspuns fin, la un comentariu fin n.r.). A nu se înţelege că eu în cadrul Pro România fac o dizidenţă de o anumită manieră încât obiectivul nostru principal pentru 6 decembrie se estompează”, încercare oarecum fină de a devia discuţia de la vicepreşedintele de CJ Neamţ la… alegerile parlamentare. Unde, a zis acelaşi Asaftei, PNL, PSD şi USR sunt adversarii politici ai Pro. Ordinea fiind stabilită de dumnealui. “De ce trebuie să votez vicepreşedinţi de la PNL şi USR şi nu de la Pro România?”, s-a întrebat Asaftei. Cum nu i-a răspuns nimeni dintre cei prezenţi, riscăm noi o variantă de răspuns: ca acei de la PNL şi USR să voteze un viceprimar de la PRO, la Piatra Neamţ, de exemplu.

Dar să revenim la conferinţă. Unde domnul Asaftei a mai spus că nu i se pare o politică şi anume constructivă izolarea (evident politică) a preşedintelui PSD al CJ, ales de oameni şi nu de “jocul partidelor”. Dar a precizat că îşi exprimă o opinie “poate” tot personală şi fără a-l jigni sau insinua ceva “vizavi de Liviu”. Asta fără a fi “avocatul lui Arsene”. Concluzia a fost apoteotică: “Rămânem împreună (cine cu cine?! n.r.) mergem şi vom lupta pentru ceea ce înseamnă prezenţa Pro România în Parlamentul României şi sigur şi pentru alte obiective”. A mai fost o trimitere la înţelepciunea populară, ceva cu “vaca aia proastă care dă cu copita la doniţa plină”, dar una peste alta credem că s-a înţeles cam ce a vrut domnul Asaftei să transmită.

Răspunsul lui Liviu sau domnul Harbuz nu a întârziat, fiind printre altele întrebat şi dacă domnul Asaftei va avea o funcţie de conducere în noul Pro România Neamţ. “Se vor face alegeri democratice în baza noului statut al partidului. Nu mi-am propus să îl izolez pe actualul preşedinte al CJ, eu mi-am propus să vă izolez pe dumneavoastră (domnul Asaftei n.r.). În sensul în care trebuie să urmaţi o terapie împreună cu noi şi să cădem de acord că interesul cetăţenilor este mult mai important. Ştiu că în activitatea dumneavoastră de modernizare a Neamţului aţi colaborat cu PSD-ul, că aţi insistat pentru dezvoltarea unor zone, obiective importante pentru judeţul Neamţ, în care s-au investit foarte mulţi bani, dar niciodată nu v-am auzit criticând hoţia din cadrul PSD-ului şi din cadrul CJ. Nu funcţionează sistemul “adio, dar rămân cu tine”, funcţionează sistemul după care “ori suntem împreună, ori nu mai suntem împreună”. E foarte proaspătă această absorbţie, dar cu siguranţă împreună cu domnul Asaftei, vom veni cu clarificări, pentru că nu se mai înţelege ce e evident şi ce nu e evident. O să organizăm în curând o conferinţă de presă în care vom preciza care este abordarea”.

Deci… asta-i.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Spitalul de la Leţcani se tot… predă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ISU Iaşi a demarat procedura de recepţie ■ abia apoi vedem dacă şi când va fi redeschis ■ locurile la ATI se împuţinează pe zi ce trece ■

Stare de fapt: valul IV al epidemiei de coronavirus pare a fi mai grav decât ne-am fi dorit. Deja, în majoritatea judeţelor, paturile ATI disponibile pentru bolnavii de Covid sunt din ce în ce mai puţine. Iar dacă lucrurile evoluează pe acelaşi trend, în scurt timp nu vor mai fi paturi disponibile.

În Neamţ, situaţia este şi mai gravă. În urmă cu zece luni, Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a fost distrusă de un incendiu soldat cu 15 victime. De atunci stă închisă sub sigiliul procurorilor care fac anchetă. Din bani privaţi, donaţii şi sponsorizări, Asociaţia Dăruieşte Viaţă a construit o secţie ATI externă cu 17 paturi. În mod evident insuficiente pentru un spital judeţean. Mai ales în vreme de pandemie.

În tot acest timp, Spitalul Mobil de la Leţcani, pentru care nemţenii au cotizat cu peste 3 milioane de euro, stă închis. Conform oficialităţilor din Iaşi el este în plină procedură de predare-primire către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş: „Spitalul este în procedură de predare-primire de la Euronest la DS”. „Am început procedura de preluare de la Asociaţia Euronest, în colaborare cu echipe de specialişti în domeniu. Se va face o recepţie atât cantitativă, cât şi calitativă, iar la finalizarea ei vom vedea ce demersuri trebuie întreprinse pentru operaţionalizarea spitalului”, conform purtătorului de cuvânt al ISU Iaşi, Georgică Onofreiasa.

Ca o scurtă paranteză, e de apreciat că oficialii ieşeni mai comunică pe această temă. La Neamţ e… tăcere mormântală. În dialogul purtat cu reprezentanţii ISU Iaşi am încercat să aflăm şi cam când s-ar putea finaliza procedura de predare-primire. Nu ni s-a putut da un termen limită, pe motiv că nu depinde doar de ISU, ci şi de … Euronest. Deci ar putea fi vorba de zile, cum ar fi normal în plin val IV, sau de săptămâni ori chiar luni.

Drept e că în acest moment nu ştim ce va rezulta după recepţia cantitativă, dar mai ales calitativă. Iar aşteptările nu pot fi optimiste în condiţiile în care presa a tot scris de nenumărate nereguli şi probleme, iar controalele s-au ţinut lanţ pe la respectivul spital. Ba ar fi intrat pe fir chiar procurorii DNA.

Apoi, dacă totuşi va rezulta că avem un spital, nu doar o sumă de containere cu aparatură medicală dubioasă în ele, va mai dura ceva până când va fi găsit/angajat personalul medical necesar pentru ca spitalul să fie operaţional/funcţional. Probabil alte săptămâni sau luni.

Iar surse neoficiale spun că, şi redeschis, spitalul de la Leţcani va putea trata doar cazuri uşoare sau medii pentru că la ATI nu s-ar putea asigura condiţii ca în… spitalele „clasice”. Deşi acolo au fost cheltuiţi 13 milioane de euro din banii nemţenilor şi ieşenilor.

Scurtă rememorare

Povestea spitalului de la Leţcani este una tristă, cu un final previzibil. Tot trist. Investiţia a ridicat mari semne de întrebare şi a suscitat critici chiar de la început. Însă Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, şi Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi la vremea respectivă, au mers mai departe. Au dat banii, au trecut peste faptul că s-a întârziat mult până au venit containerele şi aparatura medicală şi au inaugurat aşa-zisul spital în preajma alegerilor.

Spitalul a stat deschis doar câteva luni, timp în care s-a tot vorbit despre numeroase nereguli, ce au culminat cu închiderea lui. Pentru un motiv ciudat: „este termosensibil”. Adică la temperaturi scăzute „îngheaţă” instalaţiile. Începând cu cea de… încălzire.

Lunile au trecut şi deşi a venit şi vara cu temperaturi caniculare „spitalul termosensibil” nu a mai fost deschis. Chiar dacă diverşi de la diverse instituţii şi de la cel mai înalt nivel dădeau asigurări că „în scurt timp” unitatea sanitară va fi redeschisă. În ciuda acestor asigurări, în urmă cu câteva luni s-a aflat, apoi s-a şi votat trecerea la ISU.

Iar acum aşteptăm finalizarea recepţiei. Şi ne rugăm ca să mai găsit vreun loc pe un pat ATI în vreun spital, dacă vom avea nevoie, deşi am cotizat cu toţii cu 13 milioane de euro.

Citește știrea

Actualitate

Vreme rece

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cea mai rece zi din această săptămînă vor fi numai 11 grade ■ şi nopţile vor fi deosebit de reci ■ vestea bună este că în week-end ne putem aştepta la temperaturi de pînă la 22 de grade ■

La începutul ultimei decade a lunii septembrie valorile termice au scăzut dramatic şi după ce duminică, 19 septembrie, în zona noastră ne-am bucurat de 21 de grade, pentru ieri am avut promisiunea unor valori de numai 14 grade. Aşa va fi vremea vreo cîteva zile, iar nopţile vor fi deosebit de reci, cu minime care coboară pînă la valori de numai 4 grade.

Vestea bună este că în week-end soarele îşi face datoria şi se vor înregistra valori termice diurne care vor depăşi pragul de 20 de grade Celsius. Pînă atunci trebuie spus că în noaptea de 19/20 septembrie, în judeţ s-au înregistrat minime la limita îngheţului, 0 grade. Este vorba de temperatura înregistrată la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, în timp ce în restul teritoriului au fost valori mai blînde.

Astfel, la Roman a fost ceva mai frig, cu o minimă de 6,3 grade, în timp ce la Tîrgu Neamţ au fost 8,2 grade. Cel mai confortabil a fost la Piatra Neamţ unde s-au înregistrat 8,9 grade. Ieri, 20 septembrie, la ora 11:00 erau temperaturi modeste faţă de intervalul precedent, respectiv 11 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ şi 13 grade în zona Roman. Cel mai frig era pe crestele montane unde la acelaşi moment se înregistra doar 1 grad, cu plus. Nu sînt schimbări notabile nici pe parcursul zilei de azi, 21 septembrie.

Va fi tot o zi cu soare, dar nu mai mult de 15 grade în termometre. Noaptea va fi deosebit de rece, cu o minimă de 6 grade. Şi mai rece va fi pe parcursul zilei de miercuri, 22 septembrie. Nu mai vedem soarele, cerul va fi acoperit şi ar putea ploua slab la o maximă de doar 12 grade. Regimul termic nocturn nu va fi influenţat prea mult şi minima se opreşte la 5 grade. Cea mai rece zi din această săptămînă pare a fi cea de joi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 11 grade la amiază.

Minima nocturnă rămîne cantonată la 5 grade. De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează cea mai rece noapte din acest sezon, iar mercurul din termometre coboară pînă la 4 grade. În week-end avem promisiune de vreme mai caldă. Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, ne vom bucura de o zi superbă, cu pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 22 de grade la prînz. Şi noaptea devine mai blîndă, cu o minimă de 11 grade.

Citește știrea

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Trending