Contactează-ne

Actualitate

Conferinţă Pro România – replici “fine”. Scena “alternanţei” la pupitrul cu microfoane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ protagonişti au fost Liviu Harbuz şi Ion Asaftei

Fuziunea prin absorbţie dintre Pro România şi ALDE, prezentată la Neamţ într-o conferinţă de presă la care au participat şi Liviu Harbuz, coordonator Pro România Neamţ, şi Ion Asaftei, preşedinte al fostului ALDE Neamţ, a constituit şi prilejul pentru un schimb de replici savuroase între cei doi.

Scânteia a constituit-o o întrebare a unui jurnalist care a vrut să afle cam care va fi poziţia lui Ion Asaftei în noua conjunctură politică, ştiut fiind că a fost aliat cu PSD la alegerile locale, dar în prezent este într-un partid aflat într-o alianţă politică locală cu PNL şi USR. Mai concret, jurnalistul a vrut să afle cu ce vicepreşedinte, de la ce formaţiune politică, va vota consilierul judeţean Asaftei.

Acesta a vrut să “înceapă cu începutul”, după cum singur s-a exprimat. “Eu sunt un tip foarte disciplinat din punct de vedere politic”, a început Asaftei care s-a lansat apoi într-o tiradă din care am reţinut “alianţă pentru modernizarea Neamţ-ului”, “proiecte sănătoase pentru cetăţenii judeţului Neamţ”, “liberalism aplicat în toată ţara” etc. După care s-a lansat într-un atac la adresa PNL şi USR. Pe primii i-a catalogat, printre altele, drept “lupi pedelişti îmbrăcaţi în piele de oaie penelistă”, iar pe cei din urmă i-a criticat pentru că “nu depun jurământul cu mâna pe Biblie”. Oricum, în rezumat a spus că nu poate fi de acord cu alianţa PNL-USR pe care a găsit-o în interiorul Pro România.

Dar a mai spus că a găsit şi elemente comune cu domnul Harbuz. Care domn l-a întrebat, fin, pe domnul Asaftei, “domnul preşedinte”, dacă poate trece la pupitrul cu microfoane ca să răspundă şi el la o întrebare. Şi a spus: “În primul rând abordarea domnului Asaftei este o abordare personală a dânsului şi o respect în condiţiile în care în cadrul Pro România fiecare este liber să aibă opinii diferite de conducerea partidului, era să spun superioară că era un termen mai la îndemână”. A mai menţionat că a vorbit cu Iulian Bulai de la USR Neamţ şi înţelegerea merge înainte, apoi, fin din nou, l-a întrebat pe domnul Asaftei cum se cheamă, că îi scapă, alianţa pentru Neamţ. “Modernizarea Neamţ-ului”, a venit prompt răspunsul, iar Harbuz a continuat: “Vorbim despre modernizarea Neamţ-ului, dar vorbim în termeni foarte radicali, uneori ridicând vocea, uneori fiind uşor extremişti”.

A urmat un schimb de replici cu alianţe şi proiecte de nimeni nu mai înţelegea aproape nimic, dar mai ales cu cine va vota Asatfei când vor fi aleşi vicepreşedinţii de CJ, după care Harbuz a punctat: “Domnul Asaftei va vota cu cine crede dânsul de cuviinţă şi o să aflaţi”. După care l-a invitat pe domnul Asaftei la pupitrul cu microfoane, “asta pentru posteritate”, alt comentariu fin. Iar domnul Asaftei a grăit: “Pentru eternitate (răspuns fin, la un comentariu fin n.r.). A nu se înţelege că eu în cadrul Pro România fac o dizidenţă de o anumită manieră încât obiectivul nostru principal pentru 6 decembrie se estompează”, încercare oarecum fină de a devia discuţia de la vicepreşedintele de CJ Neamţ la… alegerile parlamentare. Unde, a zis acelaşi Asaftei, PNL, PSD şi USR sunt adversarii politici ai Pro. Ordinea fiind stabilită de dumnealui. “De ce trebuie să votez vicepreşedinţi de la PNL şi USR şi nu de la Pro România?”, s-a întrebat Asaftei. Cum nu i-a răspuns nimeni dintre cei prezenţi, riscăm noi o variantă de răspuns: ca acei de la PNL şi USR să voteze un viceprimar de la PRO, la Piatra Neamţ, de exemplu.

Dar să revenim la conferinţă. Unde domnul Asaftei a mai spus că nu i se pare o politică şi anume constructivă izolarea (evident politică) a preşedintelui PSD al CJ, ales de oameni şi nu de “jocul partidelor”. Dar a precizat că îşi exprimă o opinie “poate” tot personală şi fără a-l jigni sau insinua ceva “vizavi de Liviu”. Asta fără a fi “avocatul lui Arsene”. Concluzia a fost apoteotică: “Rămânem împreună (cine cu cine?! n.r.) mergem şi vom lupta pentru ceea ce înseamnă prezenţa Pro România în Parlamentul României şi sigur şi pentru alte obiective”. A mai fost o trimitere la înţelepciunea populară, ceva cu “vaca aia proastă care dă cu copita la doniţa plină”, dar una peste alta credem că s-a înţeles cam ce a vrut domnul Asaftei să transmită.

Răspunsul lui Liviu sau domnul Harbuz nu a întârziat, fiind printre altele întrebat şi dacă domnul Asaftei va avea o funcţie de conducere în noul Pro România Neamţ. “Se vor face alegeri democratice în baza noului statut al partidului. Nu mi-am propus să îl izolez pe actualul preşedinte al CJ, eu mi-am propus să vă izolez pe dumneavoastră (domnul Asaftei n.r.). În sensul în care trebuie să urmaţi o terapie împreună cu noi şi să cădem de acord că interesul cetăţenilor este mult mai important. Ştiu că în activitatea dumneavoastră de modernizare a Neamţului aţi colaborat cu PSD-ul, că aţi insistat pentru dezvoltarea unor zone, obiective importante pentru judeţul Neamţ, în care s-au investit foarte mulţi bani, dar niciodată nu v-am auzit criticând hoţia din cadrul PSD-ului şi din cadrul CJ. Nu funcţionează sistemul “adio, dar rămân cu tine”, funcţionează sistemul după care “ori suntem împreună, ori nu mai suntem împreună”. E foarte proaspătă această absorbţie, dar cu siguranţă împreună cu domnul Asaftei, vom veni cu clarificări, pentru că nu se mai înţelege ce e evident şi ce nu e evident. O să organizăm în curând o conferinţă de presă în care vom preciza care este abordarea”.

Deci… asta-i.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Elevi, părinţi, directori şi primari, telefoane pentru consilierea lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivel naţional şi judeţean au fost înfiinţate numere de telefon, în sistem telverde, pentru consiliere pedagogică şi psihologică

Conducerea Inspectoratului Şcolar este conştientă de necesitatea existenţei unei comunicări cît mai eficiente, pe probleme ce ţin de consilierea didactică sau psihologică, în perioada de criză pandemică, motiv pentru care la nivelul Ministerului Eucaţiei, cît şi în plan local, au fost deschise mai multe linii telefonice.

„Pentru comunicare în această perioadă de criză, legată de pandemia de coronavirus, există un Telverde la Ministerul Educaţiei – 0800.672.031, pentru părinţi şi elevi şi altul pentru directori şi conducerile unităţilor administrative -0800.672.032. La nivel judeţean există mai multe telefoane gratuite. Este vorba de un număr, 0800.816.233, care este afişat şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Neamţ, dar şi unul la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale (CJRAE) – 0371.092.511. Tot la această instituţie, la care am păstrat cele 69,62 norme didactice, se pot transmite solicitări şi pe adresa de e-mail consiliere@cjrae-neamt.ro. La toate telefoanele anunţate şi la adresa de poştă electronică elevii, părinţii, cadrele didactice sau primarii pot solicita informaţii de ordin metodologic, referitoare la şcoala on-line“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Ministerul precizează că la telefonul destinat directorilor de şcoli şi primarilor se poate acorda consultanţă privind achiziţia de tablete pentru uz şcolar, cu acces la internet sau pentru alte echipamente electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line.

Telefoanele amintite, gratuite, funcţionează de luni pînă vineri, între 08.00 şi 16.00. La telefonul destinat părinţilor şi elevilor se pot transmite plîngeri referitoare la relaţia elev-părinte-profesor. Am sunat la numărul de telefon afişat pe site-ul ISJ Neamţ, la care a răspuns o voce feminină. Am fost curioşi să aflăm cît de des este apelat acest număr de telefon şi vocea de la capătul firului a recunoscut că „nu prea des“.

Citește știrea

Actualitate

Maşini furate, permise false şi percheziţii DNA

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 67 de descinderi au avut loc la nouă instituţii publice, sediile unor firme şi persoane fizice ■ ancheta a pornit de la Suceava ■ este vorba de maşini înmatriculate ilegal şi permise de conducere obţinute tot ilegal ■ acestea din urmă ar fi „costat“ între 5.000 şi 7.000 de euro ■

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, au descins, pe 26 noiembrie, la mai multe instituţii publice, dar nu numai, din cîteva judeţe, inclusiv Neamţ. În cauză sînt acuze de săvîrşire a unor infracţiuni de corupţie, dar şi spălare de bani sau constituire a unui grup infracţional organizat. Faptele ar fi avut loc în perioada 2018 – 2020.

„Sînt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sînt instituţii publice, restul reprezentînd domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi“, conform DNA.

Se pare că ar fi vorba de permise de conducere obţinute ilegal, precum şi de înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme furate din ţări ale UE. Din aceste motive instituţiile publice vizate de anchetă ar fi serviciile de Permise şi Înmatriculări, dar şi RAR. Poliţia Română a anunţat că au fost puse în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie.

„Printre suspecţi sînt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor şi înmatriculare a vehiculelor. Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunînd toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încît acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis“, anunţa Monica Dajbog, purtătorul de cuvînt al MAI.

Neoficial, se pare că în timpul percheziţiilor, anchetatorii ar fi găsit la suspecţi sume impresionante, circa un milion de euro. Banii era ţinuţi în seifuri, pereţi, ligheane sau găleţi. Se pare că în Neamţ ancheta ar fi avut loc la RAR.

Citește știrea

Actualitate

Un moş pervers a vrut ca să fie în arest la domiciliu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 61 de ani a fost arestat pentru perversiuni cu o minoră de 10 ani ■ a cerut înlocuirea detenţiei, dar nu a avut succes ■

„Bunicul“ de 61 de ani, dintr-o comună de lîngă Piatra Neamţ, arestat preventiv după perversiuni cu o minoră de 10 ani, nu-i prieşte detenţia. După ce a ajuns după gratii, inculpatul a cerut judecătorilor înlocuirea cătuşelor cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Nu a avut succes, iar acţiunea a fost respinsă va nefondată. „În temeiul art. 242 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 223 şi art. 202 Cod procedură penală, respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul C. Ion, aflat în stare de reţinere în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată, prev. şi ped. de art. 218 alin.1 şi alin. 3 lit. c) Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, de a se înlocui măsura arestării preventive luată faţă de acesta cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, menţinînd ca fiind legală şi temeinică măsura arestării preventive dispusă faţă de acesta“, conform instanţei.

Inculpatul a contestat decizia la Tribunalul Neamţ, dar în zadar. Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc într-o perioadă mai mare de timp, între 2019 – 2020. Profitînd de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vîrstei, dar şi stărea materială precare a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

Totul a ieşit la iveală, iar în urma anchetei, sexagenarul a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii nu au avut nici o reţinere şi au dispus încătuşarea în şedinţa de pe 10 noiembrie. Imediat după pronunţare inculpatul a contestat decizia instanţei de fond, însă la Tribunal demersul a fost respins ca nefondat.

Citește știrea

Trending