Actualitate
Conferință națională Prevenție, comunicare, malpraxis în sănătate
■ manifestarea este organizată de Direcția de Sănătate Publică la Central Plaza Hotel Piatra Neamț
Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Neamț organizează, în perioada 26-27 septembrie 2024, la Central Plaza Hotel din Piatra Neamț, a III-a ediție a Conferinței naționale „Prevenție, comunicare, malpraxis în sănătate”, la care și-au anunțat participarea ca lectori medici, farmaciști, psihologi, avocați, kinetoterapeuți, acupunctori din țară și străinătate (foto – Viața Medicală).
Este o ocazie de a crea oportunități, de a împărtăși experiențe și de a interacționa cu specialiști din domeniul medical. Astfel, conferențiar universitar doctor Brândușa Alina Petre, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va prezenta lucrarea: „Progrese și perspective în patologia Alzheimer. Rolul peptidelor Neuroprotectoare și al interascțiunilor cu ioni metalici”.
Medicul are și o activitate intensă de cercetător şi profesor asociat la Universitatea Clarkson din SUA. Cu o vastă experiență în domeniul spectrometriei de masă și al proteomicii, cercetările ei se concentrează pe analize de proteine și peptide în diverse contexte biomedicale. A colaborat internațional cu universități de prestigiu din Germania și SUA și a contribuit la multiple conferințe și publicații științifice importante.
Literatura de specialitate evidențiază faptul că dezvoltarea tehnologiei și a științei medicale au dus la descoperirea unor noi instrumente extrem de eficiente de diagnostic, cât și la descoperirea și îmbunătățirea tratamentelor medicale menite să ajute pacientul. Medicul a devenit responsabil în raporturile sale cu pacienții; el trebuie să se asigure că ia deciziile care au la bază cel mai bun rezultat pentru pacientul pe care îl tratează.
Astfel, se consideră că există un caz de malpraxis medical atunci când se constată că pacientul a suferit un prejudiciu fizic, mental, emoțional, material etc, pe care nu l-ar fi suferit dacă îngrijirea medicală care i s-a acordat nu ar fi fost neglijentă. Prejudiciul apare tocmai ca o consecință a unei acțiuni neglijente sau necorespunzătoare. Neglijența se poate referi la un diagnostic greșit, tratament sau îngrijire necorespunzătoare, nedepistarea afecțiunilor, lipsa intervenției, etc.
Se consideră a fi malpraxis un diagnostic necorespunzător, sau incapacitatea de a oferi un diagnostic corect;interpretarea greșită sau chiar ignorarea analizelor de laborator; efectuarea unei operații care nu este necesară; erori de tehnică chirurgicală; administrarea unor medicamente necorespunzătoare prin tipul tratamentului sau al dozajului administrat; tratare necorespunzătoare.
Ar mai fi externarea prematură; omiterea istoricului medical al pacientului; incapacitatea de a prescrie analizele necesare; incapacitatea de a recunoaște simptome; neîndrumarea pacientului spre un eșalon superior. Pentru ca să poată fi atrasă răspunderea juridică a medicului pentru comiterea acestor tipuri de greșeli, este necesar ca actul medical defectuos să cauzeze pacientului un prejudiciu, în concret, o vătămare a sănătății fizice și psihice sau a integrității corporale a pacientului. În practică, cele mai des întâlnite greșeli medicale, din neglijență, se comit în etapa de supraveghere postoperatorie.
Pacientului îi sunt garantate prin lege următoarele drepturi: de a primi îngrijiri medicale; dreptul la confidențialitatea informațiilor și la viața privată;dreptul de acces la datele medicale personale; dreptul la o a doua opinie medical; dreptul de a de a refuza un tratament sau o intervenție chirurgicală; dreptul și la servicii acordate de un medic acreditat; dreptul de a fi respectat ca o persoană umană și dreptul la îngrijiri terminale pentru a putea muri cu demnitate.
Nerespectarea drepturilor poate duce la antrenarea răspunderii civile pentru malpraxis medical în următoarele situații: încălcarea confidențialității, lipsa informării prealabile, depășirea competențelor de către medic în acordarea îngrijirilor, practica neautorizată, necomunicarea dosarului de pacient, discriminarea pacienților, abandonul pacientului sau refuzul acordării asistenței medicale. Multe din aceste aspecte vor fi discutate la conferința de la Piatra Neamț.
-
Actualitate23 de ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Prima pagină3 zile,
Adrian Laza, premieră națională în Himalaya. Este primul român care a escaladat cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume FOTO
-
Actualitate2 săptămâni,
Demisie surprinzătoare a primarului Cristian Baciu
-
Actualitate2 săptămâni,
Alertă națională: cod galben și portocaliu, ploi, vijelii
-
Prima pagină5 zile,
Școli nemțene din rural, decorate prin decret prezidențial de Ziua Mondială a Educației
-
Actualitate2 săptămâni,
Vremea împărțelilor
-
Eveniment2 săptămâni,
Traseele din Masivul Ceahlău și Cheile Bicazului-Hășmaș închise traficului turistic