Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Condamnati la Polul Nord

Știre publicată în urmă cu

în data de

• romascanii cu venituri mici nu vor putea suporta cheltuielile cu încãlzirea apartamentelor în aceastã iarnã • gazul metan s-a scumpit cu 45% si se asteaptã o nouã majorare cu încã 40% • plata cãldurii pentru un apartament ar putea ajunge la cinci milioane de lei vechi •

Oficialitãtile romascane apreciazã cã, în aceastã iarnã, majoritatea populatiei va fi nevoitã sã stea în frig, din cauza faptului cã nu va avea resurse financiare sã achite costurile încãlzirii, în conditiile majorãrii cu 45% a pretului la gaz metan si al cresterii pretului la energia electricã. „În situatia în care gazul metan s-a scumpit deja cu 45% si se asteaptã o nouã majorare de încã 40% în perioada urmãtoare, apreciez cã romascanii nu vor putea suporta facturile lunare pe care le va emite Termloc pentru încãlzirea apartamentelor. Spun acest lucru pentru cã majoritatea abonatilor Termloc sînt pensionari, cu venituri foarte mici si nu vor mai beneficia de subventii în urmãtorii ani. Pe de altã parte, firmele de termie care si-au manifestat intentia de a investi zeci de miliarde pentru asigurarea agentului termic la Roman stau în espectativã, din aceleasi motive. Un alt aspect care va afecta populatia îl reprezintã mãsura reducerii cuantumului subventiilor, pentru încãlzirea apartamentelor, în acest an, cu 30% si cu alte 70 de procente în 2006. Cred cã în viitorul apropiat costul încãlzirii unui apartament va oscila, lunar, între 4,5 milioane de lei, pînã la cinci milioane de lei, sumã imposibil de suportat de pensionarii nostri“, a precizat primarul Romanului, Dan Ioan Cãrpusor. Acesta a concluzionat cã, din nefericire, iarna devine o problemã pentru un numãr tot mai mare de romascani, din cauza scumpirilor necontrolate din ultimul an.

Iarna – un cosmar pentru romascani Foarte multi dintre romascanii, care au rãmas la sistemul de încãlzire oferit de Termloc spun cã se tem cã nu vor putea face fatã cheltuielilor în sezonul rece. În acelasi timp, si cei care au reusit sã îsi monteze centrale termice de apartament sînt alarmati de evolutia preturilor. „În 2003 mi-am cumpãrat o centralã temicã de apartament, în rate, si anul trecut am reusit sã o achit. Investitia m-a costat 50 de milioane de lei, dar, în acel moment, mi-am spus cã am scãpat de preturile uriase cerute de Goscom. Îmi amintesc cã ajunsesem sã plãtesc, în 2002, în lunile geroase, pînã la 5,5 milioane de lei, pentru douã camere încãlzite, apã, canal si celelalte cheltuieli de întretinere. Doi ani, cît am plãtit ratele pentru centralã, costurile au fost cam aceleasi, însã, în iarna trecutã, n-am depãsit douã milioane la factura de platã a gazului metan si mi-am spus cã am fãcut o investitie bunã. Din nefericire, lucrurile nu stau cum am crezut eu, pentru cã se pare cã pretul la gaz metan va mai creste cu 50 de procente, dupã ce, deja, anul acesta a crescut destul, ca sã plãtesc lunar 4-5 milioane de lei, pentru încãlzire. Si, uite asa, am ajuns de unde am plecat, dupã ce am fãcut sacrificii uriase, ca sã cumpãr centrala temicã de apartament“ s-a plîns Ana Diaconu, din Roman.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending