Contactează-ne

Actualitate

Condamnări modice în furtul de 2,5 milioane de lire sterline din Londra

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 12 membri ai unui grup infracţional organizat au primit sentinţe cu executare ■ au pledat vinovaţi şi au beneficiat de clemenţa judecetărilor londonezi ■ din grup făceau parte şi doi nemţeni ■ la domiciul lor, o vilă din Budeşti, s-au descoperit cărţi şi manuscrise, ale lui Galileo Galilei, Issac Newton sau lucrări semnate Francesco Goya ■

Aşa cum anunţă presa britanică, românii angrenaţi în ceea ce jurnaliştii au denumit „Misiune imposibilă“, respectiv jaful secolului în domeniul obiectelor de patrimoniu şi-au aflat vineri, 2 octombrie, sentinţele, care par a fi uşoare în raport cu gravitatea faptei.

Din grupare făceau parte 12 persoane, lider ar fi fost suceveanul Gavril Popinciuc, iar mâna sa dreaptă ar fi fost Cristi Ungureanu, de 41 de ani, ambii avînd rol de supraveghere şi control, fiind întotdeauna prezenţi la locul spargerilor.

Printre infractori fiind şi un frate al celui din urmă, Ilie Ungureanu. Grupul infracţional a reuşit, acum trei ani, să sustragă cărţi şi manuscrise evaluate la 2,5 milioane de lire sterline, dintr-un depozit din Londra, care aparţineau lui Isaac Newton, Galileo Galilei sau Francisco Goya.

Magistraţii londonezi au decis ca Gavril Popinciuc să stea după gratii 5 ani şi 8 luni, iar Cristi Ungureanu 5 ani şi o lună de închisoare. Narcis Popescu a primit 4 ani şi 2 luni, Marian Albu şi Traian Mihulca au luat cîte 4 ani. Ilie Ungureanu şi Victor Opariuc au fost condamnaţi la 3,8 respectiv 3,7 ani. Tot 3 ani şi 8 luni au primit Viorel Paragină şi Liviu Leahu, Daniel David a fost condamnat la 3 ani şi 7 luni, Paul Popeanu la 3 ani şi 3 luni, iar Marian Mămăligă, la 4 ani. Andy Durham, detectiv inspector la Poliţia Metropolitană Londra, care a participat la anchetă, a acordat ziariştilor de la Antena 1 un interviu în care au explicat modul de acţiune al hoţilor.

Ei au fost prinşi după trei ani de investigaţii ale poliţiştilor din Marea Britanie, România şi Italia şi din cauza faptului că ar fi lăsat dovezi ale jafului. La investigaţii a participat şi comisarul şef al Direcţiei de Investigaţii Criminale din România, Tudor Emil.

„Majoritatea bunurilor furate erau scoase din ţară printr o firmă care presta aşa zise servicii de curierat. Era de fapt firma unuia dintre inculpaţi din România, care transporta bunuri şi persoane între România şi Marea Britanie. Şi asta a fost folosită ca acoperire pentru a transporta bunurile furate inclusiv cărţile istorice“, a declarat Andy Durham.

Cea mai dificilă parte a jafului era cea de pătrundere în depozite care se derula mereu la fel. Infractorii urcau pe acoperiş, făceau o gaură în tavan şi pe acolo coborau cu ajutorul frînghiilor. Furau cele mai valoroase obiecte, de obicei laptopuri şi telefoane mobile. În felul acesta au reuşit să dea 12 spargeri în Marea Britanie şi să fure bunuri de 4,5 milioane de lire sterline.

Doar 2,5 milioane a fost valoarea cărţilor istorice care ar fi trebuit să ajungă la o licitaţie în America. Membrii grupării infracţionale au beneficiat de clemenţă, pledând vinovaţi, dar se pare că ceea ce a contat la dozarea pedepselor a fost faptul că au indicat locul unde ascunseseră cărţile şi manuscrise de o valoare incomensurabilă.

„În total, sentinţele primite cumulează 118 ani. Totuşi, datorită circumstanţelor speciale determinate de pandemia de COVID-19 şi a faptului că inculpaţii au pledat vinovat fără să mai fie nevoie de încă un proces, şi luând în considerare situaţiile dificile din închisorile britanice cauzate de restricţiile impuse de COVID pentru motive de siguranţă, instanţă le-a acordat reduceri ale pedepselor aşa că cei 12 vor sta acum în închisoare doar 48 de ani şi 4 luni“, a mai arătat detectivul Andy Durham.

Arestările au început anul trecut, iar în ianuarie 2020, liderul bandei, Gavril Popinciuc, a fost prins la Milano. O probă ADN găsită pe tetiera maşinii folosite în timpul jafului a ajutat poliţia să ia urma hoţilor. Ca să nu pericliteze misiunea, britanicii i-au lăsat chiar să scape în cîteva rînduri, mai spunea detectivul. Acesta a mai declarat că urmează a se afla ce intenţionau să facă hoţii cu aceste comori culturale, care, teoretic, erau foarte greu de valorificat. Rămîne de văzut şi starea fizică a manuscriselor care au stat îngropate în condiţii improprii în garjul familiei Ungureanu, de la Făurei.

Reamintim faptul că primarul încă în funcţie de la Făurei, Vasile Coroi, declara redactorilor Monitorul că familia Ungureanu, venită de cîţiva ani la Budeşti, trăia izolată într-o vilă la marginea satului, departe de ochii comunităţii.

Comoara de la Făurei ar putea fi pierdută

Cărţile şi manuscrisele vechi găsite la Budeşti, ar putea fi compromise iremediabil, din cauza faptului că au fost depozitate în condiţii improprii. Faptul că manuscrisele au fost expuse umezelii, deci implicit mucegaiului, poate face ca cea mai mare parte dintre acestea să nu mai poată fi salvată de specialiştii.

„Practic, presupune distrugerea lor. Pentru că sînt condiţii pe care trebuie să le respecţi, condiţii de umiditate relativă, de temperatură. Trebuie păstrate într-un mediu ambiental constant. După trei ani de beci, de pivniţă, de transport în condiţii improprii, nu ştim stadiul în care se află. Ele intră de urgenţă în restaurare, se fac investigaţiile fizico- chimice, biologice, se stabilieşte diagnosticul“, a declarat Leonard Fulău, din cadrul Laboratorului de restaurare a Muzeului Naţional al Limbii Române, citat de stirileprotv.ro.

Manuscrisele ridicate cu sacii de la Budeşti, se află acum în custodia anchetatorilor români, urmînd a se stabili dacă restaurarea acestora, indiferent de condiţiile în care se află, va fi făcută în ţara noastră, ori în Anglia. „Dezastru. Din moment ce umiditatea a fost crescută, automat intervine mucegaiul, intervine degradarea filei. Odată ce a intrat apa, cu temperaturi variate, automat se pierde”, a susţinut, pentru sursa citată, Eugenia Oprescu, şefa Secţiei Patrimoniu a MNLR.

Reamintim că 237 de cărţi şi manuscrise, printre care şi opere de Galileo Galilei, Issac Newton sau lucrări ale pictorului Francesco Goya, au fost descoperite pe 16 septembrie în vila nelocuită de la Budeşti. „Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărţile, care includ opere din secolul al XVII-lea sunt de importanţă internaţională şi sunt de neînlocuit“, se arată într-un comunicat DIICOT.

Pe 24 februarie 2017, procurorii s- au sesizat din oficiu cu privire la activitatea membrilor grupării de români, care au dat o spargere, în noaptea de 29/30.01.2017, în Feltham, în apropiere de Aeroportul Heathrow din Londra. „Cărţi valoroase, multe din secolele XV şi XVI, au fost furate în jaful care a avut loc în Feltham, de o echipă de hoţi ce a reuşit să evite sistemele de securitate coborând prin tavan într-un depozit de profil.

Timp de 4-5 ore, între 21.00 – 02:00, suspecţii au scotocit în patru paleţi, care se aflau în tranzit către o expoziţie de carte din Los Angeles“, mai preciza DIICOT. Printre cărţile şi manuscrisele vechi se găseau cărţi rare: Newton, Matematical Principles of Natural Pshispphy, 1777-1802, opera de Galileo Galilei. Bologna: Dozza, 1655-1656, La Divina comedia di Dante. Venice Giolito, 1544, Giovanni Francesco-Pico della Mirandola.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Zilele Orașului Piatra-Neamț 2021 Piatra Fest și Piatra Food Fest

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria Municipiului Piatra-Neamț organizează în perioada 23-27 iunie 2021 evenimentul „Piatra Fest”, prilejuit de Zilele Orașului Piatra-Neamț. Pe parcursul celor cinci zile de sărbătoare vor avea loc manifestări cultural-artistice, concerte, un festival gastronomic și evenimente religioase dedicate sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual al orașului. Festivalul gastronomic Piatra Food Fest se va desfășura în Piața Ștefan cel Mare, zona din fața Parcului  Central, ce va fi transformată în acea perioadă în pietonal, iar spectacolele la scenă vor fi organizate în Piața Curtea Domnească.

Duminică, pe scena de la Curtea Domnească va avea loc Gala Generațiilor, eveniment în cadrul cărora vor fi premiați șefii de promoție din anii terminali de la unitățile de învățământ din municipiu, dar și cuplurile care în acest an au împlinit 50 de ani de la căsătorie.

Toate manifestările se vor organiza cu respectarea măsurilor de prevenire Covid în vigoare.

Pregătim  programul detaliat al evenimentului și vom face publice toate detaliile în zilele următoare!

Citește știrea

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Trending