Contactează-ne

Actualitate

Condamnări modice în furtul de 2,5 milioane de lire sterline din Londra

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 12 membri ai unui grup infracţional organizat au primit sentinţe cu executare ■ au pledat vinovaţi şi au beneficiat de clemenţa judecetărilor londonezi ■ din grup făceau parte şi doi nemţeni ■ la domiciul lor, o vilă din Budeşti, s-au descoperit cărţi şi manuscrise, ale lui Galileo Galilei, Issac Newton sau lucrări semnate Francesco Goya ■

Aşa cum anunţă presa britanică, românii angrenaţi în ceea ce jurnaliştii au denumit „Misiune imposibilă“, respectiv jaful secolului în domeniul obiectelor de patrimoniu şi-au aflat vineri, 2 octombrie, sentinţele, care par a fi uşoare în raport cu gravitatea faptei.

Din grupare făceau parte 12 persoane, lider ar fi fost suceveanul Gavril Popinciuc, iar mâna sa dreaptă ar fi fost Cristi Ungureanu, de 41 de ani, ambii avînd rol de supraveghere şi control, fiind întotdeauna prezenţi la locul spargerilor.

Printre infractori fiind şi un frate al celui din urmă, Ilie Ungureanu. Grupul infracţional a reuşit, acum trei ani, să sustragă cărţi şi manuscrise evaluate la 2,5 milioane de lire sterline, dintr-un depozit din Londra, care aparţineau lui Isaac Newton, Galileo Galilei sau Francisco Goya.

Magistraţii londonezi au decis ca Gavril Popinciuc să stea după gratii 5 ani şi 8 luni, iar Cristi Ungureanu 5 ani şi o lună de închisoare. Narcis Popescu a primit 4 ani şi 2 luni, Marian Albu şi Traian Mihulca au luat cîte 4 ani. Ilie Ungureanu şi Victor Opariuc au fost condamnaţi la 3,8 respectiv 3,7 ani. Tot 3 ani şi 8 luni au primit Viorel Paragină şi Liviu Leahu, Daniel David a fost condamnat la 3 ani şi 7 luni, Paul Popeanu la 3 ani şi 3 luni, iar Marian Mămăligă, la 4 ani. Andy Durham, detectiv inspector la Poliţia Metropolitană Londra, care a participat la anchetă, a acordat ziariştilor de la Antena 1 un interviu în care au explicat modul de acţiune al hoţilor.

Ei au fost prinşi după trei ani de investigaţii ale poliţiştilor din Marea Britanie, România şi Italia şi din cauza faptului că ar fi lăsat dovezi ale jafului. La investigaţii a participat şi comisarul şef al Direcţiei de Investigaţii Criminale din România, Tudor Emil.

„Majoritatea bunurilor furate erau scoase din ţară printr o firmă care presta aşa zise servicii de curierat. Era de fapt firma unuia dintre inculpaţi din România, care transporta bunuri şi persoane între România şi Marea Britanie. Şi asta a fost folosită ca acoperire pentru a transporta bunurile furate inclusiv cărţile istorice“, a declarat Andy Durham.

Cea mai dificilă parte a jafului era cea de pătrundere în depozite care se derula mereu la fel. Infractorii urcau pe acoperiş, făceau o gaură în tavan şi pe acolo coborau cu ajutorul frînghiilor. Furau cele mai valoroase obiecte, de obicei laptopuri şi telefoane mobile. În felul acesta au reuşit să dea 12 spargeri în Marea Britanie şi să fure bunuri de 4,5 milioane de lire sterline.

Doar 2,5 milioane a fost valoarea cărţilor istorice care ar fi trebuit să ajungă la o licitaţie în America. Membrii grupării infracţionale au beneficiat de clemenţă, pledând vinovaţi, dar se pare că ceea ce a contat la dozarea pedepselor a fost faptul că au indicat locul unde ascunseseră cărţile şi manuscrise de o valoare incomensurabilă.

„În total, sentinţele primite cumulează 118 ani. Totuşi, datorită circumstanţelor speciale determinate de pandemia de COVID-19 şi a faptului că inculpaţii au pledat vinovat fără să mai fie nevoie de încă un proces, şi luând în considerare situaţiile dificile din închisorile britanice cauzate de restricţiile impuse de COVID pentru motive de siguranţă, instanţă le-a acordat reduceri ale pedepselor aşa că cei 12 vor sta acum în închisoare doar 48 de ani şi 4 luni“, a mai arătat detectivul Andy Durham.

Arestările au început anul trecut, iar în ianuarie 2020, liderul bandei, Gavril Popinciuc, a fost prins la Milano. O probă ADN găsită pe tetiera maşinii folosite în timpul jafului a ajutat poliţia să ia urma hoţilor. Ca să nu pericliteze misiunea, britanicii i-au lăsat chiar să scape în cîteva rînduri, mai spunea detectivul. Acesta a mai declarat că urmează a se afla ce intenţionau să facă hoţii cu aceste comori culturale, care, teoretic, erau foarte greu de valorificat. Rămîne de văzut şi starea fizică a manuscriselor care au stat îngropate în condiţii improprii în garjul familiei Ungureanu, de la Făurei.

Reamintim faptul că primarul încă în funcţie de la Făurei, Vasile Coroi, declara redactorilor Monitorul că familia Ungureanu, venită de cîţiva ani la Budeşti, trăia izolată într-o vilă la marginea satului, departe de ochii comunităţii.

Comoara de la Făurei ar putea fi pierdută

Cărţile şi manuscrisele vechi găsite la Budeşti, ar putea fi compromise iremediabil, din cauza faptului că au fost depozitate în condiţii improprii. Faptul că manuscrisele au fost expuse umezelii, deci implicit mucegaiului, poate face ca cea mai mare parte dintre acestea să nu mai poată fi salvată de specialiştii.

„Practic, presupune distrugerea lor. Pentru că sînt condiţii pe care trebuie să le respecţi, condiţii de umiditate relativă, de temperatură. Trebuie păstrate într-un mediu ambiental constant. După trei ani de beci, de pivniţă, de transport în condiţii improprii, nu ştim stadiul în care se află. Ele intră de urgenţă în restaurare, se fac investigaţiile fizico- chimice, biologice, se stabilieşte diagnosticul“, a declarat Leonard Fulău, din cadrul Laboratorului de restaurare a Muzeului Naţional al Limbii Române, citat de stirileprotv.ro.

Manuscrisele ridicate cu sacii de la Budeşti, se află acum în custodia anchetatorilor români, urmînd a se stabili dacă restaurarea acestora, indiferent de condiţiile în care se află, va fi făcută în ţara noastră, ori în Anglia. „Dezastru. Din moment ce umiditatea a fost crescută, automat intervine mucegaiul, intervine degradarea filei. Odată ce a intrat apa, cu temperaturi variate, automat se pierde”, a susţinut, pentru sursa citată, Eugenia Oprescu, şefa Secţiei Patrimoniu a MNLR.

Reamintim că 237 de cărţi şi manuscrise, printre care şi opere de Galileo Galilei, Issac Newton sau lucrări ale pictorului Francesco Goya, au fost descoperite pe 16 septembrie în vila nelocuită de la Budeşti. „Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărţile, care includ opere din secolul al XVII-lea sunt de importanţă internaţională şi sunt de neînlocuit“, se arată într-un comunicat DIICOT.

Pe 24 februarie 2017, procurorii s- au sesizat din oficiu cu privire la activitatea membrilor grupării de români, care au dat o spargere, în noaptea de 29/30.01.2017, în Feltham, în apropiere de Aeroportul Heathrow din Londra. „Cărţi valoroase, multe din secolele XV şi XVI, au fost furate în jaful care a avut loc în Feltham, de o echipă de hoţi ce a reuşit să evite sistemele de securitate coborând prin tavan într-un depozit de profil.

Timp de 4-5 ore, între 21.00 – 02:00, suspecţii au scotocit în patru paleţi, care se aflau în tranzit către o expoziţie de carte din Los Angeles“, mai preciza DIICOT. Printre cărţile şi manuscrisele vechi se găseau cărţi rare: Newton, Matematical Principles of Natural Pshispphy, 1777-1802, opera de Galileo Galilei. Bologna: Dozza, 1655-1656, La Divina comedia di Dante. Venice Giolito, 1544, Giovanni Francesco-Pico della Mirandola.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Noua „ordine” din Prefectura Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Neamț vor funcționa două posturi de subprefect, care revin, politic, Alianței USR-PLUS ■ George Lazăr va ocupa, în continuare, postul de prefect din partea PNL ■ prefectul și subprefecții devin demnitari ■ se înființează și un post de secretar general ■

Prefectura Neamț a înaintat în cursul zilei de vineri, 26 februarie, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Ministerul Administrației și Internelor schema de reorganizare, în conformitate cu prevederile unui proiect de Hotărîre de Guvern, aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.

În baza acestui act normativ se trece la reașezarea celor 43 de posturi din instituție, deja ocupate, la care se adaugă 5 posturi vacante, blocate. În principal noua organigramă va avea și cel puțin două posturi noi: e vorba de un nou subprefect și de un secretar general.

Ca element de noutate, prefectul și cei doi subprefecți devin demnitari și nu vor mai fi înalți funcționari publici, ca pînă acum. Noua reorganizare înlătură ipocrizia politică actuală, conform căreia, deși erau numiți de formațiunile politice aflate la guvernare, prefectul și subprefectul erau considerați apolitici.

”E vorba de o modificare de structură a prefecturilor din întreaga țară. În cursul zilei de vineri, 26 februarie am trimis la București, pentru viza de legalitate, la Agenția Funcționarilor Publici și la Ministerul Afacerilor Interne, spre aprobare, noua organigramă. Ca noutate apare în noua organigramă un al doilea post de subprefect. Ca urmare a prevederilor unei Hotărîri de Guvern din mai-iunie 2020 se înființează și un post de secretar general, cu rol de contrasemnare a ordinelor de prefect.

Posturile de prefect și subprefect devin posturi de demnitari și nu de înalți funcționari publici, ca pînă acum. În rest, nu se modifică structura de personal existentă în actuala organigramă. La Neamț nu am găsit oportună reînființarea Oficiului Prefectural, care a funcționat la Roman, în perioada anilor 2000-2009, serviciu care avea rolul de a prelua petițiile cetățenilor din cele 28 de comune ale zonei metropolitane”, a precizat, pentru ”Monitorul”, prefectul George Lazăr.

La ora actuală în Prefectura Neamț sînt ocupate 43 de posturi și sînt vacante alte cinci, care, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de guver,n sînt blocate, din cauza restricțiilor economice pandemice, ce nu mai permit angajarea de personal în instituțiile bugetare, pînă la noi decizii.

Prefectul George Lazăr a mai declarat că în conformitate cu algoritmul politic, la Neamț, postul de prefect va rămîne PNL-ului și cele de subprefect vor fi ale Alianței USR-PLUS.

Citește știrea

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Trending