Contactează-ne

Actualitate

Condamnări modice în furtul de 2,5 milioane de lire sterline din Londra

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 12 membri ai unui grup infracţional organizat au primit sentinţe cu executare ■ au pledat vinovaţi şi au beneficiat de clemenţa judecetărilor londonezi ■ din grup făceau parte şi doi nemţeni ■ la domiciul lor, o vilă din Budeşti, s-au descoperit cărţi şi manuscrise, ale lui Galileo Galilei, Issac Newton sau lucrări semnate Francesco Goya ■

Aşa cum anunţă presa britanică, românii angrenaţi în ceea ce jurnaliştii au denumit „Misiune imposibilă“, respectiv jaful secolului în domeniul obiectelor de patrimoniu şi-au aflat vineri, 2 octombrie, sentinţele, care par a fi uşoare în raport cu gravitatea faptei.

Din grupare făceau parte 12 persoane, lider ar fi fost suceveanul Gavril Popinciuc, iar mâna sa dreaptă ar fi fost Cristi Ungureanu, de 41 de ani, ambii avînd rol de supraveghere şi control, fiind întotdeauna prezenţi la locul spargerilor.

Printre infractori fiind şi un frate al celui din urmă, Ilie Ungureanu. Grupul infracţional a reuşit, acum trei ani, să sustragă cărţi şi manuscrise evaluate la 2,5 milioane de lire sterline, dintr-un depozit din Londra, care aparţineau lui Isaac Newton, Galileo Galilei sau Francisco Goya.

Magistraţii londonezi au decis ca Gavril Popinciuc să stea după gratii 5 ani şi 8 luni, iar Cristi Ungureanu 5 ani şi o lună de închisoare. Narcis Popescu a primit 4 ani şi 2 luni, Marian Albu şi Traian Mihulca au luat cîte 4 ani. Ilie Ungureanu şi Victor Opariuc au fost condamnaţi la 3,8 respectiv 3,7 ani. Tot 3 ani şi 8 luni au primit Viorel Paragină şi Liviu Leahu, Daniel David a fost condamnat la 3 ani şi 7 luni, Paul Popeanu la 3 ani şi 3 luni, iar Marian Mămăligă, la 4 ani. Andy Durham, detectiv inspector la Poliţia Metropolitană Londra, care a participat la anchetă, a acordat ziariştilor de la Antena 1 un interviu în care au explicat modul de acţiune al hoţilor.

Ei au fost prinşi după trei ani de investigaţii ale poliţiştilor din Marea Britanie, România şi Italia şi din cauza faptului că ar fi lăsat dovezi ale jafului. La investigaţii a participat şi comisarul şef al Direcţiei de Investigaţii Criminale din România, Tudor Emil.

„Majoritatea bunurilor furate erau scoase din ţară printr o firmă care presta aşa zise servicii de curierat. Era de fapt firma unuia dintre inculpaţi din România, care transporta bunuri şi persoane între România şi Marea Britanie. Şi asta a fost folosită ca acoperire pentru a transporta bunurile furate inclusiv cărţile istorice“, a declarat Andy Durham.

Cea mai dificilă parte a jafului era cea de pătrundere în depozite care se derula mereu la fel. Infractorii urcau pe acoperiş, făceau o gaură în tavan şi pe acolo coborau cu ajutorul frînghiilor. Furau cele mai valoroase obiecte, de obicei laptopuri şi telefoane mobile. În felul acesta au reuşit să dea 12 spargeri în Marea Britanie şi să fure bunuri de 4,5 milioane de lire sterline.

Doar 2,5 milioane a fost valoarea cărţilor istorice care ar fi trebuit să ajungă la o licitaţie în America. Membrii grupării infracţionale au beneficiat de clemenţă, pledând vinovaţi, dar se pare că ceea ce a contat la dozarea pedepselor a fost faptul că au indicat locul unde ascunseseră cărţile şi manuscrise de o valoare incomensurabilă.

„În total, sentinţele primite cumulează 118 ani. Totuşi, datorită circumstanţelor speciale determinate de pandemia de COVID-19 şi a faptului că inculpaţii au pledat vinovat fără să mai fie nevoie de încă un proces, şi luând în considerare situaţiile dificile din închisorile britanice cauzate de restricţiile impuse de COVID pentru motive de siguranţă, instanţă le-a acordat reduceri ale pedepselor aşa că cei 12 vor sta acum în închisoare doar 48 de ani şi 4 luni“, a mai arătat detectivul Andy Durham.

Arestările au început anul trecut, iar în ianuarie 2020, liderul bandei, Gavril Popinciuc, a fost prins la Milano. O probă ADN găsită pe tetiera maşinii folosite în timpul jafului a ajutat poliţia să ia urma hoţilor. Ca să nu pericliteze misiunea, britanicii i-au lăsat chiar să scape în cîteva rînduri, mai spunea detectivul. Acesta a mai declarat că urmează a se afla ce intenţionau să facă hoţii cu aceste comori culturale, care, teoretic, erau foarte greu de valorificat. Rămîne de văzut şi starea fizică a manuscriselor care au stat îngropate în condiţii improprii în garjul familiei Ungureanu, de la Făurei.

Reamintim faptul că primarul încă în funcţie de la Făurei, Vasile Coroi, declara redactorilor Monitorul că familia Ungureanu, venită de cîţiva ani la Budeşti, trăia izolată într-o vilă la marginea satului, departe de ochii comunităţii.

Comoara de la Făurei ar putea fi pierdută

Cărţile şi manuscrisele vechi găsite la Budeşti, ar putea fi compromise iremediabil, din cauza faptului că au fost depozitate în condiţii improprii. Faptul că manuscrisele au fost expuse umezelii, deci implicit mucegaiului, poate face ca cea mai mare parte dintre acestea să nu mai poată fi salvată de specialiştii.

„Practic, presupune distrugerea lor. Pentru că sînt condiţii pe care trebuie să le respecţi, condiţii de umiditate relativă, de temperatură. Trebuie păstrate într-un mediu ambiental constant. După trei ani de beci, de pivniţă, de transport în condiţii improprii, nu ştim stadiul în care se află. Ele intră de urgenţă în restaurare, se fac investigaţiile fizico- chimice, biologice, se stabilieşte diagnosticul“, a declarat Leonard Fulău, din cadrul Laboratorului de restaurare a Muzeului Naţional al Limbii Române, citat de stirileprotv.ro.

Manuscrisele ridicate cu sacii de la Budeşti, se află acum în custodia anchetatorilor români, urmînd a se stabili dacă restaurarea acestora, indiferent de condiţiile în care se află, va fi făcută în ţara noastră, ori în Anglia. „Dezastru. Din moment ce umiditatea a fost crescută, automat intervine mucegaiul, intervine degradarea filei. Odată ce a intrat apa, cu temperaturi variate, automat se pierde”, a susţinut, pentru sursa citată, Eugenia Oprescu, şefa Secţiei Patrimoniu a MNLR.

Reamintim că 237 de cărţi şi manuscrise, printre care şi opere de Galileo Galilei, Issac Newton sau lucrări ale pictorului Francesco Goya, au fost descoperite pe 16 septembrie în vila nelocuită de la Budeşti. „Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărţile, care includ opere din secolul al XVII-lea sunt de importanţă internaţională şi sunt de neînlocuit“, se arată într-un comunicat DIICOT.

Pe 24 februarie 2017, procurorii s- au sesizat din oficiu cu privire la activitatea membrilor grupării de români, care au dat o spargere, în noaptea de 29/30.01.2017, în Feltham, în apropiere de Aeroportul Heathrow din Londra. „Cărţi valoroase, multe din secolele XV şi XVI, au fost furate în jaful care a avut loc în Feltham, de o echipă de hoţi ce a reuşit să evite sistemele de securitate coborând prin tavan într-un depozit de profil.

Timp de 4-5 ore, între 21.00 – 02:00, suspecţii au scotocit în patru paleţi, care se aflau în tranzit către o expoziţie de carte din Los Angeles“, mai preciza DIICOT. Printre cărţile şi manuscrisele vechi se găseau cărţi rare: Newton, Matematical Principles of Natural Pshispphy, 1777-1802, opera de Galileo Galilei. Bologna: Dozza, 1655-1656, La Divina comedia di Dante. Venice Giolito, 1544, Giovanni Francesco-Pico della Mirandola.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

A crescut consumul de oxigen, la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Unul dintre „medicamentele“ cel mai des folosite în actuala pandemie de coronavirus este oxigenul. Purtătorul de cuvînt al Spitalului de Urgenţă Roman, Andreea Trifan, a explicat sursele de alimentare ale unităţii cu acest produs vital pentru îngrijirea bolnavilor în cazul diverselor afecţiuni, în care scade saturaţia de oxigen în sînge şi organismul trebuie „alimentat“.

„La Spitalul Municipal de Urgenţă Roman dispunem de două variante de alimentare cu oxigen. Avem reţeaua fixă, în staţia centrală, care este alimentată de la stocatorul Messer, oxigen folosit în special în Blocul Operator, CPU şi ATI, acolo fiind şi cel mai mare consum. De asemenea, în spital se folosesc şi buteliile de oxigen portabile, acestea fiind alimentate de LindeGaz şi care sînt folosite pentru celelalte secţii ale spitalului“, a declarat Andreea Trifan.

Aceasta a spus că aceste butelii mobile sînt folosite pentru pacienţii în stare gravă, care necesită oxigen pentru a putea fi deplasaţi, de la o secţie la alta, în vederea investigaţiilor. „În spital avem 192 de guri de oxigen, din care 20 sunt pe ATI. Acum, în ultima perioadă a anului, de cînd afecţiunile pulmonare au crescut, mai ales din cauza pandemiei Covid-19, a crescut şi consumul de oxigen. În luna octombrie, faţă de luna mai, de exemplu, s-a folosit cu 25% mai mult oxigen din staţia fixă şi a crescut cu 40% mai mult consumul de la butelie“, a mai spus purtătorul de cuvînt al unităţii.

Citește știrea

Actualitate

Se cere sprijin pentru depistarea unor bătăuşi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr de 26 de ani, din Piatra Neamţ, a fost bătut de membrii unui grup de cinci persoane, care încă nu au fost găsiţi de anchetatori. Altercaţia a fost surprinsă de camerele de supravegere de la o societate, iar acum Poliţia Piatra Neamţ solicită sprijinul cetăţenilor pentru identificarea a cinci persoane.

Dosarul penal a fost întocmit sub aspectul comiterii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. „După vizualizarea imaginilor surprinse de camere, poliţiştii au constatat faptul că, la data de 9 septembrie 2020, în jurul orei 23:00, în timp ce un tînar de 26 de ani, din Piatra Neamţ, se afla în faţa unei societăţi comerciale din municipiu, ar fi fost lovit cu pumnii şi cu picioarele de către cinci persoane necunoscute“, anunţă Poliţia Neamţ.

Oricine poate oferi informaţii care pot conduce la identificarea persoanei din imagini este rugat să anunţe Poliţia municipiului Piatra Neamţ, la telefon 0233/211.113 sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112.

Citește știrea

Actualitate

Arestare în dosarul fraţilor lideri interlopi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trei indivizi au fost prinşi în urma unei acţiuni a procurorilor DIICOT ■ au băgat spaima în patronii sălilor de jocuri de noroc, cărora le cereau taxă de protecţie ■ în cauză sînt acuze de şantaj, camătă, hărţuire sau grup infracţional organizat ■ au fost indisponibilizate patru maşini, lei, valută şi telefoane ■

Fraţii Tănase, cei care au băgat spaima în patronii păcănelelor din Roman, au fost arestaţi de magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ. În şedinţa din 24 noiembrie 2020 au fost încătuşaţi, pentru 30 de zile, Sorin Tănase, de 42 de ani, Gheorghe Gabriel Tănase, în vîrstă de 39 de ani, şi Aurel Tănase, 50 de ani.

Cei trei au ajuns după gratii pentru acuze de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, camătă, ameninţare sau nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Imediat după pronunţarea sentinţei, fraţii au atacat decizia Tribunalului Neamţ. Cauza va ajunge pe rolul Curţii de Apel Bacău care va stabili dacă decizia primei instanţe este justă sau nu.

Totul a început pe 23 noiembrie, cînd anchetatorii au descins la Roman, vizaţi fiind membrii unei grupări care desfăşura activităţi ilicite. Din 2017, ei se „ocupau“ de cei care aveau afaceri în domeniul jocurilor de noroc, cărora le cereau taxe de protecţie. În cauză mai sînt cercetate şi alte persoane, fiind acuze de şantaj, camătă, ameninţare, inducerea în eroare a organelor judiciare, influenţarea declaraţiilor, hărţuire şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Pentru documentarea activităţii infracţionale, au fost efectuate nouă percheziţii domiciliare, fiind indisponibilizate patru autoturisme, în valoare de 20.000 de euro, 6.700 de lei, 725 de euro, 12 telefoane mobile şi un cuţit.

„În cursul anului 2017, şase persoane, din Roman, s-ar fi constituit într-o grupare infracţională organizată, bazată pe relaţii familiale şi prietenii apropiate, în scopul obţinerii unor foloase injuste, prin ameninţare şi intimidare, de la reprezentanţii unor firme care administrau săli de jocuri de noroc“, conform unui comunicat al IPJ Neamţ. Aceştia ar fi ameninţat cu acte de violenţă atît angajaţii care îşi desfăşurau activitatea în sălile respective, cît şi clienţii.

Prin aceste acţiuni, ar fi determinat reprezentanţii acestor săli să le achite taxe de protecţie. De asemenea, în perioada 2019 – 2020, cinci persoane, membre ale aceleiaşi familii, ar fi oferit bunuri, precum şi diferite sume de bani, cu împrumut, mai multor persoane din oraş.

„Ulterior, datornicii ar fi urmat să returneze banii, cu dobîndă, într-un interval de timp stabilit de membrii grupării, iar, în cazul nerespectării acestuia, ar fi exercitat acte de violenţă fizică şi verbală asupra acestora“, conform aceleiaşi surse. Totodată, în cazul nerecuperării banilor, la termenul stabilit, dobînzile ar fi crescut zilnic, iar persoanele cu datorii ar fi fost ameninţate şi constrînse psihic şi fizic, în vederea efectuării plăţilor.

Citește știrea

Trending