A obținut mai multe premii, unul dintre cele mai importante fiind locul al III-lea la Concursul Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch” de la Sibiu.
A urmat cursuri de măiestrie cu pianiști celebri precum: Walter Krafft și Georg Sava (Germania), Csíky Boldizsár (România), Martin Hughes (Austria), Bogányi Gergely (Ungaria), Karl-Andreas Kolly (Elveția), Erik Tawastjerna (Finlanda), Robert Levin (S.U.A), Gottlieb Wallisch (Austria), Theodor Paraschivescu și Denis Pascal (Franța), cursuri care l-au ajutat să-și dezvolte personalitatea artistică.A susținut recitaluri în România, la Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Mediaș, Sibiu, Sebeș, Râmnicu Vâlcea, Craiova; precum şi la Budapesta (Ungaria), München, Lenggries, Dresden (Germania) Alba, Verduno, Aymavilles și Tremezzo (Italia).
În perioada 2012-2015, a colaborat cu orchestra condusă de maestrul Walter Krafft, de la „Münchener Musikseminar” din München, primind titlul de asistent și solist permanent.
În anii 2014 și 2015, a fost solistul orchestrelor simfonice ale Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima”, interpretând Variațiunile Simfonice, de César Franck și Concertul nr. 2 în do minor, de Serghei Rahmaninov.Stilul original de interpretare al lui István are ca trăsături dominante extrema preocupare pentru calitatea sunetului, multiplele culori pe care acesta le poate dobândi, atmosfera poetică în care conținutul pieselor se dezvăluie cu splendoare, construcția logică a edificiului muzical revelată cu maximă claritate, care însă nu rămâne niciodată la nivelul strict cerebral, ci este încălzită cu patosul expresiei sale. El își implică întreaga ființă în recrearea muzicii interpretate, evidențiind poezia, dramatismul și tragismul ei.
În prezent, este doctorand și asistent universitar în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj Napoca.
PROGRAM DETALIAT
Johann Sebastian Bach (1685-1750) Preludiu și fugă în sol# minor din Clavecinul bine temperat – caiet 1
Frédéric Chopin (1810-1849) Studiu op. 12 nr. 1 în Do major
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) Sonata KV283 în Sol major (Allegro, Andante, Presto)
Franz Liszt (1811-1886) Studiu transcendental nr. 11 în fa minor
Robert Schumann (1810-1856) Fantasiestücke op. 12 Des Abends (Pe înserate) Aufschwung (Avântul) Warum? (De ce?) Grillen (Capricii) In der Nacht (În noapte) Fabel (Basm) Traumes–Wirren (Vis zbuciumat) Ende vom Lied (Sfârșitul cântecului)