Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Concedierile colective de la Aqua Calor, aprobate de Guvern

Știre publicată în urmă cu

în data de

• la sfîrsitul anului, societatea va mai avea circa 95 de angajati

200 de salariati de la Aqua Calor vor fi concediati, în conditiile în care Guvernul a aprobat programul de restructurare a societãtii. În scurt timp, din cei 297 de angajati de la Aqua Calor, 200 trebuie sã renunte de bunãvoie la locul de muncã. Probabil cã, pînã la toamnã, la Aqua Calor vor mai rãmîne sub o sutã de oameni, iar dupã modernizarea sistemului termic centralizat din municipiul Piatra Neamt, societatea va ajunge la nivel de sectie sau de serviciu în cadrul Primãriei pietrene. Cei care vor mai lucra la Aqua Calor vor asigura service-ul noului sistem termic si vor supraveghea functionarea a 18-19 centrale termice de cvartal care vor mai functiona în iarna care vine. Proiectul primãriei prevede înlocuirea centralelor termice de cvartal cu altele mici, care vor functiona în containere lîngã blocuri. Altele vor fi amplasate în clãdirile vechilor sisteme de producere a energiei termice si apei calde menajere. Se vrea ca, în 2007, întregul sistem de termoficare din Piatra Neamt sã fie automatizat.

Consilierii locali au dat liber restructurãrilor în mai

Consilierii locali ai municipiului PIatra Neamt au aprobat încã de pe 25 mai 2006, proiectul privind restructurãrile care trebuie fãcute la Aqua Calor. Ulterior, acesta a ajuns pe masa Guvernului, pentru ca pe seama lui sã se emitã o prevedere legalã, în baza cãreia sã se treacã la restructurãrile colective. Membrii AGA si CA de la Aqua Calor au sustinut cã la aceastã societate sînt necesare restructurarea si reorganizarea pentru cã are pierderi foarte mari, iar Primãria asigurã modernizarea sistemului termic din Piatra Neamt, prin înlocuirea centralelor de acum, cu altele performante, si nu va mai fi nevoie de foarte multi oameni. Desfiintarea celor 200 de locuri de muncã se va face în douã etape, una în viitorul apropiat, în procent de 70-80%, si cealaltã aproape de sezonul rece. La cererea sindicatului si a angajatilor s-a mers pe desfiintarea a 200 de posturi. Cei care nu vor mai lucra la Aqua Calor vor primi salarii compensatorii, în functie de vechimea fiecãruia în societate. Numãrul maxim de salarii pe care le va încasa un disponibilizat va ajunge la 25, la o vechime de peste 30 de ani. Valoarea unui salariu depãseste cu putin opt milioane de lei. Din 2003, Aqua Calor are ca principal obiect de activitate producerea si distributia de energie termicã si apã caldã menajerã. Încã se mai ocupã de administrarea celor douã cimitire publice din Piatra Neamt – „Eternitatea“ si „Pietricica“, si a 27 de spatii locative. Mai în primãvarã i s-a luat dreptul de administrare a blocurilor construite de firma Mivan Kier, pe Calea Romanului si a cîtorva hale de la Speranta.

Anul trecut, pierderi de 71 miliarde de lei

Situatia financiarã a societãtii, în ultimii ani, a fost tot mai grea, iar, la finele lui 2005, pierderile au ajuns la aproape 71 miliarde de lei. Dupã ce Primãria Piatra Neamt a demarat programul de modernizare a centralelor termice, restructurarea la Aqua Calor a devenit de neocolit. Pentru acest sezon cald, este prevãzutã transformarea tehnologicã a 32-33 de centrale termice din 52 existente. Cazanele care vor fi utilizate vor avea un randament de peste 90%. De asemenea, reglarea arderii va fi automatã si nu va mai fi nevoie de fochisti. În sezonul rece 2006-2007, Aqua Calor va rãmîne în exploatare cu 18-19 de centrale termice de cvartal. Din cele 25 de centrale termice, în urma solicitãrilor de debransare care se vor înregistra în sezonul cald 2006, se va pune în discutie oportunitatea mentinerii din punct de vedere tehnico-economic, întrucît au rãmas cu un numãr foarte mic de abonati, a CT 22, CT 62, CT 43, CT 40, fiind luate în calcul cuplarea centralelor 50 cu 51, automatizarea centralei 11 si montarea de containere automatizate în CT 67. La sfîrsitul anului 2005, veniturile totale ale societãtii Aqua Calor erau de 223,97 miliarde de lei, cheltuielile de 294,99 miliarde de lei, ceea ce înseamnã cã pierderile s-au cifrat în jurul valorii de 71 miliarde de lei. Dupã reducerea numãrului de salariati si modernizãrile din sistem, vor scãdea cheltuielile în unitate. Se preconizeazã cã, la începutul lui 2007, la Aqua Calor vor mai fi 95 de angajati.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending