Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Comune portocalii uni

Știre publicată în urmă cu

în data de

• social-democratii nu au nici un ales local în Ghindãoani, Urecheni si Vãleni

Partidul Social Democrat nu are nici un ales local (primar, viceprimar sau consilier) în trei comune nemtene. Este vorba despre comunele Ghindãoani, unde primar este Iuliu Savin, care, desi a cîstigat pe mîna PSD, acum este în tabãra pedistilor, dar între timp a trecut si pe la Partidul România Mare, Urecheni, unde primar este Mihai Marcel Tãnãselea, penelist, si Vãleni, unde primar este Ion Stoleru, tot membru PNL. În ciuda lipsei totale a opozitiei în cele trei consilii locale din judet, PSD Neamt detine 36% dintre primari, 57% dintre viceprimari si 41% dintre consilierii locali. Aceastã situatie se datoreazã migrãrii politice a 28 de primari din judet, care, desi au cîstigat în 2004 pe mîna PSD, au migrat cãtre alte formatiuni politice, din 58 de primari cîti a avut aceastã formatiune în urmã cu doi ani acum mai avînd doar 30. „Sper ca «transformarea» de acum, datã de plecarea unor alesi locali din partidul nostru cãtre alte formatiuni sã nu-i multumeascã pe cei care i-au preluat, astfel ca în 2008 sã ajungem si sã depãsim nivelul pe care l-am înregistrat în 2004“, a declarat deputatul Ioan Munteanu, presedintele interimar al PSD Neamt. Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, membru PNL, a sustinut cã ceea ce i s-a întîmplat principalului partid din opozitie nu este decît o micã parte din nota de platã pentru ce a fãcut PSD în trecut: „Eu nu am agreat achizitia de alesi locali, dar nota de platã primitã de PSD este de zece ori mai micã decît ceea ce au fãcut ei în perioada 2000-2004. Ei au aplicat o politicã cozmînceascã, luînd circa o mie de primari PNL la pachet, uneori toti membrii de partid dintr-o localitate. N-a fost obiectivul nostru sã racolãm primari, asa s-a întîmplat“, a spus ministrul Flutur. Gheorghe Stefan, presedintele organizatiei judetene a PNL, a precizat cã nici PSD nu este strãin de racolarea primarilor din alte partide, dînd exemplu primarului de la Români, care a fost luat din rîndurile Fortei Democrate dupã alegerile din 2004.

Aplicatã în plin mandat, Legea 249 a subtiat rîndurile social-democratilor

De la sfîrsitul sãptãmînii trecute, alesii locali s-au legat de un partid politic, exprimîndu-si în scris apartenenta. Chiar dacã îi va mai bate gîndul migrãrii, ei nu vor mai putea pãrãsi partidul în care sînt acum decît cu pretul pierderii mandatului de ales local. Deputatul PSD Rãzvan Bobeanu a sustinute cã aplicarea Legii antimigratie în plin mandat nu a fãcut decît sã fie în dezavantajul unor partide, în special al PSD, care au pierdut oameni. „În opinia mea, Legea 249/2006 îmbracã aspecte ne-constitutionale. Consider cã ar fi trebuit sã intre în vigoare începînd cu noul mandat. Pentru cã nu s-a întîmplat asa, s-au fãcut presiuni asupra alesilor locali si n-a fost deloc usor pentru membrii nostri în aceastã perioadã. Oricum ar fi, Neamtul rãmîne un judet social-democrat si putem aborda alegerile viitoare, fie ele la termen sau anticipate, cu sanse reale de a cîstiga“.

Pe site-ul CJ, o scãpare esentialã

Conform prevederilor Legii antimigratie, apartenenta politicã a fiecãrui ales local din judet a fost publicatã pe site-ul Consiliului Judetean Neamt. Deputatul PSD Ioan Bivolaru a precizat cã asa cum este acum prezentarea CJ, lipseste esentialul. „De pe site-ul realizat de Consiliul Judetean lipseste esentialul. Este total inoperabil, întrucît lipseste data depunerii declaratiei de apartenentã politicã. Legea se aplicã din momentul depunerii acestei declaratii. Prin neprezentarea datei, aceastã evidentã devine total inoperabilã, este doar o situatie statisticã si nu foloseste la nimic. Solicitãm oficialilor Consiliului Judetean sã completeze tabelul cu data depunerii declaratiei, pentru cã altfel vom sustine cã nu-si face treaba“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending