Contactează-ne

Prima pagină

Comuna din Neamț unde „seceta” este la ea acasă. Apa-i o foarte, foarte mare problemă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ conducerea DSP Neamț susține că, la Stănița, continuarea furnizării de apă neconformă însemnă iresponsabilitate din partea autorităților locale ■ primarul spune că s-a conformat dispoziților DSP și acum transportă apă, la poarta cetățenilor cu o cisternă cumpărată ■ zice că face demersuri pentru accesarea de fonduri europene în vederea realizării unei aducțiuni de apă potabilă ■

Exasperată de faptul că autoritățile publice de la Stănița nu reușesc să rezolve problema alimentării cu apă din comună, conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț ne-au făcut cunoscute condițiile în care reprezentații administrației ar continua să furnizeze apă, neconformă, invocând faptul că aceasta este folosită în scop menajer și pentru adăparea animalelor.

„În cadrul monitorizărilor de audit a surselor de apă destinate consumului uman de pe domeniul public al comunei Staniță, în luna aprilie a.c au fost prelevate probe din 5 fântâni publice. Toate probele analizate au fost neconforme din punct de vedere bacteriologic. La apa din 3 fântani s-au înregistrat valori crescute de azotați (nitrați). La o a patra fântână este crescută turbiditatea și oxidabilitatea. Apa este nepotabilă d.p.d.v. chimic și/sau bacteriologic și conform Ordonanței nr. 7/2023 a fost interzis consumul.

În luna iunie a.c a fost verificată funcționarea rețelei de apă din Stanita și inspectorii sanitari au interzis distribuția apei de la cele 2 sistemele de aprovizionare existente, deoarece sunt neautorizate sanitar și nu îndeplinesc condițiile de igienă conform legislației sanitare în vigoare. Comuna Stănița, reprezentată prin primar, a fost sancționată, cu amendă contravențională în valoare de 40.000 de lei pentru absenţa autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru obiectivele ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei, supuse procedurii de autorizare sanitară, conform reglementărilor“.

În cadrul controlului DSP Neamt, inspectorii sanitari au constatat următoarele: una dintre stațiile de captare din comună nu este funcțională din lipsa apei, terenul din jurul acestei captări conținând factori poluatori de tipul adăpost pentru animale, gunoi de grajd, fâneață cu utilaje degradate, miros pestilential, etc. Cealaltă stație de captare este neamenajată corespunzător normelor de igienă, fără perimetru de protecție.

Terenul din jurul captării este insalubru cu deșeuri menajere împrăștiate pe sol, o cișmea pentru adăpatul animalelor, etc. Apa colectată este transportată prin conducte, la un rezervor din fibră de sticlă, de capacitate 20 mc, amplasat în zona bisericii Stănița. Rezervorul este amplasat direct pe sol, este înconjurat de vegetație, nu este protejat conform normelor de igienă.

„Primăria Stănița trebuie să asigurare apa potabilă pentru locuitorii comunei din surse conforme cu respectarea prevederilor legislației sanitare în vigoare”, a precizat Radu Firăstru, directorul DSP Neamț. Acesta mai spune că, în conformitate cu prevederilor OMS nr. 119/2014, producătorul, în cazul acesta comuna Stănița, are sarcina de a asigura cantitatea minimă de apă necesară pe zi pentru un locuitor, care este de 50 l. Cantitatea este estimată numai pentru acoperirea necesarului fiziologic (potabilă), igienei individuale și preparării hranei.

Sistemele de aprovizionare cu apă a localităților trebuie să fie autorizate şi să furnizeze apă potabilă în cantitatea necesară şi de o calitate care să respecte prevederile legale în vigoare, astfel încât să nu afecteze starea de sănătate a consumatorilor. În cazul în care în care este furnizată apă menajeră prin rețeaua de distribuție către consumatorii comunei, primăria este direct răspunzătoare în cazul apariției unor probleme de sănătate la populația aprovizionată.

Primarul comunei, Laurențiu Todireanu, susține că nu înțelege de ce există atâta înverșunare împotriva sa și a locuitorilor comunei, care nu din vina sa nu are alimentare cu apă potabilă. „De când ne-a pus DSP-ul în vedere să nu mai utilizăm apă pe acea instalație construită de noi la nivel local nu am mai făcut acest lucru. Am cumpărat o cisternă cu ajutorul acesteia cărăm apă la porțile oamenilor din niște chesoane autorizate de-a lungul timpului de către DSP. Nici această apă nu este potabilă și oamenii știu acest lucru.

Începând din luna iunie, ducem apă la poarta cetățenilor și ei o folosesc pentru adăparea animalelor, la udat grădinile, pentru spălat rufe, etc. Între timp, am accelerat procedurile de accesare de fonduri europene în vederea aducțiunii de apă potabilă, prin compania ApaVital Iași, însă avizele se obțin cumplit de greu, din cauza birocrației. Avem avizul de la Mediu, l-am obținuit și de la Apele Române. Mai avem de obținut câteva. Sperăm ca în câteva luni de la aprobarea spre finanțare a proiectului să înceapă construcția aducțiunii”, a declarat primarul Todireanu.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending