Prima pagină
Comuna din Neamț unde apa-i oprită de jumătate de an. Primar vs. autorități
■ primarul de la Stănița, Laurențiu Todireanu, zice că-i disperat deoarece DSP a decis, după reclamația unui consilier, să închidă sursa locală de apă din luna iunie ■ localnicii se plâng că le mor vitele de sete, nu au apă de spălat rufe și pentru toalete ■ directorul Radu Firăstrău susține că DSP nu face decât politică de sănătate publică ■
Urmare a unei reclamații făcută de un consilier, cei aproximativ 1.800 de locuitori ai comunei Stănița nu mai primesc apă din luna iunie, dată la care Direcția de Sănătate Publică Neamț a controlat calitatea apei și a constatat că aceasta nu este potabilă și nu poate fi folosită nici măcar pentru necesitățile menajere. Așa cum ne-a declarat și în luna iunie, și acum, primarul Laurențiu Todireanu nu a reușit, din motive care nu-i sunt imptabile, să rezolve problema aducțiunii cu apă. Afectate sunt localitățile Stănița, Chicirea, Ghidion, Poienile Oancei, Todireni, Veja și Vlădicele.
„Problema este că Direcția de Sănătate ne-a închis rețeaua de alimentare cu apă menajeră pe care noi o făcusem în plan local, pentru ca oamenii să aibă apă să dea la animale, să folosească apă la toalete, să se spele și să spele rufele. Este adevărat că, în ultimii ani, pânza freatică a scăzut din cauza secetei, dar în această toamnă, după ploi, ea s-a refăcut, dar nimeni de atunci nu a mai venit de la DSP, în ciuda telefoanelor pe care le-am dat, să ia probe și să ne lase să adăpăm animalele și să folosim apa pentru nevoile menajere.
În aceste condiții am fost nevoit să-mi asum răspunderea și să car apă cu cisternele la poarta oamenilor. Am fost amendat, astă vară, de către DSP cu 20.000 de lei din cauză că furnizez apă nepotabilă. De ani de zile tot fac proiecte de realizare a unei rețele de apă și canalizare. Vin acum de la Iași, de la un proiectant, dar de fiecare dată se tot găsesc motive și nu pot obține avizele necesare, deși am accesat tot felul de finanțări.
Am încercat soluția de a mă «înțepa» în aducțiunea de la Boghicea, unde comuna e aprovizionată de ApaVital Iași, am încercat și la Vaslui, dar n-am reușit să rezolv problema. Am fost și la domnul prefect Adrian Niță, dar nimeni nu reușește să mă ajute să rezolv o problemă atât de grea pentru comună. Dacă până la anul nu reușesc să aduc apă în comună nu mai candidez. Zilnic primesc telefoane de la zeci de cetățeni, care-mi reproșează că nu au apă să-și adape animalele și să o folosească la o toaletă.
De sute de ani în această comună oamenii au folosit apa din fântână și deodată ea nu mai este bună”, a declarat primarul Laurențiu Todireanu, care a precizat că în comună oamenii cresc aproximativ 4.000 de oi și vreo 1.300 de vaci, iar apa de băut o cumpără de la magazin. Conducerea școlii din localitate a încheiat un contract cu o firmă de îmbutelierea apei, care aprovizionează unitatea cu bidoane de 10 litri.
La DSP se face numai politică de sănătate publică
Directorul DSP Neamț, juristul Radu Firăstrău, este de părere că vina de a nu fi fost găsită o soluție fezabilă în a accesa fonduri pentru un proiect de aducțiune cu apă și în această comună o poartă numai administrația publică locală. „Noi, la DSP nu facem decât politică de sănătate publică și atunci când a fost luată măsura închiderii improvizației de aducțiune pe care primarul, care stă pe acel scaun de 15 ani, a realizat-o, am făcut ceea ce trebuia făcut.
Am închis sursa și l-am amendat pe primar. Problema a fost discutată și la Prefectură și domnul prefect a văzut că s-a procedat legal și nu ne putea cere să nu respectăm legea, pentru că dacă se îmbolnăvește un copil sau un bătrân de la acea apă, care este adusă dintr-un iaz comunal, în care se scaldă animalele, noi răspundem cu libertatea. Este treaba autorităților locale, alese de cetățeni, să acceseze fonduri, nu a noastră”, a precizat directorul Radu Firăstrău.
A mai afrmat că dacă primarul va ignora prevederile legale, aducând apă nepotabilă oamenilor, poate răspunde penal. Căpitan Irina Popa, de la ISU Neamț, a declarat că în aceste șase luni instituția nu a fost solicitată să ducă la Stănița apă menajeră cu cisterna și că bănuiește că acest lucru a fost făcut la nivelul administrației locale. Încercarea noastră de a discuta acestă problemă de la Stănița cu reprezentantul guvernului în teritoriu a eșuat, prefecul Adrian Niță fiind la o întrunire publică, după cum a precizat șeful cancelariei, Ionel Iordache.
-
Actualitate3 zile,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitateo săptămână,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitateo săptămână,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima paginăo săptămână,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Prima paginăo săptămână,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți
-
Prima pagină2 săptămâni,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu