Actualitate
Comuna Cordun, strategii de dezvoltare și modernizare

■ în localitate se lucrează de zor la modernizarea rețelelor de apă și canalizare ■ se are în vedere înființarea unui parc industrial, având în vederea că sunt anuțate noi investiții în zonă ■ „O comunitate nu trebuie să stea cu mâna întinsă la bugetul statului, ci să se dezvolte prin proiecte durabile, care să rezolve nevoile unui trai civilizat. Ne aflăm într-o goană continuă pentru obținerea de fonduri la bugetul local, pentru cofinanțarea proiectelor europene de infrastructură ■
Una din comunele cele mai „invidiate” din punct de vedere al modernizării infrastructurii este Cordunul, unitate administrativ-teritorială care, în ultimii ani, a făcut eforturi substanțiale pentru a schimba fața localității. Primarul localității, inginerul Adrian Ciobanu, s-a străduit, și în mare măsură a reușit, să implementeze proiecte de natură a aduce schimbări vizibile și durabile în viața concetățenilor săi.
„Am considerat ca o prioritate în programul meu de administrare a localității să fac o infuzie de capital de 6-7 milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare. Între alte investiții, anul acesta am reușit să construim o sală de sport și alți 15 km de rețea de apă și canal.
La nivelul comunei Cordun avem, de câțiva ani, un mare șantier pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare. E vorba de extinderea rețelelor de apă și canalizare la Pildești. Începând cu 21 august vom demara lucrările și pe alte 4 străzi, care trebuie asfaltate la Cordun (după ce s-a finalizat lucrarea de apă și canalizare – n.r.).
Sunt investiții importante pe care, în ultimii ani, le-am făcut la Cordun. Este știut că în mandatul trecut am asfaltat 32 km de străzi, pe care s-au corelat lucrările de apă și canalizare, asfaltând doar traseele unde au fost finalizate astfel de lucrări. Asta după ce vom instala conducetele de apă și canalizare, pe cei 15 km. Urmează apoi lucrări pe 10 km la nivelul întregii comune”, a declarat primarul Adrian Ciobanu.
De la probleme cu apa prin „ricoșeu”, la intenții de înființare a unui parc industrial
Întrebat fiind cum vede rezolvată problema alimentări cu apă a Romanului, care de ani de zile suferă din acest punct de vedere, în condițiile unui preț uriaș pe fondul unor pierderi de peste 55-60% din apa forată, primarul Adrian Ciobanu a precizat că la Cordun nu sunt probleme, decât prin „ricoșeu”. „Se știe că aceste pierderi țin de gradul de uzură majoră a conductelor de distribuție a apei, unele dinaintea instalării regimului comunist, dacă este să luăm de bune statisticile ce ne sunt prezentate. La Cordun, locuitorii plătesc exact cât consumă, pentru că rețeaua de distribuție este nouă și pe ea nu sunt pierderi.
Pierderi sunt însă la frontul de captare. E clar că operatorul ApaServ este obligat să facă investiții în modernizarea atât a captării de la Pildești, cât și a rețelelor de distribuție și, împreună cu Primăria Roman, să rezolve problemele grave existente acum. În acest sens, noi am concesionat municipiului Roman o parte din terenuri, tocmai în ideea de a facilita investițiile de care am pomenit, în frontul de captare de la Pildești.
Concesionarea a fost făcută în urmă cu 3-4 ani. Există discuții pentru achiziționarea integrală de către Primăria Roman a terenurilor din perimetrul stației de captare (care aparțin unor cetățeni din Cordun – n.r.). Acolo trebuie urgent materializate soluțiile tehnice cele mai bune pentru stoparea risipei de apă.
Problema noastră, la Cordun, este că locuitorii, pe o porțiune a localității, sunt branșați la conducta ce alimentează Romanul și de aceea plătesc pierderi, existând o inechitate față de concetățenii lor ,care locuiesc în porțiunea unde nu există pierderi. Aici cordunenii suferă la fel ca și romașcanii de lipsa presiunii și de faptul că primesc apă cu porția”, explică primarul.
A ținut să precizeze că, teoretic, prețul apei e unitar, stabilit în ADI AQUA Neamț, dar că, practic, el diferă din cauza pierderilor, de la o localitae la alta. Edilul a atras atenția și asupra unei realități care este negată de partidele aflate la guvernare și anume aceea că cei care conduc compania ApaServ au culoarea politică a celor aflați la conducerea Consiliului Județean.
„E clar că și în interiorul PNL au fost și sunt tensiuni legate de întreruperea apei la Roman și, din câte știu eu, colegii aflați în fruntea Primăriei Roman au avut și au mereu clenciuri legate de lipsa investițiilor menite să diminueze pierderile și să amelioreze situația furnizării serviciului în regim continuu.
La ora actuală lucrurile s-au agravat din cauza perioadelor lungi de secetă, care au condus la minusuri importante de apă în pânza freatică, lipsă ce a ajuns la 2 metri adâncime. Deși a mai plouat în acestă vară, lucrurile s-au mai ameliorat, parțial, în primăvară, după care, ulterior, când au revenit perioadele de caniculă excesivă, nivelul pânzei freatice a scăzut din nou.
De aceea, așa cum se știe, noaptea locuitorii Romanului și o parte dintre cei din zona alimentată de ApaServ, în zona de Est primesc apă cu presiune scăzută sau deloc. Nu este admis ca la confluența a două râuri, Moldova și Siret, în secolul în care trăim, când sa rezolvat problema apei și în Sahara, Romanul și localitățile din jur să nu aibă apă. Trebuie o mobilizare a tuturor forțelor pentru rezolvarea acestei probleme vitale”, a adăugat edilul.
Primăria Cordun a contribuit și ea financiar la veniturile ApaServ, companie care de ani de zile se complace în a face numai „cârpeli” mărunte, pentru operațiuni care se fac în zona captării de ani de zile (decolmatări mărunte cauzate de forările haotice ale balastierelor – n.r.).
„Pierderea POIM-ului, exclusiv din vina conducerii companiei ApaServ a dus la pierderea speranței de modernizare a captării de la Pildești. La ora asta nu sunt probleme în ceea ce privește cantitatea de apă pompată, ci doar a cantității insuficiente care ajunge în rețeaua de distribuție, unde se pierde. Problema e aceea a investițiilor serioase ce trebuie făcute pentru ca aceste pierderi să fie reduse, în următorii ani la 35-45%”, a adăugat primarul.
„Cordunul este localitatea care niciodată nu a stat cu mâna întinsă la stat“
„Viitorul primar al comunei Cordun va câștiga un nou mandat prin proiectele pe termen lung, care să ducă la un nivel de viață civilizat, așa cum oamenii au văzut în străinătate. Un nou mandat poate fi câștigat atât la Roman, cât și la Cordun, și, de altfel, în oricare alt loc din județ doar în localitățile în care edilul șef implementează proiecte serioase, care să rezolve problemele de infrastructură în apă-canal, aducțiune gaz metan, infrastructură stradală, educativă și sanitară, pe principiul «stradă,școală și spital».
Așa cum v-am spus, în mandatul meu, ne-am preocupat de implementarea unor lucrări de apă, canalizare, gaz metan, alimentare cu energie electrică ieftină, asfaltare, etc. E clar că nu voi reuși ca în acest ultim an de mandat să rezolv toate problemele, ținând cont că aceste investiții n-au fost făcute de primarii din mandatele anterioare.
Spun că este greu că aceste proiecte se implementează cu dificultate, pentru că nu la toate avem surse de cofinanțare. O parte sunt finanțate prin vestitul PNRR, unde au fost foarte puține fonduri pentru apă și canalizare și aproape deloc pentru refacerea infrastructurii rutiere”, a spus primarul liberal Adrian Ciobanu.
Crede că numai dezvoltând economia locală, bugetul va fi alimentat cu fonduri care vor putea fi folosite ca sursă de cofinanțare a proiectelor amintite. În acest sens are vești foarte bune în ceea ce privește intenția de stabilire a unor noi societăți importante, care vor veni să investească la Cordun, după construcția Autostrăzii A7.
„Investițiile private sunt cele mai importante în a aduce, pe termen lung, bunăstarea comunității. E vorba de locuri de muncă, de veniturile din taxe și impozite care, implicit, ajung și în bugetul local. În acest sens ne aflăm în stadiul de creionare a unui important parc industrial în zonă”, a subliniat Adrian Ciobanu.
Edilul este încântat și de faptul că gradul de colectare a taxelor și impozitelor locale este foare bun, în zonă existând investitori ca LDL, Dedeman, Adeplast, Romanceram, etc, buni plătitori ai obligațiilor fiscale. „Cordunul este localitatea care niciodată nu a stat cu mâna întinsă la stat, la noi veniturile din cotele defalcate din TVA fiind simbolice.
Mitul că localitatea Cordun are cel mai mare buget din Neamț este fals. Oricare cetățean care accesează site-ul Ministerului Dezvoltării, la secțiunea situații venituri și cheltuili, vor vedea că există alte comunități locale, cu bugete substanțial mai mari ca ale noastre”, a mai adăugat primarul localității Cordun, Adrian Ciobanu.

-
Prima pagină2 săptămâni,
Nereguli în afaceri cu lemn. A fost indisponibilizat un camion de 45.000 de euro și cherestea de 48.200 de lei
-
Actualitate7 zile,
Totul pentru Ucraina: fermierii români, în pragul disperării
-
Actualitateo săptămână,
Despre o întâlnire de suflet și spiritul romanvodist
-
Actualitateo săptămână,
Bilete de tratament pentru pensionarii nemțeni
-
Actualitate2 săptămâni,
Trăim periculos! La 19 stații GPL din Neamț a fost suspendată activitatea
-
Actualitate2 săptămâni,
ANIVERSARE 50 DE ANI DE LA TERMINAREA LICEULUI
-
Prima pagină3 zile,
Traficul de droguri în Neamț, în atenția ministrului de Interne
-
Evenimento săptămână,
August: 78 de cazuri gestionate de Salvamont Neamț