Contactează-ne

Prima pagină

Complicată este trecerea Romanului la ApaVital Iași

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procesul de predare-primire al bunurilor de retur care nu au putut fi inventariate în termenul stabilit de CL continuă ■ primarul Leonard Achiriloaei susține că acest lucru nu afectează trecerea la ApaVital, care s-ar putea realiza în iulie 2024 ■ pe rolul Tribunalului Neamț se află 3 litigii intentate de ApaServ administrației orașului ■ expertul ApaVital, Gheorghe Vlasie, susține că acestea ar putea bloca trecerea la noul operator dacă o hotărâre ar anula conținutul deciziei CL Roman de reziliere, din culpa operatorului, a contractului de delegare a gestiunii către ApaServ ■

Așa cum se știe, zilele acestea a expirat termenul de predare a bunurilor de retur, ce aparțin municipalității romașcane și care au fost date spre administrare companiei ApaServ Neamț. Însă nici în acest interval nu au putut fi preluate toate bunurile din gestiune, așa că procesul de predare-primire continuă și în afara datelor stabilite prin hotărârile anterioare ale legislativului local.

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, susține că perioada de desfășurare a procesului de predare-primire a bunurilor de retur nu influențează procesul de renunțare la serviciile ApaServ și trecere la acelea ale companiei ApaVital. Prin HCL 303 din 18.12.2023 s-a aprobat preluarea, de către municipiu, de la ApaServ, bunurilor de retur predate acestuia, conform contractului de delegare a gestiunii Serviciului de alimentare cu apă și canalizare nr. 28/10.08.2009, în termen de 60 de zile.

Acest termen a fost prelungit cu încă 30 de zile, în ședința Consiliului Local din data de 16 februarie 2024. Procesul nu este nici acum finalizat, după expirarea celor două termene, în paralel desfășurându-se și expertizarea rețelelor, serviciu externalizat, pentru care primăria a plătit suma de 310.000 de lei , inclusiv TVA către un expert în domeniu.

„Este adevărat că acest termen a fost prelungit și că a fost stabilit conform legislației în vigoare responsabilitatea predării serviciului pentru că sunt două lucruri diferite și nu putem să preluăm niște bunuri care nu au fost 100% verificate. Este vorba de o serie de bunuri de mare complexitate și care necesită o expertiză externă, care să constate starea lor tehnică.

În același timp, trebuie să reamintim că Tribunalul Neamț a stabilit în ziua de 13 martie că operatorul ApaServ este obligat să asigure furnizarea apei până la preluarea de către noul operator, ApaVital, a gestiuni efective. Noi am apelat la acestă expertiză externă pentru că nu e vorba despre  un process de predare-primire simplu. Nu predăm un pahar cu apă pe care-l mutăm dintr-un loc în altul, ci toate bunurile pe care compania ApaServ a operat până acum.

Întreg procesul de desprindere de vechiul operator și cel de trecere la un alt operator este unul foarte complicat. Prin condițiile stabilite în contractul de delegare este prevăzut ca operatorul să returneze bunurile de retur, în condiții la fel ca cele în care le-a preluat sau cel puțin într-o stare bună”, a declarat, la ultima conferință de presă, primarul Leonard Achiriloaei De precizat că valoarea bunurilor de retur este de peste 27 milioane lei.

Litigii care ar putea împiedica trecerea la noul operator

Mai trebuie spus că edilii romașcani estimează ca dată a trecerii efective la ApaVital luna iulie 2024. În paralel cu procesul de predare-primire a bunurilor de retur de la Compania Apa Serv către Municipiul Roman, în această perioadă și operatorul ApaVital Iași, potențialul operator la Roman, după desprinderea de serviciile Apa SERV, a parcurs câteva etape menite să contureze planul viitor de operare.

 

A anunțat procedurile de majorare a capitalului social al ApaVital și de achiziționare a primelor material necesare operării la Roman. La începutul lunii aprilie a fost convocată o nouă adunare generală a acționarilor, la care va fi aprobată procedura de lărgire a procesului de primire a noi membri, dintre cele două unități administrative din județul eamț, care cer intrarea în ARSACIS Iași, unul fiind Roman.

Pe rolul instanței de Contencios Administrativ a Tribunalului Neamț se află 3 dosare,  224/291/2022, înregistrat la 24 II 2023 având ca obiect despăgubiri între ApaServ și UAT-Roman cu termen în 10 IV 2024. Un alt dosar e 414/103/2024 înregistrat la 22 II 2024 având ca obiect suspendare act administrativ, cu termen pe 27 III 2024 și un al treilea, 562/103/2024, având ca obiect anulare act emis de autoritățile locale, din 15 martie, prin care se admite cererea de abținere formulată de un judecător, dosarul fiind trimis către președintele Tribunalului, în vederea repartizării aleatorii a altui magistrat.

Despre existența pe rolul instanțelor a mai multe litigii prin care ApaServ încearcă să blocheze trecerea Romanului la noul operator, Gheorghe Vlasie, consultant ApaVital, susține că ipoteza de a fi blocată o asfel de trecere e la fel ca cea din 2019-2020, când a fost demarată prima procedură de trecere la compania ieșeană Aceste demersuri ar putea blocate la inițiativa unor factori interesați și, doar, în baza unor hotărâri judecătorești, care se prevadă expres anularea trecerii.

Conducerea ApaVital estimează ca termen final de parcurgere a tuturor etapelor și de preluare în operare a serviciilor din Roman luna iulie 2024. Gheorghe Vlasie, expert al ApaVital Iași a declarat că aceste litigii „ar putea avea potențialul de a bloca trecerea la ApaVital prin prizma conținutului hotărârilor judecătorești. Dacă o instanță decide anularea unor hotărâri prin care s-a delegat serviciul către ApaVital, evident că se blochează procesul de trecere la nivelul Primăriei Roman , în sensul în care sunt anulate parțial sau total anumite hotărâri ale CL Roman.

Blocarea în instanță a trecerii este o chestiune de opțiune a vechiuluii operator”, a precizat Gheorghe Vlasie, care reamintește faptul că așa s-a întâmplat în 2019-2020 când a fost demarată prima procedură de trecere a servicilor de operare la ApaVital. Între timp, în ziua de 27 februarie, a avut loc și o întâlnire a conducerii ApaVital Iași cu membrii CL Roman cărora li s-au explicat pașii de preluare a Romanului și soluțiile de rezolvare a crizei apei în acest municipiu, din care a rezultat că este nevoie de bani și timp pentru a rezolva criza apei.

.

 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending