Contactează-ne

Actualitate

Complexului Muzeal Național Neamț, manifestări științifice de anvergură

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Simpozionul Petrodava a ajuns la cea de-a V-a ediției ■ participă specialiști din România, Republica Moldova, Germania, Norvegia, Ungaria și Țările de Jos ■ alt eveniment deosebit a fost Proiectului Cultural Restaurări și Restauratori ■

Complexul Muzeal Național Neamț organizează, în perioada 26-28 iunie 2024,  a V-a ediție a manifestării cultural-științifice, cu participare internațională – Simpozionul „Petrodava”. Evenimentul are loc la Piatra-Neamț, la Muzeul de Artă și a Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni „Gheorghe Dumitroaia”.

„Cele 100 de lucrări ale simpozionului prezintă o tematică variată și vor fi susținute în cadrul mai multor secțiuni, corespunzătoare domeniilor de activitate ale instituției organizatoare: științe naturale (geologie și biologie), arheologie, restaurare-conservare, artă și memorialistică”, se precizează pe contul de Facebook al Complexului Muzeal Național Neamț.

La manifestare participă 170 de specialiști de la prestigioase instituții muzeale, universitare și academice din România, Republica Moldova, Germania, Norvegia, Ungaria și Țările de Jos. În cadrul evenimentului va fi lansat ultimul număr al anuarului „Memoria Antiquitatis” și volumul „The Bronze Age in Eastern Europe. Multidisciplinary approaches”.

Acesta din urmă este editat de Vasile Diaconu și Alexandru Gafincu. Va fi prezentată și monografia „Comunități preistorice, antice și medievale de pe cursul mijlociu al Siretului. Așezările de la Filipești și Aldești. Cercetările arheologice din anii 1960-1962”, avându-i ca autori pe Vasile Ursachi, George-Dan Hânceanu, Vasile Diaconu și Andrei Baltag.

Totodată, pe durata desfășurării simpozionului, invitații vor avea ocazia să viziteze expozițiile permanente și temporare din cadrul unităților Complexului Muzeal Național Neamț. Pe 26 iunie 2024, la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni din Piatra Neamț a avut loc cea de-a doua ediție a Proiectului Cultural Restaurări și Restauratori.

S-a desfășurat sub spectrul cunoașterii obiectului de muzeu, ca rezultat al cercetării de laborator, dar și sub spectrul recunoștinței față de specialistul restaurator sau conservator, prin contribuția adusă pentru salvarea bunurilor culturale de patrimoniu prin restaurare și conservare.

Proiectul a fost inițiat de Laboratorul de Restaurare-Conservare al Complexului Muzeal Neamț și se derulează în parteneriat cu Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România. La manifestare au luat parte peste 40 de cercetători, experți în restaurare ceramică, sticlă, metal, pictură, lemn, textile, carte veche sau document, etc.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending