Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

COMISAR ARESTAT

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Dumitru Scutaru, seful serviciului administrativ din cadrul Comisariatului pentru Societate Civilã Neamt, si Mircea Chelaru, fiul fostului sef al Statului Major al Armatei, au fost arestati • ei sînt acuzati de trafic de influentã • sotiei lui Scutaru i s-a pus interdictie de pãrãsire a tãrii • cei doi au promis unui politist pietrean cã îi vor facilita obtinerea unui serviciu mai bine plãtit • în acelasi caz este cercetat seful Directiei Generale de Pasapoarte •

Magistratii Înaltei Curti de Casatie si Justitie au emis, în noaptea de luni spre marti, 14 spre 15 noiembrie, mandate de arestare pe o perioadã de 29 de zile pe numele lui Dumitru Scutaru, din Piatra Neamt, si al lui Mircea Nicolae Chelaru, fiul fostului sef de Stat Major al Armatei, generalul Chelaru, sub acuzatia de trafic de influentã. De asemenea, magistratii bucuresteni au decis ca pe numele Aureliei Scutaru, sotia pietreanului arestat, sã se emitã o interdictie de pãrãsire a tãrii, urmînd ca aceasta sã fie cercetatã în stare de libertate. Dumitru Scutaru era angajat al Comisariatului pentru o Societate Civilã Neamt, avînd functia de sef al Serviciului Administrativ. El era proaspãt angajat al acestei structuri, devenind comisar la începutul anului 2005. Culmea ironiei, acest comisariat care functioneazã ca o organizatie non-profit, are scopul de a proteja cetãteanul de abuzurile autoritãtilor. Potrivit unor surse judiciare, sotii Aurelia si Dumitru Scutaru ar fi primit bani de la un politist care dorea sã-si schimbe locul de muncã si l-au contactat pe Chelaru, iar acesta, la rîndul lui, urma sã contacteze în acest scop doi politisti de rang înalt de la Inspectoratul de Evidentã a Populatiei si Serviciul Pasapoarte. Fiul generalului, Mircea Nicolae Preda Chelaru, ar fi pretins si primit initial zece milioane de lei vechi si bunuri în valoare de 17 milioane de lei vechi, pentru a interveni pentru transfer. Ulterior, fiul generalului ar fi pretins alti 4.000 de euro pentru interventie, moment în care au intervenit anchetatorii. Chelaru si Dumitru Scutaru au fost prinsi în flagrant delict de cãtre procurorii anticoruptie, în momentul în care au primit banii, au precizat sursele citate.

Este cercetat si seful Directiei Generale de Pasapoarte Si seful Directiei Generale de Pasapoarte, Lazãr Cîrjan, este cercetat de procurorii anticoruptie în dosarul de coruptie privindu-l pe fiul fostului sef de Stat Major, Mircea Chelaru, acesta fiind al doilea astfel de caz la aceastã directie, dupã arestarea, în 2004, a comisarului sef Nicolae Cãpãtînã. Surse judiciare au declarat agentiei MEDIAFAX cã Lazãr Cîrjan, seful Directiei Generale de Pasapoarte (DGP), este politistul cu rang înalt pe lîngã care Chelaru urma sã intervinã pentru a obtine transferul unui agent de politie. Potrivit surselor citate, la mijlocul lunii octombrie, Chelaru a mers la chestorul Cîrjan, însotit de agentul de politie. Motivul deplasãrii celor doi la DGP era ca seful Directiei sã-si dea acordul pentru ca politistul sã fie mutat de la Serviciul de Evidentã a Populatiei Piatra Neamt la Serviciul Pasapoarte din acelasi oras. Potrivit avocatilor, banii ar fi urmat sã ajungã la chestorul Lazãr Cîrjan, împotriva cãruia procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA) au început urmãrirea penalã. În 2002, Cîrjan a fost eliberat din functia de sef al Directiei Politiei Judiciare din Inspectoratul General al Politiei Române, din cauza unor nereguli în activitate. Ulterior, a fost numit director adjunct al Directiei Relatii Publice din Ministerul Administratiei si Internelor, dupã care a preluat functia de director general al Directiei Generale de Pasapoarte (DGP). Ieri, Biroul de Presã al DNA a fost extrem de zgîrcit în afirmatii referitoare la acest caz. „Nu pot sã vã spun nimic mai mult despre acest caz fatã de comunicatul precedent. Singura noutate ar fi cã magistratii au decis arestarea preventivã a celor doi, iar Aureliei Scutaru i s-a pus în vedere sã nu pãrãseascã tara. Despre politistul care a fãcut denuntul nu vã pot spune absolut nimic întrucît el este considerat victimã si este firesc sã fie protejat“, a precizat Alina Tonigaru, purtãtor de cuvînt al DNA Bucuresti.

Colegii se delimiteazã de gestul comisarului pietrean Seful lui Scutaru, comisarul general al Comisariatului General pentru Societate Civilã, s-a arãtat consternat de acuzatiile aduse subalternului sãu si a declarat cã deja a decis revocarea acestuia din functie si suspendarea sa pînã la stabilirea vinovãtiei sau nevinovãtiei sale. „Este o surprizã extrem de neplãcutã pentru noi si totodatã un semnal de alarmã. Pe de altã parte, fapta a comis-o în interes strict personal si nicidecum în calitate de comisar, asa cã fiecare este rãspunzãtor pentru faptele sale. Noi am decis deocamdatã revocarea din functie a domnului Scutaru, precum si suspendarea sa pînã cînd justitia se va pronunta asupra cazului. Pînã atunci, fiecare are dreptul sã beneficieze de prezumtia de nevinovãtie, de altfel noi pentru asta militãm. Sperãm ca acest caz sã fie unul izolat si sã nu ne mai confruntãm cu astfel de situatii niciodatã. Din pãcate asemenea cazuri ne prejudiciazã imaginea institutiei, chiar dacã faptele nu au nici o legãturã cu institutia“, a precizat comisar sef Grigore Prodan, seful Comisariatului General pentru Societate Civilã din România. Sorin Cazan, comisar sef al Comisariatului pentru Societatea Civilã Roman, a declarat cã, dacã se va dovedi vinovãtia pietreanului Dumitru Scutaru, ar fi regretabilã implicarea institutiei amintite într-un asemenea scandal. „Eu personal nu-l cunosc pe acest Dumitru Scutaru. Stiu cã avea atributii zonale, dar nu i-am fost nici într-un fel subordonat si n-am intrat în contact cu el. Oricum este o chestie regretabilã ca un comisar sã tîrascã institutia într-un asemenea scandal si probabil cã la nivelul comisariatului central se vor lua mãsuri disciplinare asupra sa“, a declarat Sorin Cazan.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending