Contactează-ne

Actualitate

COMES, o firmă care contează în geopolitica României. Echipamente unicat pentru Gazoductul Ungheni – Chişinău

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ societatea a livrat echipamente pentru sistemul ce leagă Republica Moldova de România ■ utilaje agabaritice au fost sau urmează să fie realizate pentru Staţiile de comprimare de la Oneşti şi Gherăieşti ■ „Pentru continuitate şi siguranţa locului de muncă, COMES are contracte pentru următorii ani“, a declarat Anton Măzărianu, manager general COMES ■

Compania Mecanică de Echipamente Speciale, COMES, Săvineşti, este un „jucător“ aparte în rîndul afacerilor din judeţul Neamţ şi, fără a exagera, din România. Prin profilul de activitate al societăţii, lider naţional pe piaţa furnizorilor de utilaje în regim unicat sau de serie mică, destinate industriei extracţiei şi prelucrării ţiţeiului şi gazelor naturale, adică pentru rafinării, combinate chimice şi petrochimice, prin modul de organizare şi desfăşurare a procesului de producţie iese în evidenţă şi devine unul dintre simbolurile vechii Platforme industriale de la Săvineşti.

În vremuri pandemice, cînd criza sanitară a lovit neaşteptat, industria, în general, a avut cele mai mari pierderi, afectat fiind şi domeniul Horeca, turismul, continuînd cu comerţul sau divertismentul, aproape tot ce „mişca“ binişor a încetinit motoarele. Dintr-o discuţie cu Anton Măzărianu, manager general COMES, a reieşit că acest lucru nici vorbă să se fi petrecut la compania cu sediul în zona fostei Platforme Săvineşti, un loc considerat ca fiind „mort“ demult.

Managerul menţionat a mai afirmat că lucrurile trebuie „privite“ altfel, dincolo de ruinele fostului combinat de fire şi fibre, pentru că în zonă au înflorit afaceri de zeci de milioane de euro. Este vorba de societăţi precum Kober, Rifil, Cibernet, COMES, este foarte posibil să apară cît de curînd o firmă străină din domeniul auto, plus că şi Azochim urmează să dea drumul la producţia de îngrăşăminte, adică, plarforma se revitalizează.

Cît despre COMES, strategia managementului firmei este de a produce în ţară utilaje extrem de performante în detrimentul companiilor străine, a multinaţionalelor, care nu pînă cu mult timp în urmă licitau pentru proiecte în România, dar le executau prin alte ţări. Ideea e că se poate şi la noi, dacă există viziune şi se vrea performanţă. Aşadar, COMES este lider în domeniile amintite nu doar în România, ci şi în Europa de Est. Asta pentru că, graţiei investiţiilor din ultimii ani, poate proiecta şi executa sofisticate echipamente de pînă la 200 de tone.

Utilaje gigant pentru Staţia de comprimare Oneşti

Mai nou, la COMES au fost realizate utilaje necesare pentru punerea în funcţiune a gazoductului Ungheni – Chişinău, un obiectiv important ce interconectează reţeaua de gaz din România şi Republica Moldova. Este vorba de echipamente de mari dimensiuni, de pînă la 90 de tone, agabaritice, livrate la cheie către beneficiar. Săptămîna trecută, astfel de livrări şi instalări de utilaje au avut loc pentru Staţia de comprimare gaze de la Oneşti.

În ce priveşte obiectivul similar de la Gherăieşti, la staţia din comuna nemţeană, echipamentele necesare vor ajunge în februarie 2021. „În ceea ce priveşte proiectul Transgaz România, cu finanţare de la Fondul European de Dezvoltare Regională, de punere în funcţiune a unui mare gazoduct Ungheni – Chişinău, care conectează sistemele de gaze din România cu cele din Republica Moldova, compania COMES a cîştigat un proiect ce priveşte execuţia şi livrarea a două seturi de utilaje statice aferente celor două staţii de comprimare gaze de la Oneşti şi Gherăieşti.

În acest sens, trebuie spus că firma COMES a livrat deja către staţia de la Oneşti trei echipamente statice sub presiune, avînd o importanţă majoră în asigurarea fluxului de separare şi filtrare a gazului din conducta gazoduct, respectiv separator intrare gaze naturale 300-VQ-01, utilaj agabaritic de dimensiuni mari cu o masă netă totală de 60 de tone; baterii de filtre separatoare 300-VZ-01-A/B, două utilaje agabaritice de dimensiuni foarte mari, alcătuite din cîte două corpuri, inferior/superior, cu masa netă de peste 90 de tone“, a declarat managerul Anton Măzărianu.

De menţionat este faptul că utilajele de care vorbeşte directorul executiv au fost livrate către beneficiar complet echipate, cu scări şi platforme de acces şi dotate cu toate elementele de filtrare şi separării interioare. Valoarea contractului cîştigat de COMES pentru realizarea acestor utilaje este de aproximativ 2 milioane de euro. Gazoductul Iaşi – Ungheni – Chişinău este menit să reducă dependenţa Republicii Moldova de Rusia, care, prin imensa firmă Gazprom, controlează livrările de gaze spre Europa. Pentru realizarea acestui obiectiv a fost necesar să se construiască o altă infrastructură energetică, respectiv gazoductul pe traseul Oneşti – Gherăieşti – Leţcani.

El are şi rolul de a asigure posibilitatea de alimentare gaze a localităţilor de pe traseu şi să ducă utilitatea peste Prut. Pentru aceste deziderate, au trebuit construite staţiile de comprimare de la Oneşti şi Gherăieşti, echipamente necesare fiind proiectate şi realizate la COMES.

Investiţii în capitalul uman

Totul a fost posibil datorită investiţiilor realizate, din vara acestui an deschizîndu-se şi lucrîndu-se în noua hală de producţie, una cu o suprafaţă de 2.800 mp, unde se fabrică echipamente cu greutatea de pînă la 200 de tone, diametrul de 7 metri şi lungime de 50. Anterior acestei investiţii, în perioada 2014 – 2015, s-a materializat alta, de 3 milioane de euro, o hală pentru utilaje de inox.

Pentru a realiza complexele utilaje, la COMES este nevoie de personal calificat şi ultracalificat. Oameni specializaţi sînt, se găsesc, însă pentru a-i atrage, dar mai ales pentru a-i fideliza este nevoie de investiţii şi în capitalul uman. Iar cei care lucrează la COMES sînt motivaţi financiar şi nu numai. O nouă provocare pentru angajator, unul care are aproximativ 230 de salariaţi, a fost criza sanitară, pentru că, spre deosebire de alte domenii unde munca la domiciliu e posibilă, la o întreprindere mecanică nu se poate vorbi de aşa ceva. „În acest an a fost nevoie de noi investiţii şi măsuri extreme, pentru siguranţa salariaţilor.

Pe lîngă transportul către serviciu şi spre casă, am asigurat dezinfectant în toată firma, iar fiecare lucrător are la dispoziţie măşti de protecţie. Toate aceste investiţii în forţa de muncă au făcut să nu avem nici un lucrător care să se infecteze cu noul coronavirus. Pentru continuitate şi siguranţa locului de muncă, COMES are contracte în valoare de cîte peste 20 de milioane de euro pentru următorii doi ani“, a mai adăugat directorul general Anton Măzărianu.

De altfel, COMES stă pe temelii bune, solide şi are o cifră de afaceri de 12 milioane de euro, în creştere cu două faţă de 2019. Pentru viitorul apropiat, COMES are un nou plan de dezvoltare şi, cel mai probabil, în următorii 3 ani, se intenţionează deschiderea de puncte de lucru în mari oraşe, pentru execuţie echipamente, asistenţă montaj şi mentenanţă. COMES produce utilaje pentru rafinăriile din ţară – Petromidia Constanţa, Petrotel Lukoil Ploieşti, OMV Petrobrazi şi Vega Ploieşti, pentru combinatele chimice Azomureş, Chimcomplex Borzeşti şi Sinteza Oradea, dar e deservită şi industria de gaze naturale, adică Romgaz, Transgaz şi Inspet. COMES produce echipamente şi pentru export, clienţii fiind din Germania, Franţa, Italia, Austria, Elveţia, Olanda, Finlanda, Belgia, Serbia, Belarus, Rusia, Lituania, Qatar, Emirarele Arabe Unite, Iordania, Niger sau Egipt.

 

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. CRETU ALINA

    23 decembrie 2020 at 9:52 AM

    Felicitari echipei COMES!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 65 de cazuri noi. Naţional – 3.353 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, rata de infectare este de 1,44 la mia de locuitori ■ la nivel naţional în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 63 de decese ■

Până astăzi, 15 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 688.270 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

618.673 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.353 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 788 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 17.098 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 14.01.2021 (10:00) – 15.01.2021 (10:00) au fost raportate 63 de decese (40 bărbați și 23 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Brăila, Bistrița-Năsăud,  Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Ilfov.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 23 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 19 decese la categoria de peste 80 de ani.

60 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.635. Dintre acestea, 1.091 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.129.855 de teste RT-PCR și 35.282 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.626 teste RT-PCR (14.620 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.006 la cerere) și 5.453 teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 33.519 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 8.599 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 68.663 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 89 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.398 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 572 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 14 ianuarie, 4.858 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 756.300 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 2 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 7.396 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.941 în Italia, 1.487 în Spania, 173 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.110 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  131 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 36 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 2 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 12 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 79 în Irlanda și câte unul în Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Singapore, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 135 de cetățeni români aflați în străinătate, 33 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 3 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

 

Citește știrea

Actualitate

Ars de viu în locuinţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Trupul neînsufleţit al unui bărbat în vârstă de 65 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni solicitaţi să stingă un incendiu izbucnit, vineri, 15 ianuarie, la o gospodărie din comuna Tarcău. Intervenţia pompierilor este în desfăşurare.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din comuna Tarcău.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD,  un echipaj de pompieri cu o autospecială de la SVSU Bicaz și pompieri voluntari din cadrul SVSU Tarcău.

Incendiul se manifesta generalizat în interiorul unei locuințe.

Incendiul a fost localizat de către forțele de intervenție.

Din păcate,  în interiorul locuinței,  pompierii au găsit trupul carbonizat al unui bărbat în vârstă de 65 de ani.

Se lucrează pentru lichidarea incendiului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vine gerul! Vor fi -15 grade

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ valori termice foarte scăzute sînt aşteptate pînă la jumătatea săptămînii viitoare ■ în cea mai rece zi vor fi -9 grade, iar valorile termice nocturne coboară la -15 grade ■ pînă astăzi este în vigoare o atenţionare de ninsori ■

Pînă astăzi este în vigoare o atenţionare de ninsori şi viscol, iar mai apoi vine gerul. Meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, astfel că în cea mai rece zi vor fi -9 grade. Şi nopţile vor fi deosebit de reci, cu temperaturi de pînă la -14 grade.

Cam aşa vor fi condiţiile meteo pînă la mijlocul săptămînii viitoare, apoi vremea se mai îmbunează. Pînă atunci rămînem cu atenţionarea de ninsori, valabilă pînă azi, 15 ianuarie, la ora 10:00.

„În intervalul menţionat, temporar va ninge în regiunile vestice, nordice şi centrale, iar în zona de munte, prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de 15-20 l/mp şi se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri consistent. În zona montană înaltă, cu precădere a Carpaţilor Meridionali, vîntul va avea intensificări cu rafale, în general, de 60-80 km/h, viscolind ninsoarea şi determinînd scăderea vizibilităţii“, se arată într-un comunicat al ANM.

Ieri, la ora 10:00, termometrele indicau -1 grad la Tîrgu Neamţ, -4 grade erau în reşedinţa de judeţ, iar la Roman se înregistrau -5 grade. Cel mai frig, -13 grade, era la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, iar din cauza vîntului indicele de răcire era de – 24 de grade. Este şi ceva zăpadă, în strat de 3 centimetri la Roman şi Tîrg, 10 centimetri la Piatra Neamţ şi 27 de centimetri pe munte. Se face mai rece cu începere de azi, 15 ianuarie, cînd din nou ne putem aştepta la ninsori.

La amiază vor fi -3 grade, dar urmează cea mai rece noapte din acest sezon şi sînt prognozate minime de – 6 grade. Şi mai frig va fi în week-end. Sîmbătă, 16 ianuarie, ar mai putea ninge puţin, dar va fi foarte frig, iar maxima diurnă va fi de -6 grade. Noaptea vine gerul şi meteorologii promit o minimă de -10 grade. Regimul termic continuă declinul şi va fi deosebit de frig şi duminică, 17 ianuarie. Se anunţă cer variabil, iar în cel mai cald moment al zilei se vor înregistra -6 grade. Va fi cel mai rece interval de pînă acum, iar după lăsarea întunericului gerul se menţine şi se vor înregistra -12 grade. Cam la fel va fi registrul termic şi săptămîna viitoare.

Cea mai friguroasă zi din acest sezon va fi cea de luni, 18 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare şi o maximă la limita gerului, -9 grade. Şi noaptea aduce ger, iar mercurul din termometre se opreşte la -14 grade. La fel vor fi condiţiile şi marţi, 19 ianuarie, -6 grade ziua şi -14 grade după lăsarea întunericului. Se mai îmbunează condiţiile abia marţi, 20 ianuarie, cînd vor fi -4 grade ziua şi 12 grade după lăsarea întunericului, iar miercuri vor fi maxime diurne de -4 grade, şi o minimă nocturnă de -12 grade. De joi, 21 ianuarie, şi pînă duminică 24 ianuarie, trecem la timp bun, cu valori termice diurne pozitive, de 1 pînă la 3 grade, iar minimele nocturne nu scad mai mult de -3 grade.

Citește știrea

Trending