Contactează-ne

Actualitate

COMES, o firmă care contează în geopolitica României. Echipamente unicat pentru Gazoductul Ungheni – Chişinău

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ societatea a livrat echipamente pentru sistemul ce leagă Republica Moldova de România ■ utilaje agabaritice au fost sau urmează să fie realizate pentru Staţiile de comprimare de la Oneşti şi Gherăieşti ■ „Pentru continuitate şi siguranţa locului de muncă, COMES are contracte pentru următorii ani“, a declarat Anton Măzărianu, manager general COMES ■

Compania Mecanică de Echipamente Speciale, COMES, Săvineşti, este un „jucător“ aparte în rîndul afacerilor din judeţul Neamţ şi, fără a exagera, din România. Prin profilul de activitate al societăţii, lider naţional pe piaţa furnizorilor de utilaje în regim unicat sau de serie mică, destinate industriei extracţiei şi prelucrării ţiţeiului şi gazelor naturale, adică pentru rafinării, combinate chimice şi petrochimice, prin modul de organizare şi desfăşurare a procesului de producţie iese în evidenţă şi devine unul dintre simbolurile vechii Platforme industriale de la Săvineşti.

În vremuri pandemice, cînd criza sanitară a lovit neaşteptat, industria, în general, a avut cele mai mari pierderi, afectat fiind şi domeniul Horeca, turismul, continuînd cu comerţul sau divertismentul, aproape tot ce „mişca“ binişor a încetinit motoarele. Dintr-o discuţie cu Anton Măzărianu, manager general COMES, a reieşit că acest lucru nici vorbă să se fi petrecut la compania cu sediul în zona fostei Platforme Săvineşti, un loc considerat ca fiind „mort“ demult.

Managerul menţionat a mai afirmat că lucrurile trebuie „privite“ altfel, dincolo de ruinele fostului combinat de fire şi fibre, pentru că în zonă au înflorit afaceri de zeci de milioane de euro. Este vorba de societăţi precum Kober, Rifil, Cibernet, COMES, este foarte posibil să apară cît de curînd o firmă străină din domeniul auto, plus că şi Azochim urmează să dea drumul la producţia de îngrăşăminte, adică, plarforma se revitalizează.

Cît despre COMES, strategia managementului firmei este de a produce în ţară utilaje extrem de performante în detrimentul companiilor străine, a multinaţionalelor, care nu pînă cu mult timp în urmă licitau pentru proiecte în România, dar le executau prin alte ţări. Ideea e că se poate şi la noi, dacă există viziune şi se vrea performanţă. Aşadar, COMES este lider în domeniile amintite nu doar în România, ci şi în Europa de Est. Asta pentru că, graţiei investiţiilor din ultimii ani, poate proiecta şi executa sofisticate echipamente de pînă la 200 de tone.

Utilaje gigant pentru Staţia de comprimare Oneşti

Mai nou, la COMES au fost realizate utilaje necesare pentru punerea în funcţiune a gazoductului Ungheni – Chişinău, un obiectiv important ce interconectează reţeaua de gaz din România şi Republica Moldova. Este vorba de echipamente de mari dimensiuni, de pînă la 90 de tone, agabaritice, livrate la cheie către beneficiar. Săptămîna trecută, astfel de livrări şi instalări de utilaje au avut loc pentru Staţia de comprimare gaze de la Oneşti.

În ce priveşte obiectivul similar de la Gherăieşti, la staţia din comuna nemţeană, echipamentele necesare vor ajunge în februarie 2021. „În ceea ce priveşte proiectul Transgaz România, cu finanţare de la Fondul European de Dezvoltare Regională, de punere în funcţiune a unui mare gazoduct Ungheni – Chişinău, care conectează sistemele de gaze din România cu cele din Republica Moldova, compania COMES a cîştigat un proiect ce priveşte execuţia şi livrarea a două seturi de utilaje statice aferente celor două staţii de comprimare gaze de la Oneşti şi Gherăieşti.

În acest sens, trebuie spus că firma COMES a livrat deja către staţia de la Oneşti trei echipamente statice sub presiune, avînd o importanţă majoră în asigurarea fluxului de separare şi filtrare a gazului din conducta gazoduct, respectiv separator intrare gaze naturale 300-VQ-01, utilaj agabaritic de dimensiuni mari cu o masă netă totală de 60 de tone; baterii de filtre separatoare 300-VZ-01-A/B, două utilaje agabaritice de dimensiuni foarte mari, alcătuite din cîte două corpuri, inferior/superior, cu masa netă de peste 90 de tone“, a declarat managerul Anton Măzărianu.

De menţionat este faptul că utilajele de care vorbeşte directorul executiv au fost livrate către beneficiar complet echipate, cu scări şi platforme de acces şi dotate cu toate elementele de filtrare şi separării interioare. Valoarea contractului cîştigat de COMES pentru realizarea acestor utilaje este de aproximativ 2 milioane de euro. Gazoductul Iaşi – Ungheni – Chişinău este menit să reducă dependenţa Republicii Moldova de Rusia, care, prin imensa firmă Gazprom, controlează livrările de gaze spre Europa. Pentru realizarea acestui obiectiv a fost necesar să se construiască o altă infrastructură energetică, respectiv gazoductul pe traseul Oneşti – Gherăieşti – Leţcani.

El are şi rolul de a asigure posibilitatea de alimentare gaze a localităţilor de pe traseu şi să ducă utilitatea peste Prut. Pentru aceste deziderate, au trebuit construite staţiile de comprimare de la Oneşti şi Gherăieşti, echipamente necesare fiind proiectate şi realizate la COMES.

Investiţii în capitalul uman

Totul a fost posibil datorită investiţiilor realizate, din vara acestui an deschizîndu-se şi lucrîndu-se în noua hală de producţie, una cu o suprafaţă de 2.800 mp, unde se fabrică echipamente cu greutatea de pînă la 200 de tone, diametrul de 7 metri şi lungime de 50. Anterior acestei investiţii, în perioada 2014 – 2015, s-a materializat alta, de 3 milioane de euro, o hală pentru utilaje de inox.

Pentru a realiza complexele utilaje, la COMES este nevoie de personal calificat şi ultracalificat. Oameni specializaţi sînt, se găsesc, însă pentru a-i atrage, dar mai ales pentru a-i fideliza este nevoie de investiţii şi în capitalul uman. Iar cei care lucrează la COMES sînt motivaţi financiar şi nu numai. O nouă provocare pentru angajator, unul care are aproximativ 230 de salariaţi, a fost criza sanitară, pentru că, spre deosebire de alte domenii unde munca la domiciliu e posibilă, la o întreprindere mecanică nu se poate vorbi de aşa ceva. „În acest an a fost nevoie de noi investiţii şi măsuri extreme, pentru siguranţa salariaţilor.

Pe lîngă transportul către serviciu şi spre casă, am asigurat dezinfectant în toată firma, iar fiecare lucrător are la dispoziţie măşti de protecţie. Toate aceste investiţii în forţa de muncă au făcut să nu avem nici un lucrător care să se infecteze cu noul coronavirus. Pentru continuitate şi siguranţa locului de muncă, COMES are contracte în valoare de cîte peste 20 de milioane de euro pentru următorii doi ani“, a mai adăugat directorul general Anton Măzărianu.

De altfel, COMES stă pe temelii bune, solide şi are o cifră de afaceri de 12 milioane de euro, în creştere cu două faţă de 2019. Pentru viitorul apropiat, COMES are un nou plan de dezvoltare şi, cel mai probabil, în următorii 3 ani, se intenţionează deschiderea de puncte de lucru în mari oraşe, pentru execuţie echipamente, asistenţă montaj şi mentenanţă. COMES produce utilaje pentru rafinăriile din ţară – Petromidia Constanţa, Petrotel Lukoil Ploieşti, OMV Petrobrazi şi Vega Ploieşti, pentru combinatele chimice Azomureş, Chimcomplex Borzeşti şi Sinteza Oradea, dar e deservită şi industria de gaze naturale, adică Romgaz, Transgaz şi Inspet. COMES produce echipamente şi pentru export, clienţii fiind din Germania, Franţa, Italia, Austria, Elveţia, Olanda, Finlanda, Belgia, Serbia, Belarus, Rusia, Lituania, Qatar, Emirarele Arabe Unite, Iordania, Niger sau Egipt.

 

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. CRETU ALINA

    23 decembrie 2020 at 9:52 AM

    Felicitari echipei COMES!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se anunţă vreme rea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost emise două informări meteo de vînt şi vreme deosebit de rece ■ în week-end va fi ceva mai confortabil ■ săptămîna viitoare se răcoreşte din nou şi vin ceva precipitaţii ■

Informările meteo de vreme deosebit de rece, dublată de vînt care face ca temperaturile resimţite să fie mai mici, se ţin lanţ. Ieri, 23 septembrie, meteorologii au emis două astfel de avertizări, o informare valabilă în toată ţara şi un cod galben valabil pentru jumătatea de vest a judeţului Neamţ.

Prima dintre acestea, informarea meteo, a intrat în vigoare de ieri, 23 septembrie, de la ora 10:00 şi expiră azi, 24 septembrie, la ora 23:00, anunţîndu-se intensificări ale vîntului şi vreme deosebit de rece.

„La munte, vîntul va avea intensificări cu viteze de peste 55…60 km/h, iar începînd din noaptea de joi spre vineri (23/24 septembrie), la altitudini mari, rafalele vor depăşi 80 km/h. Temporar, intensificări ale vîntului se vor semnala, joi (23 septembrie) şi în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar vineri (24 septembrie) în cea mai mare parte a teritoriului, local cu rafale în general de 50…60 km/h.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Codul galben de intensificări susţinute ale vîntului la altitudini de peste 1.700 de metri a intrat în vigoare de ieri, de la ora 21:00 şi expiră azi, la ora 23:00.

În intervalul menţionat, la munte, la altitudini de peste 1.700 m vîntul va avea intensificări susţinute cu rafale ce vor depăşi 90…100 km/h. Conform previziunilor, de azi, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 8 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd vor fi 22 de grade la prînz, dar cerul va fi acoperit. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Luni, 27 septembrie, va fi soare, cel mult 17 grade, însă după amiază ar putea veni ceva furtuni. Minima nocturnă va fi de 11 grade. În perioada 28 – 29 septembrie va fi frig, 12 -13 grade şi va ploua. De joi, 30 septembrie, pînă duminică, 3 octombrie, vor fi aceleaşi condiţii meteo, respectiv soare, valori termice diurne de 15 – 16 grade, şi temperaturi nocturne de 7, pînă la 9 grade.

Citește știrea

Actualitate

Creşte numărul infectărilor cu SARS Cov 2 în şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau salariaţi din şcoli sînt bolnavi de Covid ■ ca urmare a acestui fapt 31 de clase studiază on-line ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar al judeţului Neamţ comunică faptul că în urma centralizării raportărilor din şcoli, operaţie realizată miercuri, 22 septembrie, la orele 15, a crescut numărul copiilor şi personalului care lucrează în învăţămînt ce sînt infectaţi cu virusul SARS Cov 2.

Astfel la data amintită în judeţul Neamţ au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu varinta Delta a virusului 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau alţi angajaţi, în mai multe unităţi şcolare din judeţ. Ca urmare a situaţiei din teren 31 de clase au intrat în sistem de predare-învăţare on-line, cifra totală a copiilor care învaţă din faţa calculatorului din cauza Covid 19 fiind, conform ultimei raportări, de 805.

La această cifră se mai adaugă alţi 186 de copii, care au scutiri medicale pentru alte boli şi aceşti copii învăţînd tot în sistem on-line. Cifrele au fost afişate pe pagina de Internet a Inspectoartului Şcolar Judeţean Neamţ.

„Mesajul meu către colegi, părinţi şi elevi este acela de a continua să respecte cu mare stricteţe regulile de igienă. Colegii noştri din şcoli trebuie să aibă grijă ca toate circuitele de intrare- ieşire să fie respectate, pentru a se evita aglomeraţia, mai ales în pauze, la intarea şi ieşirea din şcoală.

Trebuie să se dezinfecteze zilnic toate suprafeţele, să se aerisească în fiecare pauză spaţiile, să se urmărească ca toţi copiii, cadrele didactice şi personalul auxiliar şi nedidactic să poarte mască. Numai aşa vom putea evita, pe cît este posibil, apariţia unor noi cazuri de îmbolnăviri şi vom putea rămîne cît mai mult în sistemul de predare faţă în faţă”, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Scenariile de funcţionare a şcolilor pentru săptămîna 27 septembrie-1 noiembrie vor fi analizate şi stabilite în şedinţa de vineri, 24 septembrie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Budele publice, motiv de dispută între primar şi viceprimar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la şedinţa de îndată primarul Leonard Achiriloaei şi viceprimarul Radu Samson s-au contrazis pe tema finanţării unui proiect de amplasare a unor toalete publice ■ proiectul a trecut cu voturile celor şase consilieri PSD ■

Convocată miercuri, 22 septembrie, ultima şedinţă de îndată a Consiliului Local, la care au fost prezenţi doar 16 din cei 21 de aleşi locali, deşi a avut doar un singur punct pe ordinea de zi, rectificarea bugetară, s-a dovedit a fi una destul de tensionată, dezvăluind faptul că între primar şi viceprimar au răbufnit, în ultima vreme o serie de dispute, legate de bugetarea unor proiecte.

Din tabăra liberalilor, prin vocea şefului Comisiei de buget finanţe, Constantin Ghica, a apărut şi un prim amendament, prin care s-a propus diminuarea unei alocări către Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfîntul Francisc de Assisi” de la 90.000 lei la puţin peste jumătatea sumei, respectiv 50.000 lei. Un al doilea amendament a fost făcut de consilierul USR-Plus, Ionuţ Corbu, amendament care de altfel a şi declanşat scînteia disputei, dintre primar şi vicele său. Proiectul de hotărîre iniţial prevedea transferarea sumei de 150.000 lei, inclusă în buget la întocmirea acestuia, de la finanţarea amplasării unor toalete publice la alte capitole.

Primarul Leonard Achiriloaei s-a străduit să lămurească problema susţinînd că ultima decizie a fost luată ca urmare a analizei ofertelor primite.

„Retragerea a fost făcută ca urmare a analizei de preţuri. S-a făcut iniţial o estimare, asumată de toată lumea, dar ofertele finale sînt mult mai mari. Pentru toalete simple sînt la 34.000 de lei fără TVA, iar pentru persoane cu handicap – 46.000 de lei, sume mai mari decît cele prinse de noi în buget. De aceea, am căzut de acord cu viceprimarul şi colegii din Primărie să alegem varianta de a închiria. Achiziţia este o cheltuială de investiţie, iar cea de închiriere o cheltuială de servicii.

Chiar dacă am lăsa suma, achiziţia e mult mai mare decît ceea ce s-am prevăzut în buget”, a spus edilul şef. Imediat după şedinţă, viceprimarul Radu Samson a scris pe pagina de socializare faptul că „Rămîne să ne facem nevoile tot pe colţurile clădirilor”,  explicînd faptul că CL a bugetat în aprilie 150.000 lei pentru cumpărarea unei toalete publice automate, care se curăţă singure, acesta fiind un semn de civilizaţie întîlnit în alte oraşe mai mari.

„După un an de mandat nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”

Viceprimarul Radu Samson susţine că s-ar fi înţeles cu edilul şef să amplaseze toaletele în mai multe zone ale oraşului.

„Am agreat cu domnul primar să amplasăm o asemenea toaletă în zona policlinicii, ca să fie la îndemînă şi pentru vizitatorii pacienţilor din spital. Pentru că domnul primar nu a dispus nimic în sensul ăsta, în august am cerut eu oferte de la mai multe firme şi am primit una care stă de mai mult de o lună pe biroul dumnealui. Zilele trecute i-am spus că toaletele astea se şi închiriază.

Dacă tot închiriem, i-am propus să luăm 3 astfel de WC-uri pentru că e un cost suportabil şi locuri unde e nevoie sînt în zona spitalului, la Piaţa Centrală, în parcul de la fîntînă, la Cimitir, în zona 1 Mai, etc. Printr-o rectificare bugetară adoptată azi (miercuri, 22 septembrie n.r) de CL s-au relocat banii pentru WC, pe motiv că dacă-l închiriem nu e nevoie să mai fie pe lista de investiţii. 73.000 lei s-au mutat, ca exemplu, la Clubul Sportiv Municipal pentru întreţinerea de spaţii verzi şi baze sportive, pînă la finalul anului. N-am votat noi, a găsit domnul primar sprijin pentru rectificare la colegii consilieri PSD, care au respins amendamentul nostru de menţinere a sumei pentru toaletă. Oraşe mai mici decât Romanul au cîte 4-5 WC-uri din astea.

Noi, cu banii alocaţi de jumătate de an, nu sîntem în stare să avem nici măcar unul. Am rămas cu promisiunea domnului primar că pînă la finalul anului închiriază şi amplasează WC-ul negociat. Nu e prima idee care nu se pune în practică pentru că nu e a primarului. Activitatea direcţiilor cu specific tehnic, de execuţie a lucrărilor, este coordonată de domnul primar.

Eu, ca viceprimar, nu sînt invitat la şedinţele de coordonare a acestora. În mod total inexplicabil şi nepotrivit, nici măcar arhitectul şef nu este invitat. Înţeleg că eu sînt doar viceprimar şi că alegătorii au votat în număr mai mare viziunea domnului primar, pentru oraş şi pentru conducerea primăriei, dar e deja aproape un an de mandat şi nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”, spunea acuzator  Radu Samson.

De remarcat că la vot doar consilierii IPM şi USR au votat pentru amendamentul ca banii pentru toalete să rămînă în buget, pe lista de investiţii. Proiectul a trecut cu promisiunea de a se închiria toalete. În ultima parte a şedinţei consilierul PSD, Radu Curpăn, a intervenit la punctul diverse, aducîndu-i la cunoştinţă primarului despre apariţia, în strada Bogdan Dragoş, a unei noi probleme la reţeaua de canalizare, pe care primarul şi-a notat-o promiţînd că o va rezolva.

Citește știrea

Trending